Delen vinden we super lief

Recent las ik een bijzonder artikel in een tijdschrift over hoe wij als ouders impact hebben op de zelfverzekerheid van kinderen. Met name het uiten van ons liefde naar hen speelt een belangrijke rol. Ieder kind voelt zich graag geliefd en met kleine, eenvoudige gestes, kunnen we een groot verschil maken in de opvoeding. Dit inspireerde me tot het schrijven van dit artikel. Op verschillende manieren doe ik mijn best om de liefde te uiten zonder ze te overweldigen met cadeaus… dat is immers liefde kopen … Hier komen mijn 20 persoonlijke tips!

goed speelgoed, Toychamp Amersfoort PAW Patrol schap manipulatief

20 manieren om jouw liefde aan je kind te tonen

1. Woorden versus daden

Knuffel, kusje en een ‘ik houd van jou’ is dagelijkse kost. Met name ‘ Love you’ wordt regelmatig uitgesproken, hoe druk we ook zijn. Toch zijn daden waardevoller dan woorden en hebben we besloten dat we geen ‘ik hou van jou’ gelijk terug mogen zeggen. Gekke regel misschien, maar het moet geen standaard worden als een ‘alsjeblieft’ en een ‘dankjewel’. Wist je dat ik het bij mijn man als eerste heb gezegd waarbij ik het ook echt voelde vanuit mijn tenen? Voor hem had ik wel vriendjes en kwam ik er mee weg met een ‘love you’, maar de volledige ‘Ik hou van jou’ bespaarde ik voor de liefde van mijn leven., waar ik me uiteraard ook naar gedraag!

pedagogiek, ouders, pedagoog, opvoeding,Kinderen gelukkig opvoeden, tips, gelukkige kinderen, dankbaar, liefdevol, gelukkig zijn, opvoeding

2. Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld, hoe klein ze ook zijn. ‘’Maar mama je had het beloofd…’ is vreselijk om te horen als ze gelijk hebben. Vertrouwen is een groot goed en wil ik niet (meer) beschamen. ‘Beloofd, is beloofd’, spreek ik mezelf vaak toe, ook al ben ik moe, druk, of niet in de stemming. Daarbij ben ik overigens wel secuur met iets écht mondeling beloven. Hoezeer je als ouder superpowers bezit, soms vergeten we ook wel iets …

thuis voelen, verhuizen, heimwee, home is where your heart is, herinneringen, netwerken

3. 100% focus

Iedere vader en moeder is een multitasker pur sang. Koken, tv kijken, een app versturen, je (werk)mail checken. Mijn kinderen wijzen me er regelmatig op dat ik niet luister. Een waardevolle inzicht is dan ook; geef je kind onverdeelde aandacht, met name als werkende ouder. Klets, knuffel, stel vragen en luister naar elkaars vragen. Wandelen is ook een goede manier om onverdeelde aandacht voor elkaar te hebben. En eens in de zoveel tijd plannen we een moeder dochter weekend in, of ben ik mobiel en WiFi- loos op de Sprookjescamping. 100% foucs is overigens niet altijd even makkelijk als werkende moeder, al begin ik er beter in te worden.

4. Creatievelingen

Probeer de stapels met knutsels, kerstversieringen, tekeningen en Moederdag cadeautjes niet gelijk van de hand te doen. Creëer 1 plek in huis waar je de kunstwerken neer hangt en verberg de rest op een ‘tussenstation’. Mijn zoon heeft een geheugen van een Dino en vraagt met regelmaat naar z’n ‘schoolproject’. Nooit wil ik meer met m’n mond vol tanden staan #guiltyascharged

hermitage, verhuiskaart, verhuizen, apeldoorn, kindertekening
De pareltjes van kunstwerken bewaar ik uiteraard!

5. Adem in, adem uit

Als er iets fout gaat, ben ik snel geneigd om boos te worden als schrikreactie. Dit werkt natuurlijk averechts bij een kind, want het maakt ze onzeker. Nu probeer ik me aan te leren om het te laten bij een zucht, ‘dat is niet zo handig hè’, en leg uit hoe het beter kan. Het zijn kinderen die niet alles weten en ach, ‘hebben we weer meer ruimte in de kast’ bedenk ik dan, toch wel een tikkeltje geagiteerd. Toegegeven en ik vermoed dat ik niet de enige ben.

6. Broodtrommel liefde

Kaartjes met lieve quotes in de broodtrommel zullen de dag opvrolijken van je kind. Dit is op veel plekken te koop, maar is ook eenvoudig zelf te maken. De volgende zinnetjes doen het zo goed:

Broodtrommel liefde

Jij maakt mij heel erg trots | Zullen we na school elkaar een dikke knuffel geven? | Tot de maan en terug | Doe je beste kanjer | Fijne dag vandaag vandaag| Hallo topper van me | Heb je vandaag al een compliment aan iemand gegeven|Ik wou je even zeggen dat…| Je bent mooi, precies zoals jij bent! | Eet smakelijk, Enjoy your meal, Bon appétit, guten appetit, !Buen provecho, Гухахъо ошх!, Smaaklike ete!, Afiyet olsun | Als ik jou zie, maakt mijn hart een sprongetje | Alles wat je aandacht geeft groeit | Een dikke knuffel voor jou, en iets lekkers als je thuis komt | Je bent goed zoals je bent, geweldig zelfs! | Een opkikkertje voor jou (kikker snoeje als verrassing) | Ben jij vandaag de zonenschijn in de klas? | Hey leukerd, fijne dag | Trots als een pauw op jou | Een bere fijne dag vandaag | HeY apenkop… (apekop snoepje erbij) | Jij bent een wonder, zo bijzonder! | Als ik jou zie moet ik lachen | Blijf altijd de zonnestraal die je bent! | Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen! | Hoe spel je LIEFDE? Dat spel je niet, dat voel je…| Wie heb jij vandaag een glimlach cadeau gegeven? | De wereld is mooier met jou | Je bent een ster! | Vandaag zit er iets extra lekkers in je broodtrommel | Wat boffen wij toch met jou | Dankjewel voor wie jij bent | Een lach van jou in de ochtend, maakt de hele dag mooi| Je bent mijn oogappeltje | Wees altijd aardig voor een ander| Dit extra snoepje is voor degene die naast je zit! Fijne dag |

mymepal, liefde

7. Interesse

De momenten dat ik een balletvoorstelling had, wist ik dat mijn ouders in de zaal zaten. Of het nu een toneel, muziek of examen voorstelling is, zorg dat je er bent. En dat hoeft echt niet elk weekend te zijn bij een hockey, of voetbal wedstrijd, zo’n perfecte ouder ben ik ook niet. De belangrijke momenten hoor je er als ouder te zijn. En ben je niet fysiek aanwezig, toon je interesse met een kaartje, of telefoontje. Hiermee maak je het verschil

ballet, daarom diemen, diemen, dorp, verhuizen, vriendinnen, liefde tonen aan je kind

8. Slow down

Kinderen hebben een concentratie boog van een goudvis en als je er ook nog eens vaart achter gooit, nemen ze het niet in zich op. Probeer de kalmte te bewaren en kinderen luisteren beter. En probeer een stap terug te nemen en de haast te temperen.

9. Mama is boos

Ben je ontploft en echt heel boos geweest? Het overkomt iedere moeder, ook al beweren ze van niet. Probeer het om over je hart te strijken en maak het goed voor het slapen gaan. Boos zijn is niet goed voor je bloeddruk en het toont veel respect naar je kind om het goed te maken en het erover te hebben. ‘Mama was boos hè…! Weet je nog waarom?’ ‘Het spijt me, zijn we weer vriendjes’ doet het vervolgens goed.

knuffel, staycation, teddybear, teddybeer, teddyberendag, hug a bear, knuffelbeer, knuffel, slapen, liefde tonen aan je kind

10. Office tour

Mag je weer naar kantoor? Kijk dan eens of het mogelijk is om je kind mee naar kantoor kunt nemen. Leg alles uit wat je doet, waar je zit en stel je collega’s voor. Gooi er met name humor in en schep goed op over je kind tegen je collega’s tijdens de lunch, vinden ze leuk, geloof me! Mijn dochter heeft het er nog over toen ik haar meenam bij mijn vorige baan.

thuis voelen, verhuizen, heimwee, home is where your heart is, herinneringen, netwerken, liefde tonen aan je kind

11. Geduld

Een kinderverhaal kan ellenlang duren en als je gehaast bent, wordt het vaak ingekort, of zelfs afgekapt. Met band ska je de uitkomst al weet. Probeer echt eens het hele verhaal af te horen, stel wat vragen en neem de tijd. Kinderen hebben dit als geen ander door en je zult verrast zijn met de verhalen waarmee ze nog meer mee komen !

12. Eigen mening vormen

Wat vindt jouw zoon, of dochter ervan? Je zult merken dat als een kind zich gehoord voelt, dat ze vaker over dingen zullen meepraten, sterker in hun schoenen komen te staan en daarmee zelfverzekerder in het leven staan.

schoenen veters strikken, liefde tonen aan je kind

13. Persoonlijke tekst

kapper, perfecte moeder, liefde tonen aan je kind

De waarderingskaartjes zijn een mooie uitvinding die mijn zoontje allemaal heeft bewaard. Neem de tijd en schrijf eens op waar je kind goed in is en waar je trots op bent. Afgelopen jaar schreef ik een blog voor mijn zoontje en dit jaar maak ik er een kaart van. Kinderen koesteren dit en kunnen het nalezen als ze ouder zijn, of misschien zelfs boos op je… tsja we zijn niet perfect hè als ouders

14. Eigen kleding smaak

Tot aan de vier jarige leeftijd kocht ik alle kinderkleding van de kinderen tot ze een steeds sterkere eigen smaak kregen. Inmiddels zijn de ouder en laat ik ze meekijken met de online bestelling. Het liefst plan ik per kind een mama-dochter, of zoon weekend in om samen te gaan shoppen. Niets is leuker voor kinderen dat ouders hun kledingsmaak omarmen en tuurlijk… soms een beetje bijsturen #toegegeven

knuffel, liefde tonen moederdag, vrouwendag, verwennen, cadeautip, moederdag spelregels, mama, mamadaf, mothersday, moederschap, stiefmoeder

15. Hugs & Cuddles

Een knuffel is het beste medicijn, zowel in goede en slechte tijden. Vaak weet ik ze hier mee te kalmeren door zelf een veilige haven te zijn. En met name als ze vervelend zijn geweest. Wist je dat je voor iedere negatieve interactie vijf positieve interacties nodig hebt om een gezonde relatie te creëren? Een belangrijke wetenschap en wijze les voor mijzelf, aangezien ik de kinderen vaak een opvoedkundige verbale les moet geven. Met een knuffel, kus en betrokkenheid als mede schoolpleinmoeder ben ik de anker in hun bestaan.

teddybear, teddybeer, teddyberendag, hug a bear, knuffelbeer, knuffel, slapen, liefde tonen aan je kind

16. Plakkus van oma

Een kus is nooit verplicht. Een knuffel, hand, box of zwaaien is vaak ook goed. Hiermee toon je jouw kind dat je zijn/haar grenzen respecteert.

17. Fantasie is magie

Kinderen fantaseren graag en hebben grootste dromen. Ga hier ten alle tijden in mee en ga het vooral niet bagataliseren. Mijn kleine avonturier kreeg zijn eigen zakmes en mijn dochter haar ballerina droom kwam een stukje dichterbij met een ballet outfit en balletles.

ballet nationale ballet academie, liefde tonen aan je kind

18. Jouw mening

Luister naar wat je kind graag wil en probeer je eigen mening niet naar voren te drukken. Hockey zou ook voor onze jongste ideaal zijn en nee liever geen voetbal omwille de verschillende schema’s, verenigingen thuis en uit wedstrijden. De jongste is een echte voetbal fan en het is dus echt niet anders. Of misschien heb je wel helemaal geen muzikant in huis en klimt jouw avonturier liever in de bomen bij scouting. Met name als er een scheiding van ouders om de hoek komt kijken, is het van belang om het kind centraal te stellen en je eigen mening laat voor wat het is! Scheiden is altijd lijden.

19. Sweet dreams

Iedere nacht voor het slapen gaan, kijk ik bij de kindjes of ze lekker liggen, trek ik de dekens recht, doe ik het nachtlampje uit en leg ik de knuffel weer naast hen neer. Vaak mompelt één van de kids iets terug of gaat zich weer innestelen. Ze krijgen het mijn inziens altijd mee, dromen vervolgens zacht en die liefde die je overbrengt, is onbetaalbaar.

snurk, dekbed, beddengoed, jungle kamer, liefde tonen aan je kind

20. Beschaam nooit het vertrouwen

Het vertrouwen tussen jou en je kind is een groot goed. Het is is de basis van elke relatie! We hadden het al eerder over beloftes nakomen, maar het gaat ook over geheimen niet door vertellen, iemand te kak zetten, of iemand op zijn woord te geloven. Met name bij ruzies tussen broer en zus is dat soms lastig, mama kan niet alles altijd goed overzien.. sorry ! Probeer overigens ook vertouwen uit te stralen bij het geven van verantwoordelijkheden. Je zult zien dat je hiermee een veilige haven creeërt en je de onderlinge band enorm versterkt.

Op het potje gaan, bordje leeg eten,
in het eigen bedje slapen, kamer opruimen, een klusje uitvoeren…
Belonen werkt beter dan straffen!

Vrolijke beloningskaarten met stickers
9789044761108 | NUR 854 | €12,50 | 32 blz | pap | 20,9 x 25,8 cm | volledig in kleur

page14image1907589632 page14image1907589888 page14image1907590144 page14image1907590400 page14image1907590656

Tot slot

Je hebt al wel kunnen lezen dat er talloze manieren zijn om de liefde te uiten naar je kinderen. Dit artikel is dan ook een reminder aan mijzelf dat kinderen sponzen zijn en ik met klein gestes van liefde een wereld van een verschil kan maken. Als ouder ben je verantwoordelijk voor de mentale en emotionele groei en gezondheid van je kinderen! En zonder aandacht, liefde en positiviteit zullen kinderen emotioneel verhongeren dat gevolgen heeft voor de rest van hun leven en hun geluk.

Gerelateerde blog: Kinderen gelukkig opvoeden doe je zo – 11 no brainers uit eigen keuken (olivette.nl)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief