Delen vinden we super lief

kusadasi

Ik ging in m’n uppie op vakantie en kijk nu terug op een heerlijke break. Een week in Kusadasi kun je fantastisch besteden, boy wat is hier veel leuks te doen. Hieronder vind je een fijn overzicht met al mijn belevenissen en ontdekkingen. Als je er nog niet over uit bent waar je deze zomer naartoe wilt, dan weet deze blog je wellicht te overtuigen. Heb je tips die missen? Let me know!

Kinderen mee?

Ook met kinderen is Kusadasi een ideale locatie, wat zijn ze hier lief voor kleintjes! Ze zijn gastvrij en in elk restaurant en gelegenheid komen ze naar je toegesneld om te helpen. Ook hier is het bekende Ikea kinderzitje overal te vinden 😀 Vooral met de huidige gevoeligheden in het land, omarmen ze elke vorm van toerisme. Je bent er echt meer dan welkom en ze dragen de toeristen op handen. Ik heb me dan ook geen moment angstig of bevreesd gevoeld! Dit is me afgelopen dagen veel gevraagd. Maar echt niet! En ik ga terugkomen met mijn angsthaas hubby & kids!

Verblijf

Ik verbleef in het Goldenday hotel Wings dat praktisch in het centrum ligt. Het is te vergelijken met 3-4 sterren en is heel goed betaalbaar. Vooral de locatie van dit hotel spreekt me aan. De haven, restaurantjes en uitgaansgelegenheden liggen hier op steenworp afstand. Alle kamers hebben zeezicht, zijn ruim en schoon! Met de avondzon heb ik dan ook veel van het uitzicht genoten op mijn balkon met open schuifdeuren. Ik had geen bad, maar dat heb ik ook niet nodig zonder kindjes. De faciliteiten waren prima, er ontbrak me aan niets. Het zwembad was ook heerlijk toeven al was het water mij nog wel ietwat te koud! De jongens aan de bar hebben me ook goed voorzien van een natje een droogje. Tip: Probeer de lokale Efes bier en ook de Turkse wijnen hebben mijn kritische smaaktest weten te doorstaan.

All inclusive

Nederlanders kiezen vaak voor een all-inclusive hotel, maar juist de vele restaurantjes in de buurt wilde ik graag ontdekken. Daarnaast hoefde ik niet zo nodig een mega groot ontbijt buffet waarvan ik toch weinig neem. Er was een enthousiast animatie team, waar ik normaliter ver bij weg blijf, maar ach ze deden het leuk. De buikdanseres en BBQ in het hotel was hilarisch. Al heb ik nog steeds wel de dikke, buikdansende mannen op mijn netvlies staan, ieuwl…

Vingers bij aflikken

Ik hoef ook niet elke avond een all-inclusive buffet, nee hoor, geef mij maar een menukaart waar ik mijn eigen keuze kan maken. De Turkse keuken is subliem. Probeer ook eens de verschillende mezes. Dit zijn verschillende spreads, te vergelijken met tapenades en tapas. Het zijn kleine voorgerechtjes, die je met elkaar deelt. Een perfecte manier om de maaltijd te beginnen, want je kunt overal van snoepen. Tip: smeer het niet op een plakje brood, dan wordt je uitgelachen. Je hoort het te dippen. Mijn bloedeigen Hollandse vriendin noemde me gewoon Hollander haha. verder is de Turkse keuken gebaseerd op vers fruit, groente, gegrild vlees of vis en veel soorten salades. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt en sauzen. Om je vingers bij af te likken.

Verbeterpunt

kusadasi vis boulevard

De prijzen vond ik scherp en de menu-keuze was prima. (VB Een grote tonijn salade van 20 TL= 5 euro ) Als je een all-inclusive voorliefhebber bent, moet je niet naar dit hotel. Dan zou ik naar die mega-hotels gaan met tig chefs in dienst voor de variatie. Een verbeterpunt is de wifi op de kamers. De verbinding blijft niet continue hangen, maar in de lobby en bij het zwembad deed de wifi het perfect. Misschien was dit karma, want ik kwam ook voor mijn rust. Face-timen met mijn kindjes was bij terugkomst op mijn kamer helaas niet mogelijk. Maar ach aan de ontbijttafel en in de lobby was dit ook leuk. Wat was het fijn om mijn engeltjes te zien als je zover weg bent.

THINGS TO DO

Hierbij een toffe lijst wat ik ondernomen heb in Kusadasi. Je kunt er wel een maand verblijven als je al het leukst bekijkt.

 • De markt Elke woensdagochtend wordt er een kleding en textiel markt georganiseerd bij het grote busstation van Kusadasi. (Voorheen in het centrum) Je kunt vrijwel overal met euro’s betalen, maar de koers is dermate goed dat het voordeliger is om je aankopen in Turkse lira af te rekenen (Wisselkoers 1 euro = 3,8834 Turkse lira). Afdingen is echt een must want anders betaal je steevast te veel. Veins desinteresse, knik een paar keer nee en zet in op de helft van de prijs. Af en toe weglopen kan ook helpen, dan kom je ongetwijfeld ergens op de helft uit. Ook in de omgeving zijn er diverse markten te bezoeken.
 • Shoppen: Je zult in het centrum veel winkeltjes aantreffen met namaakproducten en toeristische producten. In de Oriënt Bazar en de Grand Bazar kun je je hart op. Ik heb er een paar leuke truien voor de kids gescoord, maar verder ben ik niet heel weg van de nepspullen. Ik ben meer te porren voor mooi aardewerk, serviezen en vazen. En ik mag op de terugweg 10 kg extra meenemen, dus inslaan die hap. Het blauwe oog is ook favoriet dat je beschermt tegen ‘het kwade” Er hangt inmiddels eentje bij de voordeur. Ege Port zijn de winkels in de Marina vlak bij het golden day hotel en Scala nova is bij de cruise haven, dat binnenkort weer opnieuw geopend gaat worden.
 • De boulevard van Kusadasi: Het valt me op dat er veel speeltuinen zijn voor kleine kinderen. Ze kunnen hier goed uitrazen en veel lol beleven. Op de boulevard zijn mooie, chique winkels, al kom ik niet echt om te shoppen. Bij het oversteken van de weg zijn er volop restaurantjes met een prachtig uitzicht over de zee. Ook op ladies beach is een rits aan restaurantjes te vinden met een prachtig uitzich
 • Strand: Kusadasi heeft vele stranden en ook een aantal brede: dit zijn een paar namen van stranden Kusadasi: Ladies beach, Green beach, Silver beach, Long Beach, Kustur beach, dolphin beach en Pamucak beach. In de stad zelf heb je een stads strandje. Ideaal voor na een dag shoppen. Dan kun je hier je voeten in het water afkoelen.
 • Milli-Park: Als je meer wensen hebt qua strand kun je uitwijken naar het grootste Nationale park van Turkije dat op 20 km ten zuiden van Kusadasi ligt. Hier vind je de droomstranden (zand-en kiezel) en een impressive ruige natuur met bergtoppen, die wel tot 1200 meter boven de zee uitsteken. Hier vind je de ongerepte flora en fauna op z’n best dat voor de natuurliefhebbers, strandgangers en wandelaars een walhalla is.
 • Turkse thee en koffie: Je ontkomt er bijna niet aan. Op elke hoek van straat word het je aangeboden. De koffie zitjes vind ik wel heel schattig. En als het even meezit kunnen ze ook je toekomst voorspellen aan de hand van de koffiedik. Wie weet zit er wel een vette bonus aan te komen of staat het nummer van een winnend lot in de koffiedrap 😀
 • Plan een tandartsbezoek: Waar ik blij van werd zijn de tandartsen. Niet iets waar je gelijk aan denkt bij een vakantie, maar je bespaart er enorm op. In Nederland betaal ik voor een cleaning gerust rond de 100 euro die door de mondhygiënist wordt uitgevoerd. Nog niet eens door de tandarts. Ik vind deze bedragen serieus te hoog. In Nederland betaal ik per 5 minuten en ze maken het handmatig schoon. In Turkije betaal je een vast tarief van 100 lira, omgerekend 25 euro met de huidige koers. Ze hebben er de meest ge affanseerde apparatuur staan. Ik was enorm onder de indruk en mijn tanden shinen weer als nooit tevoren. Er worden ook heel veel tandarts reizen geboekt.
 • Haman Ik ben dol op de sauna en ook in Nederland heb ik de hamam ervaren. In Turkije is het een ware belevenis met een perzik zacht babyhuidje als resultaat. Je zit eerst een tijd in een warme ruimte om vervolgens te worden gewassen en gescrubt met heel veel zeep door een man (of vrouw). Je kunt gewoon je bikini uithouden.
  Tip: plan het gelijk één van de eerste dagen. Je huid is dan naderhand zijdezacht en je word heel mooi bruin omdat alle dode huidcellen weg zijn. Je moet er niet heen gaan als je verbrand bent! Daarom heb ik deze keer een Haman bezoekje geannuleerd omdat ik de eerste dag in 20 minuten gewoonweg verbrand ben. Mijn kinderen hebben me nog nooit zo uitgelachen.
 • Cruiseschepen mijn kamer had een prachtig uitzicht over de zee en de haven. Elke dag lag er wel weer een prachtige boot aangemeerd. Van oude, uitgewoonde volkswijken tot de ultra-moderne 6*Super de-luxe cruise-liners, je ziet het hier letterlijk allemaal naast elkaar.
 • Pigeon Island Kusadasi staat voor ‘kus’ (vogel) en ‘ada’ (eiland), het verwijst naar het kleine eilandje dat voor de kust ligt, het duiveneiland. Het is verbonden met de stad Kusadasi waar je leuk kunt wandelen.

Omgeving

 • Efese: Bij de opgravingen uit de Griekse oudheid zoals de Tempel van Artemis (1 van de 7 wereldwonderen), de bibliotheek van Celsius en vele theaters, kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Het is slechts op twintig minuten rijden en ook Sirinci kun je onderweg aandoen voor een uitgebreid ontbijt! Bij de Griekse opgravingen kan het overdag heel heet worden. Ben je alleen dan kun je een auto te huren en er op eigen initiatief heen te gaan. Je zit dan nergens aan vast en bent er ook weer zo weg. Ik kreeg als tip om wel een gids te nemen want dan leer je net iets meer van deze bijzondere plek. Op eigen gelegenheid moet je ook best ver lopen en met kinderen is dit bijna niet te doen.
 • Sirinci: Sirince betekent letterlijk ‘mooi’ Het is een prachtig grieks-ogend dorpje nabij Kusadasi waar we eerst een lange, enge slingerweg voor moesten trotseren. Dit kleine dorpje ligt op 600 meter hoogte, 30 km van Kuşadasi. Het heeft 600 inwoners en werd vroeger door bewoners Cirkince (‘lelijk’) genoemd. Niet omdat het daadwerkelijk lelijk was, maar om andere mensen te misleiden en de schoonheid van het dorp geheim te houden. Toen meer en meer mensen de schoonheid van het dorp ontdekten werd de naam Cirkince veranderd in Sirince, oftewel ‘mooi’. Altijd leuk die achterliggende verhalen. Er zijn vele plekjes om leuk te lunchen. Ook zijn er veel pensions waar het goed toeven is voor de backpacker. Je kunt hier zelfgemaakte jams, olijfolie en wijnen proeven, waar het dorpje ook bekend om is.
 • Tip: bezoek het doordeweeks. In het weekend is het hier stampend druk met locals die er uitgebreid gaan ontbijten, lunchen. Het was even afzien met een kinderwagen waar mijn vriendin haar kindje in vervoerde. De wegen zijn namelijk allemaal ongelijk! hakken zijn een no-go Ik offerde mij met heel veel plezier op om de kleine te dragen. Ik miste stiekem mijn kindjes ook wel een klein beetje.
 • Pamukkale is schitterend en is tegenwoordig weer heel mooi wit. 20 jaar geleden zag het er heel slecht uit maar dit is niet meer het geval. Pamukkale betekent ‘Kasteel van katoen’ en is heel bijzonder om te zien. Het water van 35 graden bevat veel kalk waardoor er calciumcarbonaat neer slaat en er witte terrassen ontstaan!
  Tip: ga er later in de middag, of avond naar toe. Je ontwijkt daarmee de hordes toeristen en de temperatuur is ook beter te doen. Je ticket is 24 uur geldig en een avond bezoek is echt een aanrader. Als je wat lekkers meeneemt is het boven heel erg goed toeven! Boven op de berg is Cleopatra’s Pool te vinden.
 • Boottocht Plan een boottocht en vaar de kust uit. Er zijn veel aanbieders die een prachtige en betaalbare tocht aanbieden
 • Jeep Safaris Niet helemaal mijn ding, maar voor elk wat wils. In het hotel kon ik dit boeken, maar heb het aan me voorbij laten gaan. Voor de dare-devils onder ons een leuke bezigheid.
 • Eiland hoppen Samos Het Griekse eiland Samos, ligt op steenworp afstand van de kust. Je kunt heel eenvoudig met de boot die kant op. In anderhalf uur zit je op het eiland. Het huren van een auto of scooter is zo gedaan en je zou de stadjes Pythagorion en Kokkari kunnen bezoeken. Tip: Nooit in de haven zelf boeken want dan betaal je de hoofdprijs. Je kunt het vooraf of ter plekke via een toeristenbureau regelen. Ik heb het in een verleden met Kay gedaan toen we een week op Samos vakantie vierden. Toen heb ik mijn vriendin in een dag bezocht met een heen en weer trip. Als ik toch zo dichtbij zat wilde ik haar graag even real-life zien. Samos is dus erg leuk, weet ik uit ervaring.
 • Aqua fantasy: Als je met je ietwat oudere kinderen die kant op gaat is het waterpark bij hotel aqua fantasy helemaal the bomb. Je hebt er pret voor tien en de kinderen zullen helemaal afgemat mee terug gaan. Het is wel voor de oudere kinderen, want mijn kindjes zijn nog =net even te klein. Ne dat is nu nog even aanpoten. ( Blogpost: Is het nu zwaar een derde? ) Voor we het weten rennen ze alle drie de trappen op en af om de glijbanen honderden keren te nemen.

Conclusie

Ik vind Kusadasi meer dan een strandvakantie en een absolute aanrader. Ook voor een gezin waar elk familielid andere wensen en voorkeuren heeft. Het heeft een gezellige boulevard met terrassen, een strandje en wuivende palmen. Het heeft een te gek uitzicht op de meest luxe cruise-schepen ter wereld met een pittoreske, middeleeuws kasteel op de achtergrond. Daarachter zie je de egeische zee met aan de horizon de bergen van het Griekse eiland Samos. De ondergaande zon is elke avond een feestje vanaf een van de vele terrassen aan de boulevard. Samen met een strak blauwe lucht kan mijn vakantie dan echt niet meer stuk!

Kusadasi is de ideale mix van geuren en kleuren, van oud en modern, oriëntaals & westers. Het is een pittoreske stad met ook verwaarloosde gedeeltes. Het heeft allure en heeft tegelijkertijd ook armoedige delen. Het is een handelsstad met zijn mysterieuze kanten dat weet te inspireren. De mix van talen, nationaliteiten, gesprekken en ontmoetingen maakt het de stad die ik omarm. Een leuke stad om je in te verdwalen, rond te struinen en je te doen verbazen

Heel veel plezier in deze mooie stad

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief