Delen vinden we super lief

Verkleed je je nog wel eens bij een themafeestje, praat je met gekke stemmetjes, of maak je wel eens een spontane bockje spring met je vrienden? Goedzo, als dit het geval is! Zo niet? Lees dan snel verder er is namelijk he-le-maal niets mis mee om kinderachtig, kinderlijk te zijn!.

verkleden ridderoutfit souza

Ouder worden

Door mijn kinderen kan ik me weer ongegeneerd kinderlijk gedragen  en “I Love It’. Vooral die keren dat manlief en ik in ons testbeeld outfit uit eten zijn gegaan. Bij ouder worden, lijkt het wel normaal te zijn om je ook óud en serieus te gedragen. Bij het opgroeien horen we te vaak “Doe toch niet zo kinderachtig”!

Kinderachtig gedrag

Maar het is toch heerlijk om in de plassen te stampen, in monsters te geloven en lekker emotioneel op iets te reageren? Persoonlijk leer ik veel van het gedrag van mijn kinderen en roep ik vaker het kind in mijzelf op. Nu mijn zoontje 6 wordt, merk ik dat hij nog steeds veel in zijn fantasiewereld leeft. En zal ik je wat vertellen: Dit houd ik ook zo! Hij is nog dol op Paw Patrol terwjil leeftijdsgenootjes al in de Ninjago lego fase zitten, of hele videospelletjes kunnen uitspelen.

Bij ons worden er nog piratenforten gebouwd, en verkiest hij duplo boven de lego. De wereld is al serieus genoeg! Extra blij was ik dan ook met het persbericht van Duplo. Kinderachtig, of beter gezegd kinderlijk zijn daar is helemaal niets mis mee! En wel om deze redenen:

opposuits testival olivette k inderlijk kinderachtig

Kinderen hebben geen vooroordelen

Vrouwen kunnen niet autorijden, mannen zijn macho’s en politici zijn niet te vertrouwen. Vreselijke stereotypen, die veelal onbewust naar boven komen drijven terwijl we weten dat het niet waar is. De stereotype denkbeelden zitten in ons als mens gegoten en het ‘in hokjes denken’ zijn aangeleerde associaties. Je reproduceert als het ware je eigen werkelijkheid die je ziet. Bij een hoogleraar denken we bijvoorbeeld gek genoeg aan een witte man. Dit is vooral zo omdat we dat veel zien.

huisregels kanjertraining positief

Op google vind je een scala aan foto’s van mannelijke ‘witte’ hoogleraren. Associaties gaan pas veranderen als dat beeld ook aangepast wordt. Volwassenen worden hier veel meer in gevormd en gestuurd. In landen waar juist meer vrouwelijke hoogleraren zijn aangesteld, of waar meisjes vaker wiskunde doen, zie je dat stereotypen als ‘meisjes zijn slecht in wiskunde’ verdwijnen.

Kinderen hebben een veel bredere kinderlijke kijk op de wereld dat nieuwe inzichten brengt. Onze waarheid is niet de enige, dat zouden meer volwassenen op zich in moeten laten werken. Er valt altijd wel iets te ontdekken om ons heen.

Ze leven in het nu

Het leven van kinderen is een grote ontdekkingsreis. Dit is een van de mooiste eigenschappen. ‘Carpe Diem’ is ongetwijfeld door kinderen uitgevonden. Ze leven in het nu en denken niet na over later.

Ook zien kinderen geen verschil in ras, leeftijd, cultuur, of geslacht en leven naar hun gevoel. In dat opzicht kunnen we veel leren van onze kinderen. Ze doen sneller dingen buiten hun comfort zone en gaan niet mee met de stroom. Zonder oordelen en angst leven ze in het NU.

kinderlijk kinderachtig zeemeermin souza

Ze onderzoeken… alles!

Met een vergrootglas en verrekijker gaat mijn zoontje er het liefst op uit en gaat als een soort wetenschappers op pad. Kinderen kijken met een hele andere blik de wereld in en hebben het allergrootste vermogen om te leren.  

schoolvakantie risico's kinderlijk kinderachtig

Als we ouder worden, houden we meer vast aan ons ratio en denken we vaak alles al te weten! Het kinderbrein denkt vaak op andere, creatieve manieren. Dit is heel mooi terug te zien als kinderen in de weer gaan met duploblokken. De mooiste creaties komen tot stand! Of heb je wel eens een tekening van een kin bekeken?

Prachtig om hun beleving er van aan te horen! Elk detail heeft zijn eigen verhaal. “Waarom heb ik overal hartjes op mijn gezicht? “ vroeg ik recent mijn zoontje; Nou mama, dat zijn je sproetjes die me toelachen. Die minuscule stipjes valt hem gewoon op.  

Kinderen zijn creatieve genieën…

Elke verpakking worden tot kunstwerken verheven. Ze zijn ontzettend vindingrijk en creatief. Een schoenendoos, eierdoos, pak melk, verzend box van Greetz, of een toiletrol…. Mijn zoontje is de creatiefste en bouwt van elk voorwerp een kunstwerk. Er worden vlaggen gemaakt, raampjes uitgeknipt en voor ik het weet heeft hij een heuse boomhut gebouwd. Ook onze bank heeft het zwaar te verduren. We hebben daar bewust voor gekozen en zijn voor de goedkope variant gegaan bij de IKEA.

Ons inziens wil ik dat kinderen er hutten van kunnen bouwen. Over een paar jaar kan die dan met gemak vervangen worden. Kinderen ontdekken op een bijzondere manier, ontwikkelen en leren razendsnel. Met de duploblokken worden nu zelfs bruggen en Hubelino knikkerbanen gebouwd. Eindeloos spelen ze er op los.

nazomer inderlijk kinderachtig

Waar volwassenen chaos zien, zien zij er lol en uitdaging in. 

De kamers van de kleintjes zijn vaak onbegaanbaar. De vloer is bezaaid met lego, LOL poppetjes en My little pony’s. Ik kan soms thuis komen en dan benauwd me de bende en de vloer die bezaaid is met rommel. Rust, reinheid en regelmaat wordt dan ter plekke in de war geschopt dat ik persoonlijk doodvermoeiend vind. Kinderen focussen zich vaak niet op één ding en oordelen van nature niet in goed of slecht. Volwassenen kunnen zich soms echt ergens inbijten.

Kinderen zijn altijd eerlijk, nooit wraakzuchtig

Jeetje mam, die meneer is dik. Het schaamrood stond op mijn kaken toen mijn dochter dit er uitfloepte. Zenuwachtig glimlachte ik naar de forse meneer die voor ons bij de kassa stond. En “Oma jij bent de allerliefste”, riep ik terwijl de andere oma er naast zat. Dat was ook een gênant moment voor mijn moeder destijds. Kinderen draaien er niet omheen en verbloemen de waarheid niet. Uiteindelijk heb je hier vele meer aan!

verkleden kinderachtig

En ze nemen zichzelf niet zo vreselijk serieus…

Het leven moet je vieren is het motto van de kleintjes. Dagelijks zijn er verkleedpartijen. Ze komen beneden als ridder, leeuw, prinses en zodra er muziek bij komt kijken worden de tofste optredens gegeven! We vieren het leven en dansen er op los!

huisregels kinderachtig kinderlijk

Het kind in jezelf 

Kinderachtig zijn is gewoonweg top, hoewel kinderachtig doen misschien niet lijkt te rijmen met een serieus volwassen leven. Maar uiteindelijk brengt het ons veel verder en leven we liefdevoller en zorgzamer naast elkaar. Verwas kinderachtig doe overigens niet met het flauwe, irritante kinderachtig doen. Misschien is ‘kinderlijk’ een betere beschrijving, maar ach, jullie snappen me vast!

creativiteit van je kinderen kinderachtig

Innerlijke kind

Luister dus maar vaker naar je innerlijke kind, daar is helemaal niets mis mee. Laat je gevoel het wat vaker winnen van je verstand. En als je iemand hoort zeggen “Gedraag je eens normaal” dan ben je goed bezig! Want waarom zou je de lichtheid van het leven juist niet omarmen? Er is al genoeg ellende buiten in de grote boze wereld. Met een onbevangen blik zie je kansen en omdat je niet bang bent om te falen, grijp je ze sneller. ik proef een #nationalekinderachtigdoendag opkomen! Zal ik het in het leven roepen? Eigenlijk best goed plan; Hierbij: 2 april. Ook leuk met dag van het kinderboek en je kunt volop inspiratie opdoen met de 1 april grappen!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief