Delen vinden we super lief

Kinderen groeien zo snel op. Ze pakken niet meer spontaan je hand als je samen in de stad loopt. De kus op het schoolplein moet al onzichtbaar van mijn tiener en mijn dochter vindt mij raar als ik een dansje doe in een winkel, omdat het ons liedje is… Kinderen groeien zo snel op, en daar sta ik maar wat bij stil. Knip twee keer met je vingers en de kinderen vliegen uit en zijn groot en volwassen. Waar ik recent dan ook graag meer aandacht aan geef, is het voeren van een liefdevol gesprek met mijn kinderen. Hun antwoorden zijn hartverwarmend waardoor ik het graag met je deel ter inspiratie.

Vragenlijst voor diepgaande gesprekken

We pakken regelmatig de spellen van Elma van Vliet erbij voor een goed gesprek en ook ben ik fan van de invulboeken waarbij de vragen je aan het denken zet. Tijdens een liefdevol gesprek aan de keukentafel, tijdens een één-op-één moment, of tijdens een moeder-dochter weekend stel ik ook graag diepere vragen om een gesprek aan te gaan. Onderstaande vragen deel ik dan ook graag ter inspiratie om net als ons kostbare momenten te koesteren en samen nieuwe herinneringen te creëren. Probeer het maar eens….

25 vragen voor een liefdevol gesprek

parijs in februari, february , parijs citytrip, paris, parijs met kinderen, parijs, 25 Vragen om een liefdevol gesprek met je kinderen te starten"

Onderstaande vragen kun je naar willekeur stellen en vooral als je alle tijd hebt, nemen kinderen er ook echt de tijd voor! “Waarom vraag je dat” vroeg mijn zoon nieuwsgierig. Stiekem vond hij het maar wat leuk.

1. Bij wie voel jij je het meest veilig – Een prachtige vraag om te begrijpen wie in hun leven een veilige haven biedt. Gekgenoeg was dat wel steeds ‘mama‘, wellicht omdat ik de vragen stelde. Want als papa aan zet is, zal dat gelijk veranderen.

2. Weet je waarom ik zoveel van je hou? – ‘Omdat ik jongste ben”?, antwoorde zoonlief, waarop ik al zijn mooie karakter eigenschappen opnoemde die hij heeft. Deze vraag vinden ze lastig om te antwoorden merk ik en helpt ze tegelijkertijd beseffen hoe bijzonder ze zijn.

3. Als een vriendin vraagt hoe ik als moeder ben, wat zou die dan antwoorden? Een inzicht in hoe ze jou als ouder ervaren, al geef ik toe dat mijn zoontje zei “mama, daar heb ik het nooit over”.

4. Als je een wens zou hebben die een hele dag zou mogen duren, welke wens zou dat dan zijn? – Hiermee ontdek je hun diepste verlangens en dromen, al moeten ze hier wel vaak even over nadenken. Mijn zoontje(7) riep enthousiast; “Naar de Mc Donalds mam”! Hij begreep niet helemaal de strekking van het verhaal, de grapjas.

5. Heeft iemand je ooit gevraagd om een geheim te bewaren waar je je niet zo fijn bij voelde? – Een veilige manier om te praten over lastige situaties, jaloezie en integriteit. Mijn dochter vertelde me een geheim in vertrouwen die ik uiteraard niet deel. Wel kon ik haar advies geven over de situatie, groepsdruk en haar nare gevoel,

6. Waar kun je meer jezelf zijn, thuis of op school? – “Op school ben ik rustiger, want ik wil heel graag mijn taken afhebben” antwoorde de jongste (7). Dit biedt inzicht in waar ze zich het meest comfortabel voelen.

7. Wat is jouw meest favoriete herinnering? – Een mooie manier om samen nostalgisch te zijn. De antwoorden wisten me te verrassen omdat de herinneringen nog ver terug gingen. De één zei(11) “Bij oma-oma op de boerderij toen iedereen er was met de hondjes en oma jarig was” Hij was destijds 4. Mijn dochter refereerde aan onze moeder-dochter uitjes en Lucas (7) wist me te verrassen met een herinneringen van onze Normandie vakantie dat hij op een tank zat. Het was een relatief standaard dag vol magie voor hem.

Siblu villages camping, 25 Vragen om een liefdevol gesprek met je kinderen te starten"

8. Waar word jij het meest blij van? – Hier ontdekte ik wat hun hart echt sneller doet kloppen. Zoonlief (7) vertelde me dat toch echt gamen en voetballen is, een echte jongen. Het werd een liefdevol gesprek over zijn dromen en ambities.

9. Is er iets over de wereld dat je niet begrijpt en graag zou willen weten? – Stimuleert hun nieuwsgierigheid en leergierigheid. Het gesprek ging al snel over onrecht, oorlog en vrede.

10. Hoe voel je je als je bij mama bent? – “Jou kan ik alles vertellen en ik voel me fijn” Het geeft je kindje ruimte om gevoelens te delen. Ook vroeg ik wat ik als moeder kon verbeteren en dat was toch echt minder hard het haar borstelen van dochterlief. Lucas voelt zich fijn om dat hij vaak knuffels van mij krijgt.

knuffelen tegen de kou, straffen,liefdevol gesprek

11. Is er iets waar je je momenteel zorgen over maakt of vaak aan denkt? – Dit is een hele mooie opening om over hun zorgen te praten. Ergens wist ik dat het verdriet over het overleden konijntje nog diep zat en haar tranen vertelden me genoeg om een fijn gesprek aan te gaan.

12. Wat is iets wat je altijd al hebt willen leren of proberen? Mijn zoon (11) wil graag bungy jumpen. Vol verbazing keek ik hem aan en hij knikte serieus met een grijns van oro tot oor. Hij meent het echt. Te leuk om zijn ambitie en nieuwsgierigheid te horen.

13. Wie is jouw grootste voorbeeld en waarom? -“Mama, dat ben jij”… Smelt, maar ergens denk ik dat mijn dochter dat vertelde om indruk op me te maken. Het is een mooie manier om te begrijpen wie hun rolmodellen zijn en waarom. Over een jaar zal het Snelle, Flemming, of Roxy wellicht zijn.

14. Wat zou je doen als je één dag alles kon doen wat je wilde? -Fantasie en werkelijkheid komen hier samen.

15. Wat is het leukste dat we samen ooit hebben gedaan? – “Herbeleef mooie momenten samen. “Mam dat zijn absoluut onze moeder zoon dates met zijn tweetjes”. Ook de moeder-dochter dates zijn altijd een succes. Europa-Park met de oudste, Utrecht met dochterlief en met de jongste naar Amsterdam, dit houden we er in.

16. Waar ben je het meest trots op in je leven tot nu toe? – Mt deze vraag versterk je hun zelfvertrouwen en trots.

17. Hoe zou je je perfecte dag beschrijven? – Dit helpt om hun idealen en wensen te begrijpen.

18. Als je één ding in de wereld zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn? – Stimuleert hun denken over grotere kwesties. De oorlog en wereldvrede kwam hier het eerst naar boven.

19. Hoe denk je dat jouw leven eruitziet over tien jaar? – De toekomstverwachtingen van mijn negenjarige kon ze nog niet heel goed inschatten.

20. Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt meegemaakt en hoe ben je ermee omgegaan? – Helpt bij het begrijpen van hun veerkracht en copingmechanismen.

21. Als je jezelf in één woord zou moeten beschrijven, welk woord zou dat zijn? – Een zelfreflectieve vraag die inzicht geeft in hun zelfbeeld. De antwoorden zijn heel aandoenlijk.

22. Wat betekent geluk voor jou? – Begrijp hun definitie van geluk en wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. En ook stelde ik hen de vraag; “Denk je dat geld gelukkig maakt?

23. Welke talenten of vaardigheden zou je graag willen ontwikkelen? – Deze vraag stimuleert hun persoonlijke ontwikkeling dat bij ons heeft geleid naar nieuwe hobby’s als tekenles, acteer lessen en zoonlief toonde interesse in free style jumpen.

24. Wat vind je het leukste aan onze familie? Hier zeiden ze volmondig op “dat we veel leuke dingen met elkaar doen”. Op iedere hoek van de straat vinden we avontuur en gaan er daarom ook graag op uit.

25. Wat is je favoriete manier om tijd met ons door te brengen? Het antwoord op deze vraag varieert iedere dag van; samen film kijken, wandelen, koken, of kletsen in bed. het zijn vragen die een liefdevol gesprek als insteek heeft.

Kinderen gelukkig opvoeden, tips, gelukkige kinderen, dankbaar, liefdevol, gelukkig zijn, opvoeding,

Tot slot

Door deze vragen te stellen, creëren we niet alleen een waardevol, liefdevol gesprek maar ook een sterker begrip en diepere band met onze kinderen. Laten we de tijd nemen om echt te luisteren en van deze momenten te genieten, voordat ze groot en volwassen zijn. Op je sterfbed kijk je altijd terug op de connectie die je met dierbaren had en zeker niet de tijd die je verspilt hebt aan onzinnige gesprekken. Probeer het dus zeker een keer uit en maak er een familie traditie van!

Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief