Delen vinden we super lief

huwelijk2009, het jaar waarin ik na 5 jaar samen zijn, zeker wist dat ik aan de zijde van Kay oud wil worden. We trouwden en ons huwelijk vond in september plaats in het tropenmuseum in Amsterdam.

Trouwen hoefde van mij eerst niet en ik stelde een hoog ‘eisen pakket’ samen. ‘Dan zou dé vraag nog even op zich zou laten wachten‘, bedacht ik me. Diep in mijn hart wilde ik het natuurlijk dolgraag, maar tien jaar geleden was ik ‘het onzekere meisje’ en veel te bang om mijn grote liefde op welke manier dan ook te verliezen. Niets liet hem echter weerhouden en in de Italiaanse bergen ging hij in sneeuw op zijn knieën. En dat eisenpakket? Hij heeft er aan voldaan 👌

Vrijdag 25 september 2009

En vandaag vieren we dat we 9 jaar getrouwd zijn, ook wel het ‘aardewerken huwelijk’ in bruidsjaren genoemd. Op de vrijdagochtend in 2009 gaf ik manlief mijn ja-woord en nu zijn we drie kids en een paar extra rimpels verder. Als ik met weemoed naar de foto’s kijk, zie ik mijn jonge koppie terwijl het voor mij als de dag van gisteren voelde.

Ware liefdehuwelijk

Elk jaar blikken we met zoveel liefde terug op deze bijzondere trouwdag. Vooral omdat mijn schoonvader ons heeft getrouwd en voor 1 dag bevoegd was om ons in het echt te verbinden. Hij is ons ontvallen waardoor het extra veel voor ons betekend! Ik schreef het al eerder dat ware liefde méér is dan kusjes en romantiek.

Ware liefde is het overkomen van hobbels in de weg en dit samen doorstaan. Het onvoorwaardelijk van elkaar houden, welke tegenslag we ook tegenkomen. En dat hebben we afgelopen jaren geweten!

Matties

We zijn nog steeds elkaars beste maatjes en het meest bijzondere is toch wel dat we er drie maatjes bij hebben gekregen. Onze liefde is uitgegroeid tot een liefdevol gezin van vijf. Wie had dat ooit durven dromen, want de weg hiernaartoe was niet makkelijk.

Verliefd

Ik ben na vijftien jaar nog steeds verliefd. En sinds we drie kindjes hebben mogen krijgen is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Als ik hem bezig zie met de kinderen word ik bevangen met liefdesaanvallen. Tuurlijk vind ik het snotirritant als hij het beter weet, of beter denkt te weten.

 • Zelluf doen

Ook weet hij, dat hij niet op m’n vingers moet mee kijken Hij bedoeld het goed, maar hij moet het me zelf laten uitvinden, of ervaren. Na bijna 15 jaar samen zijn weet hij dit inmiddels. Toch heeft hij er soms moeite mee en met mijn eigenwijze , eigengereide gedrag ontploft het uiteraard wel eens in huize Olivette. Dit temperamentvolle gedrag ziet hij terug in onze dochter; “zelluf doen is haar credo” Hij weet er gelukkig goed mee om te gaan en is maar wat gelukkig dat ze niet over zich heen laat lopen. ‘Girlpower’ noemen we het thuis!

Huwelijksaanzoek

Nu we bijna 15 jaar samen zijn, kijk ik met weemoed terug op het aanzoek. Het huwelijksaanzoek doen, was voor hem één van de spannendste moment voor de bruiloft. Ik had nogal een eisen pakket: “het moest wel romantisch, ik moest huilen, een diamanten ring en hij moest écht mijn vader om mijn hand vragen”. Want zonder zo’n aanzoek, geen huwelijk!

Dit moment blijft me nog altijd bij. Het was niet op een spectaculaire plek, maar tijdens de vakantie op onze hotel kamer. En ja , de ring was er, de lieve woorden hakkelden zenuwachtig en liefdevol uit zijn mond en er waren tranen. Het was heel liefdevol en romantisch! Hij had zelfs het bewijs dat hij mijn vader om mijn hand had gevraagd: een foto van in de aprés ski bar… Met een biertje op kon hij natuurlijk niet weigeren ;-D

Facts & Figures over het huwelijkhuwelijk

We zijn nu 9 jaar getrouwd en op naar heel veel jaren meer bruidsjaren. Op websites van trouwambtenaren, het CBS en in artikelen kwam ik een aantal leuke feitjes tegen over het huwelijk. Je kunt er je eigen waarheden in zoeken natuurlijk, maar stiekem vergeleek ik het met mijn eigen huwelijk… Veel plezier met het checken voor jezelf!

Checklist

 • Trouwen voor je 23e vergroot het risico op een scheiding met 34 %. Ik was 30 jaar oud toen we gingen trouwen en jij?  Na je dertigste trouwen verkleint de kans op een scheiding. Slechts 8% van de huwelijken die worden gesloten na je 30e eindigt in een scheiding
 • Verloof je nooit op Valentijnsdag! Deze koppels hebben een minder sterk huwelijk en gaan makkelijker weer uit elkaar.
 • Korte mannen blijven langer getrouwd dan lange mannen. Voor ons een heikel punt aangezien manlief 1M80 lang is.
 • ‘Van een huwelijk komt een huwelijk‘, maar ook het omgekeerd: ‘Zien scheiden doet scheiden’. Als je een echtscheiding in de familie zelf hebt ervaren is het een goede voorspeller van andere scheidingen binnen dezelfde familie.
  Mijn ouders zijn niet meer getrouwd, maar manlief zijn ouders zijn altijd bij elkaar gebleven tot de dood hen scheidde.
 • Een huwelijk duurt gemiddeld 14,0 jaarrelatie perikelen overkomen lvoe rules
 • Liefde is blind, maar het huwelijk is een ‘eye opener Helaas worden er ook scheidingen aangevraagd. Van scheiden komt vaak lijden en wordt het meeste aangevraagd in januari na de feestdagen en in september na de zomervakantie.
 • Een goede relatie met je schoonmoeder doet je huwelijk ook goed. Investeer hier in!

Lees ook: Schoonmoeder dag Alert: Tips & tricks om je trouw-ma te verrassen

 • “Happy Wife, Happy Life” De vrouw is de basis van het huwelijk, ook wel de stabiele factor. De tevredenheid van de vrouw heeft heel veel effect op het levensgeluk van de man. Omgekeerd is dit niet aangetoond. Zorg dus dat je ten alle tijden lekker in je vel zit! weekoverzicht
 • Besteed niet al te veel geld aan je huwelijk! Het is aangetoond dat koppels die minder dan 5.000 dollar uitgeven aan hun huwelijk, vaker getrouwd blijven dan degenen die meer dan 50.000 dollar uitgeven. De gemiddelde kosten van een trouwerij bedragen ligt op 16.000 euro. Ons huwelijk heeft circa 10.000 gekost.
 • Gemiddeld zitten er 507 dagen tussen het aanzoek en de huwelijksdag. Bij ons was dit slechts 6 maanden.
 • ‘Geld maakt niet gelukkig’ maar binnen een huwelijk is het succes wel gebaseerd op de kredietwaardigheid van het gezin. Geldzorgen kan de stabiliteit van een gezin omver halen.
 • Date in ieder geval langer dan 2 jaar voor je gaat trouwen. Deze koppels hebben een lagere scheidingskans. Hier zit ik veilig aangezien we eerst 5 jaar hebben gedate voor manlief op zijn knieën ging. Uit onderzoek is ook gebleken dat het vooruitschuiven van een huwelijk (door afronden van een studie/project) de kans op een scheiding verlaagt. Waarschijnlijk geeft een hoger inkomen en goede scholing een gevoel van veiligheid.weekoverzicht relatie
 • Meer dan de helft van de huwelijken eindigt nog voor het zevende huwelijks jaar in een scheiding.
 • Slechts 25% van de bruidsparen heeft seks tijdens hun huwelijksnacht. Wellicht is dat die 1/3e van de huwelijken die het spijtig niet redt?
 • Er trouwen gemiddeld 200 koppels per dag in Nederland. Dat is in een schril contrast van China waar er dagelijks gemiddeld 26.000 bruidsparen trouwen
 • Wereldwijd wordt er het meest getrouwd in Las Vegas (100.000 koppels per jaar), gevold door Hawai met 25.000 huwelijken per jaar.
 • In december worden de meeste huwelijks aanzoeken gedaan. Bij mij was het ook in de winter tijdens de ski-vakantie in Selva.
 • Je kunt heel veel kosten besparen door te trouwen op een doordeweekse dag. Wij trouwden op een vrijdag dat scheelde 1500 euro locatiekosten. En we zijn niet de enigen, 45% van de huwelijken vindt plaats op een vrijdag
 • Kinderen verlagen de kans op scheiding. Dit is toch wel de verbindende factor.
 • Zorg ervoor dat je thuis de huishoudelijke taken goed verdeeld! Een goede en eerlijke balans is één van de beste voorspellers voor het slagen van een huwelijk.
Rolverdeling in huis, hoe hebben jullie het verdeeld. De gemoederen lopen hoog op
 • Ken je de 3, 7 en 12 jaren relatie ‘itch’? In deze relatie/ huwelijks jaren sta je als stel voor uitdagingen door mentale ontwikkelingen. De meeste getrouwde stellen geven zelf aan het gelukkigst te zijn in hun derde huwelijksjaar.
 • Ga enkel in huwelijkstherapie als beide partijen hier aan willen werken.
 • Een huwelijksreis duurt gemiddeld vijftien dagen. Tot mijn spijt kreeg ik destijds geen vrij van mijn werk en hebben we de huwelijksreis uitgesteld naar het voorjaar. We zijn wel drie dagen wezen kuren in Bad pyrmont,
 • Verliefdheid wordt vriendschap, dit is cruciaal voor een succesvol huwelijk
 • Van alle Nederlandse huwelijken vindt ongeveer 13% in het buitenland plaats. Wij kozen er voor om in Amsterdam te trouwen, daar waar alles begon.

Benamingen bruiloftsjaren – trouwdag

Het is een leuke lijst aan feiten en aan een groot aantal voldoet ons huwelijk. Echter, aan een groot aantal ook weer niet. Manlief en ik zullen op de liefde proosten!  Het aardewerken bruidsjaar zullen we liefdevol doorjakkeren zonder dat er aardewerk zal sneuvelen. Op naar het tinnen huwelijk!

Lees ook: Verrassing huwelijksjubileum: De beste ideeën om partner origineel te verrassen
Aantal jaar getrouwd Benaming trouwdag
1 jaar Papieren bruiloft
2 jaar Kartonnen bruiloft
3 jaar Leren bruiloft
4 jaar Vruchten bruiloft
5 jaar Houten bruiloft
6 jaar IJzeren bruiloft
6 1/4 jaar Blikken bruiloft
7 jaar Donzen bruiloft
8 jaar Bronzen bruiloft
9 jaar Aardewerken bruiloft
10 jaar Tinnen bruiloft
11 jaar Stalen bruiloft
12 jaar Zijden bruiloft
12 1/2 jaar Koperen bruiloft
13 jaar Kanten bruiloft
14 jaar Ivoren bruiloft
15 jaar Kristallen bruiloft
20 jaar Porseleinen bruiloft
25 jaar Zilveren bruiloft
30 jaar Paarlemoeren bruiloft
35 jaar Koralen bruiloft
40 jaar Robijnen bruiloft
45 jaar Saffieren bruiloft
50 jaar Gouden bruiloft
60 jaar Diamanten bruiloft
70 jaar Briljanten bruiloft
80 jaar Eiken bruiloft

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief