Delen vinden we super lief

We gaan graag naar wereldsteden als Milaan, Stockholm, Marrakech, New York, of Parijs en toch valt er nabij veel te ontdekken in ons eigen kikkerlandje. Steden als Amersfoort en Arnhem zijn een aanrader waar we altijd iets nieuws ontdekken.

Om onze kinderen in een groene omgeving te laten opgroeien zijn we verhuisd naar Apeldoorn. En om de stad te leren kennen, zijn we op ontdekkingstocht gegaan. We delen dan ook graag onze Apeldoornse hotspots! In zowel het pittoresque Apeldoorn, een dorp in stadskleren en de groene omgeving, is er veel te ontdekken!

Meer dan 25 tips om in Apeldoorn te ontdekken

Apeldoorn heeft meer dan 160.000 inwoners en is officieel een dorp. Het kent weinig hoogbouw waardoor het niet stads aanvoelt. De prachtige natuur, de gemoedelijke sfeer, de mix tussen oude en nieuwe gebouwen en de vele terrassen zorgen voor een gezellige vibe! Op de lijst van ‘grootste steden van Nederland’ bezet Apeldoorn de 11e plaats al voel je dat nergens echt heel sterk. Apeldoorn is omringd met pittoreske dorpjes, die op een steenworp afstand liggen. Je ervaart hier echt het beste van de Veluwe dat ook vaak de groene longen van Nederland wordt genoemd. Apeldoorn kent 10 stadsparken en meer dan 575 monumenten dat dit dorp allure geeft. Onderstaande 25 tips zijn echt het ontdekken waard!

1. Apenheul

Als nieuwbakken inwoner van Apeldoorn kreeg ik een seizoenspas van de Apenheul waardoor we er veel zijn. Samen met Paleis het Loo is het één van de grootste publiektrekkers en komen vrienden ons graag in Apeldoorn bezoeken met een duo bezoek. De vele soorten apen in de Apenheul vervelen nooit en is een aanrader om met jonge kinderen naartoe te gaan. Wandelschoenen aan, je zet hier namelijk veel stappen.

2. Julianatoren

De zomerweken in kinderpretpark Julianatoren

Voor gezinnen met kinderen van twee tot tien jaar is kinderpretpark de Julianatoren een perfecte bestemming voor een dagje uit. Het pretpark heeft meer dan zestig attracties en leuke interactieve shows. Naast de attracties en speelgelegenheden kun je hier ook je favoriete tv-sterren Jul en Julia in het echt ontmoeten.

Texas Twister, Kinderpretpark Julianatoren!, apeldoorn
Nieuw: Texas twister

3. Veluwsche stoomtrein

Eén van onze favoriete attractie is de Veluwsche stoomtrein waarmee je terug in de tijd stapt! Alles is met de jaren veranderd, maar de stoomtrein over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren is altijd gebleven. Als je wel eens op een ouderwetse manier wilt reizen, kun je hier je hart ophalen! Ga terug in de tijd en beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. Tip! In de zomermaanden is het zelfs mogelijk om je reis met de stoomtrein te combineren met een boottocht over de IJssel. Hoe tof is dat!

4. Radio Kootwijk

Als je een lang weekend gepland hebt in de omgeving van Apeldoorn, huur dan eens een fiets en ontdek de Veluwse bossen. Begin bij het dorpje Hoog Soeren en reis naar Radio Kootwijk, waar je kennis maakt met de ‘Sfinx‘, het monumentale zendstation (voor radiotelegrafisch contact met het toenmalige Nederlands-Indië). Dit imposante bouwwerk roept associaties op met een kathedraal en ligt in een prachtig gebied waar bomen plaatsmaken voor zandverstuivingen en heidevelden. Het gebouw werd in 1923 door de toenmalige PTT in gebruik genomen.

In de oorlog gebruikten de Duitsers het station voor communicatie met onderzeeboten en eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. Een uitje dat leerzaam is en vol zit met historische verhalen.

4.1 De uitkijktoren op het Kootwijkerzand

En als je hier toch bent, bezoek dat ook zeker de grootste zandverstuiving van West Europa, dat ook wel de sahara van de lage landen wordt genoemd. Voor kinderen is de 13,5 meter hoge uitkijktoren met de naam Zandloper een aanrader. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek waar je een prachtig uitzicht hebt over het uitgestrekte gebied.

5. Loenense Waterval

Een waterval in Nederland?” Dat is precies wat ik vroeg aan mijn man toen hij opperde om een kijkje te gaan nemen bij de Loenense waterval. “Het zal wel” bedacht ik me. Voor een land zonder bergen en nagenoeg geen heuvels, klinkt het als een sprookje. Met een verval van 15 meter is de waterval bij Loenen de hoogste van Nederland!

Je kunt het met eigen ogen (gratis) gaan bewonderen al is het niet heel spectaculair eerlijk is eerlijk! De waterval is te vinden op een stukje lopen vanaf parkeerplaats Vrijenberg aan de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen. En vergeet ook niet de oudste nog werkende papierfabriek te bezoeken. Bij ‘de middelste molen’ wordt er nog nog papier produceert op waterkracht en stoom, hoe leuk is dat! En met je fiets op de fietsendrager heb je vanaf de parkeerplaats een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten over de Veluwe.

fietsen met, fietsen, bring your ride, bike, thule, mountainbike, fietsendrager, musthaves,

6. Vliegveld Teuge Parachutespringen

stabilo, vliegen met kinderen, klm

Voor rondvluchten, vlieglessen, of een parachutesprong ben je op Teuge aan het juiste adres. Apeldoorn is op zichzelf al prachtig, laat staan vanuit de lucht. Zelf vliegen doe je op Teuge in een Cessna 172 nadat je tien minuten theorieles hebt gekregen. De start en de landing wordt uiteraard uitgevoerd door de ervaren piloot.

7.Omnisport

Omnisport is een multifunctionele sportaccommodatie waar een wielerbaan, topsporthal en atletiekbaan is gevestigd. Er worden hier regelmatig topprestaties geleverd en records gebroken. Voor sportliefhebbers een fijne plek om in de gaten te houden. Ook vinden er vaak congressen, publieksevenementen en vergaderingen hun plek in dit imposante complex waaronder psotzegel show Postex.

8. Apeldoorn en de oorlog

De gratis Canadian Walk audiotour was een must voor mij als nazaad van familieleden die hebben gestreden en geleden in de tweede wereldoorlog. Het is een indrukwekkende wandelroute langs de geschiedenis van Apeldoorn. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen via persoonlijke verhalen van Canadese soldaten en Apeldoornse verzetstrijders.

9. Kerken

Ook Apeldoorn kent een grote kerk die nabij het centrum is gelegen. Veel koninklijke huwelijken zijn hier voltooid en op zaterdagen zie je nog wel eens dat er een sprookjeshuwelijk plaatsvind. Koningin Wilhelmina heeft hier jarenlang de zondagse diensten bezocht vanaf de koninginnebank. We zijn zelf geen kerkgangers, maar houden wel de concerten in de gaten die hier geregeld worden georganiseerd. En mocht je in de gelegenheid zijn, rijd dan ook over de brede Loolaan rechtstreeks naar Paleis Het Loo, dat zeer veel allure heeft en koninklijk aanvoelt.

10. Parken

Apeldoorn is groen en heeft 10 grote stadsparken, waaronder het Oranjepark naast het centrum van Apeldoorn. In de zomermaanden kent het een pop-up picknick plek met zonnestoelen. En ook op een kleedje is het hier heel fijn vertoeven. In de muziektent worden er vanaf medio mei tot aan september elke zondagmiddag gratis concerten gegeven. Van klassieke muziek tot aan jazz, rock en zelfs een bigband gheeft hier opgetreden. Terwijl je van het muziek aan het genieten bent, kunt je genieten van de prachtige jugendstill huizen en kantoorpanden dat de omgeving rijk is.

11. Speeltuinen

 1. Park Berg en bos is een prachtig bosrijk gebied waarbij het zomerse klank- en lichtspektakel Lumido een aanrader is. Het hele park is hierbij verlicht  dat me deed denken aan Puy du Fou. Een sprookjesachtige belevenis. Overdag kun je er wanddelen en spelen in de grote speeltuin. (J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn)
 2. Monkey town is altijd een goed idee om kinderen uit te laten razen! (Sleutelbloemstraat 71d, Apeldoorn)
 3. Krazy kangaroo Apeldoorn, complete experience voor beginnende tot gevorderde trampolinespringers, begeleiders én toeschouwers. (Schorpioenstraat 10, Apeldoorn)
 4. Kinderparadijs Malkenschoten is gratis voor kinderen onder de 2 jaar, daarboven 10,- Een jaarabbonnement is slechts 15,0 waarmee je er het hele jaar kunt spelen. Vanaf september enkel in de weekenden. (Dubbelbeek 4, 7333 NJ Apeldoorn)
 5. Speeltuin kindervreugd (Pieter Saenredamstraat 15a, 7312 PT Apeldoorn)
 6. Kinderboerderij laag Buurlo (Homerusstraat 8, 7323 PX Apeldoorn)
 7. Park de Zuidbroek waarbij de boomgaarden toch wel onze favoriet zijn!
 8. Speeltuin Zuiderpark staat vol met glijbanen en schommels die vrij toegankelijk zijn. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. (Alberdastraat, Apeldoorn)
 9. Street Jump Apeldoorn Een indoor trampoline, luchtkussen park om je helemaal in uit te leven!
 10. Zero 55: Ultiem Amusement bij Zero55 Apeldoorn: Karten, VR, Bowlen, Lasergamen en Meer!

12. Boschbad

Het grootste openluchtzwembad van Nederland is het Boschbad. Op zomerse dagen kun je hier in de openlucht afkoelen in de diverse buitenbaden. Op de ruime ligweiden heb je goed overzicht om je bandito’s in de gaten te houden. Voor veel Apeldoorners is dit zomers the place to be en waar veel jeugdherinneringen liggen.

13. Drakenbootfestival

Tijdens het Apeldoornse drakenbootfestival en drakenbootraces zijn er foodtrucks, theatershows, kinderactiviteiten, een braderie, feestavond en diverse bands. Naast het feesten draait het ook om drakenbootraces waarbij er op zaterdag bedrijven tegen elkaar racen en op zondag zijn de buurten en verenigingen aan de beurt. Het brengt fijne herinneringen naarboven aangezien ik tijden mijn studie in China op hoog niveau drakenboot heb geracet. Je zult mij hier dan ook zeker tegen het lijf lopen!

sporten macau, apeldoorn

14. Musea

Apeldoorn is een dorp met stadse fratsen las ik ooit ergens, dat is blijven hangen. Het kent prachtige musea waarvan het Kröller Müller museum toch wel in onze top drie staat. Met de grootste Gogh-verzameling ter wereld en een prachtige beledentuin is het kröller Müller museum een must-visit. Als jong meisje ging ik hier met een schoolreisje naartoe waarna ik een uur voor een schilderij zat om het na te tekenen. Dit is de plek waar mijn voorliefde voor schilderen is ontstaan en waarna ik de ezel van mijn oma heb gekregen.

15. Paleis het Loo

prinsen en prinsessendagen

Apeldoorn is een koninklijke stad waarbij Paleis Het Loo voor velen een grote aantrekkingskracht heeft. De oranjes resideerden er zo’n drie honderd jaar en ook vandaag de dag wonen er nog veel royals in en rondom Apeldoorn. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen zelfs in Huis Het Loo, naast het paleis. Het is een plek waar er veel wordt georganiseerd zoals de prins en prinsessendagen, het herfstfestival Roots in the Woods, een brocante markt en vele tuingerelateerde activiteiten. Neem je picknickmand mee en strijk neer in de prachtige tuinen, of bestel het ter plekke. De fonteinen en stallen zijn ook prachtig en doen me denken aan Versailles nabij Parijs.

16. CODA Museum

Kunstliefhebbers zullen het Coda Museum waarderen met de diversiteit aan moderne en hedendaagse kunst, waarbij de nadruk ligt op de thema’s papier en sieraden.

View this post on Instagram

A post shared by CODA (@codaapeldoorn)

17. Jachtslot Sint Hubertus

In het televisie programma van de van Rossums bezocht deze bijzondere familie Apeldoorn en werd het jachtslot al uitgelicht. Het werd in 1914 ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller. Het is nog niet door ons bezocht, maar staat bovenaan mijn prio lijstje, foto’s volgen dus zeker!

18. Kasteel De Cannenburgh in Vaassen

Kasteel De Cannenburgh is een 16e-eeuws waterkasteel in Vaassen in de Nederlandse provincie Gelderland. Ze organiseren er leuke evenementen als: ontmoet de kasteelbewoners‘en een worden er diverse concerten gegeven. Voor een koninklijk uitje is dit een aanrader.

View this post on Instagram

A post shared by Geldersch Landschap&Kasteelen (@gelderschlandschapkasteelen)

19. Museum de zevende hemel

In het Museum in de Zevende Hemel wordt het hele jaar een vaste collectie oude curiosa van Sinterklaas, Kerstfeest, Paasfeest, het Koninklijk huis en oud speelgoed tentoongesteld. Een leuk weetje is dat hier veel oud speelgoed van sidekick’s familie uit Amsterdam ligt. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen en extra uitgebreide tentoonstellingen. (Schotweg 63, Apeldoorn)

20. Paarse heidevelden spotten

Alle ingrediënten voor een fijn moment in de natuur vol cultuur en architectuur vind je in de omgeving van Apeldoorn. Onderstaande plekjes zijn een lust voor het oog. Met name rond half augustus tot half september is het er prachtig paars door de heide die in bloei staat.

 1. Een heidewandeling bij het Heesten is een aanrader. Volg de paaltjes en vergaap je aan het natuurschoon. Het is een prachtig natuurgebied waar je kunt neerploffen bij het bospaviljoen na een lange wandeling. Als er sneeuw is gevallen is dit ook de favoriete plek van Apeldoorners om te sleeën!
 2. Soerense Heide
 3. De schaapskudde met Veluwse heideschapen vind je bij Loenermark. De kans is hier groot dat je herten, reeën, wilde zwijnen of vossen zult spotten.
 4. Nationaal park de Veluwse zoom
 5. Via de pompheulweg loop je zo de Asselsche heide op. Het grenst aan Kroondomein Het Loo
 6. Het nationale park De Hoge Veluwe is toch eens van de mooiste natuurparken die ons land kent. Vijfduizend hectare bos, heidevelden en zandverstuivingen waar je naar hartelust kunt wandelen, fietsen en joggen.
 7. Kroondomeinen met een bezoek aan het Aardhuis (Aardhuis 1, Hoog Soeren) Dit is een voormalig jachtchalet van Prins Hendrik dat inmiddels is omgetoverd in een bezoekerscentrum. Hier leer je alles over het natuurgebied en de geschiedenis van het huis.

21. Wild spotten – Big Four

Met het nationale park De Hoge Veluwe nabij Apeldoorn, staat wildspotten jaarlijks op onze wensenlijstje. Vlakbij Radio Kootwijk en Hoog Buurlo vind je een perfecte plek om wild te spotten bij het wildscherm langs de Alverschotenseweg. Je hebt hier grote kans om reeën en wilde zwijnen te spotten over de uitgestrekte bosweide. Kom hier wel of heel vroeg, of laat in de namiddag als het gaat schemeren. Of check of je wild kunt spotten bij het wildkijkscherm Enkhout, of een de Wildobservatieplaats Pomphulweg West in Soeren. Een verrekijker is wel verstandig!

Mijn vader wil nog steeds heel graag mee met een bronst excursie dat georganiseerd wordt door het staatsbosbeheer. Zodra de kids oud genoeg zijn gaan we het burlen proberen mee te maken in september en oktober wanneer de edelherten op zoek gaan naar liefde.

22. Welness

In de omgeving van Apeldoorn kun je op vele plekken de sauna in duiken om even je hoofd te legen en om een relaxdag in te plannen. Thermen Bussloo en ook de Veluwse bron is een populaire plek dat je ook kunt combineren met een hotel overnachting.

23. Zandstrand nabij Apeldoorn

Naast het Boschbad kun je ook op andere plekken verkoeling vinden. Het grote recreatiemeer Bussloo is vrij toegankelijk waar je kunt zwemmen en gebruik kunt maken van de ligweides. Op warme dagen een perfecte uitvalsbasis met je kinderen, waarbij enkele het parkeren je iets kost.

Recreatiegebied Kievitsveld is nog niet heel bekend en is mischien daarom wel een plek waar we graag naartoe gaan! Het ligt in een bos- en vogelrijke omgeving op de Veluwe waar kinderen zich kunnen uitleven bij de speeltoestellen en het zandstrand. Bij Burnside Cablepark kun je zelf waterskiën en wakeboarden. Een prima locatie om af te koelen.

24. Markt

Voor veel Apeldoorners is het een vast ritueel om op de zaterdag naar de markt te gaan. Het is er gezellig druk en iedere week leuk om ons vaste rondje af te leggen. Bloemen, een haring, kibbeling, gedroogde mango en zak noten wordt er in ieder geval gehaald. Op de donderdag is er een biologische boerenmarkt op het Leienplein.

25. Onze 15 Horeca & favoriete hotspots

Op het Zwitsal terrein vindt je een diversiteit aan horecagelegenheden

1. Stadsstrand SOAP is een zeer populaire hotspot aan het kanaal waar je ook kunt beach volleyballen. Mijn kinderen spelen hier heerlijk in het zand, terwijl ik een eenvoudige piza oppeuzel. Geen culinair hoogstandje, maar heerlijk toeven met een coronabiertje, of Gin tonic in de hand.

2. Het nabijgelegen restaurant de Dessertclub heeft als eerste toetjes only restaurant echt iets unieks weten neer te zetten. Dit was echt een belevenis en leuk om zelf te ervaren!

Mocht je in de stad willen blijven dan zou ik voor onderstaande alternatieven kiezen:

3. Sizzles is ‘the place to be’ voor een aperitief en dient ook perfect als ontmoetingsplaats voor een fijne koffie of dat gezellige laatste drankje. Een plek waar ik blij van word, al is het om de wijnkaart. (Kerklaan 17, Apeldoorn)

4. Spicebrush De Proeverij spreekt me aan omwille het concept waarbij je iedere gang steeds drie gerechtjes kiest. 3-gangen kost er altijd €34,50 waarbij je heel veel verschillende gerechten proeft. Het tappen van je eigen wijn is helemaal the bomb! (Marktplein 9, Apeldoorn) Leuk weetje, mijn man had hier ooit zijn bijbaan als middelbare scholier

5. Restaurant De Bon Vivant is voor liefhebbers van de Franse keuken the place to be. Het is een fijne plek aan de Loolaan en iedere Apeldoorner kent deze iconische plek wel. Met name om de mosselen vernam ik van insiders…

6. Stadscafe Apeldoorn biedt een groot terras waar je lekker om je heen kunt kijken. Een fijne, hippe plek waar ik graag in de zomer ben. De menukaart heeft een bistro gehalte met saté, hamburger en steak op de kaart

7. De beste italianen van Apeldoorn zijn toch wel de Pizzabakkers, of Pibia waar ze de pizza’s, antipasti en pasta’s maken zoals ze horen te zijn, zonder te veel poespas. (Beekpark 307311 BZ Apeldoorn)

8. Voor de originele Thaise keuken is Buddha Garden een aanrader. Op origineel Thais servies krijg je de lekkerste gerechten voorgeschoteld. Met een singha biertje in de hand waan je je in Thailand. Het gebouw is prachtig al is het interieur iets outdated, maar dat is persoonlijk. (Hoofdstraat 173, 7311 AZ, Apeldoorn)

9. Het Apeldoorns Koffiehuys is ideaal voor een high tea met je vrienden, of een fijne uitgebreide lunch. Het is een zeer populaire plek waar het met name in de weekenden zeer druk kan zijn. Het hele jaar interessant doordat het overdekt is.

10. Het Oude Kantongerecht (Stationsstraat 168) bezochten wij op aanraden van vrienden. Wat is deze oude rechtbank een leuke plek om te zijn. Het is een leer- en werkbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking net als een andere fijne plek Brownies en downies. (Hoofdstraat 51)

11. Central Park Apeldoorn is gelegen in een nostalgische pandje waar alles te koop is wat je ziet. Het is een gezellige en sfeervolle lunchroom in het hartje van Apeldoorn waar ik graag kom voor een kop koffie of een broodje. (Kapelstraat 1, 7311 BK Apeldoorn)

12. En op het raadhuis plein is bij velen Hotel en le Cafe de Paris favoriet of 13. Restaurant De Notaris waar je kunt neerploffen op de loungebanken met een beetje geluk zie je een liefdevol huwelijkspaar aan je voorbij lopen.

14. Een afzakkertje nemen we bij Finnegans de Ierse Pub op het Caterplein, het uitgaansplein van Apeldoorn.

15. Pannenkoekenrestaurant de Brugkabouter in Eerbeek heeft een fijn binnen -en buitenspeeltuin waar je kinderen hun ogen zullen uitkijken. Echt leuk om te bezoeken!

16. En last but not least, mijn favoriete stekkje buiten de stad is toch echt wel Huisje james waar je zelfs je eigen paard kunt stallen. Het ligt hoger qua budget en is aan te raden als je echt iets te vieren hebt. I love it!

26. Wandelingen

De Canadian walk is een bijzonder wandeling die hierboven is beschreven. Er zijn nog veel meer bijzondere routes die je kunt bewandelen. Een aanrader is om de klompenpaden te ontdekken. Op klompenpaden.nl vind je de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Je ervaart er de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Een andere website met de naam ‘ommetjes’ is ook een aanrader. Voor onszelf een fijne manier om Apeldoorn wandelend te leren kennen.

27. Verblijf

Apeldoorn heeft een heleboel mooie hotels en originele verblijven. Tijdens een citytrip verblijf je uiteraard in een prachtig hotel waar we je enkele tips geven. We hebben zelf goede ervaringen met de volgende hotels:

1. Het van de Valk hotel de Cantharel dat buiten Apeldoorn ligt in een groene omgeving. Als je dol bent op fietsen, is dit een perfecte uitvalsbasis.

Cantharel, van der valk, apeldoorn, valk, hotel, eropuit, nachtje weg

2. Het Valk Exclusief is ook prachig en ligt aan de andere kant van de stad nabij de sporthallen. Hier verbleven we regelmatig voor een romantisch weekendje weg waarbij we Deventer en Zutphen bezochten. Ook heeft het een welness voor een relaxt weekendje weg. Ook verbleven we regelmatig bij

bed, apeldoorn, valk exclusief

3. De Landal resorts. The rabbit Hill, Coldenhove en ook de Heideheuvel zijn aanraders.

avonturen in landal

4. Bilderberg Hotel De Keizerskroon is een fijne uitvalsbiasis nabij paleis het Loo

5. Hotel Zenzez hotel & lounge waar de audiotour van de Canadian Walk vlak in de buurt start.

6. De echoput op de Veluwe ligt in de bossen van Kroondomein Het Loo. Het is een designhotel met een zeer goed restaurant dat gespecialiseerd in wild en wijn-spijs combinaties. Een fijne plek waar ook Napoleon ooit is geweest en al jaren toeristen trekt

echoput apeldoorn, uitje, huwelijk

Tot slot

Zoals je kunt lezen is er veel leuks te ondernemen in de omgeving van Apeldoorn dat je na een stedentrip in eigen land pas doet beseffen. Laat je het ons weten als je bij een van deze bezienswaardigheden bent geweest? En mocht je extra tips hebben, heel graag! We zijn nog volop Apeldoorn aan het ontdekken!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief