1 op de vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. Hier wordt weinig over gesproken waardoor veel vrouwen met een schuldgevoel leven. Ze zien zichzelf als een mislukking en gaan zichzelf isoleren. Een prachtig initiatief in de Uk is Tommy’s en brengt specialisten en onderzoekers bij elkaar om een nationaal researchcentrum op te starten, dat in april 2016 geopend zal worden. Hun doel is om het aantal miskramen d.m.v onderzoek in 2030 gehalveerd te hebben. Hun doel is om vrouwen zoals Rosie te helpen:

Rosie’s verhaal

Onderzoek
Onder de facebookfans van Tommy’s die ook een miskraam hebben gehad, hielden ze een onderzoek en meer dan 600 vrouwen reageerden hierop. Hier kwamen schokkende en verdrietige feiten mee aan het licht.

  • 70% van de vrouwen voelen zich schuldig over de miskraam
  • 79% geven aan dat ze zichzelf een mislukking vinden na het verliezen van hun kindje.
  • 2/3e van de vrouwen vindt het moeilijk om het er over te hebben.
  • 85% geven aan dat niemand begrijpt wat ze hebben meegemaakt
  • 67% ervaart dat ze er niet met hun beste vrienden erover kunnen praten
  • 35% voelt niet dat ze er met hun vader over kunnen praten.

Als vrouwen er wel over praten, voelden ze een gebrek aan begrip. En ervaren dat mensen niet precies weten hoe ze er op moeten reageren  Meer dan 1/3e van de ondervraagden kregen te maken met ongevoelige opmerking als; “Het was toch nog geen baby” en zelfs 84% kreeg te horen dat ‘Het had dan nog niet zo moeten zijn.’

Eigen ervaring
Als de kinderwens er is en het niet lukt door een miskraam, is dit lastig naast je neer te leggen. Overal waar ik keek, waren baby’s of zwangere vrouwen. Door de leeftijd in mijn vriendenkring was de babyboom onvermijdelijk. Uit alle hoeken kwam er wekelijks wel goed nieuws. De eerste paar keren kun je oprecht blij reageren, maar na de zoveelste zwangerschap announcement voel je je tranen steeds vaker opkomen. Vooral als je niet eens wist dat ze ‘ermee bezig waren” en het rauw op je dak komt vallen. Niemand heeft een idee hoe het voelt, tot het je zelf is overkomen. De raad en daad die je wordt toegeworpen is goed bedoeld, maar komt zo hard aan. Het is onzichtbaar verdriet.

Nare opmerkingen
“het kan gebeuren” of ‘gelukkig was het in een vroeg stadium’. Het is zo makkelijk gezegd maar komt zo hard aan. Elke miskraam, hoe vroeg ook, is verdrietig. Deze goedbedoelde adviezen kan iemand beter voor zich houden. Als je naasten iemand dierbaars verliezen zeg je ook niet “ja kan gebeuren, dat is het leven”, “het gebeurd vaker”.  Het verliezen van een ongeboren kindje is voor een ieder, in welke stadium ook traumatisch en blijft je je leven bij.

QUOTE “No matter how far along you were you had already given a part of your soul to that child growing inside of you. You have to grieve the loss. Even maybe naming your baby. It is perfectly ok to be sad.”

“1 op de 4 zwangerschappen eindigt in een miskraam, zonder dat de oorzaak hiervan bekend is”

De hoop bijna opgegeven
Ik ben nu een mama van twee gezonde kindjes en verwacht een 3e wonder. Deze zwangerschappen zijn allemaal goed verlopen. Velen vergeten dat hier heel veel verdriet aan vooraf is gegaan. We hadden bijna de hoop opgegeven en waren het adoptie proces al gestart. Ik hield zoveel van mijn man dat ik een keuze wilde maken voor hem. De wetenschap dat het aan mijn lichaam lag, heeft me doen overwegen om hem te verlaten zodat hij met een ander wel een gezin zou kunnen starten. Hij is een geboren papa en wilde hem dat niet ontnemen. Dit moest ik niet nog een keer zeggen, want hij werd hier héél, héél boos op.

De onmacht en de wens is zo groot, dat je gekke dingen in het hoofd haalt. Je voelt je zo schuldig. We probeerden het voor vier jaar met 3 miskramen en 1 EUG, (een buitenbaarmoederlijke zwangerschap), waarbij er 1 eileider bij me verwijderd is. Ik had de hoop al bijna opgegeven. De goedbedoelde adviezen sloeg ik in de wind en nu terugkijkend op die zwarte periode heb ik het een plekje gegeven.
Maar zoveel vrouwen hebben veel meer verloren en hebben de wens nog steeds. Sterkte, succes in de strijd en houd vooral moed!

En hopelijk lukt het tommy’s daadwerkelijk om het aantal miskramen in 2030 gehalveerd te hebben

Video