Delen vinden we super lief

Hoe houden jullie tijd over voor jezelf? Gewoon inplannen, is zo’n dooddoener. De balans tussen werk, kinderen, sociale contacten, een schoon huis en er zelf ook nog eens stralend uitzien, is soms ver te zoeken. Het ene moment maak ik van ons huis een project en ziet alles er spik en span uit. En het volgende moment zijn mijn vrienden aan de beurt en organiseer ik vele BBQ-feestjes. Het is gewoonweg even schipperen in deze tropenjaren. Tijd voor mezelf inplannen heeft nu voorrang; kapper, sauna en pas op de plaats…. Als dat lukt …..

perfecte moeder tijd voor jezelf

Niets te klagen

Thank god’ zijn mijn kindjes geen nachtbrakers meer en hoef ik geen nachtflessen warm te maken, of kindjes s’nachts te troosten. Toch kruipt er zo nu en dan een kleine bandito bij ons in bed met “ik heb buikpuin”, of even bij ‘mama zijn”.

Mijn moeheid wint het om 3:00 van mijn verstand, waardoor ik vervolgens een gebroken nacht heb door de beweeglijke krokodil in bed. Verder heb ik niet heel veel te klagen, gezien alles relatief goed loopt. Toch kan er in je hoofd kortsluiting ontstaan als je te veel hooi op je vork hebt genomen. Moederschap is toch een 2,4 fulltime baan. Me-time is een must, maar heel lastig in te plannen. De full-speed trein dendert immers gewoon door.

tijd voor jezelf

Druk, druk, druk

Het zal voor iedere ouder gepuzzel zijn hoe je je baan, een ondernemende en fulltime werkende echtgenoot, drie jonge (manipulatieve) kids en alles wat er bij komt kijken moet managen. Ik vind het soms echt niet leuk.

Tuurlijk ,als alles smooth loopt, is er geen vuiltje aan de lucht. maar als ik een deadline heb voor mijn werk, tot mijn oren in de projecten zit, manlief me graag vaker ziet en ik een groots event mede- organiseer met de lions, is het soms te veel. Een tandarts afspraak, of zwemles komt dan he-le-maal niet goed uit.

En als een kindjes ziek wordt, is het hek van de dam. Een druk op de ‘pauze knop‘ is dan een must. En laten we wel wezen, we staan zelf aan het stuur. Wat ik heb moeten leren is ‘nee’ zeggen, hoe lullig ook. Ik kan gewoon niet altijd een geweldige, fantastische, leuke moeder zijn en het hoeft niet altijd leuk te zijn.

Dit bericht bekijken op Instagram

‘En door’ is het motto… ‘even’ kids droppen op school zat er niet in er was nl inloopochtend op school, door naar huis om de laptop open te klappen, workmodus aan, tijd vergeten, naar school rennen, visje halen, verse jus bij de jumbo, scheidsrechter spelen bij gillende kids, jengelende Lucas die z’n slaapje mist door zwemles, thuis tanden poetsen, door naar de tandarts…, zuster spelen, back to work, laatste e-mails versturen…. life’s a bitch oefff moeders zijn echt dé ideale multi-tankers en crisis managers … #family #momlife #motherhood #mom #stress #parenthood #kids #baby #mommylife #life #mother #multitasker #flexible #damnwearegood #toddler #watchthemgrow #children #mama #familytime #whatajob #toddlerlife #langlevedezonnebril #mommy #langlevedefilters

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Tips & tricks van deze mama:

En dan kom ik nu met mijn tips. Zoals bij een psychiater vaak zelf een steekje los zit, weet hij anderen zeer goed te helpen. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar weet wel dondersgoed hoe ik mezelf weer op de rails krijg, als ik even uit een diepe dal kruip. Mijn valkuil is o.a dat ik te veel dingen leuk vindt en geen nee kan zeggen.. Hierbij mijn tips….

bandito januari blues

* Mezelf vergeten

Ik vergeet mezelf te vaak en ben helemaal niet lief voor mezelf. Ik besteed bijvoorbeeld nog meer aan mijn kids dan aan mijzelf. Voor mijn kinderen koop ik de mooiste producten, of schrijf toffe productreviews voor manlief. Ik geef nog liever dingen aan een ander dan dat ik mijzelf er blij mee maak.

disney kerstborrel wijn kerst

Vanmorgen wees mijn collega me op een vlekje in mijn rok. De dag er voor had ze mijn loszittende zoom al gespot. Mijn lieve collega maakte het vast met dubbelzijdige tape aangezien ik een belangrijke afspraak had die middag. Vaak kleed ik me aan zonder een grondige inspectie. Ons ochtendritueel kan vaak zo hectisch zijn, dat ik mezelf vergeet. Stupid-me!

* Inplannen

En het zegt al genoeg dat ik al een jaar niet meer naar de tandarts ben geweest. De kapper kent mijn naam niet meer en de schoonheidsspecialiste vraagt zich vast ook af waar ik blijf. En dan heb ik ook nog eens de sportschool opgezegd. Ik was het gezeur van manlief zat die me elke keer met een zucht liet gaan. Hij gunde het me wel, maar het geregel met agenda’s werd te veel. En in een goed huwelijk schipper je zo nu en dan. Mijn tijd komt wel weer dacht ik, maar als ik zelf de regie niet terug pak, is dat pas in het bejaardentehuis.. Inplannen dus!

Qbeauty Carita renovateur

* Je staat zelf aan het stuur

De titel zegt genoeg! Het begint uiteindelijk bij onszelf. Onze kinderen moeten we het aanleren dat mama’s en papa’s ook tijd voor zichzelf nodig hebben en goed voor zichzelf moeten zorgen. Dat is mijn inziens ook onderdeel van het meegeven van goede normen en waarden. “Mama sporten?” was drie keer per week een vraag en ze keken met trots naar mijn tomatenhoofd bij terugkomst. En ook als ik een dagje sauna inplande, nam papa met liefde de honneurs waar. Legio mogelijkheden om me-time in te plannen, toch ?Je moet jezelf alleen een schop onder je kont geven.

negenmaandenbeurs 2019

* Niet alles te gelijk willen doen

De allerbelangrijkste tip is eigenlijk: Probeer niet met alles tegelijkertijd bezig te zijn. Afgelopen week was ik druk met de negenmaandenbeurs voor mijn werk, had ik belangrijke toezeggingen gedaan voor mijn blog, de Lions verwachte mijn inzet, manlief smeekte om aandacht, mijn kinderen misten me en ik wilde ook nog eens lief voor anderen te zijn door van alles en nog wat te organiseren en regelen. Toen mijn oma er tussen uit piepte, werd het me te veel. Ik nam pas op de plaats en maakte onderscheid tussen ‘musthaves’, of do’s en ‘nice to haves, do’s

Gerelateerde blog; Welk type moeder ben jij? Ik herken me wel in enkele stereotypen en deze zijn bloed irritant…

* Sta stil bij wat er toe doet

Zodra ik na een dag werken thuis ben, richt ik me vaak op dingen die er eigenlijk niet toe doen. De spullen moeten aan kant, eten moet gemaakt worden, de tekeningen van de kids worden vluchtig bekeken en we bespreken heel kort wat die dag is meegemaakt. Een korte ‘leuk‘ en is vaak het antwoord op de vraag; ‘Hoe was jullie dag’. Ik probeer er vaker écht even bij stil te staan en maak vaker tijd vrij om te genieten van de kids, of een echt gesprek aan te gaan..

oppas moeilijk gesprek

Het is niet nodig om alles tegelijk te willen doen. Dan liggen ze maar iets later op bed. Door een stap terug te nemen, heb ik een diepgaander gesprek met de bandito’s, nemen we de tekeningen serieus door en helpen de kids me zelfs met het koken. “Leef in het moment” is een belangrijke extra tip. Als ik daar de tijd voor neemt, verloopt alles veel relaxter.

Mijn aandacht kan ik soms te vaak schakelen en uiteindelijk wordt je daar veel gestresster van. Hierdoor kun je echt bewuster opvoeden, leef je meer in het moment en ervaar je daardoor echt minder stress.

Volle maan, slaap lekker kleintje

* Op adem komen met me-time

Door mezelf iedere dag een half uur ‘eigen tijd’ te gunnen, kom ik op adem. De ene dag is dat het half uurtje in de auto, de andere dag swipe ik stompzinnig op mijn telefoon, of ga ik boodschappen doen in mijn eentje.

Even niets moeten werkt verhelderend. Focus je dan uiteraard wel op 1 ding! Ik heb de vrijdagmiddag een moment voor mijzelf. Het was ingestoken om zwemles op deze middag te plannen, maar ze hadden plek op de woensdag. Ik kan de opvang opzeggen, maar vooralsnog gun ik mezelf nog even me-time deze middag. En ze zijn in ontzettend goede handen.

familievakantie

* Vrije dag opnemen

Je hebt vakantiedagen als werkende moeder, neem een dag vrij voor jezelf en sluit je bijvoorbeeld ergens op in een sauna, of kruip voor de tv en kijk je favoriete TV serie die JIJ tof vindt. Opruimen kan morgen ook. het is niet niks wat je weet te bewerkstelligen. Sluit voor even geen compromissen. En als je fulltime mama bent, zorg dan voor een back-up, of goede oppas. Kids zijn er echt bij gebaad dat je tijd voor je zelf neemt. Na een dag geen schreeuwende kids, of te hoeven zorgen voor een ander, hervind je jezelf en is het makkelijk om alles voor een korreltje zout te nemen.

Reality check

Verwacht ook echt niet teveel van jezelf en houd vooral voor ogen dat perfecte moeders gewoonweg niet bestaan! Doe echt waar je blij en gelukkig van wordt! Share what moves you’is mijn credo. Dat zijn enerzijds mijn kids en mijn gezin, maar er is echt nog een wereld daarbuiten.

Gerelateerde blog: Tips om de meest geweldige moeder te zijn en je balans te bewaken

Om dus terug te komen op de vraag, “hoe doen jullie het”, komt het er toch echt op neer dat je zelf regisseur bent van jouw leven e vraag hierbij hulp. Je partner helpt je heus echt, of geef het in ieder geval aan. Ook zij zijn er bij gebaad dat je ene happy, blije mama bent!

achternaam familie

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief