Delen vinden we super lief

Hoofdluis, je moet er niet aan denken! Ze zijn ongevaarlijk, maar geven je letterlijk en figuurlijk de kriebels! Met de opkomst van selfies komen luizen ook steeds vaker voor bij volwassenen naast het standaard verhaal van de kids op school. En na de schoolvakanties is het helemaal kommer en kwel op de basisschool en neemt het besmettingsgevaar toe. Scholen zijn favoriete besmettingshaarden van de kleine parasieten met de jasjes die zo dicht bij elkaar hangen. En laat ik knuffelkonten van kinderen hebben waardoor luizen makkelijk van het ene hoofd naar het andere wandelen. Goed om te weten: Iedereen kan hoofdluis krijgen! Het heeft niets te maken met een goede of slechte hygiëne.

Maar, no worries, het kan iedereen overkomen en je kunt die nare hoofdhuidbewandelaar heel goed onder handen nemen (en evt. voorkomen) met ja… je raad het al.. kammen, kammen, kammen!

Behandelen maar

Er zijn verschillende manieren om hoofdluis effectief te behandelen. Uiteraard is het belangrijk om ook echt je vrienden, school, na-schoolse opvang, het kinderdagverblijf, vriendjes en (sport)clubs gelijk te informeren. Bij kordaat handelen heb je de hoofdluis snel in de kiem gesmoord.

Bij ons was de school ons voor en werden we gebeld. “Je dochter heeft hoofdluis en mag opgehaald worden!” Damn… hoe dan!? Dat werd afspraken skippen en werk aan de winkel! Voor het eerst waren we de klos en werd er snel gehandeld. De bedden werden afgehaald, knuffels, dekens, lakens, alles werd vakkundig de wasmachine ingeslingerd. Manlief werkte thuis en haalde het luizenkind op en nam haar broer gelijk mee naar huis om direct te ontluizen in bad. Hij bleek luis vrij te zijn, maar we lieten niets aan het toeval over, echt álles werd onder handen genomen, inclusief wijzelf. Het begon spontaan overal te kriebelen.

Ik ben in de materie gedoken of ik goed gehandeld heb en geef graag meer info, tips en antiluizen middelen om jou bij te staan in de strijd van de hoofdluizen!

Hoofdluizen

Je krijgt er echt de kriebels van! Vooral omdat luizen steeds weer blijven opduiken. Ze houden van een warme hoofdhuid en met hun klauwtjes klemmen ze zich vast aan het haar. En of dat schoon, lang, vies, of kort haar is, dat maakt hen niks uit. Ze hebben hun voorkeur om achter de oren te nestelen, onder een pony, of in de nek. De luis hecht zich hier vast aan de haren en zuigt een paar keer per dag bloed op uit de hoofdhuid. Het speeksel dat hierbij vrij komt, leidt tot een allergische reactie op de hoofdhuid dat de jeuk veroorzaakt. Ik krijg al kriebels bij het opschrijven.

Lange Levenscyclus

In het begin wordt hoofdluis meestal niet opgemerkt. Dit komt omdat de jeuk pas 7-14 dagen na de eerste hoofdluisbesmetting wordt ervaren. Ze lijken ook echt het eeuwige leven te genieten, want ze blijven terugkomen. Dat komt vanwege de levenscyclus van de luis. De vrouwtjes leggen eieren die aan de haarschacht vast geplakt worden als secondelijm. Deze komen uit na een week en dan duurt het ongeveer een week voor de nieuwe luizen eitjes kunnen leggen. Het is dus kammen geblazen met een luizenkam, 10 tot 14 dagen lang en zo geschiedde…

Belangrijk: als iemand thuis hoofdluis heeft, controleer dan het hele gezin, inclusief je partner en jijzelf, anders blijf je bezig.

  • Hoofdluizen zijn krabachtige parasieten met 6 pootjes, ook wel insecten zonder vleugeltjes. Mijn dochter vergelijkt ze met mini mieren.
  • Ze klimmen met kleine pootjes van de ene haar op de andere zonder te springen of vliegen. Ze klimmen snel en “wandelen” via personen en kleding naar het volgende hoofd. Vandaar dat nu ook veel luis bij volwassenen voorkomt vanwege de ‘selfies’
  • Luizen zijn grijs/blauwig en kunnen enigszins de kleur van het haar aannemen. Hierdoor zijn ze soms lastig te vinden!
  • Ze leven van het bloed dat ze 3 tot 6 keer per dag opzuigen uit de hoofdhuid en kunnen circa 6 eitjes- neetjes- per dag leggen.
  • De luis is een beetje doorschijnend, blauw/ grijzig beestje van 0,5 á 4 mm klein. (na het bloed zuigen krijgt de luis een donkere kleur.)
Met lange, losse haren heb je meer kans op luizen. Voorlopig wordt het haar dus vast gedragen.

Naast kammen koos ik voor een chemischer lotion om snel van de ongewenste gasten af te zijn! Uiteraard blijf ik na de behandeling kammen, want luizen zijn niet welkom! De wasmachines draaien vervolgens ook op volle toeren, inclusief de knuffels.

Met de wetenschap dat luizen bloed nodig hebben om te overleven, ben ik weer gerust gesteld. Eenmaal van het hoofd af is de overlevingskans namelijk nihil! De knuffels houd ik voor de zekerheid 48 uur appart in een doos zodat de luizen kunnen uitdrogen.

Neten

De eitjes van hoofdluis, de neten, zijn vrij lastig te vinden aangezien ze op het haar geplakt zitten en er uit zien als roos.

  • Deze worden met plakkerig “spul” aan de haren gekleefd, waardoor ze erg moeilijk te verwijderen zijn.
  • Ze bevinden zich dichtbij de hoofdhuid op de warmste plekken, achter de oren / in de nek / onder de pony/paardenstaart.
  • Zonder bloed kunnen luizen nog een dag of 2 overleven. De neten komen zelfs nog tot na een dag of 6 uit, los van het lichaam. Na het uitkomen leggen ze na 8 á 10 dagen weer zelf eieren. Blijven kammen dus!
  • Ze zijn wit/ grijs van kleur, 1mm groot en lijken veel op roos of zoutkorrels. Ze komen na 1 week uit en dan begint de hele cyclus weer opnieuw.
  • De luizen zijn dol op schoon haar, dat vooral niet teveel licht doorlaat. Haarlotion of etherische olien (lavendel, tea -tree) vinden ze maar niks. Het kan ook helpen om gel of haarlak te gebruiken. Jongeren die gel of haarlak gebruiken, hebben minder vaak hoofdluis. Smeren dus!
Hoofdluis check Als er hoofdluis heerst op de crèche, wordt er tig keer gecheckt

Controle op luizen

Voor het controleren op hoofdluis kun je het beste gebruik maken van een luizen- of stofkam met tanden. Zonder deze fijne kam is de kans groot dat je een hoofdluis of neet over het hoofd ziet. 

Om erachter te komen of je luizen hebt, kom je er op 2 manieren achter. 1.Was het haar eerst goed, gebruik een crème-spoeling en kam het goed (nat) door. Als er luizen zijn, vang je ze zeker in de kam. 2.Met droog haar doe je het boven een vel papier, wit servet, of met een witte handdoek over de schouders. Dit heeft mijn persoonlijke voorkeur omdat de chemische goedjes vaak werken op droog haar. Ik ben van de radicalere oplossingen zegmaar…

Met een netenkam, een metalen niska-kam, haal je ook de neten er uit. Let op: nog maanden nadat alle luizen zijn gedood (of naar een ander gezin zijn “verhuisd”), kunnen er dode of lege neten in het haar zitten. Dit kun je met crèmespoeling of netex weg krijgen. Als de neten dichter dan een halve cm bij de hoofdhuid zitten, zijn ze waarschijnlijk levend. Blijven kammen dus!

De luis legt de eitjes op een haar vlakbij de hoofdhuid. De haren groeien circa 0,5mm per dag waardoor de neten na 7 to 10 dagen, als de larven uitkomen, ca. 5 mm van de hoofdhuid weg gegroeid zijn. Ze lijken op zoutkorrels of roosschilfertjes, maar zijn vastgeplakt aan de haar. Je kan ze alleen met je nagels er langzaam uittrekken, terwijl je roos er makkelijk uit kan vegen.

Behandelen

  • Dagelijks twee weken lang kammen met een netenkam, in combinatie met middelen.
  • Olijfolie is een mildere optie: 2 uur op het hoofd en haar in laten werken! Het idee is dat de luizen zullen stikken.
  • Millium shampoo en conditioner in één. (kan dagelijks gebruikt worden).
  • Tea-tree-oil. op kraag of capuchon van de jas laten om te voorkomen dat de luis overstapt én in de shampoo ter bestrijding van de luizen.
  • Azijn in water of crèmespoeling, dit maakt de kit waarmee de neten vastzitten los.
  • Er bestaan preventieve foams die ik gelijk in huis heb gehaald.
Photocredits de Luizenfabriek

Reguliere bestrijdingsmiddelen


De adviezen vanuit school waren:

  • Heb je lang haar? Draag dit in een staart, een vlecht of knot. Hoe minder volume, hoe kleiner de kans op rechtstreeks contact met andermans haren.
  • Gebruik haarproducten met essentiële oliën waar luizen niet van houden (tea tree, lavendel, neemolie…) 
  • Controleer wekelijks alle leden van je gezin op luizen. Doe dit met de kam.
  • Controleer extra goed meteen na de zwemles
  • Gebruik voor de zekerheid nooit andermans borstel, handdoek of hoofddeksels. 

Voorbeelden van middelen die verkrijgbaar zijn als lotions of shampoos

  • Prioderm & noury
  • Loxazol
  • Para/speciaal

Let op! Dit zijn allemaal middelen met gif. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of is je kindje jonger dan 2 jaar, kijk dan zeker naar alternatieven. Lees vooraf altijd de bijsluiter en raadpleeg de apotheek bij vragen! Als er herbesmetting plaats vindt, en er moet nog eens behandeld worden, kies dan voor een middel met een andere werkzame stof, i.v.m. mogelijke resistentie.

Er zijn ook alternatieve bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Een mooi natuurlijk merk is ‘Kit en Coco’. Ze hebben producten in hun assortiment om hoofdluis te voorkomen en te behandelen. Het is een merk waar we dol op zijn en waar een sprankelend team achter staat. Een ware #coupdecoeur

Last but not least

Een andere perfecte vondst voor de makkelijke en praktische moeder is de Luizenkliniek in Amsterdam, Schiedam, of Houten waar je in 90 minuten luisvrij huiswaarts gaat. Kosten: €149 per behandeling. De website staat vol interessante info als je het echt niet meer ziet zitten. Met mijn paar luizen en nog geen neten waren we thuis snel klaar, maar ik juig nog niet te vroeg! Morgen checken we weer of we niets over het hoofd hebben gezien. En als het een crime gaat worden, is de luizenkliniek echt ideaal! Ik las online dat sommige gezinnen echt maanden last hebben van luizen ondanks de vele maatregelen die ze nemen. We hopen dat dit ons en jullie gespaard blijft! Vooralsnog heb ik geen luis meer gespot, maar we blijven kammen, kammen, kammen….

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief