Delen vinden we super lief

Op 12 Augustus is het ieder jaar internationale Dag van het middelste kind. Ontwikkelingspsychologen noemen ze ook wel ‘sandwichkinderen’. Velen geloven dat de plek in het gezin je persoonlijkheid kenmerkt. (oudste, middelste, jongste) Er wordt zelfs gesproken over het middelste kind syndroom, dat zich uit tot het gevoel van isolement en uitsluiting binnen het gezin. Sommige studies hebben aangetoond dat in een familie met meerdere kinderen, de oudste en jongste het meeste aandacht van hun ouders krijgen. de middelste wordt meestal genegeerd en vaak zelfs ‘vergeten’. Herkennen jullie je hier in? |

Het 1e kind
Bij je eerste kindje is alles nieuw en spannend en krijgt het mega veel aandacht en aanmoedigingen. 1ekindje middelste kind syndroomWe zijn compleet geobsedeerd om het goed te doen als onervaren ouder en prijzen hem/haar de hemel in. Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek en ontpopt het zich al snel als een leider.

2e kind: Onafhankelijk en Creatief
Middelste-kinderen moeten vechten om de aandacht van hun ouders en hebben soms het gevoel dat ze buitengesloten worden. Want tsja niet alles is nieuw meer en de oudere broer of zus heeft alle mijlpalen al behaald en heeft de norm bepaald. Het is niet niks om middelste kind te zijn. Ik weet er zelf alles van ;-D Maar goed dat er een internationale dag voor is uitgeroepen. Krijgen wij ook eens de aandacht die we zo hard nodig hebben.

Het middelste kind zijn, is heus niet zo erg als het klinkt. Onderzoek heeft aangetoond dat alleen gelaten worden met alle apparaten, speelgoed en de 2e hands kleertjes, je juist heel onafhankelijk en creatief maakt. Vooral door de minder hoge verwachtingen en je vrijheid, heb je de mogelijkheid om je persoonlijkheid en sociale vaardigheden te2e kindje middelste kind syndroom ontwikkelen zonder externe beperkingen. Er is wel een concurrentiestrijd gaande met de oudere broer of zus, dat zowel negatief als positief kan uitpakken. Het tweede en middelste kind ontwikkelt zich tot sociaal person en doet altijd zijn best om aandacht te krijgen. School vindt de 2e echter minder belangrijk dan de oudere broer of zus.

3e kind
Bij nummer 3, voor ons de “hekkensluiter’ van het gezin zal alles voor het laatst zijn. Voor de laatste keer ben je zwanger, geef je borstvoeding, mag je flesjes geven en kun je als ouder nog onbeperkt knuffelen. De Benjamin wordt nog lekker lang gepamperd en zo lang mogelijk klein gehouden. Als ouder zijn we inmiddels experts en laten alles zijn gangetje gaan. De Benjamins in het gezin zullen snel één van de broers of zussen kopiëren. De weg is voor ze vrij gebaand, waardoor er minder regels gelden en je als persoon kunt focussen op wat je echt leuk vindt om te doen. Ze komen ook met veel meer weg. 3e kindje eigenschappenZe hebben het dus best goed voor elkaar als laatste in rij.

Broer of zus
Of je een broer of zus boven je hebt speelt uiteraard ook een grote rol bij je karaktervorming. Oudere zussen nemen vaker de rol als 2e moeder en broers kunnen bazig zijn. De onderlinge verhoudingen en band worden al op jonge leeftijd vastgelegd en veranderen nauwelijks in de toekomst. Je karakter ligt natuurijk niet vast er zijn veel meer factoren die bepalen wie je bent en hoe je in het leven staat. Opvoeding, persoonlijkheid, je genen en je flexibiliteit bepalen pas écht wie je bent. Je karakter ligt niet rotsvast, maar kan veranderen. Desondanks wordt het middelste kind syndroom wel door velen herkend.

Feest
“Dus ken je een middelste kind, zet hem maar goed in het zonnetje, ze hebben het zo zwaar!!”

Leuke feiten

  • Het eerste kind heeft meer spullen dan zijn broertjes en/of zusjes.
  • De oudste heeft een hoger IQ dan de jongste. Er zit zelfs  tussen een verschil van gemiddeld 2 à 3 IQ-punten tussen ieder kind.
  • De meeste Amerikaanse presidenten zijn het 1e kind, ook wel geboren leiders.
  • Het oudste kind is leergieriger dan het jongste kind.
  • De jongere kinderen vergelijken hun prestaties altijd met hun oudere broer of zus
  • Het jongste kind mag meer dan de oudere kinderen.

    Middelste kind syndroom
    Zorgzame grote broer geeft zijn zusje te drinken. Gaan de rolle straks veranderen bij de 3e? “We’ll see”

 


Delen vinden we super lief