Delen vinden we super lief

We hebben egels in onze tuin en willen ze heel graag voorzien van een fijne slaapplek voor de aankomende winterslaap. Met name toen ik las dat de afgelopen tien jaar de helft van alle egels is verdwenen. Ze hebben steeds minder plek om te wonen en te leven en als het zo doorgaat, zijn er straks helemaal geen egels meer. Dat mag niet en ga dus zorgen voor optimale overlevingskansen. Ze hebben het jaarlijks maar wat moeilijk om een plekje te vinden in die veel te nette ze tuinen en parken.

Gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar zijn kou en nattigheid de grootste bedreigingen. En bij ons kan ook de kat, of onze spelende kinderen het nest ook nog eens verstoren. Deze tijd van het jaar zijn ze ook extra gevoelig voor lage temperaturen, nattigheid en sommige delen zelfs door overstromingen. Tijd voor actie, hulp is namelijk hard nodig!

Veilige plek met een egelhuis

Door een egelhuis te bouwen bieden we ze het hele jaar door onderdak en een veilige plek voor de egels in onze tuin. We hebben genoeg plekjes waar het huisje uit het zicht en uit de wind ligt om te kunnen overwinteren. Je kunt er ook voor kiezen om het egelhuis te bedekken met bladeren, mos, of gemaaid gras dat als camouflage kan dienen.

Deze stapel met takken, bladeren en mos kunnen de egels tegelijkertijd gebruiken als nestmateriaal om tijdens de koude winter te overwinteren. Zo helpen we ze een handje met een droge en beschutte plek, waar ze een nest kunnen maken en hun kroost kunnen beschermen. Want wist je dat de egel een wilde inheemse beschermde diersoort is? Dat betekent dat als je een egel vindt, met name eentje die ziek is of zwaar vermagerd is, je die egel echt moet helpen. Zo staat het in de Wet Natuurbescherming beschreven.

De egel eet veel verschillende beestjes die kruiperig en slijmerig zijn. met name slakken, ze eten er wel zo’n 40 per dag, yeah!!, maar ook kevers, rupsen en wormen staan dagelijks op het menu. Onze tuin is helemaal een feest voor de egel met al die verschillende bomen, struiken en groengewas!

Handige harrie versus kopen

Egels zoeken vaak onhandige plekken om een nest te bouwen, dat eigenlijjk komt door onze strakke, nette tuintjes. Er is bij velen nauwelijks, natuurlijke bescherming voorhanden zoals haagplanten, heggen, bladeren, bramenstruiken of omgevallen bomen. Bij ons in de tuin is de composthoop een natuurlijke plek, maar we willen ze uiteraard niet doorspiezen als we er mee aan de slag gaan. En ik zal het mezelf nooit vergeven als ik ze opsluit in de schuur, garage of de tuinkas.

Tips bij het plaatsen van een egelhuis

Je kunt een natuurlijk huisje creeren, maar ik kies er toch voor om er eentje te kopen. Zo zijn ze extra beschut. Er eentje zelf maken is ook een optie, maar ik keis graag voor de makkelijke weg! Die tutorial aan het einde van de blog sla ik voor later op om er mee aan de knutsel te gaan!

  • Plaat de egelnest op een rustige, droge plek met bodembegroeiing. (droge ondergrond)
  • Een rustige plek is belangrijjk, waarbij je dieren en spelende kinderen uit de buurt van het egelhuis houdt. Egels in winterslaap moet je beschermen dat al snel goed gaat met takken, bladeren en groenbedekking. Een dikke laag afgevallen blad en daarop een stuk dekzeil of stevig plastic is nog beter.
  • Een egelhuis is géén tuinaccessoire en zorg dan ook voor een beschutte ingang. Hoe leuk het lijkt om de egel er in en uit te zien lopen, vaak wordt het egelhuis dan niet eens gebruikt!
  • Egels gaan graag op onderzoek uit om de omgeving te ontdekken. De ingang van het huis is vlakbij een schutting dan ook ideaal. De opening is dan makkelijker voor de egel terug te vinden.
  • De ingang kun je het beste naar het westen of zuiden richten. Het noorden of noord-oosten geeft namelijk te veel tocht.
  • Zet een bakje water bij het egelhuis. Ook kattenvoer doet het goed, of een mix van ei met muesli en ongezouten pindakaas. Hier gaan egels wel van lekkerbekken. NB: geef een egel echter NOOIT melk, hier kunnen ze echt ziek van worden!

Egelhuis

Nadat het huis gebruikt is en weer verlaten, kun je het schoonmaken zo rond april-mei. Til het niet zomaar op, hiermee kun je een egelnest verstoren! Het nest kan worden schoongemaakt en je kunt er weer fris blad en mos in leggen. Egels willen namelijk ieder jaar graag een nieuw nest bouwen. Ze moeten immers ook wel wat te doen hebben.

Wist je dat egels goed zijn voor je tuin als natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Je hebt geen verdelgers nodig met deze vriendjes in je tuin. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht! Met name slakken verwijderen ze voor je!

Tot slot

Egels kunnen wel een helpend handje gebruiken. Dus als je wat geritsel tussen de struiken hoort, kan het zomaar een egel kunnen zijn die op zoek is naar wat voer. Ze gaan met name s’nachts op pad, dus schrik niet als je door de tuin loopt en er iets vorobij flitst. Een egel is dan ook wel en schemerdier.

Overdag slaapt ie in zijn huisje en in de schemeruurtjes, ’s ochtends en ’s avonds, gaat ie op pad. Wist je dat mannelijke egels al snel zo’n 5 km per etmaal kunnen afleggen? Overdag zie je ze dan ook in principe niet.

Mijn tuin een paradijs voor dieren | 9789044762341 | Noémie Vialard en Robert Elger | NUR 424 | €15,95 | 80 blz | pap 20,9 x 20,9 cm | volledig in kleur
Een boek met duidelijke instructies en gedetailleerde foto’s om schuilplaatsen te maken voor verschillende soorten dieren | Met biodiversiteit draag je bij aan het ecologisch evenwicht in je omgeving
.

Voordelen van biodiversiteit

Kleine diertjes zorgen voor meer leven, biodiversiteit en schoonheid in de tuin. Ze zijn bovendien een grote hulp voor de tuinier bij de bestuiving van planten, de beluchting van de bodem en de bestrijding van plagen. In dit boek vind je talloze tips, adviezen en stap-voor-stapinstructies om eenvoudig schuilplaatsen te maken voor egels, zwaluwen, mezen, lieveheersbeestjes, oorwurmen, vlinders, metselbijen en andere tuindieren.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief