Delen vinden we super lief

rolverdeling huishoudelijke taken Onderstaande video over de rolverdeling in huis, heeft de gemoederen in de UK aardig in beweging gebracht. Vooral de opmerking aan het einde van onderstaande video, is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.” Stereotypering, in welke tijd leven we nu”, “die opmerking had niet gehoeven”… De uiteenlopende meningen worden op het internet geslingerd. Hoe zijn bij jou de rollen verdeeld is nu mijn vraag en de voornaamste vraag; voel je je daar fijn bij?

Heftige reacties rolverdeling

De opmerking aan het einde van de film over de rolverdeling raakt een gevoelige snaar. En echt niet omdat wij vrouwen zo feministisch zijn en gelijkheid willen nastreven. Tijdens het kijken van de video, juichen we de vader toe en vergelijken we het onbewust met onszelf. Ik irriteerde me zelfs ene beetje aan de moeder die pas aan het einde hem lief aan keek. Als de rollen inderdaad omgedraaid zouden zijn, zou ook ik niet 1,2,3 de moeder toejuichen. Dat durf ik wel toe te geven. Dan zou ik de video heel anders bekeken hebben, want dat zijn vaak wel de standaard rollenpatronen bij mensen thuis. Dit is ook wat Indesit los wilden maken met deze campagne:

Indesit

“Household chores are a heavy job. And yes, the most of women do a little more… How would it feel if the roles were reversed? It’s time to #DoItTogether! We believe that with team work, things work out best. And Indesit “life proof” appliances are designed to be part of your team, everyday, in your daily routine.  Watch the video and join our test.  #DoItTogether

De rolverdeling bij ons thuis

Mijn man is niet een standaard man en ik mag in mijn handjes knijpen, eerlijk is eerlijk. We doen het thuis echt samen en runnen het reilen en zeilen rondom ons gezin met 3 kids met z’n tweetjes. En toch, jaja en nou komt ie…. “Wij hebben thuis ook veel man-vrouw rolpatronen”. De vuilnis zet hij buiten, ik bekommer me om de was, opvouwen en in de kasten leggen. Klusjes aan huis regelt hij, zo is de rolverdeling bij ons thuis natuurlijk geregeld. Mannen hebben immers de spierballen en gaan er op uit met hun jaag-mentaliteit. Vrouwen zijn zwakker en blijven daardoor thuis om het kroost te beschermen. Beetje kort door de bocht, I know. ;-D, maar niet heel ver van de waarheid vandaan bij velen thuis.

#DoItTogetherrolverdeling boerderij feest Fien en Teun

Mijn man en ik werken beiden evenveel en verdelen de taken die er gedaan moeten worden. Dat is ook de insteek van deze campagne die het merk Indesit heeft gelanceerd. #DoItTogether luidt de hashtag en laten we dat bij ons thuis nu ook zo doen. Boodschappen doen we online, we koken om en om, we stofzuigen beiden het huis.

Meningsverschillen

En tsja zijn ‘schoon’ is in mijn vocabulaire “schoon, maar ook in de hoekjes en gaatjes”. Ook laat hij zijn schoenen rondslingeren en weet hij nog steeds niet waar de kapstok staat. En waarom weet hij nog steeds niet dat als ik iets op de trap leg, dat hij het dan mee naar boven moet? Hij snapt er soms echt niets van. Maar hier komt er dan gewoon een stereotyperende opmerking; “Mannen denken gewoonweg simpeler en wij vrouwen zijn vaak zeikerds” Ik geef toe dat mijn standaarden van een schoon, opgeruimd huis anders zijn dan mijn man. Maar daar gaat deze campagne niet over. Zou jij anders gereageerd hebben op de video als de rollen omgedraaid zouden zijn?

Anders

Het kan ook anders. Ik viel onlangs van mijn stoel toen een vriendin bij me was en aangaf dat ze snel naar huis moest, ze moest namelijk nog koken. En dat terwijl haar man thuis was op zijn vrije middag. Pardon? Hij kan toch vast de pannen aanzetten en beginnen. “Onee hoor”, vertelde ze, “dan ken je hem nog niet”. Oef, dat was wel even slikken voor me. En wat dacht je van de opmerking ”Hoezo ben je moe en is het zo’n rommel? Je bent de hele dag thuis bij de kinderen geweest” ook die heb ik onlangs bij een andere vriendin langs horen komen. Maar aan de andere kant laten ze het zo gebeuren en zijn ze er niet ongelukkig onder. Dus hé, ik kan er van staan te kijken, maar wie ben ik! Zij zijn er happy en tevreden over, anders zouden ze er ongetwijfeld iets aan vernaderen.

Poetsvrouwrolverdeling huishoudelijke taken

Ik schaar mezelf onder die 66% vrouwen die het gros van het huishouden doet. Gewoonweg omdat het goed voelt dat ik er controle over blijf houden. Ik zie de viezigheid sneller, verschoon de bedden iedere week en zie het werk liggen. Als multi-taskende moeder kan ik koken, de afwasmachine uitruimen en tegelijkertijd mijn zoontje eten geven. Ik voel me daar goed bij en als ik me ergens aan stoor in onze rolverdeling, dan las ik een interventie in, haha.

“Gerelateerde blog: Piemelpower: Stereotype reclames versus Gender neutraal, sjongejonge wat een pieperts “

En bij jullie? Hoe is de rolverdeling bij jullie verdeeld? Doen jullie het samen?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief