Delen vinden we super lief

De serie jeugdboeken met de naam De Vijf staat ook wel bekend als ‘The Famous Five’ dat de originele naam is. Vanaf de jaren vijftig moest de Britse auteur, Enid Blyton, aardig wat kritiek verduren omdat het niet literair genoeg zou zijn en de verhalen veel te eenvoudig geschreven zijn. Toch werd de boekenreeks een groot succes en worden de boeken zelfs nu nog veel gelezen en vertaald. Daarnaast zijn er al diverse boeken bewerkt tot films, tv-series, hoorspelen en zelfs een computerspel. De criticasters konden zeggen wat ze willen, maar de avonturen weten veel lezers te intrigeren. Misschien wel omdat ‘helikopter-ouders’ de hoofdrolspelers niet zo op de huid zitten en ze avonturen beleven zonder de bemoeienis van anderen.

De basis van De Vijf

Elk boek heeft vijf hoofdpersonen. De broers Julian en Dick, zusje Annie en nichtje Georgina (of George) waarbij de hond van George, Timmy, ‘De Vijf’ vormen. In de schoolvakanties beleven ze samen al in heel veel verschillende verhalen de grootste avonturen. Veel hiervan spelen zich af waar ze wonen, rondom Kirrin, waar avontuur, mysteries, goed en kwaad centraal staat. En ook gaan ze er veel op uit zonder de bemoeienis van ouders. Voor kleine lezers natuurlijk onwijs spannend en maakt het leren lezen ook leuk!

de vijf, kinderboeken, reeks

Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar boeken zeer in trek. De boeken van de Vijf zijn fantasierijk, maar meestal zonder magie, of een ingewikkeld verhaal. De boeken zijn zeer populair in Engeland en Australië en in al zo’n 41 talen vertaald. Sleutelwoorden in de verhalen zijn vooral ‘geheim’ en ‘avontuur’. Er komen bijvoorbeeld vaak tunnels en geheime kamers in de verhalen voor.

de vijf, kinderboeken, reeks

Winactie

Om jullie kennis te laten maken met ‘De vijf’, mogen we twee boeken weggeven. Ook hebben we ze zelf mogen lezen. Olivier(7) vind de letters nog net iets te klein (AviM4) maar is nieuwsgierig en puzzelt met de letters. Ik lees het dan ook graag voor waar hij bij weg smult. Hij wil dan ook wel heel graag een echter avonturier worden net als in deze verhalen.

de vijf, kinderboeken, reeks

De Vijf gestrand op Kirrin Eiland (boek 1)

De vijf, de vijf, kinderboeken, reeks

Julian, Dick en Anne gaan in de vakantie logeren in Kirrin Cottage, het huis van hun oom en tante. Samen met hun nichtje George en hond Timmy vinden ze een geheimzinnig oud kistje. De aanwijzingen in het kistje leiden naar een verborgen goudschat op Kirrin Eiland. Daar belanden ze in een levensgevaarlijke situatie, als blijkt dat zij niet de enigen zijn die de schat op het spoor zijn. Lukt het ze te ontsnappen aan hun vijanden?

De Vijf en de geheime gang (boek 2)

de vijf, kinderboeken, reeks

Julian, Dick en Anne logeren in de vakantie bij hun nicht George. De strenge oom Quentin is niet tevreden over de schoolcijfers van de kinderen en neemt een onderwijzer aan die ze bijles kan geven. Maar meneer Roland blijkt absoluut niet overweg te kunnen met Timmy, waardoor George de leraar niet vertrouwt. Als Meneer Roland dan ook nog eens overdreven geïnteresseerd is in de oude boerderij van George’s familie en De Vijf daar een raadselachtige plattegrond vinden, is het mysterie compleet.

Meedoen met de winactie is eenvoudig. Laat een reactie achter onder deze blog, of onder het Facebook bericht. De winnaar wordt dit weekend bekend gemaakt en krijgt beide stoere leesboeken van de Vijf t.w.v 30, – Goodluck!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief