Delen vinden we super lief

piemelpower to the rescue
“Piemelpower!…..” Mijn zoontje (4) rent rond in zijn piraten outfit en mijn dochter (3) is haar pop aan het toestoppen in haar roze prinsessenjurk. Olivier is trots op zijn piratenhut met bank-kussens en duwt zijn naderende zusje omver.

Met gegil en rollende tranen hangt ze aan mijn rok. De jongste telg is achter de stofzuiger met me aan het mee kruipen en laat zijn oog vallen op de dino-collectie van zijn grote broer. De start van een vete en de Aegyptosaurus wordt bruut uit zijn handen getrokken. De vrede in huis is ver te zoeken…

Het drama is compleet als ook Lucas zijn oerkreet laat horen. Yvette heeft ondertussen uit wraak de hut gesloopt, waardoor ook Olivier zijn gehuil weerbarstig laat horen. Ik weet een klap tussen broer & zus te voorkomen.

Brandalarm

Drie huilende kinderen overstemmen mijn ge-sus. Voor een buitenstaander moet dit een geinig plaatje zijn geweest. De piraat versus de prinses, heerlijk stereotyperend. Ze zijn gelijkwaardig aan elkaar, maar ook zo verschillend. Een “echte” meid versus een “echte” jongen en Lucas jongste kruipt er rustig tussendoor. Om de gemoederen te bedaren, besluit ik om met ze naar buiten te gaan.

Een goed plan, Olivier fiets er op los terwijl Yvette met haar poppenwagen naast mij en Lucas loopt. In de speeltuin klimt hij in het hoogste klimrek en buldert : “Piemelpower! Oh, oh… Leuk hoor papa. Daar sta ik dan met mijn rode hoofd. “ideetje van zijn vader zegmaar”, stamel ik naar een andere moeder in de speeltuin.”

Sire

piemelpower in de regen aldus yvette

Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ luidt de campagne van SIRE. Met de campagne wil SIRE ouders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan. Het heeft een ware discussie op gang gezet en de online reacties gingen los. Ik heb de discussie aan me voorbij laten gaan, tot mij er door lezers om werd gevraagd. Tsja.. dan kriebelt het toch om er iets over te schrijven. Vooral na het “piemelpower” gebrul.

Afgeremd

Tegenwoordig worden jongens afgeremd in hun gedrag en zouden niet genoeg ruimte krijgen om te leren door te proberen, vallen en op te staan. Er wordt vaak verwacht dat jongens stilzitten, niet zo druk moeten zijn en niet de kans krijgen om dingen te ontdekken, of hun kleren vies te maken. En ik durf het bijna niet hard op te zeggen, maar hier komt ie….

“Ik vind dat Sire gelijk heeft”

Ik ben dan ook blij dat ze de discussie daarover faciliteren en dat er online diverse meningen rondslingeren. Bij elke discussie hoort ‘verdeeldheid’  en het is alleen maar goed dat die wordt geuit (zolang het aardig blijft!)

Uitdaging

Als kinderen te druk zijn, zijn ze lastig. Ik ervaar dat stiekem zelf thuis ook. Jongensgedrag vind ik soms echt een uitdaging, vooral als ik zelf moe ben of een drukke dag heb gehad. Waarom zijn ze toch zo fysiek druk en willen ze stoer zijn. Vooral aan het einde van de middag. Toch ga ik dan bij mijzelf ten rade.

Laat ik mijn zoontje wel genoeg jongen zijn? Hij vindt het heerlijk om te rouwdouwen, buiten te fietsen en snelheid te maken. Met drie kinderen is het best een gedoe om naar buiten te gaan. Net als in mijn intro is het soms beter “jongens” jongens te laten zijn. Dat zie ik ook als de jongens spelen met hun neefjes. Dat gaat er soms echt wat “lomper” aan toe als ze samen spelen. En Yvette dendert er tussendoor met haar poppenwagen.

Loslopend projectiel
piemelpower buiten spelen nachtmerrie auto ongeluk

Als we in een speeltuin zijn, is mijn zoontje (4) gelukkig en rent hij van hot naar her. Ik moet op mijn tong bijten om niet te vaak “voorzichtig” of ”kijk uit” te zeggen. Bij papa is dat heel anders, hij remt hem niet af en laat hem alles proberen.

Ook als hij wel heel hoog in het klimrek klimt. Ik kijk ernaar met gespannen billen, doodeng vind ik het. De discussie over meer meesters op basisscholen sluit hier ook bij aan. Meesters hebben gewoonweg een andere insteek en laten “jongens”  meer “jongens” zijn. Juffen springen er vaak ietwat te snel tussen en corrigeren jongens te vaak (om maar te generaliseren ;-))

Babyshower meisje baby innovation

Feminisering

En nee, dit is geen beschuldigende vinger naar de ‘feminisering van het onderwijs’. Mijn zusje is basisschool onderwijzeres en is een toegewijde juf die status en geld op een tweede plan zet. Ze houdt van haar vak en doet het fantastisch. Deze discussie gaat over de insteek. Hetzelfde als de opvoeding door een vader of moeder. Er is gewoon verschil. En naar mijn idee mogen we het daar best openlijk over hebben. Niets mis mee.

Piemelpower

“Experts zijn van mening dat afgeremde jongens zich gaan afsluiten, dat hun zelfvertrouwen afneemt & hun houding verandert in: ‘het maakt niet meer uit wat ik doe’  Vanuit de wetenschap zijn er verschillende opvattingen of de verschillen tussen meisjes en jongens aangeboren zijn, ontstaan in de opvoeding, of gecreëerd worden door de media. Wel zijn ze het eens dat er aandacht moet komen voor dit onderwerp. En dat is nu precies wat Sire doet. Er is nu eenmaal wel een wezenlijk verschil tussen jongens en meisjes.

Frozen themeparty birthday

En daar ben ik het wel mee eens. Ik wil niet dat mijn zoontjes door het afremmen hun concentratie sneller verliezen, dat hun motivatie wordt vermindert of dat hun prestaties achteruit gaan. De experts zijn hier eenduidig over. En wie ben ik om dat tegen te spreken. Elke ouder wil dat hun kinderen lekker in hun vel zitten.

Bij mijn zoontje werkt het ook zo. Als ik hem afrem, wordt hij juist drukker, re-calcitranter en een echte boef. Buitenspelen en op ontdekking gaan is dan de oplossing. Ik wil als moeder dat hij zichzelf kan zijn en dat hij lekker in zijn vel zit. Dat komen zijn prestaties ook ten goede.

Mannengrappen

Met papa heeft hij gekscherend “piemelpower” opgericht. Ze hebben mannen grappen, waar ik als vrouw soms echt bij moet zuchten. Maar wat heeft het voor zin om dit weg te willen stoppen. Mijn man heeft als volwassene ook een eigen mannen-app groep. De humor snap ik soms echt niet, maar ach het zijn “mannen”. Verschil moet er zijn al brengt dat ge- piemelpower me wel vaak in bijzondere situaties. Gisteravond deed hij nog boks met papa om een flauwe mannengrap en met ietwat te luide stem, klonk het “Piemelpower” door een Italiaans restaurant. Oef..

Te kort door de bocht

Like a gril stoppen met foppen het boek

Er is kritiek op de campagne omdat het “stereotype gedrag zou aanmoedigen”. Sire bekrachtigt volgens de criticaster de traditionele norm dat jongens ‘stoer’ en ‘mannelijk’ zouden moeten zijn. Naar mijn idee iets te kort door de bocht, want waarom willen we allemaal zo graag gelijk zijn.

Natuurlijk ravotten meiden ook, maar er is een verschil tussen beide geslachten in de basis en dat is nu aangekaart. Er wordt nu eindelijk over dit belangrijk verborgen thema in de maatschappij gesproken.

Druktemakers

Ook marketeers liggen al jaren onder vuur door de stereotype afbeelding van jongens in piraten en ridder outfits. Terwijl meisjes afgebeeld worden als schattige prinsessen, of schoonmaaksters. Ik zag het probleem dan ook niet toen Blokker destijds reclame maakte voor schoonmaak speelgoed voor kinderen, waarbij een meisje werd afgebeeld. Ik maak me er in ieder geval niet druk om. Er zijn grotere problemen in de maatschappij.

gender reveal

Onze kids.

Mijn jongen wordt blij van een ridder, batman of piraten outfit en Yvette kun je niet gelukkiger maken met een prinsessenjurk. De kamertjes zijn ook naar hun eigen wens ingericht en tsja stereotype dingen zie je hier in terug. Met twee jochies en een meid zijn mijn kinderen flexibel. De jongens kijken zonder morren prinsessen programma’s en Yvette vindt ook Paw patrol of Buurman & Buurman leuk. Al is haar favoriet wel Frozen (alles van Anna & Elza). Olivier vindt Sven en Kristof weer stoer.

prinsen en prinsessendagen


Gender-neutraal tot the max

Voor jongens is de insteek vaak competitie en agressie, terwijl het voor meisjes vaak softer is met een vrouwelijke verteller en hartjes, roze, etc Yvette loopt ook rond in een batman outfit, al vindt deze mama een leuk jurkje toch ietwat leuker staan . Van mij hoeft het echt niet “gender-neutraal tot the max”. Ze hebben een flexibele houding ten opzichte van de sekse stereotypering, maar als het er om gaat, kiezen ze toch vaak speelgoed, een video of kleding dat dicht bij hun ligt. En naar mijn idee is daar niks mis mee.

In het artikel Boys will be Boys van marketing online geven ze hier een leuke uitleg over. Hierin geven ze aan dat jongens rond de 6 jaar een sterkere mannelijke voorkeur hebben en dat piemelpower helemaal niet zo gek is.

Media invloed

piemelpower ridder Olivier

Criticasters beweren dat de media er een grote rol bij spelen dat de traditionele stereotypering nog steeds zo krachtig is. En dat reclamemakers en marketeers hier hun rol in moeten spelen. Mannen kunnen in mijn ogen ook echt mannen blijven. Laat ze alsjeblieft niet te soft worden, dan draven we met zijn allen ietwat door. De vrouw wordt soms iets te ge-emancipeert en wil de taken van de man echt overnemen.

Wij vrouwen hebben geen piemelpower. Er is is in mijn ogen niets mis met vrouw zijn. Daarentegen is er niets mis met een lieve, schattige piraat en een stoere prinses die bergen beklimt en een zwaard vast houdt. Maar laten we wel reel blijven en het niet te ver doordraven. Mijn jongen blijft een  jongen en ik kan me vinden in de Sire reclame.

Playtime #Likeagirl versus #piemelpower

Vanmiddag laat ik ze lekker ravotten, vies worden en in bomen klimmen, echte piemelpower zegmaar. Terwijl Yvette mij meehelpt met koken. #likeagirl Niets mis mee. Want oja laten we het daar over hebben. De “like a girl” campagne van Always.

Samen met kinderpsychologen en leraren heeft het merk een onderwijsprogramma ontwikkeld wat vrouwen meer zelfvertrouwen moet geven. Dit werd aan scholen aangeboden als onderdeel van het bestaande puberteitprogramma. Achja, En als yvette het zat is, gaat ze mee ravotten en vies worden. Het gaat Sire er om dat we ons kind, kind moeten laten zijn en dat is ze goed gelukt 😀 Het is een gevoelig onderwerp om kritiek te krijgen op de opvoeding van je kinderen, maar het heeft me weer op scherp gezet.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief