Delen vinden we super lief

De airfryer is al een ruime tijd populair, maar toch heeft nog niet iedereen deze musthave in huis. Waarom je zeker een airfryer moet aanschaffen? Je bakt gezonder en krijgt toegang tot allerlei leuke bakmogelijkheden. Daar vertellen we je graag wat meer over!

Airfryer tips

Heb je nog geen airfryer? Dan wordt het nu toch echt eens tijd om er een in huis te halen! In je zoektocht kom je er al snel achter dat er tal van modellen op de markt zijn, dus wat is de beste airfryer? Dat hangt maar net van je wensen af. Een grote bakpan, een met geurfilter, opties om ook taart te bakken? We raden je aan om te vergelijken en te kijken welke functies voor jou van belang zijn.

Je hoeft niet in het wilde weg te zoeken en te vergelijken, want je begint je zoektocht erg eenvoudig op DeBeste.com. Dit is een vergelijkingssite die de best geteste modellen van het moment overzichtelijk op een rijtje zet (inclusief uitleg!). Zo spot je goedkope airfryers van goede kwaliteit, kleine en juist grote modellen. Uit de test blijkt dat Philips Airfryers het nog steeds goed doen, maar ook andere merken, zoals Tefal en Inventum, mogen er zijn.

airfryer tips

Bakken in airfryer is gezonder

Uit onderzoek in het European Journal of Lipid Science and Technology blijkt dat producten uit de airfryer 70% minder vet bevatten dan wanneer je het in de frituur zou bakken. Op friet scheelt dat ongeveer 45 calorieën per 100 gram, wat dus zeker behoorlijk is. Daarnaast maakt het ook nog eens minder antioxidanten kapot tijdens het bakken (zoals vitamine C). Als je dus nu veel in de frituur bakt, dan is de airfryer absoluut een gezondere keuze.

Er is uiteraard wel een kanttekening bij te maken. Friet blijft bijvoorbeeld friet en bevat veel koolhydraten. De hoofdeigenschappen van het product blijven ook in de airfryer behouden. Zo wordt een bitterbal in de airfryer niet ineens een ‘gezonde’ keuze. Maar wel een ‘gezondere’ keuze dan in de frietpan. Heb je dus af en toe zin in een snack, dan is de airfryer zonder twijfel een aanrader. Hoe minder olie je toevoegt bij het bakken, hoe beter.

keuken, keukenopstelling, airfryer tips

Hoe zit dat met de smaak

De meningen variëren over of eten uit de airfryer lekkerder is dan uit de frituurpan of oven. Wel blijkt in ieder geval dat bijvoorbeeld friet een stuk minder plakkerig is dan wanneer het uit het frituurvet komt. Eet je graag met de hand, dan kom je beter weg met airfryer friet of een kippenpootje uit dit heteluchtapparaat.

Airfryer tips

Ook schijnt de nasmaak volgens velen beter te vallen. Uiteindelijk is het natuurlijk een persoonlijke keuze wat je beter vindt smaken. Door te weten dat dit gezonder is dan de frituur, zou je mogelijk airfryer eten al lekkerder kunnen vinden.

Experimenteren met gerechten

Wist je dat je vrijwel alles kunt bereiden in de airfryer? Naast friet en snacks ook vlees, kip, vis en groenten. En zelfs taart en muffins! Eerder raadde ik je het boek ‘Lekkere en snelle recepten voor de Airfryer’ al aan, waarin ik zelf flink wat inspiratie heb gevonden. De bereidingstijd ligt bij de meeste gerechten lager dan 30 minuten, wat ook perfect is voor als je het druk hebt.

Je kunt er zelfs gezonde chips mee maken, zoals courgette of pastinaak chips. Als je kinderen hebt is dit ook een leuke bezigheid om samen op te pakken. Zo leren ze meteen bij over gezond eten en hebben jullie samen een leuke activiteit met een heerlijk eindresultaat. Smullen maar! Weet je zelf nog leuke gerechten en heb je meer airfryer tips? Deel ze dan gerust in een reactie onder dit artikel, ik laat me graag inspireren.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief