Delen vinden we super lief

Onder leerkrachten en opvoedkundigen is speelgoeddeskundige Marianne de Valck zeer bekend. Zij heeft de ‘schijf van vijf’ voor spelen ontwikkeld. Mijn zusje vertelde er over en het intrigeerde me. Kinderen hebben namelijk inspiratie en structuur nodig om goed te kunnen spelen. Voor ouders geeft het even ‘rust’ als de kinderen er op uit gaan, maar de hele dag vrij spel, is niet verstandig. Aan de hand van de ‘schijf van vijf’, hierbij handige tips en tricks hoe je het spelen, leerzamer kunt maken in de praktijk.

schijf van vijf

De schijf van vijf van het spelen

Voor mij als leek was de ‘schijf van vijf’ op het gebied van spelen onbekend. Toen ik er meer over ging lezen, klonk het zeer plausibel en ben ik het gaan proberen toe te passen in het weekend. Doordeweeks hebben ze al zoveel prikkels en voel ik het aan waar de kinderen behoefte aan hebben. Het gaat er om dat je onderstaande vijf elementen dagelijks probeert in te zetten in het spel van je kind. Al doende ben ik aan het leren.

1.Creatief

Het resultaat ligt niet vast. De ervaring is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Bezig zijn zonder na te denken is het leukste dat er is. Verf, klei, hout, dansen…er zijn veel speelgoed vormen waar je mee los kunt gaan qua creativiteit. Dit is bij ons thuis ee favoriet onderdeel van de de schijf van vijf.

My little van gogh,  schijf van vijf
Dit bericht bekijken op Instagram

Op ziek naar een origineel, creatief kinderfeestje in Utrecht, of Amsterdam? Bij @mylittlevangogh vind je zorgvuldig samengestelde kinderkunstlessen en feestjes waar ontwikkeling en creativiteit voorop staan! Kinderen vinden in het atelier een ruime keuze aan crea-bea ontdekkingen 🎨 #art #illustration #drawing #draw #socialenvy #picture #artist #littlevangogh #kinderfeestje #paintingwithroses #dough #pencil #artsy #instaart #beautiful #instagood #gallery #masterpiece #creative #photooftheday #lovedit #graphic #fun #artoftheday #beautiful #abstracto #stayabstract #messy

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Betrof puzzel, schijf van vijf, speelgoed


2. Constructief

Door planmatig te werken worden er constructies gebouwd dat vaak een einddoel heeft. Lego en Duplo bouwwerken, Hubelino knikkerbanen, puzzels, of hutten bouwen zijn ideale vormen op het probleemoplossend vermogen te ontwikkelen.

Dit bericht bekijken op Instagram

“Work in Progress” en deze kleine beginnende knikkerbaanbouwer neemt het enorm serieus #legocompatible #hubelino #knikkerbanen #knikkerbaan #workinprogress #hubelinokugelbahn #kugelbahn #kleurrijk #colourfulrebel #bouwen #kugelbahnbauen #voorkleinengroot #spelendleren #rollen #dewereldisrond #blogmom #blogger #cadeau #birthdayboy #6jaar #happykid

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

3. Cognitief

Ook het verstand zou vaker geprikkeld kunnen worden bij een kind. Speelgoed van Smart is een goed voorbeeld, of buitenactiviteiten waarbij het gebruik van het verstand voorop staat, zijn ideaal. het buitenspeelboek wordt bij ons vaak geraadpleegd.

Dit bericht bekijken op Instagram

Op de Spielwarenmesse (speelgoedbeurs) bezochten we @smartgamessocial waar we enthousiast werden van de goed doordachte spelletjes. Ze hebben drie lijnen soeelgoed: 💙SmartGames, ook wel super leuke, logische denkspellen voor één speler. Elk spel heeft een uniek & innovatief spelmechanisme dat geschikt is voor jong én oud. Met 💛SmartMax kunnen jonge kinderen veilig de fascinerende wereld van magnetisme verkennen De 3e lijn is ❤️Geosmart, dat is magnetisch constructiespeelgoed voor kinderen vanaf 5 jaar. Olivier blijft puzzelen met de blokjes in de vrachtwagen 👌 #bigbraintoys #aanrader #tactic #smarttoys #smartgames #playwithkids #logicgames #boardgame #spelletjes #spelendleren #learning #familytime #educationaltoys #educationaltoys #learnthroughplay #blogger #pr4kids #blogmom #momblog #learningthoughplay⁣⁣ #kids #speelgoed

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Op het toilet hangt er bij ons een standaard alfabet poster en woordenlijst van Deltas. Leerzaam en leuk. Af en toe gaan we het samen doornemen en dan merk ik dat het steeds beter gaat. Ook het 1000 woorden boek is favoriet bij de kinderen. Boeken mogen mijn inziens best educatief zijn.

4. Sociaal

Spelletjes zijn leuk om samen te spelen. De één kan minder tegen zijn verlies dan de ander. Door samen te spelen, leren kinderen omgaan met regels, bepalen ze hun grenzen en houden ze rekening met elkaar.

La Cucaracula


5. Motorisch

Bewegen is gezond is het credo en dagelijks gaan de kinderen er op uit, of fietsen ze de wijk door. Buitenspelen is goed voor het brein, al maakt het Hollandse weer het niet altijd even makkelijk. Er wordt gebasketbald, een dartsspel gespeeld, of rondjes gerend. Ook is de Wobbel bij ons thuis zeer favoriet. En ook het fijnere motorische speelgoed valt hier onder. Strijkkralen en armbandjes rijgen, versterken de motorische vaardigheden.

sieraden maken, schijf van vijf , speelgoed

De schijf van vijf toepassen

Bij het spelen zouden kinderen een bepaalde cyclus ,moeten‘ doorlopen. Door uit te proberen, ervaren en te ontdekken, ontwikkelen kinderen hun speelvaardigheid. Uiteraard horen hier teleurstellingen bij en horen ze het keer op keer te proberen. Uiteindelijk hebben kinderen het nodig om risico’s te nemen en hiermee in de fout te gaan. Ik herken het in mijn onkunde om zoonlief te snel te helpen met lego bouwsels. Nu laat ik het hem gerust eerst uitfiegelieren.

Tips en tricks

Probeer de vijf elementen in je achterhoofd te houden, maar wees niet te rigide met de dagindeling. Iedere dag is anders en vaak niet te plannen, of vast te leggen. Ook is het verstandig om af te wisselen in activiteiten. Na zwemles, of een buiten activiteit laat ik ze maar wat graag rustig, creatief bezig zijn, of een spelletjes laten spelen, om bij te komen

Kinderen bepalen overigens vaak zelf waar ze zin in hebben. Door ze hierin vrij te laten met een klein beetje sturen, voelt het natuurlijk aan. Bij ons zet ik bijvoorbeeld de muziek aan als ze lang met lego hebben gespeeld. Ze worden langzaam actiever en voor het weet gaan ze dansen.

Ons kinderfeestje ‘schijf van vijf‘ proof

Met bovenstaande ‘schijf van vijf’ in de hand hebben we het kinderfeestje in elkaar gezet van ons zoontje die 6 jaar werd. Hiermee kwamen we tot een gevarieerd en uitdagend activiteitenaanbod. We kozen meerdere activiteiten op 1 dag die sterk va elkaar verschilden. Het jungle feest zag er zo uit:

  • Er werd een piratenvlag gemaakt met blowpennen, doek en takken (constructief)
  • Tijdens de jungle tocht werden er vragen gesteld, bouwwerken gemaakt, een hut gebouwd en vragen beantwoord (cognitief)
  • De Kinderen mochten hun eigen taartje maken (creatief)
  • Er werd samen geklommen en apenkooi gespeeld waar de kinderen elkaar moesten helpen en ondersteunen. Ook moest er een schat worden gezocht’ (sociaal)
  • Wie rent er het hardst in de jungle en doe dit na. Klimmen en klauteren als een cheetah, aapje, etc (motorisch)
Dit bericht bekijken op Instagram

Het kinderfeestje van kleine Olivier(6) was de afsluiter van de feestweek 🌿🦓 🦒 Ons huis was omgetoverd in een jungle safari met jungle accessoires, die uiteraard bleven hangen tot al zijn vriendjes waren geweest. Met toffe feestartikelen waanden we ons echte avonturiers en de speurtocht was snel in elkaar gezet. Zoals een collega terecht zei; “maak het jezelf niet te moeilijk” Het benoemen van drollen, de snelste dieren nadien en klimmen als een aapje in het klimrek zorgde voor veel plezier. Met eigen gemaakte vlaggen in de hand, die met de Totum textiel blow-pennen gemaakt werden, deed iedereen enthousiast mee 🏳️🌿🏳️ #jungle #kinderfeestje #themeparty #feestartikelen #birthdays #animals #explore #celebration #styling #blowpennen #totum #safaritheme #birthdayparty #friends #safaritocht #speurtocht #partytime #wobbel #ammahoela #totumknutselpakketten #amsterdam #kinderfeestjethuis #friends

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Spelend leren

Er word wat af gespeeld bij ons thuis, met uiteraard wel duidelijke huisregels. Een belangrijke stelregel is: ‘niet alles tegelijkertijd uit de kast trekken en eerst afmaken waar je mee bezig was’. Ook wordt alles opgeruimd voor we met het volgende project bezig gaan. En achja, ik doe eigenlijk ook maar wat. Zolang de kinderen er maar heel veel lol aan beleven en er tegelijkertijd ook wat van leren.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief