Delen vinden we super lief

Fonds gezond geboren

Ik heb drie prachtige, gezonde kinderen en ik ben me daar elke dag van bewust. Dit is niet vanzelfsprekend laat Fonds Gezond Geboren weten in hun persbericht.

Wat heb ik het getroffen met gezonde kinderen! Bij de geboorte keek ik reikhalzend uit naar dat moment dat de baby op mijn borst werd gelegd en begon te huilen. Toen wist ik pas zeker dat mijn kindje gezond en levend ter wereld was gekomen. Dit waren drie keer de meest bijzondere momenten van mijn leven. Zwanger zijn is een cadeau, maar het zwanger blijven en een gezond kindje ter wereld zetten is het aller grootste geschenk.

Sterfte gevallen

Elk jaar worden in Nederland zo’n 170.000 baby’s geboren waarvan 10% geen goede start maakt Als je dit overkomt staat je wereld op zijn kop. Deze cijfers zijn schrikbarend. In de laatste periode van de zwangerschap sterven er jaarlijks zelfs circa 1.400 kinderen.  (v.a 22 weken to c.a 1 week oud).

Dat is absurd veel, dat zijn bijna 4 baby’s per dag! En tel daar ook nog de 50 baby’s bij die dagelijks geboren worden met de mogelijke gevolgen van groeivertraging, vroeggeboorte of kinderen die met vreselijke aangeboren afwijkingen moeten opgroeien. Ik stond er nooit bij stil tot ik over het Fonds gezond geboren hoorde dat me liet inzien dat het bruut mis kan gaan.

Babysterfte voorkomen met fonds gezond geboren

Wist je dat een kwart van de babysterfte in Nederland te voorkomen is met meer kennis over de oorzaken, behandeling en preventie? Dat is nu precies waarom in 2014 het Fonds Gezond Geboren is opgericht. Dit is een fonds dat medisch wetenschappelijk onderzoek financiert met als doel om meer kinderen gezond geboren te laten worden. Deze initiatieven doen mij goed.

Een normale aanleg en ontwikkeling van de placenta is essentieel voor de groei van de baby tijdens de zwangerschap.  Als het bij dreigende vroeggeboorte lukt omde zwangerschapsduur met één of twee weken te verlengen, kunnen we niet alleen babysterfte voorkomen, maar ook de kans op blijvende handicaps verminderen. Hetzelfde geldt voor het geboortegewicht: één ons extra geboortegewicht maakt de kans op een gezonde geboorte gelijk veel groter. Om dat te bereiken is wel heel veel nieuwe kennis nodig.

Help helpen

Sinds de oprichting 3 jaar geleden zijn er diverse (particuliere) initiatieven gestart om geld in te zamelen voor Fonds Gezond Geboren. Een voorbeeld hiervan is Ride 4 Michelle. Het verhaal achter Ride4Michelle raakt me en doet me realiseren hoe belangrijk het is dat  onderzoek wordt gedaan. Een klein stukje uit een blog over Ride4Michelle:

“Silvia heeft 2 prachtige dochters, Shanelle en Michelle. Helaas heeft Michelle nooit kunnen zien in wat voor liefdevol nest zij terecht is gekomen. Zij zal nooit haar lievelingseten ruiken, of haar ouders lieve woordjes horen fluisteren. Om één of andere reden mocht zij zich niet verder ontwikkelen. Nooit naar school of spelen met vriendinnetjes.  

Je papa en mama zullen nooit je eerste stapjes vastleggen,je lach of je eerste woordje. Hoe zou je stem klinken, lieve Michelle? Je mama wist dat er iets niet goed was. Ze voelde jou steeds minder, maar de doktoren zeiden dat er niks aan de hand was. Zij moesten eens weten… Met jouw mama haar instinct is niks mis. Helaas, in dit geval.

Met 38 weken ben jij geboren. Alles zat er op en er aan, 10 vingertjes en teentjes.  Je oogjes, je neusje, je oortjes. Helaas klopte je hartje niet meer.

Met 38 weken ben jij geboren. Alles zat er op en er aan, 10 vingertjes en teentjes.  Je oogjes, je neusje, je oortjes. Helaas klopte je hartje niet meer”
 

Aandacht

Zo verdrietig, en des te meer verdrietig dat dit verhaal niet op zichzelf staat. Vier keer per dag verliest een moeder haar kindje in Nederland door vroeggeboorte. Dat vind ik schrikbarend veel. Dit verhaal staat in het niet bij mijn eigen verdriet van de lastige route die wij hebben doorlopen. Een kindje verliezen in het laatste trimester mag echt niemand overkomen. het fonds gezond geboren verdient dus heel veel aandacht!

Gerelateerde blog : K.O op de albert cuyp mijn wereld stort in 

Particuliere initiativen

Er zijn mooie initiatieven tot stand gekomen. Denk hierbij aan het kookboek Culibaby Ook zijn er diverse inzamelingsacties geweest van particulieren en vanuit het bedrijfsleven. Zelf initieert het fonds jaarlijks diverse acties en evenementen zoals de Dag van de Geboorte op 9 september, het golftoernooi ‘GeboorteGolf’ en hun deelname aan de Negenmaandenbeurs. Het fonds is er echter nog lang niet. Alle steun hebben ze hard nodig om de hoognodige onderzoeken te kunnen voorzetten. Dit kan door eigen initiatieven waar het fonds graag bij helpt, of door sponsoring via donaties.

Fonds gezond geboren

Knappe koppen

Extra goed nieuws is dat professor dr. M.J.N.L. Benders (Manon), afdelingshoofd Neonatologie UMC Utrecht, is toegetreden tot het Fonds als wetenschappelijk boegbeeld. Haar nominatie in de lijst van Viva 400 categorie knappe koppen is een extra verdiende kroon op haar werk! Op donderdag 23 november tijdens de VIVA400 Awards worden de winnaressen van de verschillende categorien bekend gemaakt. Mijn stem heeft ze! ps. Stemmen kan nog steeds!

Hersenonderzoek

Manon richt zich met haar onderzoeksgroep vooral op hersenonderzoek bij baby’s en hoopt hier het aantal baby’s dat niet gezond wordt geboren naarstig terug te dringen. Ze geeft aan zich met heel veel plezier in te gaan zetten voor het Fonds Gezond Geboren. Quote:

“Baby’s zijn de meest kwetsbaren in onze samenleving en verdienen allen bij hun geboorte de beste kans op een goede start. Het komt nog te vaak voor dat dat niet het geval is. Er is heel veel onderzoek nodig en nu de overheid 
terugtreedt met de financiering daarvan is de samenwerking tussen diverse specialismen nog harder nodig”

Over Fonds Gezond Geboren

Het fonds werkt samen met verloskundigen, gynaecologen, neonatologen/kinderartsen en wetenschappers. Ze financieren medisch wetenschappelijke onderzoeksprojecten die gericht zijn op de periode vóór, tijdens en vlak na de geboorte. Het is de ambitie van het fonds om het aantal baby’s dat geen gezonde start heeft in 2030 met 30% te verminderen.

“Winst aan het begin van het leven, is winst voor het hele leven”

Culibaby gezond smullen op top niveau (+winactie)

Met de aanschaf van het kookboek Culibaby wordt het Fonds Gezond Geboren ondersteunt. Nederlands grootste chefs hebben hun sterren ingezet om culinaire gerechten te bedenken voor ouders die wel eens iets anders willen dan een potje opendraaien. De bijzondere gerechten in dit boek gaan voor de kleintjes echter door de foodprocessor. Op deze manier wordt de verfijnde smaak met de paplepel meegegeven. Het boek staat vol handige tips over voeding vóór, tijdens en na de zwangerschap.

Met dank aan: Topchefs en jonge vaders als Jacob Jan Boerma en Ewout Eleveld: De Leest***, Maik Kuijpers en Jonnie Boer: De Librije***, Richard van Oostenbrugge: Bord’Eau**, Jan Sobecki: Chapeau!**, Jasper Hermans: Aan De Poel**, Jonathan Zandbergen: Merlet*, Joris Bijdendijk en Wim de Beer: Rijks® en Erik van Loo: Parkheuvel**, als jongste grootvader, werkten belangeloos aan dit boek mee. Het boek is te koop voor 24,95
julibaby voor fonds gezond geboren

Enthousiast geworden? Wij mogen een exemplaar van dit mooie kookboek weggeven! Meedoen is eenvoudig! Like de Facebook pagina van fonds gezond geboren  ze verdienen meer heel veel support & laat vervolgens hieronder, of onder het winactie-bericht op onze Facebook pagina weten wie je dit boek gunt (kan uiteraard ook jezelf zijn :-D)

Wij maken de winnaar 8 oktober in deze blog bekend en kun je niet wachten om in dekeuken te duiken en deze culinaire hoogstandjes voor je kindje te maken? Kopen kan uiteraard direct. En je steunt er een onwijs goed doel mee.

Veel succes!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Fonds gezond geboren

Delen vinden we super lief