Delen vinden we super lief

Vroeger hadden wij poëziealbums en namen ze, net als de huidige vriendenboekjes, fanatiek mee naar school. Vroeger was ik maar wat blij als de leerkrachten er een versje in hadden geschreven. Uiteraard moesten ook alle familieleden en vrienden er mee aan de slag. Deze pagina’s werden versierd met mooie plaatjes. Het ware heuse kunstwerken. Deze poëziealbums worden gekoesterd en altijd bewaard, het zijn mooie herinneringen, wellicht zelfs wel aan mensen die al overleden zijn.

vrienden Dunbar, vriendenboekjes
Broer & zus “Best friends”

Tegenwoordig zie je de poëziealbums minder en zijn ze gaandeweg vervangen door vriendenboekjes. Voor kinderen hebben deze vriendenboekjes dezelfde magie als vroeger de poëziealbums voor ons hadden. En als ouder zijn we er maar wat druk mee!

Voor wie zijn vriendenboekjes bestemd?

Deze boekjes zijn bestemd voor alle kinderen. Vooral in de lagere groepen op school worden deze fanatiek mee naar school genomen, zodat de leerkrachten en vrienden in het boekje kunnen schrijven. Elke vriendschap wordt vastgelegd. Of het een hechte vriendschap of een minder hechte vriendschap is, dat maakt niets uit. Vaak wordt er elk schooljaar een heel boekje vol geschreven door alle klasgenoten.

Vriendenboek ref 9789044756029 | NUR 012 €12,50

Naast de klasgenootjes en de leerkrachten mogen vaak ook ouders en andere familieleden in de boekjes schrijven. De juffen doen er fanatiek aan mee en hebben er zelfs een foto bij geplakt, onwijs leuk!

In groep 1 ging zoonlief druk met zijn vriendenboekje de rond. Echt de hele klas heeft in zijn vriendenboekje geschreven. In mum van tijd was het boekje volgeschreven en werd het tijd voor een 2e editie. Na de zomer worden de klassen samengevoegd en dus komt het vriendenboekje van ToyStory 4 wel van pas. Een te gek cadeautje voor het nieuwe schooljaar!

vriendenboekjes, vriendschap, vrienden, vriendenboekje

Volgorde van belangrijkheid

In veel boekjes zie je dat de eerste pagina’s natuurlijk gevuld zijn door papa, mama, broer en zus. Daarna volgen de beste vrienden en later volgen de leerkrachten en andere klasgenootjes. In de lagere groepen zijn zowel jongens als meisjes heel fanatiek. Als de kinderen wat groter worden (zo rond groep 4), dan zie je vooral dat de meisjes nog rondlopen met het boekje. Bij jongens wordt dit dan minder.

Bij de hogere klassen wordt het bij allebei minder en op den duur verdwijnen ze helemaal. Met een zoontje in groep in groep 2 en dochter in groep 1 ben ik er momenteel nog wel even zoet mee…

vriendenboekjes, vriendschap, vrienden, vriendenboekje
Vriendschapsboekjes: we zijn er als ouders maar druk mee…

Soort vriendenboekje

De vriendenboekjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar als themaboekjes. Dus bijvoorbeeld een boekje met het thema paarden, voetbal, Frozen, of Toy Story . Maar er zijn ook echte fanboekjes verkrijgbaar. Je kunt dan denken aan een boekje van K3, PSV, Ajax, Voiletta, Cars of Donald Duck. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is eigenlijk wel een boekje van te krijgen.

Heel veel boekhandels en speelgoedwinkels verkopen deze boekjes. En als het boekje wat jij zoekt niet verkrijgbaar is in de fysieke winkel, dan kan je het vast en zeker wel op internet vinden. Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten verkrijgbaar, dat het soms lastig is om te kiezen. 

vloeken, vriendschap, superhelden
Vriendschap

Wat wordt er in geschreven en versierd

Vroeger werden en rijmpjes en versjes in de poëziealbums geschreven. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Nu worden er vragen beantwoord. In nagenoeg elk boekje staan de vragen: “Wat is jouw naam?“, “Wat is jouw adres?”, “Wat is jouw telefoonnummer”, “Wat zijn jouw hobby’s,”, ” Wat doe je voor sport” “Heb je broertjes en zusjes” en daarna volgen er verschillende vragen.

Welke eenhoornnaam hebben jij en jouw vrienden? Ontdek het vooraan in dit boek! Ik hou van eenhoorns vriendenboek 9789044756258 €12,50

Vaak wordt er gevraagd wat de lievelingskleur is, wat het leukste is wat de twee personen met elkaar gedaan hebben en ook wordt er vaak nog gevraagd naar een wens voor de persoon waarvan het boekje is.

Bij de fanboekjes kan je ook nog vragen verwachten die heel specifiek op de fanclub gericht zijn. Dus bijvoorbeeld bij het boekje van K3 kan je verwachten dat er gevraagd wordt welk personage van K3 jij het leukst vindt of welk liedje jij van hen het leukst vindt.

vriendschapsboekje

Vragen beantwoorden in de vriendenboekjes

Zo worden er dus heel veel vragen gesteld in de boekjes. Bij kleinere kinderen vullen de ouders deze boekjes in. Zodra de kinderen zelf kunnen schrijven, zie je dat zij deze zelf (evt. met behulp van de ouders) in gaan vullen. Nadat de boekjes ingevuld zijn, moeten ze natuurlijk ook nog versierd worden. Soms staan er plaatjes in die ingekleurd kunnen worden. Als dit niet het geval is, worden er mooie stickers ingeplakt en natuurlijk mag een foto van de schrijver ook niet ontbreken. Dit is juist het leukste stukje voor later. 

Crea-Bea

Dit bericht bekijken op Instagram

“Mam…Vigo is verliefd op mij…” Yvette(4) zegt het giechelend terwijl ze met uiterste precisie de hartjes inkleurt in het vriendenboekje van haar beste vriend. De pagina is ermee vol gekleurd, ik geloof dat het wederzijds is 🥰 Papa luistert met gespitste oren mee, hij is immers haar “knight in armor”…😆 Ook haar beste vriendje mocht op de 1e pagina in haar vriendenboekje schrijven. We hebben het er zelfs speciaal voor gekocht met een extra exemplaar voor haar vriendinnetje die bijna 4 wordt ✍️ Het is echt iets magisch tafereeltje dat vriendenboekje♥️ De kinderen kunnen er enorm druk mee bezig zijn 😅 En daarmee ook deze moeder! Wie schrijft die blijft en dus klim ik iedere avond weer in de pen… 20 klasgenootjes dat is te doen 😅😁 Qua mini-foto’s kun je overigens een fortuin kwijt zijn! Daar heb ik de @hp Sprocket voor, berehandig Zo’n instaxcamera van de @hemanederland is ook ideaal #vriendenboekje #friendshipismagic #deltas #vriendschap #eersteliefde #besties #hartjes #bijnavalentijn #invulboekje #liefde #yvette #liefde #wieschrijftdieblijft #olivettepuntnl #mooi #stabilo #inkleuren #stiften #kunstwerkje

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Tip voor het einde van het schooljaar

Veel kinderen krijgen aan het einde van het schooljaar een cadeautje van hun ouders en / of opa en oma, omdat zij zo goed hun best gedaan hebben op school in het afgelopen schooljaar. Ook geven ze de juf vaak een cadeautje. Voor sommige kinderen is een cadeautje bedenken niet heel erg moeilijk, maar in de praktijk blijkt toch dat het voor veel kinderen wel lastig is om iets te bedenken.

papa cadeauboekje elma van vliet
Tip: volwassen vriendschapsboekjes/invulboekjes van Elma van vliet

Vriendenboekjes zijn voor het volgende schooljaar dan wellicht een goed idee. Dit is natuurlijk het perfecte moment om zo’n boekje te geven en te krijgen, want dan kan het kind in het nieuwe schooljaar met een nieuw boekje beginnen.

Vriendenboekjes zijn, het als de poëziealbums vroeger, een leuk aandenken voor later! Dus ga snel op zoek naar het perfecte vriendenboekje voor jouw kind! Succes en veel plezier!

“Gerelateerde blog: De vriendinnen Quiz van Elma Van Vliet voor een extra dimensie aan vriendschap

Liefs Olivette

Ook zijn we actief op Twitter Facebook Youtube en Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief