Delen vinden we super lief

Wanneer je de gedachte hebt om een schuur of (terras)overkapping in je achtertuin te bouwen, is het essentieel om goed voorbereid te zijn, vooral als je in een rijksmonument woont. Hier zijn enkele waardevolle tips en tricks om je op weg te helpen, met specifieke aandacht voor de extra regels die van toepassing kunnen zijn op monumentale woningen. We doken in de wondere wereld van terras- en normale overkappingen en zijn al een stuk wijzer geworden.

tuintrends, eekhoornhuisje, tuintrends, overkappingen

1. Onderzoek lokale bouwvoorschriften:

Voordat je begint met het ontwerp van je schuur of overkapping, is het cruciaal om de lokale bouwvoorschriften te onderzoeken. In het geval van een rijksmonument kunnen er extra regels gelden, dus zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van alle vereisten en beperkingen. Wij merkten hier in Apeldoorn dat je niet persé eenzelfde stijl als je huis moet hanteren, maar dat een moderne twist ook akkoord is. Voro bij ons in de tuin van een rijksmonument nog best een uitdaging.

2. Historisch Ontwerp:

Als je in een rijksmonument woont, is de kans groot dat er specifieke eisen zijn met betrekking tot het behoud van historische kenmerken. Denk na over hoe je schuur of overkapping past bij de architectuur en esthetiek van je woning en de omgeving. We zien veel overkappingen van hout, met sierwerk, of jusite zeer mdoerne ontwerpen. Check dit dan ook zeker met de gemeente en welstandscommissie.

3. Materialen en Kleuren:

Kies materialen die passen bij de stijl van je huis en voldoen aan de regelgeving voor monumentale panden. Overleg met lokale instanties om ervoor te zorgen dat de gekozen materialen en kleuren in lijn zijn met de historische context. Ons huis is wit met donekrgorne dit zou ik zelf dan ook graag willen doorvoeren.

vlaggenprotocol, hermitage, tuin, tuinarchitect, tuinier, de parken, apeldoorn, overkappingen

4. Buurtoverleg:

Als je in een rijksmonumentale buurt woont, kan het handig zijn om te overleggen met je buren voordat je aan de bouw begint. Open communicatie kan mogelijke zorgen wegnemen en ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van de plannen. Naaste buren hebben bijvoorbeeld een karoake bar. Dit vind ik dus hilarisch en te gek met jonge kinderen, al kan ik me voorstellen dat de naaste buren daar anders over denken.

5. Vergunningen:

Controleer zorgvuldig of je vergunningen nodig hebt voor de bouw van je schuur of overkapping. In monumentale gebieden kunnen de goedkeuringsprocessen strenger zijn, dus wees voorbereid op mogelijk langere wachttijden.

6. Functionaliteit vs. esthetiek:

Vind een balans tussen functionaliteit en esthetiek. Overweeg hoe je de ruimte gaat gebruiken en zorg ervoor dat het ontwerp niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook voldoet aan je praktische behoeften. Een kantoor in de tuin kan bijvoorbeeld niet altijd geplaatst worden, ook kun je er meit altijd een woonverblijf van maken.

7. Professionele Hulp:

Gezien de complexiteit van het bouwen in een rijksmonumentale omgeving, kan het inhuren van een architect of bouwkundig adviseur met ervaring in monumentenzorg van onschatbare waarde zijn. Zij kunnen je begeleiden door het proces en ervoor zorgen dat je aan alle regels voldoet.

hermitage, tuin, grasveld, grasmaaier, overkappingen

8. Duurzaamheid:

Overweeg duurzame bouwmethoden en energiezuinige opties. Hoewel je gebonden bent aan bepaalde regels, is het mogelijk om moderne duurzaamheidsprincipes in te passen zonder afbreuk te doen aan de historische integriteit.

9. Onderhoud:

Denk vooruit en overweeg het toekomstige onderhoud van je schuur of overkapping. Kies materialen die duurzaam zijn en gemakkelijk te onderhouden, rekening houdend met de specifieke eisen van een monumentale omgeving. Wij zullen wel voor metaal kiezen, maar ook hout dat bewerkelijker is, maar helemaal een match met de serres van ons huis.

hermitage, tuin, tuinarchitect, tuinier, de parken, apeldoorn, overkappingen

Met deze overwegingen in gedachten, ben je goed op weg naar het realiseren van een prachtige en functionele schuur of overkapping in je achtertuin, zelfs in een rijksmonumentale setting. Het is een uitdagend proces, maar met zorgvuldige planning en naleving van regels, zal het eindresultaat niet alleen voldoen aan je behoeften, maar ook harmonieus opgaan in de historische omgeving.

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief