Hoofdluis, je moet er niet aan denken!  Met de opkomst van de selfies komt het ook vaak voor bij volwassenen. Maar, no worries, het kan iedereen overkomen en je kunt het goed behandelen (en evt. voorkomen) Er zijn verschillende manieren om hoofdluis effectief te behandelen. Uiteraard is het ook belangrijk om ook je vrienden, school, na-schoolse opvang, het kinderdagverblijf, vriendjes en (sport)clubs te informeren. Ik ben er ingedoken en geef graag meer info, tips en antiluizen middelen.

Hoofdluizen
Je krijgt er echt de kriebels van en ze blijven steeds weer opduiken. In het begin wordt hoofdluis meestal niet opgemerkt. Dit komt omdat de jeuk pas 7-14 dagen na de eerste hoofdluisbesmetting wordt ervaren. Ze lijken ook het eeuwige leven te genieten, want ze blijven terugkomen.

 • Hoofdluizen zijn krabachtige parasieten met 6 pootjes, ook wel insecten zonder vleugeltjes.
 • Ze klimmen met kleine pootjes van de ene haar op de andere zonder te springen of vliegen. Ze klimmen snel en “wandelen” via personen en kleding naar het volgende hoofd.Vandaar dat nu ook veel luis bij volwassenen voorkomt vanwege de ‘selfies’
 • Luizen zijn grijs/blauwig en kunnen enigszins de kleur van het haar aannemen. Hierdoor zijn ze soms lastig te vinden!
 • Ze leven van het bloed dat ze 3 tot 6 keer per dag opzuigen uit de hoofdhuid en kunnen circa 6 eitjes- neetjes- per dag leggen.
 • De luis is een beetje doorschijnend, blauw/ grijzig beestje van 0,5 á 4 mm klein. (na het bloed zuigen krijgt de luis een donkere kleur.)

Neten
De eitjes van hoofdluis, de neten, zijn vrij lastig te vinden.

 • Deze worden met plakkerig “spul” aan de haren gekleefd, waardoor ze erg moeilijk te verwijderen zijn.
 • Ze bevinden zich dichtbij de hoofdhuid op de warmste plekken,
  -achter de oren / in de nek / onder de pony/paardenstaart.
 • Zonder bloed kunnen luizen nog een dag of 2 overleven. De neten komen zelfs nog tot na een dag of 6 uit, los van het lichaam. Na het uitkomen leggen ze na 8 á 10 dagen weer zelf eieren.
 • Ze zijn wit/ grijs van kleur, 1mm groot en lijken veel op roos of zoutkorrels. Ze komen na 1 week uit en dan begint de hele cyclus weer opnieuw.
 • De luizen zijn dol op schoon haar, dat vooral niet teveel licht doorlaat. Haarlotion of etherische olien (lavendel, tea -tree) vinden ze maar niks.
Hoofdluis check
Als er hoofdluis heerst op de crèche, wordt er tig keer gecheckt

Controle op luizen
Wil je het haar controleren op hoofdluis dan kun je dit het beste doen met behulp van een luizen- of stofkam met plastic tanden. Zonder deze fijne kam is de kans groot dat je een hoofdluis of neet over het hoofd ziet. Was het haar eerst goed, gebruik een crème-spoeling en kam het goed (nat) door. Als er luizen zijn, vang je ze zeker in de kam. Met droog haar doe je het boven een vel papier witte doek, off met een witte handdoek over de schouders.

Met een netenkam, een metalen niska-kam, haal je ook de neten er uit. Let op: nog maanden nadat alle luizen zijn gedood (of naar een ander gezin zijn “verhuisd”), kunnen er dode of lege neten in het haar zitten. Dit kun je met crèmespoeling of netex weg krijgen. Als de neten dichter dan een halve cm bij de hoofdhuid zitten, zijn ze waarschijnlijk levend. De luis legt de eitjes op een haar vlakbij de hoofdhuid. De haren groeien, 0,5mm per dag, dus de neten zijn na 7 to 10 dagen, als de larven uitkomen, ca. 5 mm van de hoofdhuid weg gegroeid. Ze lijken op zoutkorrels of roosschilfertjes, maar zijn vast geplakt aan de haar. Je kan ze alleen met je nagels er langzaam uittrekken, terwijl je roos er makkelijk uit kan vegen.

Behandelen

 • Dagelijks twee weken lang kammen met een netenkam, in combinatie met middelen
 • Olijfolie 2 uur op hoofd en haar in laten werken! Het idee is dat de luizen zullen stikken.
 • Millium shampoo en conditioner in een. (kan dagelijks gebruikt worden).
 • Tea-tree-oil. op kraag of capuchon van de jas om te voorkomen dat de luis overstapt én in de shampoo ter bestrijding van de luizen.
 • Azijn in water of crèmespoeling, dit maakt de kit waarmee de neten vastzitten los.

Reguliere bestrijdingsmiddelen
Voorbeelden van middelen die verkrijgbaar zijn als lotions of shampoos

 • Prioderm en noury
 • Loxazol
 • Para/speciaal

Let op! Dit zijn allemaal échte vergiften. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of is je kindje jonger dan 2 jaar, kies dan voor alternatieven. Lees vooraf altijd de bijsluiter en raadpleeg de apotheek bij vragen! Als er herbesmetting plaats vindt, en er moet nog eens behandeld worden, kies dan voor een middel met een andere werkzame stof, i.v.m. mogelijke resistentie.

Er zijn ook Alternatieve bestrijdingsmiddelen. Een mooi natuurlijk merk is ‘Kit en Coco’. Ze hebben producten in hun assortiment om hoofdluis te voorkomen en te behandelen. Hier hebben we een leuke win actie mee gelanceerd. Het is een merk waar we dol op zijn en waar een sprankelend team achter staat. Een ware #coupdecoeur