Delen vinden we super lief

BABYMELKPOEDER MAFFIA OOK BIJ JULLIE ACTIEF?

Agressieve klanten, hopeloze supermarktmanagers & gefrustreerde producenten De babypoeder Maffia is volop actief.

Het is je vast niet ontgaan dat er in onze babymelkpoeder schappen niets meer is te vinden. Misschien heb je zelf ook een heftige discussie gevoerd in de drogisterij of lokale supermarkt omdat er geen babymelk meer te verkrijgen is. Of omdat je maar 1 pak mee mocht nemen, 10€ statiegeld moest betalen, of minimaal aan €25 aan boodschappen doen. Er vinden zich momenteel vervelende situaties plaats in babymelkpoederland. Agressieve klanten, hopeloze supermarktmanagers die de eigen klant graag wil bedienen en gefrustreerde producenten die hun marktleiderschap langzaam zien wegglijden.

Tel uit je winst
Enorme hoeveelheden babymelkpoeder worden vandaagdedag verscheept naar China die daar een straatwaarde heeft van meer dan 90€ . Eind april zijn er bij een huiszoeking zelfs 700 pakken melkpoeder gevonden. Tel uit je winst. Vele Chinezen, maar ook Europeanen hebben een manier gevonden om makkelijk veel geld te verdienen. Er worden zelfs studenten ingezet om overal melkpoeder op te kopen. Je zou er een film van kunnen maken, de ‘ Babypoederbende’ Lucratieve handel, maar erg vervelend voor moeders in Nederland. Ook ik heb ooit een heftige discussie gehad met de kassière van mijn vaste supermarkt. Met 10€ op zak richting de winkel om even ‘ snel ‘melk te halen voor mijn hongerige newborn strandde in een desillusie. Ik moest tien euro statiegeld bij gaan betalen, of een extra 25€ aan boodschappen doen. Als de nood hoog is als moeder zijnde laat ik makkelijker mijn tanden zien, al zit dat niet echt in mijn aard. De supermarktmanager begreep de nood en maakte een uitzondering, maar tegenwoordig bestel ik online en zorg voor een goede voorraad.

Waarom
Ik vroeg me vooral af waarom Nutrilon niet gewoon meer aanlevert, of op de Chinese markt zijn activiteiten uitbreid. Eenvoudige oplossing toch? Uit grote nieuwsgierigheid ben ik de zaak gedoken, want wat beweegt die Chinezen om onze schappen leeg te roven? Als een ware Grissom van CSI ben ik aan de slag gegaan. Ik stuitte ook op een vreemd artikel dat de producent er zelf achter zit. Dit lijkt me echter lariekoek. Voor de grote concerns is dit een nachtmerrie

Schandalen
In 2008 zijn diverse baby’s in China overleden en zijn meer dan 300.000 kinderen ziek geworden van giftig melkpoeder. Het bevatte teveel melamine een chemische stof die wordt gebruikt bij het maken van kunststof borden, bestek en laminaat. Melamine laat het eiwitgehalte van voedsel hoger lijken en zorgt bij mensen en dieren voor nierfalen.

Overlijden
Vervolgens overleden in 2011 drie kinderen na het drinken van babymelk dat verontreinigd was met Nitriet. Er werden ook meer dan 35 mensen ziek. Vorig jaar was er een fraudezaak waarbij een Chinese distributeur de etiketten van meer dan 500.000 pakken melkpoeder had vervangen om te verbergen dat de poeder niet over de datum was. Hiermee was de maat vol voor de Chinese bevolking.

Boos
Er was en is absoluut geen vertrouwen meer in de melkproducten en ze stappen massaal over op Europees melkpoeder. Familieleden, expats, toeristen, iedereen slaat het in en struinen alle winkels af. Hierdoor zitten wij met lege schappen. Als moeder begrijpen wij de Chinese moeder, maar als je iemand voor je ziet staan in de supermarkt met een kar vol babyvoeding en je loopt het zelf net mis, wordt je toch wel boos. En als je op onderzoek gaat op Social media zie je ook vele boze en gefrustreerde reacties. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor ons eigen kind. De schaarste lijdt tot grote problemen voor consumenten, maar ook voor de supermarkten en producenten. Tijd voor een aanpak.

Aanpak
Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan een aanpak lees ik al snel online. De Productie is allereerst enorm opgeschroeft, maar kan de enorme vraag nog niet aan. Hier wordt hard aan gewerkt door het bijbouwen van fabrieken. De georganiseerde opkopers worden ontmoedigd om op grote schaal melkpoeder in Nederland te verkrijgen en in grote hoeveelheden naar China te zenden. Het wordt als het ware minder lucratief gemaakt. Zo staat er een geldboete van 49.000€ en max. twee jaar gevangenisstraf op de import van meer dan 1,8 kilo (twee Nederlandse pakken )

Om lege schappen te voorkomen, ontkomen we niet aan de beperkingen in de supermarkten. Heel vervelend voor een Chinese vriendin van me, want ze krijgt geen melk mee voor haar 3 weken oude baby’tje. Maar dat lossen we gewoon samen op. We maken van de nood maar onze deugd, zo zien we elkaar ook weer wat vaker. Het is allemaal al vervelend genoeg. mijn geluk is dat mijn meisje nu over kan stappen naar nummer 3 van Nutrilon.


Delen vinden we super lief