Wat keek ik ernaar uit om mijn newborn vanuit het AMC gelijk mee naar huis te nemen. Ik beviel s’nachts om half twee en heb elk uur van de klok voorbij zien komen tot ik opgehaald mocht worden door mijn hubby. Ik had hem namelijk naar huis gestuurd na de heftige, snelle bevalling. Slapen op een ziekenhuisbed zou niet lukken en hij zou mij wakker houden. Slapen is überhaupt lastig als je vol adrenaline zit, maar dan kon hij even bijkomen van de heftigheid dat bevallen heet. Een newborn is toch echt een natuurwonder. Zo klein en bijzonder. En sommige bijzonderheden realiseer je je niet eens. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet;

Newborns huilen met het accent van de moeder
Is dat even balen voor hem. Ik komt oorspronkelijk uit het oosten van het land en af en toe hoor je het ook een beetje. Mijn Amsterdamse tongval voert toch wel de boventoon. Ik heb het nog niet opgemerkt dat Lucas huilt met een Amsterdams & oosterse accent. Maar volgens universiteit Wurzburg (dtsld) heeft het dezelfde intonatie als de moeder om een sterkere band te creëren.

Newborns weten gelijk wat ze moeten doen
Een Zweedse studie kwam in 1987 met de term “Breast Crawl”. Newborns kunnen al vlak na de geboorte zelf de weg richting de borst vinden. Toen Lucas was geboren, schoongemaakt en de checkup had gehad, legde de verpleegkundige hem op mijn borst. Het is zo bijzonder om te zien dat het hoofdje moeiteloos de weg weet te vinden naar de tap.

Newborns weten precies wie mama is
De boze buitenwereld kan best eng en overweldigend zijn voor een newborn. Gelijk na de geboorte wordt de stem en geur van de moeder dan ook gelijk herkend. En omgekeerd worden er gelukshormonen aangemaakt bij de moeder bij het ruiken van de pasgeboren baby. Wat zit de natuur toch magisch in elkaar.newborn

Newborns hebben een maag zo groot als hun eigen vuistje
De eerste dag na de geboorte hoefde ik Lucas nauwelijks eten te geven. Hij bleef maar doorslapen. Ze hebben genoeg reserves van de moeder meegekregen voor de eerste 24 uur. Na deze dag dronk hij ook niet veel, rond de 7 ml melk per voeding. ‘Vaak en kort voeden’ was het credo deze eerste kraamweek.

Newborns hebben geen tranenimg_7048
Baby’s huilen voldoende, maar maken enkel vocht aan om de ogen gezond te houden. Na 2 maanden zullen de eerste tranen verschijnen en is de traanbuis volledig ontwikkeld. En als je denkt dat je kleintje naar je lacht, helaas. Dit zijn stuiptrekkingen. De eerste glimlachjes zul je pas zien tussen 4-6 weken.

De meeste newborns hebben blauwe ogen
Het overgrote deel van baby’s wordt geboren met bauwe ogen. In de eerste 6 mnden kan deze kleur veranderen. Spaans, Aziatisch en afro-amerikaanse baby’s worden geboren.12524039_1719990091571236_287797375751063251_n

Newborns zijn kortzichtig
Klein baby’s zien in het begin praktisch niets. Van je borst tot aan je gezicht is het maximale dat ze zien en dan ook nog een beetje blurry.

Newborns hebben geen knieschijven
Als je kleintje 6-7 maanden is, ontwikkelt de knieschijf zich pas. Precies op tijd voor het kruipen.

Newborns hebben extra botten
Leuk om te weten dat je geboren wordt met bijna 300 botten, terwijl wij als volwassene slechts 206 hebben. Tijdens het groeien smelten ze soort van samen.

Newborns kunnen weer kaal worden
Ik heb het al twee keer meegemaakt dat ik dolblij was met de haartjes op het kleine hoofdje. Dit kan echter na een tijdje uitvallen en plaatsmaken voor nieuw haar. Zoals je ziet heeft hij een aardige haarbos, maar ik weet dat dit in no-time kan veranderen.haar bij een newborn

Baby’s zijn zo bijzonder. Waren er dingen nieuw voor je? Toen ik het ging onderzoeken was ik wel verrast door een aantal feitjes. We vinden het leuk als je een bericht achter laat.