Delen vinden we super lief

In een duik liggen van het lachen, serieuze gesprekken voeren, of de wildste avonturen beleven, kan met niemand beter dan met vrienden! Als ik kijk naar mijn dierbaren, waarvan ik er enkelen echt serieus te lang niet heb gezien, zijn er sterke overeenkomsten. Ik ben benieuwd of jij je in de volgende 5 kenmerken van een dierbare vriendschap kunt herkennen!

Vriendschap 5 kenmerken

vriendschap, vriendschappen

1. Energie boost

De meiden reden weg en toeterden er op los, doehoeiii riepen ze galmend door de straat…. Grinnekend liep ik naar binnen en zag dat het al half 2 was, sorry buren… Wat een heerlijke avond en wat is het lang geleden dat ik weer ongegeneerd hard heb gelachen met ze. Vriendschap hoort je energie te geven en je niet leeg te zuigen, besef ik weer na deze avond! En dat lukt met name bij vrienden die me goed kennen, waarmee je een wezenlijk gesprek kunt voeren en waarbij je jezelf kunt zijn. Nu zie ik ze niet dagelijks en heb ik mijn pet niet altijd even goed staan, maar echte vrienden snappen dat. Als vrienden je leegzuigen qua energie, ga dan zeker bij jezelf ten rade!

vriendschap, vriendschappen
7 jaar heb ik deze fantastische vrouwen in mijn leven. Iedere keer zo dankbaar om ze te zien en ze bezorgen me altijd een grijns op mijn gezicht

2. Eerlijkheid

“Wat zie jij er uit’ flapte een vriendin er recent uit.’Love it” die eerlijkheid en ze had gelijk. Het zijn drukke weken op mijn werk, thuis hebben we schilders over de vloer en de kinderen lijken iedere dag wel een activiteit te hebben. Heel goed dat je elkaar als vriend scherp houdt en je om elkaar bekommerd. Ook als ik onzin uitkraam, krijg ik het te horen. Of als ik iets onhandigs zeg, kan ik feedback ontvangen. Een blik zegt vaak genoeg.

vriendschap, vriendschappen
Zonder vrienden zou niemand willen leven’, aldus de Griekse filosoof Aristoteles in de Ethica Nicomachea

Ook zijn er momenten geweest dat ik ergens spijt van had waarna ik iets puur uit emotie ventileerde. Bij echte vrienden kun je hier op terug komen en wordt het uitgepraat. Die hebben immers het beste met elkaar voor en zullen elkaar geen mes in de rug steken. Omgekeerd dus ook niet! Een belangrijk onderdeel van vriendschap, aangezien het kan verwateren door miscommunicatie, of onbegrip als je iets niet uit praat. En blijf connectie zoeken! Door het verwateren ben ik gaandeweg een aantal dierbaren uit het zicht verloren en het weer oppakken is best lastig.

Er zijn weinig dingen in het leven zo waardevol als (h)echte vriendschappen

‘Be true to yourself, help others, make each day your masterpiece, make friendship a fine art, drink deeply from good books and a fine Gin tonic, build a shelter against a rainy day, give thanks for your blessings and be there for one and other”

3. Elkaar door en door kennen

Uit mijn jeugd heb ik een sterke connectie met een vriendin die nu in Kusadasi, Turkije woont. We hebben gedeelde roots. ze kent mijn ups, downs en stelt kritische vragen bij keuzes die ik maak. En als we elkaar na een jaar weer zien, is het vertrouwd. Dan is het net alsof we elkaar dagelijks spreken, al is het tegenovergestelde waar. Je herkent een goede vriendschap dan ook aan het feit of je elkaar goed kent, of daar veel energie in steekt.

En wat maakt mijn hart een sprongetje als ik een berichtje krijg van de meiden uit Diemen die ik echt mis. Fantastische vrouwen die ik iedere week sprak bij tennis en waarvan we afscheid moesten nemen bij de verhuizing. gelukkig zie ik ze snel weer!

Gerelateerde blog: Hoeveel vrienden hebben jullie? Klopt de theorie van Dunbar wel?

vriendschap, vriendschappen
Een echte vriend troost je niet alleen, of bevestigt en helpt enkel als je het moeilijk hebt. Maar daagt ook uit om jezelf en je leven te veranderen.

4. Zwijgen is zilver

Mijn vriendschappen verschillen sterk van elkaar. Ex-collega’s zijn vrienden geworden, jeugdvriendinnen zijn in mijn leven gebleven, ik heb dierbare blogvriendinnen, vanuit de Lions heb ik vriendschappen opgebouwd die me dierbaar zijn en school maatjes blijven een anker in mijn leven. En uiteraard zijn ook mijn zussen echte vriendinnen. De één verschilt nog meer van de ander en dat maakt vriendschap zo bijzonder. Toch zijn er overeenkomsten en dat is met name dat ik mezelf kan zijn, ook als er een stilte valt. Deze stiltes zijn niet pijnlijk of ongemakkelijk.

vriendschap, vriendschappen, buren ,diemen
Onze lieve buren ook Diemen

5. Geheimen

Met vrienden deel je grappen, anekdotes en sommige avonturen worden met de tijd groter en spennender. Des te langer vriendschappen duren, des te meer overeenkomstige herinneringen je hebt. En daar komen ook hoogtepunten en diepte punten in voor. Dat mijn vrienden er waren bij het overlijden van mijn schoonvader vergeet ik nooit. Ze zagen me op mijn zwakste moment en vingen me op. En ook waren ze er toen ik ging trouwen en stonden vooraan bij mijn successen. En de vrienden uit mijn jeugd kennen ook de eigenaardigheden van mijn ouders en kennen de verhalen van mijn familie.

Mijn zusjes

Tot slot

Vriendschap

Bij echte vrienden durf je te dromen, wensen, je hart luchten en kun je jouw verleden en heden bij ze kwijt. De één zie ik vaker dan de ander, maar ik weet dat ik op ze terug kan vallen en bij een ieder mezelf kan zijn. Daarnaast heb ik ook een grote groep aan kennissen die me echt niet door en door kennen, maar die het leven wel heel veel kleurrijker maken.

Nu het leven past-covid weer vorm krijgt, hoop ik iedereen weer snel te zien en te omarmen… want eerlijk, is eerlijk velen heb ik te lang niet meer gezien en kon ik zelfs geen recente foto van terug vinden … tijd voor actie want vriendschap is ook tijd in elkaar investeren! En daar ben ik de afgelopen periode toch wel iets te gemakkelijk in geweest en heb contacten verwaarloosd...guilty as charged…

Mijn gezin, mijn besties! Zorg dat je met je beste vriend trouwt, maar waak voor de ‘ broer en zus’ band!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief