Delen vinden we super lief

Afgelopen 11 augustus, heeft fotografe Helen Jump (29), deze prachtige foto gepubliceerd en hiermee de wereld op zijn kop gezet. Het kleine meisje is verscholen onder het litteken van de keizersnede. Het litteken dat haar leven heeft gered. Facebook reageerde snel en verwijderde gelijk de foto. Wat vind jij? Is het een schokkende foto?

Kettingreactie
Toen de jonge fotograaf deze foto publiceerde, had ze niet zo’n kettingreactie verwacht. De zwart-wit foto is meer dan 12 miljoen keer bekeken en maar liefst 70.000 keer gedeeld. De reacties liepen uiteen.  Er werden woorden genoemd als  “pornografie”, “slechte smaak” of “misselijkmakend”,

Diepere betekenis
Er schuilt echter een mooi verhaal achter deze foto. Elke vrouw is bang voor een keizersnede. De wens is dat het zonder kleerscheuren geboren wordt en het liefst op de natuurlijke manier. Bij een keizersnede duurt het immers ongeveer 6 weken voor je weer op de been bent en in het begin mag je niet tillen. Nadelen volop, maar wat als het niet anders kan?

Nachtmerrie
Als de geboorte eenmaal daar is, kan er een noodsituatie plaatsvinden en dan is een keizersnede levensreddend. De moeder op deze foto besloot dit met het publiek te delen. Want ook voor haar was een keizersnede de ergste nachtmerrie, maar wel eentje die het leven van haar dochter heeft gered. Edith wilde ze delen met haar achterban.

Persoonlijk
Mijn dochtertje lag in stuit en de afspraak in het ziekenhuis was al gemaakt om haar met 37 weken te halen. De eigenwijze meid besloot echter diezelfde nacht om toch te draaien. Dit was een enorme opluchting, want ik had het er heel erg moeilijk mee. Ik wilde zo graag de natuur haar werk laten doen, maar het lot bepaalde anders. Ze werd vervolgens drie weken later in goede gezondheid en op de natuurlijke manier geboren.  Een last-minute goede afloop, maar het kan ook anders lopen. Je hebt het simpelweg niet in de hand en kunt het al helemaal niet plannen.

Verwijderd van Facebook
Na het plaatsen op facebook werd de foto van Helen Jump ettelijke uren later verwijderd. De een vindt het een onsmakelijke foto en geheel misplaats, terwijl de tegenstanders het een prachtige foto vinden. De fotografe wil vooral aangeven dat de moeders zich niet schuldig hoeven te voelen, of dat ze het kindje op de ‘verkeerde’manier ter wereld hebben gebracht.

Bijna 20% van de keizersnede
Het percentage baby’s in ons land dat met een keizersnee wordt geboren, ligt momenteel op 14%. In 1993 was dit slechts 8%.  Er is dus wel een stijging zichtbaar. In Frankrijk ligt het aantal keizersnedes zelfs op 20%, Het grootste aantal keizersnedes wordt uitgevoerd te worden in Brazilië. Het gaat om 56 procent van alle geboorten, in particuliere ziekenhuizen is het zelfs 85 procent. Dat terwijl de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) 15 % als maximum stelt. De reden? De vrouwen zijn bang dat een natuurlijke bevalling hun verdere seksleven in gevaar brengt.


Delen vinden we super lief