Voor mij geen on-dingen op mijn keukenblad. Rustig en clean is mijn motto. Maar voor je het weet, staat er een reuze koffiemachine, waterkoker, een hippe keuken rolhouder en ga maar door. Néééé er komt echt niks meer bij, riep ik gestaag. Toch ben ik gezwicht…

Vol keukenblad
Er gaat elke dag een heel brood doorheen en met een derde kindje op komst lijkt me een broodbakmachine magistraal. Brood zonder toevoegingen, altijd vers, super makkelijk en goedkoper dan elke dag een brood kopen bij de bakker. En er gaat toch niets boven de geur van eigen gebakken brood! Langleven internet waar het bol staat van advies en geschikte modellen. Maar welke kiezen we? Een goedkope variant van 50€ bij de blokker, of is die van 229€ bij de wehkamp.nl. En wat is het verschil Brood is brood toch? Nu mijn keuken toch voller wordt met zo’n oplawaai heb ik wel een aantal eisen;

Oriëntatie
Uiterlijk is voor mij nummer 1. Tsja ik blijf een vrouw…. Het oog wil immers ook wat. Broodbakmachines zijn groteske apparaten. Verder kan de grootte van het bakblik (brood) verschillen 1, of 2 kneedhaken, wordt het apparaat heet van buiten en willen we het bakproces bekijken. Voor mij geen must zeg ik eerlijk. Bij de kassa broodmachine test zag ik dat er wel meer komt kijken bij de kwaliteit van brood. Over het algemeen vinden de bakkers de broodbakmachines wel van aardige kwaliteit. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is waarin de machines verschillen. De consumentenbond heeft dit perfect uitgezocht. Daarna was de Top 10 best verkochte broodbakmachines zeker handig: Link. En uiteraard valt of staat het met een goed recept. Oefening baart kunst.

Onze keuze (niet gesponsord)
Na uitvoerig websites afgestruind te hebben, kiezen we voor de Domo B3990. Hij maakt wat grotere, zwaardere broden (max.1350) met een broodvorm, heeft 12 programma’s waardoor je keuze hebt in je receptuur. (glutenvrij, zonder gist, of juist extra lang gisten, etc). Het kijkvenster is een extra, niet bepaald belangrijk want vaak beslagen, of na lang gebruik zelfs niets meer te zien. De bak is er makkelijk uit te halen, hier lette ik extra op bij de recensies. Hij wordt niet heet van buiten, met kleine kindjes een pluspunt. Het model ziet er puik uit en krijgt toestemming om te pronken op mijn aanrecht. Ik zal het aanleren om de avond van te voren de baktijd in te plannen zodat we elke ochtend vers brood hebben. Oh wat zal het hier lekker ruiken.

En nu maar hopen dat ie niet in de kelder of op zolder beland. We hebben een compact model gekozen, dus veel plaats neemt hij niet in ;-D. Als je er zelf nog niet uit bent, kun je uiteraard eerst een machine op marktplaats aanschaffen om het te proberen.

Extra tips:
> Volg in het begin de receptuur nauwkeurig, al snel bak je brood als een pro. Oefening baart kunst.
> Denk ook aan ovenhandschoenen, afkoelrooster en evt een elektrische snijmachine.
> Koop de ingrediënten bij een molenaar voor eerlijke producten, bijvoorbeeld
Oud Zevenaar            http://www.molen-dehoop.nl
Alphen a/d rijn         Korenmolen de eendracht

> Volg een broodbakworkshop om jezelf extra enthousiast te maken Link De snelle variant lijkt me wel wat: Hartog’s

Recepten
Het basisrecept voor witbrood is:

  • 100% bloem
  • 52% water
  • 2% zout
  • 2% gist (of 1% droge gist)
  • 2-4% broodverbeteraar

Als je een brood wilt bakken van 600 gram, gebruik je 400 gram bloem, 208 gram water, 8 gram verse of 4 gram droge gist en 8-16 gram witbrood verbeteraar.

Het basisrecept van Volkorenbrood is:

  • 100% bloem
  • 60% water
  • 2% zout
  • 2% gist (of 1% droge gist)
  • 2-4% broodverbeteraar

Veel bakplezier en uiteraard volgt de recensie snel als we hem in gebruik hebben genomen.

Schermafbeelding 2016-05-08 om 09.41.07
De keuze is reuze