Delen vinden we super lief

We wonen nu precies een jaar in de hermitage, een rijksmonument uit het jaar 1878 waar ook ons gezin een stukje geschiedenis aan mee mag schrijven. We hebben het stadse leven in Diemen, omgeruild voor een meer dorps leven in Apeldoorn. Met namen de ruimte, de groene omgeving en de tuin gaven de doorslag dat we het westen wilden inruilen voor het oostenMeer huis en eerlijk,…. ook meer verplichtingen nu we in een monument zijn gaan wonen. We geven jullie een kijkje in onze tuin…. lees je mee

Eclectische tuin

De eclectische tuin van de hermitage De tuin van de Hermitage is door de 3e bewoners in 1998 zo aangelegd dat er een duidelijke relatie is met de vormen van het huis. De architect heeft verschillende bouwstijlen of kunststromingen gecombineerd tot een bevallig geheel gecombineerd met o.a. de neoclassicistische elementen. De cirkelvormen en de monumentale blokken komen bijvoorbeeld in de heggen terug en als je in de tuin zelf rondkijkt zei je de penseel streken terug in het groen en de beplantingen. Deze bewoners hebben ook extra stuk grond aangekocht dat in het beheer van de familie Zwitsal was, die tegenover de Hermitage woonachtig waren met het naastgelegen bedrijfskantoor, helvetia.

achtertuin, trampoline, tuintrend

Een tuin van jewelste

De tuin rondom het historische pand doen we eer aan door het een natuurlijke look & feel te behouden, maar ook houden we het onderhoudsvriendelijk om het te kunnen behappen naast ons drukke leven. Dankzij de verschillende zitplekken in onze tuin genieten we op ieder moment van de dag van de zon en schaduw.

Ontbijten doen we in de zon op het zonneterras met o.a een appel en vijgen uit eigen tuin. In de namidag wordt het hier te warm en nemen dan plaats aan de hoge borreltafel. Met vrienden kunnen we achterover leunen in de zithoek nadat we een duik hebben genomen in de hottub. In een andere hoek van de tuin staat de BBQ en tuinhaar klaar voor de lange koudere zomeravonden.

cosi, sfeerhaard, cosi fire, keessmit meubelen

Favorieten

Boom vol vogelhuisjes en eekhoorn voederbakje waar al veel activiteit is.

Mijn favoriete plekje is misschien wel de hangstoel van waaruit ik de eekhoorntjes kan bewonderen die met beukennootjes en pinda’s rondrennen. Een overkapping achter in de tuin was een grote wens. We wilden hier zonnepanelen op plaatsen, maar vergunning technisch was dat een heel traject. We besloten dit spaargeld te investeren in een hot tub met een eigen zwerfkeien pad, houtsnippers en een overkapping. Hier worden heel veel uurtjes in doorgebracht waar we dagelijks het vakantiegevoel hebben. En die zonnecellen hopen we snel op het dak van ons huis te installeren.

Vanuit het water, met het liefst een cocktail in mijn hand, zien we vaak de vlinders fladderen rond de vlinderstruik, de konijnen rondhuppelen in hun hok en de vogeltjes af en aan vliegen naar de (eigen gemaakte & verzamelde) vogelhuisjes. In de winter is het kaler, maar ook dan valt er veel te ontdekken en springen de kids ook maar wat graag op een van de 2 trampolines.

cosi, sfeerhaard, cosi fire, keessmit meubelen, tuin, grindpad

Favorieten

We hebben nu ieder seizoen doorlopen en leren de tuin beter kennen. In het voorjaar staat veel in bloei en ontpopt de groene tuin zich in een kleurrijk geheel. In het najaar wordt het een kleurpallet waar Bob Ross blij mee zou zijn geweest. De witte bollen en bloeiende (pluim)hortensia’s zijn mijn favoriet. Recent hebben we een magnolia geplant en twee volbloeiers die aankomend jaar hopelijk bloemen zal laten zien.

hermitage, tuin, tuinarchitect, tuinier, de parken, apeldoorn,
Daarom Apeldoorn: meer dan 25 tips voor een citytrip naar de Veluwe

Rondom de hottub plaatsen we langs het pad met boomschors graag heideplanten, al is het wel de vraag of het pakt. De tuin is omheind met een natuurlijke wilgenschutting, beuken hagen en een wintergroene heg. Een tuinarchitect heeft de vorm bedacht om het speelse effect te creëren. Ieder jaar mogen we hier met grof geschut de vorm weer in terug krijgen. Laat tuinieren mijn favoriete tijdverdrijf zijn, dus dat zit goed. Zelfs ons gras hebben we onder controle en is groener dan groen.

hottub, tuintrend

Tot slot

Qua tuintrends volgen we onze eigen weg en hebben we nog wel een wensenlijstje te vervullen. Een regenton bijvoorbeeld, een bank rondom de monumentale boom, een bbq hoek waar manlief zijn hobby kan uitoefenen en meer egelhuisjes om dit beschermde diersoort te helpen. Dit jaar zijn we voor het eerst een moestuin project begonnen dat we wellicht grootser zullen oppakken.

tuin, achtertuin, moestuin,

Eerst maar kijken, of ik het in dit ‘postzegel formaat’ moestuintje leuk vind en het resultaten boekt. (lees volgroeide tomaten, peultjes en een eetbare courgette voor echte ‘Restaurant De Kas recepten“). En tsja een pluktuin zou toch ook wel te gek zijn op het onbewerkte stuk tuin. Een schattig tuinbankje waar we een boekenkast maken voor zwerfboeken. Er blijft nog voldoende te wensen over dat deze tuin juist zo leuk maakt.

En als we even geen zin hebben in tuinieren gaan we naar onze stacaravan waar we even niks hoeven te doen aan de tuin… Bij terugkomst moeten we wel vaak aan de bak, maar dat hebben we er voor over, een soort van alternatieve work-out. Zijn jullie dol op tuinieren, of absoluut niet? Ik ben benieuwd!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief