Delen vinden we super lief

“Meid, waarom wil je nu niet draaien”! Ik heb het je lief gevraagd, afgewacht en ook de verloskundige heeft hoop gehouden. Bij de 37 weken zwangerschap konden ze niet anders dan me doorverwijzen naar het AMC. Er werd een “Versie” geprobeerd. Geen idee wat dit inhield dus ging vol goede moed richting de verloskundige afdeling. Ik ging alleen, want het duurde maar een uurtje en het viel midden op de dag. Ik had er alles voor over om een keizersnede te voorkomen.

versie, zwanger, zwangerschap, stuitligging

Versie

Een versie houdt in dat ze in het ziekenhuis je kindje uitwendig proberen te draaien in je buik als je kindje stuit ligt (met het hoofdje naar boven). Je kunt ook stuit bevallen (beentjes eerst), maar dit proberen ze zoveel mogelijk te vermijden omwille van je kindje. Een keizersnede wilde ik koste wat kost voorkomen. Ook al zijn er landen waar 98% van de bevallingen via een keizersnede verlopen.

Keizersnede voorkomen

De voornaamste reden dat ik een keizersnede wilde voorkomen, is het langere herstel. Je mag een aantal weken niet tillen en bovenal is het beter voor het kindje en je eigen lijf. In het ziekenhuis werd ik met een band om mijn buik aan de Scan gelegd om mijn hartslag en dat van de baby te monitoren. Er werd me gevraagd of ik pijnstilling wilde, dit wees ik af. Het zou in mijn bloedbaan komen en je weet nooit wat voor een effecten het heeft op je kindje. eerst maar zonder proberen. Na een half uur mocht ik me melden bij de gynaecoloog die met de Russische praktijken begon. Precies op tijd, want inmiddels was mijn telefoon batterij ook leeg.

zwanger buik, lichaam, slijmprop

Paniek

Ik had hier even niet op gerekend. Ze begonnen enorm te duwen, trekken en draaien op en vooral in m’n buik. Ze gaan met hun vingers in je buik duwen om grip te krijgen op je baby. Om het als het ware op te tillen en dan te draaien. Met vier handen werd er gedrukt en werd de baby gedraaid. Het leek succesvol, maar ze schoot steeds weer terug. Ik ben normaliter de nuchterheid zelve en heb voor hete vuren gestaan, maar ik werd toch een beetje paniekerig. Dit kon niet goed zijn. Ik geloof in de natuur en als ze niet wil draaien, dan is ze er gewoon nog niet klaar voor. Ze besloten toch tot pijnstilling over te gaan, zodat mijn baarmoeder verzacht werd en het makkelijker zou worden. Nondeju, ik had nooit alleen moeten gaan.

Gerelateerde blog: Vloeken, je lost er niets mee op! Maar F**K wat is het soms een uitlaatklep, “Nondeju”

Weeën opwekken

Na een half uur draaien, duwen, porren en pijn, besloten ze wijselijk te stoppen. Ze had gewoon geen zin om te draaien.  Ze zagen waarschijnlijk ook de paniek in mijn ogen. Ik werd weer aan de hartmonitor gelegd om onze hartslagen in de gaten te houden. Dit zij al genoeg die was sky-high. Vertelde de co-assistent me ook nog even doodleuk dat het ooit is voorgekomen dt de weeën bij een versie werden opgewekt en dat ze zich konden gaan melden voor een spoed keizersnede. Whatt? En was mijn mobiel ook nog eens leeg en hadden ze nergens op de afdeling een I-phone oplader. Ik zou dus niet eens kunnen bellen naar mijn manlief. Dit was niet grappig.

weekoverzicht

Versie poging 2

Ze wilden het een paar dagen weer proberen, maar deze keer nam ik manlief mee. Hij schrok zich mateloos wat hij zag. Ik huilde van de pijn waardoor de gynaecoloog al snel besloot om niet verder te gaan. Als ik er nu op terugkijk is de pijn zeker te behappen en is het de poging absoluut waard, maar schoten de hormonen extreem door mijn lijf

versie, zwanger, zwangerschap, stuitligging

Keizersnede

Er werd een afspraak gepland bij de anesthesist voor een geplande keizersnede, hier had ik het heel moeilijk mee. Uiteraard wil ik mijn kleintje gezond op de wereld zetten, maar ik had haar nog zo graag 3 weken bij me gehad in mijn buik. Daar groeit ze veilig tot een volgroeide baby. Een co-assistent voelde aan mijn buik, maar heeft nog veel te leren. Bij academische ziekenhuizen loopt het vaak via een Co-assistent, maar in dit stadium zat ik daar niet echt op te wachten. De conclusie: mijn meisje wordt deze week nog geboren met een keizersnede.

zwangerschapstest bevallen baby

Wonder

Bij de vroedvrouw namen we de procedure door, over het hoe en wat. Ik zou de volgende dag moeten wachten tot ik opgenomen zou kunnen worden. Ze deed nog een extra check-up  en die duurde naar mijn idee veel te lang. “er is toch niets aan de hand” vroeg ik. “Nee“, zei de vroedvrouw, “ik heb goed nieuws” ze ligt wél goed”  Ze kwam tot de wonderbaarlijke conclusie dat ze gedraaid was. “WAT? Dit is toch geen grapje?” Dit is toch onwerkelijk? Ik kon mijn tranen niet bedwingen en werd naar de echo-kamer begeleid.

Ik wilde het eerst met mijn eigen ogen ogen zien. En ja hoor haar hoofdje lag ingedaald en wel in mijn schede. De oelewapper van een Co-assistent had het verkeerd gezien. Wat een opluchting, maar ook heel bizar. Nog geen 5 minuten geleden zou mijn dochter binnen 24 uur  met een keizersnede geboren worden en nu ziet de wereld er heel anders uit. Met piepende banden heb ik het ziekenhuis verlaten.

buikkrampjes, darmkrampjes, anti-colic babyfle

4 weken later

De all-inclusive formule beviel mijn nog ongeboren dochter wel. Ze kon mooi verder groeien in mijn buik. Precies 7 dagen na mijn uitgerekende datum meldde ze zich en werd ze op 3 augustus in zeer rap tempo geboren. Ze heeft toch nog vier weekjes in mijn buik mogen verblijven en heb haar zonder kleerscheuren in 2,5 uur op de wereld gezet. Dezelfde avond was ik weer thuis en twee dagen later kon ik weer gewoon rondlopen en voor mij het allerbelangrijkste; ik kon mijn beide kindjes optillen en zelf verzorgen, wat een rijkdom. Er kwam geen keizersnede aan te pas!

Ik ben benieuwd naar jullie verhalen! Daalde jullie kindje op tijd tijd in, hebben jullie ooit een versie gehad en hoe was dit voor jullie?

Video Versie

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief