Delen vinden we super lief

Zelf ben ik niet opgegroeid met de bijbel, of een kinderkbijbel. Wellicht omdat ik mijn jeugdjaren op een openbare basisschool doorbracht. Er kon worden gekozen voor bijscholing, oftewel bijbel les, maar daar werd eigenlijk nooit bij stil gestaan.. Misschien was het eerder recalcitrant gedrag van mijn ouders in de bible-belt, waar ik ben opgegroeid. Wij waren namelijk geen ‘kerkgangers’.

Gemis

kerst driekoningen kerstboom

Eigenlijk heb ik het als gemis ervaren dat ik geen enkele kennis had over de bijbel ‘an sich‘. Vooral toen ik naar de Christelijke middelbare school ging, liep ik daar steeds vaker tegenaan! Ik miste de kennis over de godsdienst, de verhalen, de normen & waarden en de betekenis van de vele feestdagen zoals Kerst, Drie koningen, Hemelvaart en Pasen! Achter zoveel tradities zitten heel veel mooie en betekenisvolle verhalen.

Algemene ontwikkeling

De algemene normen en waarden heb ik uiteraard meegekregen en ook de tien geboden zijn vanzelfsprekend. In mijn opvoeding heb ik overigens niets gemist hoor, no worries. En de kennis over de bijbel is uiteindelijk goedgekomen! De kids wil ik dit graag meegeven in het kader van de ‘algemene ontwikkeling’. Ik ben dan ook blij met de nieuwste vondst uit de hand van Marianne Busser & Ron Schröder die de kinderbijbel in een nieuw jasje hebben gegoten: de ‘Bijbel voor kinderen’.

Like a girl voorlezen stoppen met foppen het boek

De kinderbijbel ‘Bijbel voor kinderen’ 

In het boek de ‘Bijbel voor kinderen’ willen beide schrijvers de eeuwenoude verhalen uit de Bijbel over mensen en hun verhouding tot God, toegankelijk maken voor jonge kinderen. Ik ben in de kinderbijbel gaan voorlezen waarin belangrijke kernverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament aan bod komen. Gelijk leerzaam voor deze mama en een boeiend verhaaltje voor het slapen gaan. 

Verhaalstijl

De verhalen in deze herdrukte kinderbijbel zijn in een fijne, leesbare vorm gegoten met heldere, speelse en eigentijdse taal. Geen zware kost dus! Het leest als een goed geschreven kinderboek waarin duidelijk wordt gemaakt dat god voor mensen zorgt. Jezus is de Zoon van God die naar de aarde is gekomen om mensen te laten zien hoe zij moeten leven en om te vertellen dat God van hen houdt.

‘Je’ en geen ‘U’

Aangezien onze kinderen naar een Christelijke basischool gaan, weten ze veel over Jezus te vertellen, meer dan ik ooit heb gekund op die leeftijd. De gesprekken die er mee op gang brengt, zijn waardevol. Er blijft ook ruimte om zelf invulling te geven aan (de betekenis van) het verhaal. Dit geldt ook voor de ‘wonderverhalen’. Ze kunnen hier hun eigen vorm aan geven en dat spreekt me aan. Jezus wordt overigens in deze kinderbijbel door zijn leerlingen met ‘je’ aangesproken.

Eenvoud

De auteurs blijven dicht bij de bijbeltekst, maar zijn korter en het woordgebruik is eenvoudig en de dialogen levendiger. Ze hoeven weinig uit te leggen omdat zij geen moeilijke woorden gebruiken. De bijbelse personages komen tot leven doordat de auteurs zich goed hebben ingeleefd in hun situatie. Ze gebruiken hun fantasie en schetsen de gedachten en gevoelens in enkele zinnen van de bijbelse personen. Deze kinderbijbel ademt een vriendelijke sfeer dat onze kinderen zeer aanspreekt.

Voor de kenner:
Oude Testament 51 verhalen
Nieuwe Testament: 41 verhalen 
Er worden verder geen bijbelgedeelten vermeld.

Vormgeving

Het boek heeft sfeervolle illustraties en de omslag is van deze tijd. We vinden deze kinderbijbel een aanrader. Door de kleine en grote illustraties krijgt het verhaal meer vorm en wordt de kern van het verhaal weergegeven. De speelse, fleurig geschilderde tekeningen passen heel goed bij de kinderlijke sfeer van deze kinderbijbel.

En ik ben overigens niet de enige reviewer, mijn kinderen zijn het er unaniem mee eens dat het een tof boek is. Ze luisteren aandachtig naar de verhalen en kruipen iedere avond tegen me aan.

Sweet dreams

Het is heerlijk om samen met je kind of kleinkind een kinderbijbel voor te lezen en zo verhalen te vertellen over God en Zijn Woord. Voor mij was de keuze qua boek vooral belangrijk dat een kinderbijbel toegankelijk wordt gemaakt. De verhaalstij is belangrijk, maar ook de uitgangspunten voor het verhaal, de illustraties en het leeftijdsniveau van het kind. Voor mij klopt alles bij deze Bijbel voor kinderen .

Gerelateerde blog: Vloeken, je lost er niets mee op! Maar F**K wat is het soms een uitlaatklep, “Nondeju”

BY OLIVETTI

kinderbijbel voorlezen

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!


Delen vinden we super lief