Delen vinden we super lief

De resultaten van het Europese onderzoek over de combinatie werk & gezinsleven onder moeders was opzienbarend. Hierin komt naar voren dat 76% van de Nederlandse moeders de combinatie werk en gezinsleven moeilijk tot onmogelijk vindt.

Als we op de onderzoekresultaten ingaan, zien we dat moeders de combinatie tussen werk en gezin zelfs als zeer zwaar ervaren. Daarbij werd ontdekt dat ruim 75% van de moeders het moeilijk tot onmogelijk vindt en zo’n 4 op de 10 moeders graag zou willen stoppen met werken. Dat vond ik zeer hoge aantallen en ben dan ook benieuwd hoe jullie daar in staan…

Tekortschieten

Ook ik ben een werkende moeder, dat soms als een aandoening klinkt. Ik heb het immers ook nooit over mijn man als werkende papa. 44% van de ondervraagde moeders heeft het gevoel dat ze tekortschieten in het gezin. Daarnaast ervaren 3 op de 10 moeders voortdurend stress sinds ze kinderen hebben. Twee derde heeft naast werk, gezin en huishouden ook helemaal geen tijd voor zichzelf over voor hun vriendinnen.

Mijn drie konijntjes

Ga d’r maar aan…

Het moederschap is keihard werken, want het combineren van werk, het gezin en dan ook nog af en toe tijd aan jezelf besteden is praktisch onmogelijk. Dit blijkt uit Europees onderzoek van Sitly, waarin ouders gevraagd werd naar verschillende soorten kinderopvang en de balans tussen werk en gezinsleven.

Werk en gezinsleven combineren

Uit dit onderzoek komt naar voren dat 76% van de Nederlandse powervrouwen het moeilijk tot onmogelijk vindt om werk en gezinsleven te combineren. En bijna 40% heeft dan ook de voorkeur te stoppen met werken voor de kinderen.

Daarnaast gaat alle tijd naar werk, het huishouden en de kinderen, waardoor ruim twee derde van de moeders helemaal geen tijd voor zichzelf heeft. Drie op de tien moeders kampt, sinds er kinderen zijn, voortdurend met stress. Het credo is dan ook; verdeel de taken zo goed mogelijk!

Zo goed mogelijk!

Moeders hebben het gevoel dat ze aan veel eisen moeten voldoen; bijna 70% ervaart het dat ze zichzelf die druk opleggen. Iedereen wil immers de perfecte moeder zijn. Ongeveer 30% voelt die druk vanuit de maatschappij. ‘Ik hoor continu berichten in de media over vrouwen die “slechts” parttime werken en niet financieel onafhankelijk zijn. Zelf werk ik 32 uur en als er door mannen naar gevraagd wordt, merk ik dat ik in de verdediging schiet. Suf natuurlijk, maar dat is vrouw eigen.

Het is ook nooit goed

Tussen de respondenten werd er opgemerkt: “Het voelt alsof ik het nooit goed doe: of ik werk te weinig, of ik werk teveel of ik besteed te weinig aandacht aan mezelf, of te weinig aan de kinderen.”

Meerdere moeders lijken daar mee te worstelen: ruim 40% van de moeders heeft het gevoel dat ze tekortschiet ten opzichte van het gezin, de collega’s en meer dan de helft vindt dat ze te weinig tijd doorbrengt met haar kinderen en zichzelf teveel regels op legt. Wist je trouwens dat het moederschap hetzelfde is als 2,4 fulltime baan? Met die wetenschap in gedachten is het ook niet zo gek dat we zo aan het buffelen zijn.

Financiële situatie

Voor de meeste moeders is het financieel niet mogelijk om te stoppen met werken. Wel gaan ze vaker parttime werken om het allemaal te kunnen bolwerken. Mijn man en ik zijn tweeverdieners en we zijn niet financieel afhankelijk van mijn salaris. Toen ik de mogelijkheid kreeg, ben ik ingegaan op een 32-urige werkweek. Daarmee kreeg ik net even iets meer lucht en ruimte. De onderzoeksresultaten verrassen me daarom ook niet echt.

Voordat er kinderen zijn werkt 41% van de vrouwen in deeltijd. Zodra er kinderen komen, loopt dit op tot 67%* Ondanks het deeltijd werken, blijft het lastig om alles met elkaar te combineren en de balans te behouden. Flexibele werkuren zijn volgens de moeders de beste oplossing voor dit probleem. Op de tweede plaats staat het hebben van een nanny of oppas.

Combinatie werk en privé

Wat je zou kunnen doen om meer balans te creëren, is het zelf actief aankaarten of er ruimte is voor flexibele werktijden. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit ten goede komt aan zowel werknemer als werkgever. Als de combinatie van werk en privé beter in balans is, ben je als moeder en ook als gezin gelukkiger en daardoor effectiever.

Dit kun je echt aangeven als argument! Mijn werkgever is niet flexibel in de werktijden, het is namelijk efficiënter als het team wel aanwezig is, maar gelukkig heb ik =mogelijkehid om 1 dag een halve dag thuis te werken. Deze uren lan ik daardoor flexibel over de dag uitsmeren. En als ik achterloop, haal ik het op de vrijdagmiddag in. En “guilty as charged“, soms ook in het weekend”

Opvang varianten

Flexibiliteit creëer je ook door voor een opvangvorm te kiezen die aan jouw wensen voldoet en waarbij begin en eindtijden afgestemd worden op jouw schema, in plaats van andersom.

Zuiderburen

Europees gezien zijn de Nederlandse cijfers relatief laag. Wist je dat 89% van de Belgische moeders het combineren van gezin- en werkleven moeilijk tot onmogelijk vindt. En bij de zuiderburen is bijna de helft voortdurend gestrest en heeft 52% het gevoel tekort te schieten ten opzichte van het gezin.

In Spanje geeft 99% van de moeders aan werk en gezin zeer moeilijk tot onmogelijk te kunnen combineren, ervaart 61% voortdurend stress en zou zelfs 64% het liefst willen stoppen met werken. In onderstaand overzicht zie je de verschillen per land.

We doen ons best en moeders zouden echt minder ondergewaardeerd mogen worden. Het onderzoek heeft in ieder geval uitgewezen dat het ons vrouwen zwaar valt om de combinatie in balans te houden. En mama’s onder ons: Vergeet jezelf nooit he! Volg je hart en het zal allemaal goed komen! “Hang in there” en adem diep in en probeer zoveel mogelijk te relativeren! ” Goed’ is vaak ook echt Goed geniet. We hoeven de lat voor onszelf echt niet zo hoog te leggen! .

Liefs Olivette

Ook zijn we actief op Twitter Facebook Youtube en Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

*bron: Emancipatiemonitor 2018Delen vinden we super lief