Delen vinden we super lief

Met het hele gezin gaan we onze tussenwoning in Diemen verruilen voor een prachtig huis met ongekend veel ruimte, in een veel groenere omgeving. We wilden het graag zo lang mogelijk stil houden voor de kinderen, maar ze zijn niet gek. Verhuizen met kinderen vergt immers planning, aandacht en ook moesten we ons eigen huis nog verkopen. In deze tijden heb je sneller een huis verkocht dan gekocht en dus durfden we te bieden op een huis uit onze dromen. Het enthousiasme voor onze verhuisplannen werd niet gelijk gedeeld en ze konden zich ook niet echt vinden in onze argumenten. Verhuizen met kinderen heeft veel invloed op kinderen en dus pakten we het verstandig aan.

interieur, kern van het huis, kinderkamer, think pink, roze,

Spannend

Verhuizen is voor mij spannend aangezien ik Apeldoorn niet goed ken en er geen roots heb. Voor de kinderen is het echter nog veel meer een uitdaging waarbij we ze onttrekken uit hun vertrouwde omgeving. Hockey, tennis, vriendjes, de bassischool, alles zal veranderen. Kinderen passen zich echter makkelijker aan dan je denkt, wist ook mijn zusje te beamen. Ze wist me gerust te stellen, al heb ik toch hartezeer als ik de tranen zie bij mijn zoontje en het beteuterde gezichtje van mijn dochter.

verhuizen of verbouwen, verhuizen, te koop, nieuw huis, tips

We nemen dan ook de tijd om ons voor te bereiden op de nieuwe omgeving. Om alles in goede banen te leiden, heb ik alle tips tot me genomen en deel ze dan ook graag met je! Dit varkentje gaan we wassen, met allemaal blije koppies, dat is mijn doel!

25 tips om het ongeschonden uit een verhuizing te komen

Wij maakten het op de volgende manier luchtiger voor onze kinderen, maar ook voor onszelf, want ook deze mama vindt de verhuizing best eng. Lees je mee?

1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Met kinderen van 4 tot en met 8 jaar oud is de insteek anders. De jongste laat het nog niet op zich inwerken, terwijl de oudste de impact al wel door begint te krijgen. Het juiste moment om de aanstaande verhuizing ter sprake te brengen is even aantasten. Toen we het nieuwe huis in Apeldoorn gingen bezoeken, kennis gingen maken op de nieuwe basisschool en de lokale speeltuinen gingen ontdekken, werd het concreter. Toen we langzaamaan gingen inpakken en ons huis verkoop-klaar maakten, begon het hem op te vallen, al hielden we het altijd heel luchtig! 

Onze oudste zoontje(8) betrokken we al eerder in het proces. Hij wil eigenlijk nog niet aan het idee wennen en dat ouders van vriendjes het er steeds over hebben, is niet eenvoudig voor hem. Dit komt met name omdat hij heel gevoelig is. Nu we hem betrekken met de inrichting van zijn jungle kamer, er vaak langsrijden en de voordelen tonen, begint het langzaam in te dalen.

De Hermitage, apeldoorn

2. Planning

De datum van de verhuizing hebben we strak gepland. De eerste week van de vakantie vieren we in ons oude huis en de sleutel ontvangen we in de grote zomervakantie. Ze zullen dan veel uit logeren gaan, een zeil en ponykamp bezoeken terwijl papa en mama zullen gaan schilderen en verhuizen.

De overdracht van ons oude huis zal midden augustus geschieden. de 4 weken overlap is ideaal en geef rust. Daarnaast starten de kinderen op een nieuwe school in een nieuw schooljaar. Probeer het te vermijden dat je deze verhuisperiode kinderen probeert zindelijk  te krijgen, de speen wil afleren, of vele andere veranderingen heeft te verwerken, dat kan te veel zijn voor een klein kinderbrein. 

3. Positieve insteek

Leuk, die eigen kamer of zo’n mega tuin, maar ze willen helemaal geen afscheid nemen van hun vriendjes en vriendinnetjes. We hebben het dan ook positief ingestoken. Het huis is groter, kinderen hebben een kamer met een eigen balkon, we hebben plek in de tuin om hutten te bouwen en op zolder mag Playmobil blijven staan, net als alle kartonnen knutselprojecten. Met een positieve insteek nemen kinderen dit al wel snel over.

Bij ons is de verhuizing positief en we zijn blij gestemd. Er zijn ook gezinnen waar een verhuizing gepaard gaat met een scheiding, een ontslag, of een sterfgeval. Probeer het ook hier positief aan te vliegen, hoe lastig dat ook kan zijn. Kinderen zijn fijngevoelig en pakken alle signalen op. 

4. Nieuwe school

We verhuizen naar een andere provincie dat ook een andere basisschool zal betekenen. Nabij onze huis waren er 4 scholen waarvoor we advies hebben ingewonnen. Een katholieke, openbare, lokale, of toch een Montesori school werd de vraag! Een keuze maken voor mijn kinderen vind ik lastig met drie karakters, maar op basis van ons goed inlezen en naar ons hart te luisteren zijn we er uit. Scholen hebben zo’n twee maanden nodig om een aanmelding te verwerken, dus wees er wel op tijd bij.

huiswerkbegeleiding , speelgoed, moeite met lezen, basisschool, groep 3, groep 4, deltas, leren lezen

Ook bij ons bleek dat van belang. De school bij ons om de hoek had bijvoorbeeld geen plek meer voor drie kindjes. We kregen een rondleiding op koningsdag bij onze favoriete school waardoor het er feestelijk aan toe ging op de nieuwe school. Met een glimlach vertrokken we en reden nog snel langs ons toekomstige huis. Ons advies is dan ook; als het gevoel goed zit, sta je al 1-0 voor. 

Nieuwe school, nieuwe start dat moeiteloos verliep met deze 5 tips! Mymepal, broodtrommel, lunchbox, lunchen
Tip! maak samen een nieuwe, gepersonaliseerde broodtrommel & drinkbeker bij MYMEPAL waar de nieuwe klasgenootjes van onder de indruk zullen zijn!

5. Boeken

Er zijn een rits aan leuke kinderboeken die over verhuizen gaan. Tijdens het voorlees ritueel was het een goed moment om het onderwerp aan te kaarten. Ook zijn er veel filmpjes terug te vinden die dit onderwerp goed aanhalen. 

6. Spullen inpakken

We zijn kamer voor kamer, kast voor kast aan de slag gegaan en probeerden veel te verkopen, weg te gooien, of een andere bestemming te geven. Met name de bedlades mochten wel eens uitgezocht worden en leuk dat ze het vonden. Ze ontdekten weer veel leuk speelgoed. Op de kamers hebben we een eigen doos gezet die ze eigen konden maken. Het groffe geschut deed ik uit hun zicht, maar het voorwerk kunnen ze best bij betrokken zijn.

tuin ,vogels, gras, vogels lokken, tuin, vogelkenner

7. Kamer zelf inrichten

We grijpen gelijk de mogelijkheid aan om de kamers stoer in te richten met marktplaats vondsten, fijne design items en eigen werk. Met een eigen gekozen thema gaan we bij alle drie aan de slag. De oudste kiest voor een stoere jungle kamer, mijn dochter vindt konijntjes, roze en glitters leuk en de jongste wil graag een wolfen thema, al hoop ik dat subtiel bij te sturen, alle wolven kijken zo eng….

hermitage, verhuiskaart, verhuizen, apeldoorn, kindertekening

Door de inspraak bij de keuze voor het thema, het behang en de kleur op de muur voelt je kind zich betrokken. Met name toen hij zelf de posters mocht uitkiezen bij Poster Store. Inmiddels zijn we al zo ver dat hij zich kan verheugen op zijn nieuwe kamer en kan hij de veranderingen wat beter aan. De jongste had een uitgesproken Circus kamer en ons voordeel is dat hij het behang al lang niks meer vond. Ouders met jonge kinderen kunnen merken dat peuters er gebaat zijn om zoveel mogelijk te behouden

8. Het nieuwe huis eigen maken

Tussen aankoop en overdracht kan er een flinke tijd zitten. Bij ons was dat zo’n 5 maanden waarin we regelmatig door de woonwijk ‘de Parken‘ reden als we familie en vrienden bezochten in Apeldoorn. Ook werden we uitgenodigd door de huidige bewoners om alles over de geschiedenis te horen, de Hermitage zit immers vol historie dat we heel graag willen doorgeven aan de volgende generaties. Dit raad ik ook aan waar de verkopende partij ook wel vaak voor in is.

Voor mij een fijn moment aangezien ik het huis daarvoor in nog geen 20 minuten had bezocht samen met de kinderen die de trampoline in de tuin hadden ontdekt. Ze benoemden het destijds een paleis, maar zou dat nog zo zijn….. De foto’s van de kamers laat ik vaak zien en we richtten het daarmee spelenderwijs samen in. Nu het beter weer is, kunnen we ook de speeltuinen in de buurt ontdekken en door de parken wandelen om alvast te wennen.

Dit boek is een aanrader voor boomhut fans waarin je originele en eenvoudige boomhutten en speelhuisjes vindt die met weinig geld in redelijk korte tijd gebouwd kunnen worden. De uitvoerige, stapsgewijze beschrijvingen, duidelijke illustraties en ontwerpen en de handige materiaallijstjes helpen je meteen een eind op weg.

9. Meehelpen & klussen

De kinderen hebben al een eigen kwast gekregen, meetlint en potlood zodat ze kunnen helpen met het klussen. We zullen toch alles gaan schilderen waardoor ze mogen tekenen op de muren. We betrekken ze zoveel mogelijk en voor in de tuin hebben ze ook alvast hun eigen tuinset gekregen met hark en schepje. Het zakmes vanuit de mariniersmuseum zal ook goed van pas komen met boomhutten bouwen.

tuin ,vogels, gras, vogels lokken, tuin, vogelkenner
Een tuin voor nieuwe avonturen en herinneringen en veel zonnige plekjes

10. Heitje voor een karweitje

Het eerste weekend zullen we hard aan de slag gaan en verblijven de kinderen bij mijn schoonmoeder die uiteraard in de namiddag een kijkje zijn gaan nemen. Als ze aanwezig zijn, zien ze precies hoe het verhuizen allemaal in zijn werk gaat en komt de intrek niet als plotseling. Met een nabije oppas spelen ze in en rondom het huis en kunnen ze wellicht helpen met kleine klusjes waarmee ze muntjes kunnen verdienen voor een ijsje. De favoriete, nabije ijscocar moeten we uiteraard nog vinden in Apeldoorn. Ijspret in Diemen zal gemist worden. 

kinderkamer lucas

11.Verdriet en blijdschap

Er komen veel emoties kijken bij de veranderingen, waar ieder kind anders op zal reageren. Kijk goed naar wat je kleintje nodig heeft om hier gepast op in te kunnen spelen. Er zitten immers ook echt moeilijke kanten aan het verhuizen waar angsten en negatieve gevoelens om de hoek komen kijken.

Mijn oudste heeft echt het gevoel dat hij van alles afscheid moet nemen en wil helemaal geen nieuwe start. Een ander huis, school en nieuwe contacten maken, vraagt veel energie van ze en het kan best even duren voordat iedereen zijn draai weer heeft gevonden. Onderstaande video van Ernst bobby en de rest is een aanrader voor gevoelige kinderen, dat verdrietig begint, maar goed af loopt! 

We geven ruimte aan de negatieve kanten en alles wat er gaat veranderen. Je kunt er beter wel over praten dan dit aspect compleet weg te laten, kinderen zijn immers niet gek! 

12. Afscheidsmoment

Je moet de verhuizing niet alleen voor jezelf in goede banen leiden, maar er ook voor zorgen dat je kinderen de verhuizing overleven. Een goed afscheidsmoment kan daar sterk bij helpen. De leerkrachten hebben er fantastisch aan meegewerkt en op de laatste dag van het schooljaar maken we er een feestje van. Alle vriendjes van school, uit de buurt en van de sportclubjes hebben we verzameld om er een fijn moment van te maken. Overigens houden niet alle kinderen van de spotlight, houd daar rekening mee. Ook zelf ben ik geen fan van afscheid nemen en vertrek ik liever met stille trom, maar niet verder vertellen hoor…

vrienden Dunbar
Afscheidsmomenten zullen we veel organiseren

13. Dozen en verhuisdozen als creatief project

Al in Diemen gaven we de kinderen een verhuisdoos. Mijn dochter maakte er een poppenhuis van, mijn zoon een Ninjago tempel en de jongste vond het maar wat interessant als verzameldoos voor zijn knuffels. ook na het verhuizen kunnen er hutten en tunnels van geknutseld worden. 

14. Home is where your heart is

Door een veilige, liefdevolle plek te creëren die voor je kinderen eigen voelt, hebben kinderen een safe haven om zich terug te trekken. Zowel vóór als na de verhuizing is het belangrijk dat je kind een eigen veilig plekje in huis heeft. In het oude huis is dat zo lang mogelijk zijn kamertje en in het nieuwe huis zijn de kinderkamers ook als eerste aan de beurt. Mijn fout was om het oude bed van Olivier al te verkopen en dit voortijdig te veranderen, dat deden we uit praktisch oogpunt, maar stukje voor stukje verloor hij zijn veilige plek. Niet verstandig en ging zijn kamer dus weer styling met mooie, nieuwe dingen waar hij blij van werd.

15. Rust reinheid en regelmaat

Verhuizen gaat gepaart met drukte, stress, planning en rommel in en rondom het huis. We proberen wel zoveel mogelijk rust, reinheid en regelmaat te behouden en de dagelijkse routine af te lopen. Tijdens het ochtendritueel ontbijten we samen, hebben tijd voor elkaar en ook s’avonds lopen we het bedritueel als normaal af met gekkigheid, lachen en voorlezen. De kinderen komen op nummer 1, niet dat nog te schilderen muurtje, die maak ik wel af als ze rustig op 1 oor liggen.

16. Veiligheid 

Met het klussen laat je snel een hamer, boormachine, zaag, spijker, of schoonmaakmiddelen liggen. Berg het altijd goed op aangezien kinderen nieuwsgierig zijn en zich snel kunnen bezeren. Stapel de verhuisdozen ook niet te hoog op aangezien kinderen willen klimmen en tsja… kaboem… 

inbraak, inbreker, beveiligen, tips, preventie

17. Sweet memories

Diemen ligt achter ons, maar met de buren en dierbare vrienden houden we nauw contact. Vriendjes komen in iedere geval bij ons logeren en kamperen in de tuin. je snapt dat mijn hottub een extra goede reden is om ook ouders te overtuigen om te blijven logeren. In het nieuwe huis worden mooie momenten gecreeerd met oude én nieuwe vrienden.

Waar ik ook al een tijdje mee bezig ben, is een collage van alle mooie herinneringen in en rondom het huis. Het vriendenboekje werd gevuld met foto’s en anekdotes van vriendjes, foto’s van hun oude kamer zit er tussen en ook de favoriete plekken van de kinderen. Bij Artli liet ik een afbeelding maken van het huis, sweet memories zijn hier gemaakt en die sluiten we in ons hart.

Het aanstaande huis hebben we zwart wit uitgeprint en dient nu als kleurplaat

18. Eigen tas

De echte verhuizing zal gebeuren als de kinderen bij opa, of oma zijn, of op de camping. Op die manier hebben ze hun belangrijkste spullen dichtbij. Voor deze weken is de tas net even extra gevuld met hun favoriet speelgoed, een extra lievelingsknuffel en ook knutselboeken doen het goed. Mijn dochter heeft ook een dagboek en invulboekje gekregen dat overigens ook overal mee naartoe gesleept wordt.

dagboek, zo voelde ik mij vandaag

19. Labelen

Van velen kreeg ik de ultieme tip om alle dozen goed te labelen en om een overzicht te maken van de spullen die je hebt gekocht en klaar staat om ingericht te worden. Je denkt dat je alles onthoudt, maar niets is minder waar. Kinderen kunnen plots met iets willen spelen dat je nu net in een verhuisdoos hebt gestopt die je dus niet kunt terugvinden. Paw Patrol, Playmobil dieren en Playmobil Novelmore hebben we opgedeeld, net als L.O.L, lego Friends en Lego Supermario. De doos met de Nintendo Switch stond ook binnen handbereik. Met name in de hectische dagen kan een game voor rust zorgen.

20. Avonturier in spé

Kinderen kunnen zich nog geen realistische voorstelling maken van wat een verhuizing betekent en daarom presenteren we het als een groots en positief avonturier dat we samen aangaan. Toen ik ze vertelde dat ik het ook wel een beetje spannend vond, begrepen we elkaar. We gaan er een mooie tijd van maken waar de regels iets los gelaten worden. Het scheelt dat we ook verhuizen in een schoolvakantie, ideaal met later naar bed gaan, leuke dingen doen, veel ijswinkels ontdekken, of een favoriet terras in de buurt vinden. 

wolvenkinderen, outdoor, boek, avontuur, wolfpack, buiten spelen

21. Hulpboeken

Het boek ‘de glimlach van een kind’ heeft me veel geholpen met de benadering van de kinderen. We hebben er zoveel mogelijk aan gedaan om het een natuurlijke transitie te laten zijn en dat zal jullie ook lukken!

Een ander waardevol en levendig boek is Verhuizen met kinderen dat vol staat met suggesties en praktische tips voor opvoeders en hulpverleners. Zoals ze zelf ook aangeven: verhuizen is niet erg, maar verhuizen zonder na te denken over de immateriële gevolgen daarvan, is riskant. Bereid je als ouder dan ook heel goed voor!

22. Video over verhuizen met kinderen

Een video kan voor kinderen ook goed werken. Mijn kinderen hebben het nog vaak over onderstaande video’s die we samen hebben gekeken.

1.Meekijken met Fay van kinderen voor kinderen

2.Pipapanda en de verhuizen voor kleine kinderen

3..Tante Dottie leest voor uit: Anna verhuist (beetje sloom, maar fijn voor kleintjes)

En voor mijn oudste (8) is hoe overleef ik een verhuizing perfect:

23. Timing

Een belangrijke tip is om het niet te vroeg te vertellen dat jullie huis en haard gaan verlaten, of überhaupt verhuisplannen hebben. Je eigen planning heb je op orde waarbij het voor kinderen nog heel abstract kan zijn en met name heel verwarrend. Als jullie naar een nog te bouwen nieuwbouwhuis gaan, kun je wellicht nog beter even wachten. Plak een grote ster op de verhuisdatum en maak het visueel voor je kleintje hoe lang het nog duurt tot jullie gaan verhuizen, dat helpt enorm.

planner

24. Hulp

We hadden het er al even over dat je bij het verhuizen met kinderen het beste hulp kunt inschakelen. Op die manier kun je zelf bezig zijn met de verhuizing en zijn de kleintjes in goede handen. Dit kan bij jullie thuis, of extern. Ook om jullie van een gezonde, warme maaltijd te voorzien zou je hulp kunnen inschakelen. Om drie weken take-away te bestellen is ook niet bevordelijk voor de lijn.

oppas opa

25. Nieuw huis, nieuwe herinneringen

Zodra kinderen gewend zijn aan hun nieuwe plek, zullen ze in zien dat verandering uiteindelijk goedkomt. We zullen veel nieuwe klasgenootjes uitnodigen om te komen spelen en samen de buurt ontdekken. En eerlijk, mama gaat ook heimwee krijgen naar het oude huis, de buurt, vrienden en de routines die we in Diemen hadden en dus komen we ook regelmatig terug. En dan is er altijd plek in de auto om vriendjes uit hun oude klas of buurt mee op avontuur te nemen naar het nieuwe huis….

verhuizen met kinderen, schoolvakantie risico's kinderlijk kinderachtig

Tot slot

verhuiskaarten, Verhuiskaarten, verhuizen,

Met bovenstaande tips en tricks zal het verhuizen met kinderen soepeler verlopen. Heel veel succes met de voorbereidingen en de overstap en uiteraard het maken van een verhuiskaart. Er staan nieuwe avonturen klaar om beleefd te worden! Op naar een nieuw huisje, boompje… en uiteraard snel een feestje…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief