Delen vinden we super lief

Ik had nooit eerder stilgestaan bij ons bedritueel, tot afgelopen weekend. Ik bezocht een vriendin op 2 uur rijden, samen met mijn 3 kindjes. Onder het mom van, “we zien wel hoe het gaat”. Met drie kids is het sneller schakelen, ze hebben immers nog wel hun slaapjes nodig, maar ik probeer er flexibiliteit in te krijgen. Als basis rust, reinheid en regelmaat, met gepaste uitzonderingen. Want als ik mij hier altijd aan hou, kom ik nergens meer. Gelukkig had ze een babybedje beschikbaar voor onze 4 maanden oude Lucas. Ik hopte naar boven, slaapzak aan, knuffel, kusje & legde hem neer zodat hij even kon wegdoezelen. Binnen 5 tellen was ik weer beneden. Ze keek me verbaasd aan. Nu al terug? Huh, dat is snel

Bedritueel

Bij haar gaat het bedritueel er anders aan toe, vertelde ze me. De nachten zijn compleet gebroken en inslapen gaat ook slecht bij haar 10 maanden oude zoontje. Toen realiseerde ik me dat het dus niet vanzelfsprekend is. Nooit bij stil gestaan. Mijn kindjes leg ik in bed en zonder morren vallen ze in slaap. Geen langdurige taferelen of bed-strijd bij ons. Toen ze me vroeg hoe ik dit voor elkaar kreeg, ging ik bij mezelf ten rade. Lees gerust mee hoe wij het doen en als je extra tips & tricks hebt, heel graag!

Geen kind is hetzelfde

Dit is belangrijk om je te realiseren! Het gras bij de buren is altijd groener en ze vertellen nooit het hele verhaal. Je hoort en ziet wat je op dat moment wil horen, laat je hierdoor niet onzeker maken! Jij kent je baby het best en weet wat goed voor hem is. Maar vergeet niet dat als iets niet werkt, je je moet openstellen voor verandering. Ik zit ook zeker wel eens met mijn handen in het haar.

Ook wij hebben momenten dat de nacht stelselmatig onderbroken wordt. Of dat een drie jarig jongetje tig keer naar beneden komt met een ander smoesje. Elk kind is ook anders van karakter. De één heeft een lang bedritueel nodig en wil de dag graag doornemen. De ander houd van een grap en een grol, of wil wat langer in bad zitten. Het ene kindje heeft ook meer slaap nodig dan de ander, en valt makkelijk in slaap. Dit verschilt echt per kind, ook bij ons. Allereerst nemen we de tijd om onze kindjes op bed te leggen.

Kwart voor 7 naar boven en rond half 8-kwart voor 8 is het hele huis stil. We hebben elke avond hetzelfde ritueel. Dit biedt houvast voor de kindjes. Ook hier zijn uitzonderingen, want te veel houvast is ook niet goed. We zijn hier flexibel in. Ook qua bed tijden. En jij kent je kindje het beste. Als hij echt niet moe is, kan het heus wat gerekt worden.  Wat ik ook merk is dat ik haast heb, dat ze er alles aan doen om je traineren.

Ons bedritueel

Door een bedritueel te hebben, slapen je kindjes rustiger, tevreden en vooral sneller!. Ze weten precies wat komen gaat. We zetten altijd eerst de 2 oudste (2,5 en 4 jaar) kids in bad. Dit gaat gepaard met muziek die we “bad-disco-time noemen”  Het bad hoeft echt niet helemaal vol , 5 a 10 cm voldoet en de kraan laten we licht na druppen zodat mijn dochtertje (2,5) ‘thee kan zetten’.

De oudste(4) is in de weer met de boerderijdieren, zodat ik intussen de jongste (4mnd) kan uitkleden in een plons in het bad kan geven. Ze zingen ondertussen mee met kinderen voor kinderen, Frozen en de hele spotify lijst, om met een rustig lied af te sluiten. We bouwen de dag echt af. De tandenborstel hebben ze inmiddels ook ontdekt en poetsen er op hun manier op los.

Gerelateerde blog: Het badritueel maken we gezellig met deze 11 tips & tricks

Ik schrob het nog even lachend na met altijd hetzelfde liedje op het deuntje van vader jacob:

`Tandenpoetsen tandenpoetsen, heen en weer, heen weer, Ga maar lekker poetsen, ga maar lekker poetsen, nog een keer, nog een keer`

Ik zing het 2 keer en de laatste keer schrobben probeer ik hun tandjes zo snel mogelijk te poetsen, dat altijd voor  een lachpartij zorgt.

Het tandenpoetslied

De kids worden in bad rustig en ik heb ondertussen tijd om de fles te geven, liedje te zingen, schone luier, een laatste knuffel, zodat de jongste rustig kan gaan slapen. Zijn bedritueel duurt een kwartiertje. Ik keufel een beetje met hem aan, praat lieflijk tegen hem en heb echt contact. Ik leg hem altijd wakker in bed zodat hij zichzelf in slaap kan brengen.

Dan is de volgende aan de beurt. Badcape omwikkelen, pyama aan op bed, liedjes zingen, de dag doornemen. Ze zijn nu wat ouder waardoor we een kort verhaaltje voorlezen. Mijn dochter wil altijd graag nog een laatste knuffel. Ik wieg haar twee keer op het liedje “slaap kindje slaap” en vervolgens gaat ze tevreden in haar bed liggen. We maken er echt quality-time van met veel plezier en veel rituelen.

Olivier is nu vier en beleeft alles veel bewuster. Met hem neem ik de dag nog even door en bekijk het piratenboek nog eens goed. Het verzonnen brandweerman Sam verhaaltje kan echt niet overgeslagen worden in dit bedritueel. De avonturen van de dag worden er in benoemd of de wat hoognodige normen en waarden worden heel didactisch verwoord ;-d

Hou vol en wees standvastig


Kinderen weten precies wat ze moeten doen om hun zin te krijgen, of tijd te rekken. Laat dit niet gebeuren, Ze kennen je zwaktes maar al te goed. Bij alle drie zijn we heel vroeg begonnen met een snel en praktisch bed ritueel. Na zo´n acht weken begonnen we een dag & nacht ritme aan te brengen. Wat lastig is, maar heel cruciaal; praat niet s ´nachts tegen je kleintje. Laat hem zo sloom mogelijk blijven als je aan het voeden bent. Dus niet zingen, te lang knuffelen. “Nee“. Eten geven en gelijk weer wegleggen. Je kleintje leert zich op deze manier zelf in slapen. Als dit met hulp d.m.v langdurig wiegen en knuffelen gebeurd, ben je later de klos en zit je urenlang te zingen en te wiegen. Dit wil je echt niet. Knuffel hem overdag en s’ochtends maar extra veel.

Slapen..? .... Ik?
Slapen..? …. Ik?

Let op

Na het bedritueel zeggen we welterusten, bedanken we ze altijd voor de mooie, fijne dag en vertrekken snel. Tip: Voorkom dat je kind opnieuw aandacht krijgt door allerlei vragen, zeuren of grapjes. Negeer dit gewoon. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn dochter altijd om drinken vraagt. Dit heb ik dus al klaarstaan. Ik houd ze altijd in bed en troost ze daar. Als ze zich aan de afspraak hebben gehouden, begin ik er de volgende dag altijd over. Kinderen zijn heel gevoelig voor complimenten.

Gerelateerde blog: Smoesjes parade van mijn kids om niet te hoeven slapen, ze worden steeds origineler

Temperatuur

Overdag laat ik ze slapen in een semi/lichte kamer. Als de kamer helemaal donker is, slapen ze goed, maar soms iets te goed en te lang waardoor je het ritme in de war maakt. Houdt dus ook de tijd in de gaten. Overdag niet langer dan 3 uur laten slapen! De kamer moet ook niet te warm zijn. De ideale temperatuur voor de slaapkamer is rond de 18 graden Celsius. Hier is veel onderzoek naar gedaan waardoor ik mijn hubby ook kan overtuigen. Hij zet liever de kachel aan zodat het lekker warm is, maar dit is niet aan te raden. Het hele lichaam functioneert gewoon beter op een koelere kamer!

Licht

Een ander punt is licht op de kamer. Wij doen hier niet aan mee .Bij onze buren zie ik de kamertjes nog rijkelijk belicht, maar door dit licht raken ze niet diep in slaap. Het ontregelt de biologische klok. Nu de oudste het licht graag aan heeft, hebben we een lampje aan op de gang, maar zeker niet pal naast het bed. Een gedimd nachtlampje in het stopcontact is ook een aanrader.

Een belangrijke laatste tips is toch wel om je aan de slaaptijd te houden. Als je een avond 2-3 uren later in bed stopt merk je dit de volgende dag duidelijk aan de kinderen.

Het bedritueel
Welterusten lief klein broertje

De drie dagen regel

Elke verandering kost tijd en heb je niet zo 1,2,3 doorgevoerd. Maar hou vol. Mijn zoontje had ontdekt dat als hij naar beneden sluipt dat hij dan nog wel even bij papa op de bank mag hangen om later weer naar bed gebracht (lees getild) te worden. Super leuk natuurlijk deze speciale aandacht. Het begon echter standaard te worden dat weer lastig afleren is. Mijn hubby en ik waren het er over eens, hij zou steeds weer linea recta in bed terug gelegd worden, met steeds dezelfde woorden. “Ga maar lekker slapen, het is bedtijd”

De eerste avond ging het tafereeltje iets van 9-10 keer door. Doodvermoeiend, maar we hielden vol. Een uur later lag hij pas te slapen. Idem de 2e en 3e avond, maar het kwartje viel en de 4e avond hebben we hem niet meer beneden gezien. Het kan echt frustrerend zijn, maar de aanhouder wint echt. Zorg er niet voor dat je kleintje de regels gaat bepalen, jullie als ouders zijn leading. En het is echt nooit te laat voor verandering. Gewoon beginnen en volhouden!

Flexibiliteit

Thuis is alles natuurlijk gewend en fijn, maar laat dit je niet weerhouden om op pad te gaan. Het is bij ons altijd een hele volksverhuizing, maar iedereen is bereid je te helpen als je om hulp vraagt. En het is me zelfs overkomen dat ik zonder luiers, flessen en voeding op pad ben gegaan met drie kids. Dit is ook goedgekomen. Kinderen leren dan ook slapen op andere plekken.

Zorg goed voor jezelf en elkaar

“Last but not least…” Dit is onze manier en werkt bij onze kindjes. Een vast bedritueel werkt bij ons heel goed. Elk kind is natuurlijk anders en heeft een eigen benadering, maar met rust, reinheid en regelmaat gaat het helemaal lukken. Een cliché, maar niet voor niets ;-D
En houd in je achterhoofd dat het een fase is.

Ben ik tips & tricks vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder. Je help er ons en ook vele radeloze ouders mee. Alle tips zijn welkom! En het kleintje van mijn vriendin slaapt hopelijk heel snel door!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 

 


Delen vinden we super lief