Delen vinden we super lief

pleegouder
Ieder kindje verdient het om in een warm en stabiel gezin op te groeien.

Van nul naar drie kinderen in een mum van tijd. Zou dat iets voor jullie zijn? In de nieuwe komedie Instant Family spelen Mark Wahlberg en Rose Byrne een stel dat een gezin wil stichten en besluit te gaan adopteren. Hoewel ze eigenlijk voor één kind willen gaan, halen ze in plaats daarvan drie van die herrieschoppers in huis. De trailer maakt me nieuwsgierig en zet me ook aan het denken over het bijzondere van pleegouder, of adoptieouders zijn. Wat verrichten zij toch een fantastisch ‘werk’.

In 2018 werd de campagne ‘Ontdek de pleegouder in jezelf’ gestart met Pleegzorg Nederland. Helaas kunnen niet alle kinderen bij hun eigen ouders opgroeien en dan is een pleeggezin het beste alternatief. Wist je dat er jaarlijks circa 25.000 kinderen voor kortere of langere tijd bij pleegouders wonen?

Pleegouder worden

Ik ben er ingedoken, omdat ik al langer met het idee rondloop. Elk kind verdient immers een veilige en liefdevolle plek om op te groeien. Niet dat het nu heel goed uitkomt met drie jonge kinderen, maar over een paar jaar maak ik er heel graag plek voor in mijn hart, huis en gezin.

Volgens Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) kunnen heel veel mensen pleegouder zijn. En dat zijn niet alleen maar standaardgezinnen. Ook gezinnen met twee vaders of twee moeders komen in aanmerking. En ook alleenstaanden, ouderen, mensen met weinig geld, mensen die zelf geen kinderen hebben, vele vormen zijn mogelijk. Zelfs als je een drukke baan hebt, zou je een pleegouder kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan een weekend per maand of tijdens vakanties. Fulltime werkende moeder, moederschap, wetenschappelijk onderzoek

Door een klein stukje van jezelf te geven, kun je een kind enorm helpen. Met betrokkenheid en geborgenheid laat je een kind voelen dat hij of zij er toe doet in onze samenleving.”

Misverstanden

Weinig mensen denken er over na om pleegouder te zijn. Zo zonde eigenlijk! Dat is ook we ode reden dat ik er graag aandacht aan geef. Je komt er snel voor in aanmerking komt en het zorgt vroom zoveel liefde en goeds. Je hoeft niet veel ervaring te hebben met kinderen, zolang je ze maar een fijn, warm en stabiel thuishaven kunt bieden. Voor veel kinderen kun je echt het verschil zijn én maken.

Bij het kijken van de filmpjes van het vergeten kind breekt mijn hart. Er zijn zoveel kinderen die in een onveilige omgeving opgroeien. Ik weet dat in ons gezin er momenteel te veel reuring is, maar zodra de drie kindjes ouder zijn, richt ik met liefde een extra slaapkamertje in en schuif ik een extra stoel aan.Brand rep, brandrepsearchIMG_7614 2

Wie kan pleegouder worden?

Iedereen van 21 jaar en ouder die een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden, kan pleegouder worden. Aspirant pleegouders doorlopen een uitgebreide screening waaronder een verklaring van geen bezwaar van de Raad van de Kinderbescherming. Het hele voorbereidingstraject om pleegouder te worden duurt zo’n 6 tot 9 maanden.

Kosten

Pleegouders ontvangen een vergoeding die uitgaat van de kosten die de zorg voor een kind met zich meebrengt.
De informatie heb ik mezelf eigen gemaakt. Over een aantal jaar ga ik er zeker actie van maken. Ik ben benieuwd naar hoe jullie hier in staan. Zou het iets voor jullie zijn? Er zitten veel haken en ogen aan en je moet er goed over nadenken, maar het lijkt me zoiets bijzonders om zo’n grote rol in iemands welzijn te betekenen.

Meer informatie Pleegzorg Nederland
Meest gestelde vragen over pleegzorg

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief