Delen vinden we super lief

franse puy du fou, frankrijk, themapark, ridders

Puy du Fou is nog niet bij iedereen in Nederland bekend en dat terwijl ze de ene award na de andere in ontvangst hebben mogen nemen. Als we er in Frankrijk naar vragen zijn de reacties ; ‘OUI Fantastique, Magique, Formidable, Spectaculair’ en alle superlatieven bij elkaar. We besloten het zelf te ondervinden en dompelden ons een week onder in de omgeving van Nantes, in de Vendée.

De Puy du Fou app werd gelijk gedownload, de website afgestruind voor een wishlist en de ridder outfits werden ingeladen voor een magische reis terug in de tijd. De coronamaatregels zijn in het Park zeer strak doorgevoerd en het was verantwoord reizen volgens het RIVM waardoor we het verantwoord vonden om te gaan. Uiteraard namen we alle voorzorgsmaatregelingen  zeer serieus! 

Franse puy du fou
iedere show heeft me verbaasd
doen staan!

Puy du Fou

Je kunt Puy du Fou beter omschrijven als een themapark waar je heel veel indrukken op doet. Er zijn geen attracties op het terrein, maar op elke hoek van de locatie word je meegezogen in de magische geschiedenis van Frankrijk. En dat begon al bij het inchecken waar ze ons begroetten in de meest prachtige outfits!

Met een diversiteit aan voorstellingen die gemiddeld zo’n 30 minuten duren, val je van de ene verbazing in de andere. Bigger, better, bolder is eigenlijk wel de juiste omschrijving voor Puy du Fou. Ze wisten me bij iedere show weer op een andere wijze te verbazen, verrassen en emotioneren. Elke show heeft indrukwekkende special effects en waarbij we vaak zeiden  “zie dat dan“, “hoe kan dat nou?”. En die muziek, ohboy…

Bigger, better, bolder

We zagen veel water, vuur, spectaculaire stunts, ridders en paarden. Maar vooral de verhalen, muziek en de acteurs maakten het toch echt heel bijzonder. Met als klap op de vuurpijl kun je er een spectaculaire avondshow bijwonen (1 uur en 40 minuten extra te reserveren). Als theater-show-spektakel fan, maar ook als Frankrijk fan gaat mijn hart hier sneller van kloppen en dat van de kindjes evenzo.

We verbleven in het hotel la Citadelle

Game on

Aangekomen bij Puy du Fou reden we naar ons hotel in kasteelthema, La Citadelle, waar alles in de middeleeuwse stijl is getransformeerd. We hadden bij het boeken de keuze uit verschillende officiële hotels van Puy du Fou waaronder een 18e eeuwse herberg, een tentenkamp uit de Renaissance, hutjes op palen uit de vroege middeleeuwen, een verblijf in Romeinse stijl in “La Villa Gallo Romaine”, of als Louis XIV (de Zonnekoning) in het nieuwe hotel le Grand Siècle waar we Domaine de Marly herbeleven. 

le grand siecle, Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
Het onlangs geopende Le Grand Siècle is gebaseerd op het privékasteel van
Lodewijk XIV, uit de 17e eeuw.We waanden ons net echte royals! Je kunt hier chique dineren

In de herberg “Ie logis de lescure”, heb je  unieke kamers zoals het ‘Planetarium‘, de “Spiegelzaal”, of het 18e eeuwse “Rariteitenkabinet’. We wilden de belevenis voor de kinderen optimaliseren en logeerden in ‘la Citadelle’ achter de imposante, hoge vestingmuur van een middeleeuws kasteel, dat zich overigens, net als alle andere hotels, op loopafstand begeven van de speciale hotelingang naar het park.

We waren er op de dag van aankomst lekker vroeg zodat we samen met onze host Océane ook een kijkje konden nemen op de andere locaties. Ze zijn zo gastvrij in Puy du Fou!

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
Na het inchecken in La citadel werden we ontvangen in het nieuwe hotel ‘le grand Siecle’ waar we als echter royals gingen dineren.

Echt ieder hotel heeft zijn sfeer en charme! En waar mijn dochter verliefd werd op de kroonluchters en grote fauteuil in Le grand siècle, keek de jongste zijn ogen uit bij de blauw/rode ridder tenten. Mijn zoontje vond dat mama goed gekozen had, hij is immers de ridder, al vond hij de huisjes op het water ook wel heel stoer. 

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
Iedere ochtend hadden we een uitbreid Frans ontbijt buffet in ons hotel

Grand Parc & Voorstellingen

Puy du Fou is ook wel verkozen tot beste park ter wereld en biedt talloze grandioze voorstellingen en avonturen voor het hele gezin. Wij bezochten deze bijzondere locatie twee volle dagen en verbleven er twee nachten. Onze planning zat strak in elkaar en was goed voorbereid om zoveel mogelijk te kunnen zien! Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Het werd ons ook aangeraden om niet 1 dag te gaan, je kunt dan gewoonweg niet alles zien en dat wil je hier echt!

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
Je gaat in diverse dorpen van vroeger terug in de tijd!

1. Dorpen van Vroeger

Bezoek tussen de shows door vooral ook de genoemde “walk-throughs”, de fonteinenshow, stadjes en bewonder het prachtige natuur. Naast de vele shows ga je door de gehele omgeving echt terug in de tijd! Bij binnenkomst ontvang je een plattegrond waar je alles op terug kunt vinden. De dorpen van vroeger zijn echt heel leuk opgezet! het deed me denken aan het Prehistorisch Dorp in Eindhoven.

 • LA CITÉ MÉDIÉVALE – middeleeuwen
 • LE VILLAGE XVIIIÈME – 17e Eeuw
 • LE BOURG 1900 – Belle Epoque
 • LE FORT DE L’AN MIL – middeleeuwen
Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie

2. De Voorstellingen van Puy du Fou

Je gaat naar Puy du Fou voor de fantastische voorstellingen die gewoonweg spectaculair zijn. De verhalen, locatie, outfits, stunts, acteer werk en nog zoveel meer. Het is één grote belevenis die je keer op keer laat verbluffen! Om zoveel mogelijk te kunnen vertellen over de diversiteit van Puy du Fou, bezochten we zo’n 15 shows in twee volle dagen. Met kinderen is dat een beste planning waardoor ik ook op eigen houtje shows ben gaan bezoeken, die te boek stonden als ietwat spannend. Geen straf voor mij, aangezien ik dol ben op dit soort shows! Je kunt me echt niet blijer maken! Iedere show hebben we kort beschreven:

Met een pass émotion ga je alle lange rijen voorbij!

Verschillende ervaringen bij een diversiteit aan Voorstellingen

 • LE SIGNE DU TRIOMPHE – Oudheid – emotie

In het grote Colosseum kijken we naar Le Signe du Triomphe (Het Teken van de Zege) dat zeer groots is opgezet met spectaculaire scenes, outfits en acteurs. Het is een show in een replica van een amfitheater dat zo’n 115 meter lang en 75 meter breed is. De Gallische sfeer tijdens de Romeinse tijd wordt er heel goed gecreëerd. Het spektakel speelt zich af ten tijde van keizer Diocletianus, toen er grote onrust was in het Romeinse rijk.

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
In het verleden kon je als bezoeker meespelen waarbij er tientallen mensen uit de rij werden geplukt. Met COVID laten ze de verkleedpartij en de kans om mee te spelen bij  Puy du fou als acteur, even voor wat het is. 

Er zijn Romeinen en Galliërs die op de tribune in het Colosseum elkaar staan uit te joelen Waarbij het publiek vrolijk mee doet terwijl het publiek een plekje aan het zoeken is. De strekking van het verhaal gaat over liefde, geloof, verraad en een ongelijk gevecht tussen de Romeinen en de Gallische gevangenen. Het is overigens lang geleden dat ik dieren bij shows heb gezien en keek mijn ogen uit bij de ganzen, paarden, een tijger én een prachtige leeuw! 

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
Met de Puy du Fou app en oordopjes, kun je alles in je eigen taal volgen! Een ideale vondst!
 • LES VIKINGS – middeleeuwen

Woeste, wilde en ruige Vikingen daar zijn onze kinderen wel dol op en moeders evenzo. Dit is één van de hoofdvoorstellingen van Puy du Fou waar we allen naar uitkeken. We maken deel uit van het vredelievende Fort de l’An Mil waar iedereen gelukkig en vrolijk is. Liefde, wolven, valkeniers en leuke biggetjes passeren de revue! ‘Mam zijn die dieren wel echt? Mijn zoontje is er nog steeds van beduusd dat het bloed dat hij zag in het Colosseum nep was en ging ook nu even bij mij ten rade! Puy du Fou heeft een magische effect op de fantasie van kinderen!

Puy du Fou, PuyDuFou
Spanning en sensatie bij de Vikingen

De ruige Vikingen uit het hoge noorden verstoren echter het vredelievende, pittoresque dorpje en vanaf toen was het hommeles. Vuur, stunts, complete schepen gleden naar beneden en paarden galoppeerden aan ons voorbij. (in vuur en vlam). Je weet niet waar je kijken moet, maar links vliegt er iemand door de lucht en rechts wordt er iemand door een paard over de grond voorbij getrokken. Het ging er bij de Vikingen niet bepaald vredelievend aan toe. We hebben met ons mond open naar het spektakel gekeken dat echt bewonderenswaardig is.

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
 • LE BAL DES OISEAUX FANTÔMES – middeleeuwen

Deze vogelshow wilde vogelliefhebber Olivier (7) dolgraag zien. Hij kon hier zijn hart ophalen waar we een luchtballet aan zo’n 300 vogels aanschouwden! We zagen valken, uilen en gieren boven ons hoofd vliegen. Een ongekende mooie show waarbij een mooi verhaal verteld wordt.

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie

De finale heeft het meeste indruk gemaakt waarbij ik niet wist waar ik kijken moest. Noem een vogel en wij zagen ze en ze vlogen recht over ons heen. Van pelikanen, gieren, de prachtige arend ooievaars, uilen tot aan maraboes. En hier en daar schrok ik me een hoedje, tot groot genoegen van mijn kinderen! Deze show is een must-mee dat vol zit met verrassingen!

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
 • LE DERNIER PANACHE –17e Eeuw – emotie

Iedere theatershow heeft in Puy du Fou een eigen WoW facor en deze keer waren we het ronddraaiende publiek dat om het ronde podium draaide. Tijdens de 17e eeuws vond de Franse revolutie plaats met een Franse marineofficier in de hoofdrol. Voor kinderen is het wel wat heftig, maar absoluut spectaculair. 

 • MOUSQUETAIRE DE RICHELIEU – 17e Eeuw

De romantische voorstelling Mousquetaire de Richelieu, (de Musketiers). speelt zich af in een monumentaal theater uit de 17e eeuw. Als je van musketiers, paarden, literatuur en flamenco houdt, dan is dit een absolute must-see. Voor het eerst in mijn leven heb ik paarden zien dansen op water en de muziek wist me ontroeren. De hele enscenering, de kostuums, zwaardgevechten, water, romantiek, muziek en literatuur raakte me echt.

Het was een show vol actie waar er gevochten werd en waar het decor ons wist te verrassen. Puy du fou heeft ons zo vaak versteld doen staan en te verrassen, we zijn simpelweg grote fans geworden. Deze show had ik dolgraag een tweede keer willen zien waarbij de grote namen uit de literatuur en geschiedenis me deed denken aan mijn studie Franse taal en letterkunde. Sweet memories.

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
 • LE SECRET DE LA LANCE – middeleeuwen

De Puy du Fou app brengt je waar je wezen moet en deze keer belandden we in de honderd jarige oorlog. De jonge herderin Marguerite speelt de hoofdrol die alleen achter blijft in het kasteel om het te bewaken, terwijl de ridders naar Orléans vertrekken om samen met Lorianne in te lijven. Dit was niet gelukt zonder de hulp van een lans met bovennatuurlijke krachten. Het is een komen en gaan van spannende tot aan het einde.

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
 • LE PREMIER ROYAUME – emotie
 • LE MYSTÈRE DE LA PÉROUSE – 17e Eeuw

Je begint een ontdekkingsreis over onbekende, wilde zeeën aan boord van een schip uit 1785. De acteurs spelen hun rollen onwijs overtuigend. Met bewegende decorstukken en geluidseffecten bevind je jezelf in een belevingsshow.

 • LES CHEVALIERS DE LA TABLE RONDE – middeleeuwen

Bij deze show (17min) onderaan de vestingmuur van de Cité Médiévale, nemen we een kijkje in de betoverende wereld van de legende van Arthur. Het is een  sprookjesachtig gebeuren vol unieke special effects en illusies dat tof is voor jong én oud! Merlijn stelt de moed van Arthur op de proef en zien veel toffe acts.

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie

Daarnaast zien we een betoverend meer, de Dame du Lac en we zijn getuige van de terugkeer van de Ridders van de Ronde Tafel. De bekende legende wordt herontdekt en de kids vinden de ridders maar wat stoer. Puy du Fou is een aaneenschakeling van geschiedenislessen, heerlijk! 

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie

Avondvoorstellingen

Nieuw: LES NOCES DE FEU

Elke avond, als het langzaamaan donker wordt, klinkt er zachte muziek op het meer en wordt de herinnering aan de meest romantische bruiloft langzaamaan wakker gemaakt. Het start om kwart voor negen dat best laat was voor de kleintjes. Toch liep ik met de twee oudsten terug het park in na gezellig gedineerd te hebben. Manlief bleef in het hotel met Lucas (4), hij was zo moe geworden van alle indrukken.

De violiste en muze ontmoet de virtuoze pianist in deze show om hun eeuwige liefde te vieren in een toverachtige omgeving van water en vuur. We keken onze ogen uit bij een fantastisch bal waarbij dansers en gigantische decors uit de diepten van het meer opduiken. ‘Mam, is dat echt, het kan dat nou?‘ De luchtspiegelingen komen tot leven en vormden een droomomgeving waarin het bruidspaar een onvergetelijk huwelijksfeest viert. Kijk zelf maar naar de video en laat je betoveren!

LA CINÉSCÉNIE (let op, hier koop je apart kaarten voor!)

De avondvoorstelling CINÉSCÉNIE is wereldberoemd en is een aaneenschakeling van spektakel. Deze voorstelling overstijgt alles en als je de kans hebt is dit zeker een aanrader! Voor La Cinescenie koop je apart kaartjes waar twee keer per week ruim 14.000 toeschouwers genieten van het grote spektakel dat op het podium gebeurd. Je weet ook niet waar je moet kijken want met een toneel van zo’n 23 hectare, meer dan 2.400 acteurs, paarden, dieren, vuurwerk, 3D videoprojecties, overweldigende decors enspecial effects is het overweldigend.

Dit is precies waarom Puy Du Fou wereldberoemd is en de ene na de andere award in de wacht sleept.

Franse puy du fou, puy du fou, frankrijk, themapark, ridders

Andere ervaringen

Het is niet anders! Ik moet gewoon terugkomen om echt alles en dan ook alles weer te zien! Puy du Fou heeft indruk om me gemaakt en met kleine kinderen zul je het anders beleven dan als volwassene. Doordat we met drie jonge kindjes waren, lieten we de heftige emotionele shows voor wat het was, al ben ik er wel enorm nieuwsgierig naar. Aankomend jaar kom ik heel graag weer terug! Het is lastig om Puy du Fou te omschrijven met woorden of in beelden te vangen, maar ik hoop dat jullie een goede indruk hebben gekregen.

franse puy du fou, frankrijk, themapark, ridders

Mijn foto’s doen bijna afbreuk aan alles wat je ziet gebeuren, verschijnen en wat je van binnen voelt. Ga het zien en beleven is dan ook mijn advies. En naast de shows kun je ook nog heel veel meer ontdekken. Ik heb niet alles uitgelicht en beschreven, maar onderstaande activiteiten biedt Puy du Fou ook naast de vele voorstellingen. Je komt gewoonweg ogen en oren tekort!

LE MYSTÈRE DE LA PÉROUSE
LES AMOUREUX DE VERDUN – 20e Eeuw – emotie
LA RENAISSANCE DU CHÂTEAU – Renaissance
LES AUTOMATES MUSICIENS
LE GRAND CARILLON – 17e Eeuw
LES GRANDES EAUX – 17e Eeuw
LE MONDE IMAGINAIRE DE LA FONTAINE – 17e Eeuw
LE REPAIRE DES ENFANTS – 17e Eeuw
LE BALLET DES SAPEURS
LA CLAIRIÈRE AUX DAIMS
LES JETS SAUTEURS

Natuur

LE LABYRINTHE DES ANIMAUX – 17e Eeuw
LA ROSERAIE
LA PRAIRIE DES ANIMAUX – 17e Eeuw 
LA VALLÉE FLEURIE
L’ALLÉE DES VOLIÈRES

NB: De voorstellingen “Les Amoureux de Verdun”, “Le Premier Royaume”, “Le Signe du Triomphe” en “Le Dernier Panache” kunnen sterke emoties oproepen en de realistische, spectaculaire vertolking kan een sterke indruk maken op onze jongste bezoekers (en op personen met engtevrees).

LE GRAND CARILLON – 17e Eeuw

Restaurants 

Ook op het gebied van culinaire beproevingen kun je je hart hier ophalen met traditionele Franse flair. Wandel door de prachtige natuur en eet een hapje in één van de meer dan 20 eetgelegenheden. De keuze is reuze op het gebied van restaurants.

Wij zijn een echt bourgonsich gezin en probeerden heel veel uit. We moeten onze lezers immers wel van de juiste info voorzien. Na zorgvuldig het overzicht doorgenomen te hebben, is vooraf gekozen voor 2 restaurants in de avond en twee voor de lunch. Het is aan te raden om dit te reserveren. Enerzijds is het stukken voordeliger en je bent van een plek verzekerd. Wij kozen voor deze restaurants: 

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie
La Table des Ambassadeurs  In “Le Grand Siècle

–  La Table des Ambassadeurs  In “Le Grand Siècle” genoten we van overheerlijke gerechten op het vorstelijke buffet en namen we plaats aan de “Table des Ambassadeurs”. De entree is grotesque en we werden bediend door echte lakeien! Stiekem wilde ik zelf graag in dit hotel overnachten, maar voor de kinderen was een burcht stoerder en spannender. Door hier te dineren kwam mijn wens uit. Zo moet Lodewijk de 14e zich gevoeld hebben met alle pracht en praal om zich heen in zijn buitenverblijf. De kroonluchters, stijlvolle borden, gouden ornamenten en sculpturen. Uiteraard trokken we onze mooiste outfit aan, dit was magistraal en het buffet perfect. De kinderen gedroegen zich ook prinselijk, de omgeving had impact op ze! 

– L’Ecuyer Tranchant 

In de keuken van het hotel waar we verbleven “La Citadelle” konden we de tweede avond aanschuiven aan een overdadig buffet en genieten van het gegrilde vlees van de Ecuyer-Tranchant (de schildknaap die het vlees snijdt). Mijn kinderen waanden zich terug in de tijd. 

Lunch overdag:

Puy du fou, frankrijk, kindervakantie, aanrader, vakantie

Ieder restaurant op het parc is perfect in thema waarbij zelfs het personeel bijpassende kleding draagt. Je hebt een mix tussen plekken op reservering en counter bars waarbij je kunt aanschuiven op picknick tafels. Wij aten bij Le Rendez-vous des ventres faims.

Tips & Goed om te weten

 • Download gelijk de Puy du Fou app, dat is een must have! en neem oortjes mee zodat je bij iedere show de vertaalde versie kunt meeluisteren!
 • Puy du Fou biedt heel veel voorstellingen en avonturen om te beleven en om niets te missen raden we 2 dagen aan. je profiteert daardoor echt van het bezoek en door de twee dagen beleef je alles op een relaxtere wijze. Wij namen het er van en liepen nooit als een kip zonder kop rond rond om niets te missen. In 1 dag red je het niet, tenzij je een hele specifieke wensenlijst hebt! 
Puy du Fou, PuyDuFou
Alle shows en andere “bezienswaardigheden” zijn alleen in het Frans. Overigens is de website van Puy du Fou wel in het Nederlands beschikbaar
 • Het park heeft geen winstoogmerk en investeert alle opbrengsten direct weer in het creëren van nieuwe belevingen. Met de wetenschap dat ze ruimhartig goede doelen steunen en het duurzaamheid hoog in het heeft vaandel staan, krijgt Puy du fou in mijn ogen nog meer klasse. Je merkt aan alles dat er met hart en ziel wordt gewerkt om de bezoeker een boodschap mee te geven terwijl ze de tijd van hun leven hebben.
 • Voor € 12,- per persoon per dag koop je de “Pass Émotion” waarmee je gereserveerde plaatsen hebt bij bijna alle shows. Wel moet je er ongeveer een half uurtje van tevoren aanwezig zijn. Op zeer drukke dagen is dit wel aan te raden om een plekje op de tribunes te bemachtigen! Soms staat er een uur voor aanvang van de show al een wachtrij. Tijdens ons bezoek was het aanzienlijk rustig waardoor de rijen relatief meevielen. 
 • Plannen! De belangrijkste voorbereiding als je Puy du Fou gaat bezoeken is het plannen van je bezoek! Neem de tijd om je dag vorm te geven en een wensenlijstje op te stellen. De dagelijks gedrukte plattegrond met het overzicht van die dag is ideaal, maar de app is een echte must have! Daarmee vind je up-to date informatie en zie je live waar je bent op het plattegrond. Het is een persoonlijke dagplanning met notificaties terwijl je in het park bent. Op die manier heb je de dichtstbijzijnde shows en restaurants binnen handbereik aan de hand van je GPS locatie.
Puy du Fou, nummer 2 bij TripAdvisor's Travellers' Choice Awards 2020

Aanreizen 

Vanaf Utrecht is het gemiddeld 9 uur rijden richting Puy du Fou. Je rijdt richting Parijs en vandaar is het nog zo’n 2,5 uur richting het westen van Frankrijk. Veel toeristen combineren een bezoek aan het park met een vakantie in de Vendée of Bretagne, al is het ook een fantastische weekend trip. De vlucht naar Nantes is slechts 1,5 uur en vanuit daar reis je in een uur naar het themapark om een weekend terug in de tijd te gaan. Parkeren bij het park is overigens gratis! 

Wij kozen er voor om de hele herfstvakantie in Frankrijk te verblijven en combineerde Puy du Fou met een bezoek aan Chateau de la Preuille. Hier reserveerden we de Family wing waar we de rest van de week op een echt kasteel verbleven. Dit was een ideale combinatie van rust en vertier. Het was een week om nooit te vergeten waarin we prachtige herinneringen hebben gecreëerd!

Nieuwsgierig geworden? Check hier de Beschikbaarheid, om vervolgens je Tickets te reserveren voor Puy du Fou!

Sweet dreams…. Na twee dagen Puy du Fou gingen we aan het einde van de middag huiswaarts! Wat was dit gaaf!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief