Delen vinden we super lief

woorden,pippi langkous levenslessen opvoeden

Een positieve mindset en het geluksgevoel creëren is niet voor iedereen weggelegd, maar kun je absoluut trainen. Het laat je anders kijken naar tegenslag, zorgt voor beter teamwork en brengt harmonie in het gezin en je leven. Ook wapent een positief leven je tegen een burnout en komt het de gezondheid, humeur, succes, economie en relaties ten goede! Uiteindelijk ben je ‘Your own worst enemy’ en is het niet moeilijk om in je eigen ellende als ‘zwelgje’ te verdrinken.

Een kritische gedachte kan al snel uitmonden in een negatief spiraal neerwaarts, waardoor je jezelf in de weg zit. Het leven is veel te leuk om je te verstoppen, al snap ik heel goed dat sommige dagen echt niet om ‘over naar huis te schrijven’ zijn.

geluk

25 handvatten voor geluk

Afgelopen weken had ik het niet altijd even makkelijk. Daar waar ik moeders hoorde over ‘vervelen’, huis opruimen en dat ze in een ‘minder snelle modus’ leven, ging bij ons juist full speed. In mijn beleving deed ik iedereen te kort omdat de verwachting van het moederschap zo hoog werden gesteld met werk, homeschooling, drie kindjes blij houden een verbouwing managen en mijn kids entertainen. “Mama kan niet alles”, was mijn mantra, hoe positief ik alles ook bekijk.

Puik, diamant, kristal glas, kristal glazen
Het glas half vol zien. Leer positief kijken!

Met onderstaande handvatten geef ik je een overzicht die wellicht helpen om de positiviteit te behouden. Ik weet mijn hoofd boven water te houden door positief tegen dingen aan te kijken en het glas halfvol te zien en niet half leeg. Ik heb mijn eigen favoriete handvatten en trok mijn lering uit adviezen van anderen en door veel te lezen. Haal er uit wat jou aanspreekt en je zult zien dat je er positiviteit mee bewerkstelligt.

het appel experiment, woorden kunnen pijn doen, woorden

1. Eigen schuld….

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn

Je bent zelf de oorzaak van alle vreugde en verdriet in je leven”, leerde ik van inspirator Dandapani, een hindoeïstische monnik. Dat komt best hard aan, want niet alles heb je immers bij voorhand uitgestippeld. Na enige reflectie ben ik gaan inzien dat ik zeker de bron ben van al mijn vreugde en verdriet.

Uiteindelijk ben ik zelf verantwoordelijk voor wat mij overkomt, wat ik zelf ervaar en hoe ik tegen dingen aan kijk. Met als voordeel, dat als ik de oorzaak ben van mijn problemen, dan is het ook binnen mijn macht om dit te veranderen…

geluk, geld maakt gelukkig, eerste schooldag, magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn
Verliezen blijft lastig, hoe positief he ook bent ingesteld!

2. Positiviteit is aanstekelijk, negativiteit ook

Ik ben er zelf soms schuldig aan om in een klaagmodus te zitten. Als mijn sidekick zich idioot heeft gedragen, kinderen onhandelbaar zijn, of het geluidsoverlast van de verbouwing me te veel wordt. Een slecht humeur steekt anderen aan en dan merk ik dat mensen me weren. Groot gelijk hebben ze. Met een positieve mindset steek je juist anderen aan en wordt er meer gelachen.

Zelf laveer ik ook beter bij levensgenieters, positivo’s en ‘kleine kinderen‘. Op familiefeestjes, kringgesprekken, bedrijfsuitjes of verjaardagen selecteer ik op voorhand mijn gesprekspartners. Vooral bij de tafelschikking ben ik uiterst selectief en laat ik niets aan het toeval over.

My little pony de film premiere

3. Contact werkt positief

Mijn dierbaren geven mij energie en in deze gekke wereld is het irreëel dat ik velen zo weinig zie. Toch probeer ik dat te intensiveren door virtuele bijeenkomsten, zoom borrels, een digtale pubquiz, etc. Vrienden weten me als geen ander op te peppen en mijn zusjes evenzo. Afgelopen week kreeg ik weer een enorme energie boost door met hen op te trekken! Ook koos ik ervoor om de mei vakantie bij mijn vader door te brengen. Hij is echt Mr. Positief! Het is aantrekkelijk om je te verstoppen onder een deken, maar ‘mark my words’ daar heb je echt alleen jezelf mee!

geluk, geld maakt gelukkig

4. Lichaamstaal

Schouders naar achteren, rug recht en kin omhoog! Je lichaamshouding spreekt boekdelen! Wees geen in elkaar gedoken katje. Door zelfverzekerd de deur uit te stappen sta je al 1-0 voor.

ballet nationale ballet academie

5. Vier kleine succesjes

Waarom vieren we enkel grote mijlpalen, verjaardagen met een bijzonder getal, of het behalen van een diploma? Het is zo leuk om ook stil te staan bij het kunnen ‘veterstrikken’, een halve verjaardag, of maak van een doordeweeksedag een speciale dag, door uit te pakken met het avondeten. Ook kun je jezelf iets moois voor in huis kopen, of maak iets lekkers voor bij de koffie. Dit zijn de kleine blij makers.

verjaardagen combineren, themafeestje, zeemeermin

6. Me-time

Door veel thuis te zitten en continue op ‘aan’ te staan, kan mijn brein niet altijd evenveel prikkels aan. Zo nu en dan neem ik ‘pas op de plaats’ en plan ik me-time in. Dan kijk ik naar een goede ‘vrouwen’ film, duik ik in een tijdschrift, volg ik een online dans workshop, of yoga les. Muziek doet ook wonderen. En mijn ultieme me-time is een rit richting de plantenzaak op de Albert Cuyp, met mijn favoriete CD op de hoogte stand. Daarmee verhoog ik mijn geluksgevoel.

img_57mama, me time, make-up, shoppen89.jpg

7. Wees dankbaar

Waar ben jij dankbaar voor? Door dit te benoemen sta je er bij stil. Voor mij is dat ons gezin, onze gezondheid en de dierbaren waarmee we ons omringen. Met mijn drie kindjes nemen we s’avonds de dag door waarbij ik ze o.a vraag om de drie tofste dingen te noemen van die dag. En ook stomme dingen mogen opgenoemd worden, om alles enigszins in perpectief te zetten.

supermom fulltime

Maar positiviteit boven alles. Door dit zelf iedere ochtend te doen en drie dingen op te noemen waar je die dag blij van gaat worden, probeer ik zelf positief in het leven te staan.

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn
Zo voelde ik mij vandaag – Emotiedagboek voor kleuters 9789044757859 | NUR 012 | €14,95 | 112 blz | geb 21,2 x 15,8 cm | volledig in kleur | 9789044753417

8. Vertrouw op een ander

Als je het idee hebt dat de hele wereld tegen je is, leef je een zwaar leven. Overal problemen, of een addertje onder het gras willen zien, is vermoeiend. Ik ken mensen die bijna alles dubbel checken en niets op de eerste hand aannemen. Wellicht verstandig, maar ook doodvermoeiend. Ontvang de vriendelijkheid van anderen. Niet iedereen heeft bij voorhand slechte intenties en het is zoveel beter voor je welzijn om positief in het leven te staan. En ‘Tsja’, inderdaad dan tuin je er maar een keertje in, of betaal je teveel voor iets … ‘Het zei zo…’

vrienden Dunbar

9. Begraaf je negatieve gedachten

Als ik boos ben of gestresst, voel ik dat in mijn hele lichaam! Een rondje lopen helpt, maar het is beter om het van me af te schrijven. De ene keer wordt het een blog, de andere keer schrijf ik het op papier en schrijf ik mijn gevoelens van me af. Negatieve gedachten wil ik zo snel mogelijk uit mijn lijf en hoofd bannen. Problemen zijn eigenlijk vaak geen problemen. Het zijn negatieve patronen die ingeruild moeten worden door een positieve mindset.

Gerelateerde blog: Op Blue Monday voorkomen we een algehele malaise met deze 10 tips! Winterdip? “No way”

Rhodiola rosea, stress, voornemens

10. Afvinklijst!

De chaos in ons huis met de verbouwing zorgde voor stress. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Vooral het gevoel van controle hebben over de situatie werkt positief. Na twee weken vakantie is mijn inbox vaak ontploft en vele partijen wachten op een antwoord. Zodra ik alles op orde en onder controle heb, kan ik weer gerust ademen. En dat geldt ook op normale dagen.

we can do this return to sender internationale vrouwendag

Op mijn werk heb ik minimaal 2-3 activiteiten die ik echt wil afronden die dag. Ook met mijn kindjes maken we een planning en bespreken we in de ochtend wat we in ieder geval gedaan willen hebben die dag. Door het afvinken wordt je blij en positief.

Fuck it list versus bucket list

11. Natuur

Spelende, uitgelaten kindjes zie ik graag. Vooral bij het buitenspelen en als ze in de natuur zijn gieren ze het uit. Het kabouterpad, een stevige wandeling aan de zee, fietsen, of hutten bouwen in de gemeentetuin achter ons huis maakt jong én oud blij. Door het vele binnenzitten werden we uitermate sjaggie waarbij de natuur een positieve invloed op ons heeft. Het halen van bloemen en planten om onze achtertuin lenteproof te maken is ook een enorme boost qua positiviteit.

oerrr, natuurmonumenten, buiten spelen, natuur

12. Knippen en plakken

Heb je een hoekje in huis dat je graag wil aanpakken? Of wil je graag een ruimte een make-over geven? Start met dromen en blader tijdschriften door om afbeeldingen, krantenartikelen, of quotes te verzamelen die je droom verwezenlijken. Vaak is het niet in 1 middag klaar, maar door het struinen naar mooie plaatjes komt je droom steeds dichterbij.

gezond, groenten, fruit, gezin, pasen, paasviering, paasdagen, feestdagen, versiering, paastakken, ei, paashaas, knutselen, versiering

Op deze manier droom ik over onze uitbouw in de woonkamer. In mijn hoofd is het al ingericht en mijn wishlist is aangemaakt. Ik heb me ingeschreven op nieuwsbrieven en wacht met smart op leuke aanbiedingen. Het hebben van kleine wensen en het maken van moodboards maakt je gelukkig.

kleuren en knutselen oppas

13. Bewustzijn

Vanuit ons werk kregen we een pilates les aangeboden waarbij de ademhaling een grote rol speelt. En ook met de vele aangeboden online oefeningen kun je leren om in het NU te leven. Laat de boel eens de boel en focus op waar je NU mee bezig bent. Als mijn kindjes overstuur of gestresst bij me komen, leer ik ze om op hun ademhaling te letten waarbij ze snel weer rustig worden. Ook probeer ik hun focus te veranderen om de nabijheid van de natuur, de zon, een vlinder, of klein beestje op de vloer te laten zien.

buitenspelen, oerrr, natuurmonumenten, gezondheidsvoordelen

14. Ga onzekerheid uit weg.

Het is zo makkelijk om je zwelgje te voelen en in de negativiteit te blijven hangen. Je zit er jezelf en je naasten enorm mee in de weg. Betrap jezelf daarom echt op negativiteit en ga dit zoveel mogelijk uit weg. En misschien zie je wel een trend in je negatieve gedachtengang. Vraag dan om hulp om het aan te pakken. Zo zat ik met mezelf in de knoei door mijn overgewicht.

Ik was het zo zat en onzeker om niet mijn favoriete kleding te kunnen dragen en me niet gezond te voelen. Ik besloot om actie te ondernemen, begon met een sapjes kuur om vervolgens een gezonde levensstijl op te pakken. Stapje voor stapje om positiever in het leven te kunnen staan.

Fuck die onzekerheid! Waarom maak ik het mezelf toch zo moeilijk!! Persoonlijke blog

15. Omdenken

Mijn coronakilo’s zitten er ook bij. Ik was 15 kilo afgevallen en voelde me topfit tot ik weer op de weegschaal stond. Ik kon wel huilen, maar herpakte mezelf en zag in dat ik niet terug bij af ben. Ik heb een dipje die weer heel eenvoudig te herstellen is. Niet alles is verloren! Schouders er onder en stoppen met ‘gal kijken’ anders zak ik verder in de put. Je eigen geest kan een hemel zijn of een levende hel. Jij staat aan het stuur en kunt de leiding er over nemen door het de juiste richting op te sturen.

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn

16. Helpen helpt

Zelf krijg ik zoveel energie van ‘goed doen’. Of ik stichting babyspullen help, een pubquiz organiseer, Fonds Gezond Geboren wil helpen, of Return to Sender ondersteun met fijne content; van geven word je blij. Dat vind ik ook zo fijn aan mijn blog. Door het hoge aantal bezoekers heb ik een platform neergezet om anderen te kunnen helpen. Enerzijds maakt het me dankbaar om wat ik heb en anderzijds is de glimlach op het gezicht van een willekeurig iemand goud waard!

Gerelateerde blog: “Wees een Engel Dag” op 22 augustus ~ National ‘Be An Angel’ Day

17. Wees lief voor jezelf

Wat vind je eigenlijk leuk aan jezelf? Wij vrouwen zijn vaak veel te kritisch en streng voor ons zelf. Zo stom, want mensen om je heen zien een hele andere versie van jou dan jezelf. Ken je dat gevoel als je jezelf hebt opgetut, mooie kleding aan, mascara op en het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt? Houd dat gevoel vast en denk daar aan als alles tegenzit!

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn

18. Durf te dromen

Hoe wil jij over 5,10 of 15 jaar terug kijken op je leven? En waar wil je dan staan? Begin vandaag en bedank jezelf over 9 maanden, een jaar of een aantal jaar! Verlies nooit je doel die je voor ogen hebt! Heb je geen doel? Bedenk dan hoe je jezelf over 5, of tien jaar voor je ziet en maak plannen hoe je er in kleine stapjes komt.

geluk, geld maakt gelukkig, wens voor een vierde,k.o op de albert cuyp derde kindje

Ik wilde bijvoorbeeld echt uit alle macht een gezin! Wat was mijn wens groot om moeder te worden en kindjes groot te brengen! Hier heb ik veel voor gelaten, ik heb er zelfs een internationale baan voor opgezegd, 3 keer per week gaan sporten, gezonder gaan leven en mijn mindset aangepast. Of dat hielp weet ik niet, maar de opeenstapeling van positiviteit zorgde voor mijn grootste levensgeluk.

Ik hield mijn gezin voor ogen, al was het 1 kindje. Het ging me lukken en stond niet te lang stil bij het verdriet en de negativiteit omdat het op dat moment niet lukte. (en dat was er echt) Moeilijk ik weet het, maar je bent zelf de basis van je eigen positieve levensgeluk.

En heel anders; zo heeft mijn zusje de knoop door gehakt en is ‘back to her roots’ gegaan’.

World Happiness Day, gelukkige mensen, geluk, liefde, eten
Mr. Positief himself

19. The sky is the limit...

Je kent de uitdrukking ongetwijfeld! Dat klopt, maar heb niet te hoge, irreële verwachtingen! Haalbare doelen (de twee afvink doelen per dag) maken mij productiever, efficiënter en positiever. Neem mijn kickbox lessen als voorbeeld. “Nee, ik word geen nieuwe Rico”, ik hoef geen battle te winnen, of de beste te worden uit de groep. Ik ben een kluns, maar goed op mijn manier! Maar om mezelf neer te halen uit faalangst of negativiteit is natuurlijk kolder.

Het moraal van mijn verhaal? Heb een realistisch doel en houdt voor ogen “hoe, wanneer en met wie pak ik het aan”? Gelijk 20 kilo willen afvallen, of om willen rennen is ook zo’n irreëel doel. Focus je eerst op drie 3, 5 en vervolgens op meer kilo (meter)…

geluk, geld maakt gelukkig, De dieet saboteurs, saboterus, sabotage, saboteren, afvallen
Me-time, realistische doelen en wees lief voor jezelf!

20. Wat is geluk?

Niemand is 100% gelukkig. Het lijkt wel het nieuwe normaal dat we non-stop in extase moeten leven, een instagram waardig bestaan moeten lijden, een perfecte relatie hebben en dat alles er altijd piekfijn uit moet zien. Laat ik vooropstellen dat het doodvermoeiend is om het na te streven en dat geluk juist in de kleine dingen zit.

Mezelf ontspannen, iets betekenen voor een ander, of tevreden zijn met iets kleins is een groot goed. Die glimlach hoeft echt niet non-stop op je gezicht te staan. En je huis niet picture perfect! Mijn tip is dan ook: zoek het in kleine dingen.

Gerelateerde blog: Ben jij gelukkig? Dit zijn ‘Feel Good’-werkboeken om aan jezelf te werken!

geluk waarden en levenslessen return to sender

21. Met het juiste been uit bed stappen

Er zijn dagen dat ik weet dat het een K-dag gaat worden. Om de dingen die ik moet doen, de obstakels die voor me liggen, of de gesprekken die ik moet aan gaan. En laat op zulke dagen de ‘wet van murphy’ toeslaan. Hiervoor in de plaats is het verstandiger om jezelf de mantra voor te houden ‘Dit gaat je lukken, dit wordt een fijne dag!’ Start de dag dus positief!

geluk, snurk, geld maakt gelukkig, slapen

22. Vriendelijkheid en positief wint

Je ervaart minder stress door goed te doen, meer te lachen en contact te zoeken met anderen. En houd vooral vooroordelen voor je! Hoe vaak tuin je er wel niet in en baal je van jezelf door een vooroordeel over iemand te hebben. Ik heb bijvoorbeeld twee personen in mijn leven lange tijd op afstand gehouden en in mijn hoofd als ‘negatief’ bestempeld. Enkel omdat ze geen interactie zochten. Nu ben ik daar van teruggekomen en heb ik echt van mezelf geleerd! Met vriendelijkheid kom je zoveel verder.

Wereld Vriendelijkheidsdag retunr to sender

23. Wat is jouw levensmotto?

Het werd me recent gevraagd of ik een levensles had. Al snel dacht ik aan mijn oma en mijn levensmotto is zowaar ‘vier het leven’ en ‘pluk de dag’! Hierin varieer ik overigens. Als een echte Pipi Langkous sta ik in het leven! ”Kan het niet, ken ik niet” Nouja soort van. Goede voornemens heb ik daardoor het gehele jaar door.

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn

24. Leer complimenten geven én ontvangen

In het kader van ‘karma is a bitch’ geloof ik sterk in de kracht van positiviteit. Als ik sjaggie de dag begin, krijg ik het als een boemerang terug! In het dagelijks leven zijn mensen helaas niet zo complimenteus waardoor het extra veel impact heeft. Je humeur fleurt automatisch op als je een compliment krijgt en hoe positief is het om dat bij een ander te creëren! Complimenten aannemen is overigens niet ijdel of arrogant. Het betekent juist dat je bereid bent andermans positieve mening over jou te accepteren, hoe positief is dat!

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn

25. Schrap nooit, onmogelijk, ja maar & altijd uit je woordenboek

De laatste tip spreekt voor zich. Probeer het eens en ik ben benieuwd naar de impact die het op jou heeft.

Hopelijk weet je met bovenstaande uitdagingen en talloze tips een switch te maken in je denken en weet je voortaan voor de optie ‘ positief’ te kiezen. Laten we elkaar besmetten met het positiviteit virus.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram|TwitterFacebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief