Delen vinden we super lief

Kennen jullie Europa-Park al? Ik vertelde iedereen die het maar horen wilde dat we er naar op vakantie gingen in de voorjaarsvakantie. Het verbaasde me dat niemand het écht kende! “Europa-wattes” werd me vaak gevraagd! De bekendheid van Europa-Park neemt in Nederland en België wel iets meer toe (48%), maar toch is dit park nog steeds onderbelicht bij families met jonge kinderen. Tijd om onze tips & tricks te delen die we tijdens onze persreis hebben mogen ondervinden.

Meer dan 100 attracties en shows

Onontdekt pareltje

Steeds meer landgenoten weten de weg naar Duitslands’ grootste en bekendste attractiepark te vinden. Ook wij hoorden er steeds meer over en het bleef intrigeren. Vrienden zijn er al 4 jaar op rij naar afgereisd en hebben het ons aangeraden. Vooral toen wij over het park in Parijs begonnen en we aangaven wel iets anders wilden ontdekken.

Familytrip Europa-Park

In de meivakantie zijn we naartoe gereisd en delen maar wat graag onze belevenissen, tips en tricks voor een volgend bezoek! We komen hier zeker weer graag terug! Het is een onontdekt pareltje in Zuid Duitsland waar je als ouder van jonge kinderen zeker van op de hoogte wil zijn. Tip: plan je reis naar Europa-Park als Duitsland en Frankrijk geen vakantie heeft. Hierdoor heb je minder lange rijen en geniet je optimaal van alles faciliteiten.

Tips & tricks Europa-Park

1. Plan meer dan een dag

Het Europa-Park kent meer dan 100 attracties en shows en die wil je echt allemaal ontdekken, geloof ons maar! De allerbelangrijkste tip is dan ook; plan meer dan één dag in! Vooraf hoorde ik van Europa-Park fans dat zelfs twee dagen te kort is om alles optimaal te ervaren. “Er is zoveel te doen”, hoor ik van de pretpark-veteranen om me heen. Shows, attracties, je komt ogen een oren te kort. Ook is het fijn om rustig een break te kunnen nemen zonder je opgejaagd te voelen. Vooral met kleine kinderen.

2. Pretpark stop-over

Het Europa-Park persprogramma begon op zondagmiddag met toegang tot het park in de ochtend. We grepen de gelegenheid aan om er zaterdag al naartoe te gaan met een pretpark stop-over in Frankfurt op zo’n 2 uur afstand. De zondag wilden we graag optimaal kunnen beleven. Je kunt er overigens ook voor kiezen om alvast rondom, of in het Europa-Park te overnachten.

3. Reizen naar Europa-Park

Europa-Park ligt in het Zwarte Woud, direct aan de A5 van Karlsruhe naar Basel. Het park bevindt zich bij het pittoreske, Duitse plaatsje Rust, op een uurtje rijden (60 km) van Basel. En hemelsbreed ligt het nog geen 3 km van de grens met Frankrijk verwijderd. Het park is goed te bereiken per auto, maar ook zijn er vliegvelden en stations aanwezig waardoor de aanrij mogelijkheden groot zijn: de bus, vliegtuig of trein is snel genomen. Het was toch zo’n 6 uur rijden en dat kun je voor jezelf daardoor makkelijker maken.

Op elke hoek van de straat waren er prachtige ontdekkingen

4. Per auto aanreizen : check de route

Net zoals meeste Nederlanders reden we via de Duitse autobanen (de Linksrheinische-A61 of Rechtsrheini- sche-A3) naar het zuiden om zo op de A5 te geraken. Vooraf hebben we wel de site van de ADAC gecheckt of er wegwerkzaamheden waren op onze route. Vanuit Frankrijk is het ook eenvoudig aan te reizen. In Luxemburg kun je goedkoop tanken, al rijd je in Frankrijk wel deels over een tolweg. Deze route namen we op de terugweg aangezien we er nog een paar dagen aan vast hebben geplakt in België.

In de spitstijden kun je Staatsbrug en Frankfurt wel het best mijden. Een alternatieve route vanuit Frankrijk is de prachtige route via het stadje “Sainte Marie aux Mines”

Nog 1 nachtje slapen en dan komen we er aan!

5. Wegwerkzaamheden

Wij reden op zaterdag en hadden korte stukken “Stockendes Verkehr” (file) Op zondag heb je overigens geen last van vrachtverkeer. Er wordt ook door velen aangeraden om een midweek te plannen voor het Europa-Park. Op maandag heen, dinsdag naar het park, op woensdag evt. naar het Zwarte Woud en donderdag weer een volle dag in het Europa-Park.

De vrijdag kun je dan weer rustig terug rijden. In de omgeving is er namelijk ook veel te doen. Het Zwarte Woud is prachtig om te wandelen, rodelen of om er dorpjes te bezoeken. Voor een volgende keer is dit een goede optie. Na een dag vol avonturen waren de kinderen aardig overprikkeld en dan is een tussendag niet verkeerd.

Parkhotel Frankfurt

6. Overnachten in/bij Europa-Park

Je hebt verschillende opties om te overnachten in, of nabij het Europa-park. De themahotels, of het Camp Resort van Europa-Park zijn een aanrader. Je logeert op steenworp afstand van de grote attracties en maakt daarbij optimaal gebruik van je pretpark-tijd.

Hotel Bell Rock Persevent Europa-Park

Ook kun je kiezen voor verschillende soorten en maten accommodaties in de directe omgeving. De themahotels in het park zijn fan-tast-isch, met een service waar andere parken een voorbeeld aan kunnen nemen: gratis parkeren, gratis wifi, gratis gebruik van sauna, zwembaden en fitnesscentrum.

In het Bell Rock hotel hadden we het persevent en ik keek mijn ogen uit, wow! We dineerden op de 2e avond in het Colloseo hotel en ohboy, elk nisje, de glazen, de decoratie, het menu…alles is in het thema doorgevoerd. De Italiaanse risotto in kaas gedrenkt, alleen daar zou ik al terug voor willen komen. En de kids voor de grote keuze toetjes, snoepjes en live music!

Hotel Colosseo, Italiaanse sferen

7. Hotelkeuze is reuze in het Europa-Park

Het kiezen uit onderstaande hotels is nog best lastig, het zijn allemaal pareltjes:

*Logeren in een museum bij het hotel „Krønasår – The Museum-Hotel“
*Middeleeuwen in het hotel “Castillo Alcazar”
*Portugees klooster in het htoel “SANTA ISABEL“
*Italiaanse sferen in hotel „COLOSSEO“
*Een Mediterrane vakantie bij hotel „EL ANDALUZ“
*De veilige haven van hotel „BELL ROCK“

Europa-Park citytrip, colloseo, themahotel, uit met kids
Italiaanse sferen in hotel „COLOSSEO“

Je krijgt zelfs een half uur eerder toegang tot het park als je in een hotel verblijft. Dit is ideaal om de populaire attracties alvast te kunnen ervaren zonder lange rijen. Gasten die verblijven in de Europa-Park hotels en de tipitenten, blokhutten en huifkarren van het Camp Resort hebben ook het laatste uur gratis toegang tot het park.

8. Camp resort Europa-Park

Met een jong gezin van vijf, vonden wij het Camp resort praktisch. We verbleven in een blokhut waar de voorzieningen basic waren, maar prima! Met eigen slaapzakken en handdoeken hadden we alle essentials bij ons. De matrassen en kussens waren met beddengoed opgedekt. De voorzieningen zijn prima en zeer schoon. We waanden ons echte cowboys en cowgirls.

resort, Europa-park Duitsland, Rust, pretpark, tips en tricks, review

In het Camp Resort van Europa-Park vind je een camping én een Camp Resort waar men kan overnachten in ingerichte blokhutten, tipitenten, en huifkarren. Een camping is met kids voor ons niet praktisch, maar voor jongeren ideaal. Stroom, douche, toiletten, enz. is allemaal inbegrepen. Het is maar een paar honderd meter van de hoofdingang.

Voor de camping kun je, maar hoef je niet te reserveren! Er wordt nooit iemand weggestuurd. Het restaurant is overigens tof op het resort, vergeet alleen niet te reserveren! Dit kan al bij je boeking!

9. Attracties

De hoofdreden voor ons bezoek aan het Europa-Park is natuurlijk de grote keuze aan attracties voor jong én oud. Met meer dan 100 attracties, waaronder 13 achtbanen, kan de pretpark-fan zijn/haar hart ophalen. Manlief is meer fan van de entourage en weet steeds weer verfijnde plekjes te vinden in dit groots opgezette park. De uitzonderlijke sfeer in elk gedeelte van het park is subliem. Je kijkt je ogen uit!

Online kun je je alvast goed voorbereiden. Een aanrader is de Europa-Park pretpark app. Online vind je uitgebreide informatie over de attracties (o.a lengte- & leeftijd restricties) en shows. Ook op Youtube deelt Europa-Park alle updates en ontwikkelingen, evenals op Facebook. Hier kun je je optimaal voorbereiden.

10. Éen dag bezoekers

Schiet niet in de stress als je dit leest en maar 1 dag het park zult bezoeken. Zorg dat je gelijk om 9.00 uur bij de ingang staat. Het park sluit in principe om 18.00 uur, maar deze tijden zijn flexibel als het extreem druk is. In de Europa-Park-app kun je de wachttijden online volgen dat praktisch is om je dagbezoek goed te plannen.

Let op:: niet de attracties, maar de wachtrijen sluiten pas om sluitingstijd. En laat je echt niet afschrikken door de wachtrijen; ze gaan in tegenstelling tot andere attractieparken heel snel. Dit komt vooral door de grote capaciteit per attractie. En als je in je eentje in de ‘Blue Fire’, Arthur, Eurosat CanCan Coaster of Wodan, wilt gaan, maak dan gebruik van de single riders-rij. De efficiënte aanpak is bij elke attractie terug te zien, zonde natuurlijk om een stoel leeg te laten, chapeau!

In elk Europa-Park thema-gebied is zelfs de beplanting er op aangepast

11. Loop direct naar het einde van het park

Er bestaan verschillende tactieken in welke volgorde de achtbanen het best gedaan kunnen worden. De meeste bezoekers beginnen vooraan in het park. Je kunt dan bijvoorbeeld direct doorlopen naar achterin het park om Wodan en Blue Fire als eerste te pakken.

Pak Silver Star zo rond een uur of 14.00/15.00 in de middag mee vanwege de drukte. Ook kun je kiezen voor de ‚rush‘-aanpak: rennen naar Silver Star, Poseidon, Euromir, Fjord Rafting en als laatste Blue Fire.

voletarium, Europa-park Duitsland, Rust, pretpark, tips en tricks, review
Voletarium was magisch al vond Yvette het ietwat spannend

Je kunt ook tijd winnen door tijdens etenstijd attracties te doen. Een absolute must-do is Arthur die je het beste kunt pakken als je een half eerder in het park bent. Ook kun je gebruik maken van het tijdticket-systeem bij Voletarium. Je kunt dan bij drukte een kaartje halen met daarop een tijd om later op de dag deze attractie te doen. Wij hadden het geluk dat de rijen niet lang waren. En met jonge kinderen werden de thrillrides minder vaak bezocht.

12. EP-Express of de Eurotower

Toch doe ik het met ons gezin liever ietwat rustiger aan. Met kindjes in de leeftijd van 2, 4 & 6 zijn de grote rollercoasters toch niet geschikt. Als papa op de kleintjes let, pakt deze mama uiteraard alles thrill-rides. Hier ben ik echt dol op, Des te sneller, heftiger, hoger en extremer, des te beter. De adrenaline mag door mijn lichaam stromen. Na die ultieme kick, staat mama weer met beide benen op de grond om het kinder gedeelte professioneel te doorlopen met stuiterende kids. Ook een attractie an sich. Om snel grote afstanden af te leggen kun je Het treintje pakken die het hele Europa-Park doorkruist. Vanuit het treintje kun je het park alvast zittend bekijken, ideaal met kinderen. Het treintje stopte in Duitsland, Engeland, Spanje en Rusland. Ook kun je de E.P express nemen die je zo naar de andere kant van het park rijdt.

Ierland is een kinderparadijs waar de kinderen niet weg wilden

13. Genieten met het gezin

We zijn in het Europa-Park met hele andere doelstellingen, dan de echte “pretpark veteraan” die alle attracties af wil gaan. Er valt in het Europa-Park zoveel te zien en te genieten naast alle topattracties. Voor families met jonge kinderen zijn er verschillende speelplaatsen met zitjes voor de ouders. We hebben zelf ontzettend veel glijbanen gezien en klimrekken beklommen. In Ierland was het een kinderparadijs en ook in Nederland zijn we blijven hangen bij de vliegende Hollander.

Als je nog ‘in de baby-wereld ‘leeft, is er een speciaal restaurant voor baby’s met een “baby-switch” waardoor ouders niet twee keer door de wachtrij heen moeten. Een tof initiatief. Bij de grotere attracties zijn er overigens ook altijd attracties voor kleine kinderen, waardoor het wachten met kleintjes aangenamer wordt. Mama staat in de rij en papa zwieren en zwaaien met de bandito’s. Hij is een super-papa.

14. Toiletteren

En ga vooral ook veel naar het toilet! Met drie kids onontkombaar, maar geen straf om tig keer per dag de bandenwissel te verrichten bij de jongste. In het Europa-park zijn de toiletten namelijk gethematiseerd naar het land waarin ze staan. Engeland, Frankrijk, Italië … het is feestje om er naar toe te gaan!

Abonnement houders van het Europa-park krijgen overigens ook één keer gratis toegang tot o.a. de Efteling en Phantasialand. Omgekeerd kun je ook je Efteling-abonnement één keer per jaar gebruiken om het Europa-Park te bezoeken. Ik zeg doen! Een bezoek in zowel in de winter als met Halloween in de herfst tof. Je zult je ogen uitkijken met de prachtige versieringen.

15. Shows

Het Europa-Park heeft meer dan 400 artiesten in dienst, uit meer dan 30 landen die dagelijks voor zo‘n 23 uur show zorgen. Om alle shows te bekijken kun je al een dag uittrekken. Het complete programma vind je eenvoudig terug op de app en de gratis parkplattegrond. Het is nog lastig kiezen waar je naartoe wilt gaan.

De Paddington Ice Show Europa-Park

16. Kom op tijd bij de shows

Om goede plaatsen te hebben, kun je het best bijtijds naar de show gaan. Europa-Park heeft namelijk zeer amusantelijke publiek opwarmers. Die wil je niet missen! De theaters liggen wel ver van elkaar, trek dus goede wandelschoenen aan.

Het advies is dan ook eindelijk; ervaar het Europa-Park op jouw manier zonder al te veel te haasten. Je komt overdag veel straatentertainment tegen waaronder de dagelijkse parade. De must-sees zijn eigenlijk 4 grote shows;

Zowel de Magic Cinema 4D en de kindermusical is een aanrader. Met catchy liedjes en basic Duitse dialogen was het voor de kindjes een plezier om te beleven waarbij ze rijkelijk werden vermaakt. De verhalen zijn voor elke nationaliteit goed te volgen!

17. Europa-park activiteiten

En met het Europa thema, creëren ze in het Europa-Park heel veel Europa-thema’s in de themagebieden. Denk hierbij aan een Spaanse feria, Zwitsers feest, een Scandinavische middernacht openstelling, een Schwarzwald-weekend, etc. Bijna elk land heeft zijn eigen weekend en ook zijn er vele avondevenementen. Op de website lees je hier alles over.

18. Eten en drinken

Het thema van Europa-Park is “Europa” waardoor je je eigen voorkeur van land kunt beleven. Bij de ingang van het park kun je een brochure meenemen met een overzicht van de tientallen restaurants. Wij waren dan ook zeker niet van plan om te gaan leuren met eten. Het is immers vakantie. We hebben onze eigen waterflesje die we kunnen vullen, aangezien de kinderen de hele dag blijven doordrinken.

Het eten is goed en betaalbaar, dat is ons echt opgevallen! In Frankrijk kochten we fruit, in IJsland vis, in Italië ijs en in Spanje paella. Hiermee blinkt het Europa-Park uit in vergelijking met andere parken, waar vaak alleen friet en snacks verkrijgbaar is.

19. Good food

Europa-Park is tot nu toe het enige park dat er in geslaagd is om lekker eten aan te bieden met aanvaardbare prijzen. Er is veel variatie en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt zelf in het Bell Rock-restaurant dineren die maar liefst 2 Michelin-sterren heeft! Dat staat voor een volgende keer als belevenis op de planning. Reserveren is uiteraard een must en de kids laten we dan thuis.

Een absolute aanrader is het Foodloop-restaurant waar het eten per achtbaan op je tafeltje wordt geserveerd! Onze kinderen hebben hier dolle pret gehad. Ze keken hun ogen uit! Bij het Kaffi Hús moet je zijn voor heerlijke bagels, of ga voor de traditionele Flammkuchen. Duitsers weten wel wat lekker eten is. De porties waren ook zeer groot, al was de mierikswortel bij de bockworst iets te veel van het goede. Tot groot plezier van papa die wel moest lachen om de tranen die over mijn wangen stroomden.

Betaalbare, culinaire versnaperingen geheel in thema van het land

Je kunt ook raclette eten en uitkijken op voorbijrijdende bobsledes, of ga voor crêpes ‘en France’ terwijl je kindjes hier prachtig worden geschminkt. Zoonlief zijn favoriet was een crêpe met Nutella. Fijne herinneringen kwamen terug van onze zomervakantie in Frankrijk. Spices is een restaurant waar gerechten uit de wereldkeuken geserveerd worden. De uitgebreide menukaart, maakte de keus er niet makkelijker op. Slot Balthasar is ideaal voor een ontspannen lunch. En in IJsland is het broodje zalm gerookt op eiken aan te raden. De keuze is reuze in het Europa-Park.

20. Papa & mama

En tja, we zijn dan wel met de kids op vakantie. Het is immers ook vakantie voor papa & mama. Het lokale bier Erdinger was favoriet. Er zijn twee Biergartens te vinden op het park waar papa blij van werd. Een heerlijk gegrild kippetje, superlekkere frietjes en een groot glas Erdinger Weizen, maakte veel goed. Ik grapte al dat mijn 2e baan zou beginnen tijdens de vakantie. Met kinderen op reis is altijd een uitdaging en vermoeiend, maar oh zo gezellig.

Silver Lake Saloon op het Europa-Park camp resort

Na het parkbezoek bezochten we de 1e avond het Silver Lake Saloon restaurant op het Europa-Park camp resort waar we live muziek hadden in een country & western entourage. De 2e avond aten we in het Colloseo hotel resort. dat ook echt een aanrader is.

Online kun je reserveren voor deze restaurants dat in het hoogseizoen aan te raden is. Toen wij het restaurant verlieten, schrok ik van de extreem lange rijen en met hongerige, vermoeide kids wil je dat voorkomen. Ook als je niet in de hotels verblijft, kun je hier gebruik van maken. Er zijn verschillende buffetten en daarnaast nog enkele à la carte restaurants. Ongeacht of je overnacht in de themahotels of niet, de cocktailbars van de hotels zijn na je parkbezoek ook echt een bezoekje waard.

Duitse TV commercial

Tot slot

We hebben ontzettend genoten. Het weer was de laatste dag helaas een tegenvaller, maar de diverse shows maakte veel goed. We komen hier zeer zeker terug! Je blijft ontdekken, kijken en genieten. We waren allemaal enorm onder de indruk! De laatste dag pakten we onze koffers om nog een paar uurtjes in het park te genieten. We merkten al snel dat de kindjes moe waren en achter ons aan sjokten. Mijn wensenlijst was nog lang, maar ik ontkom er niet aan…we komen heel snel weer terug.

Europa-park Duitsland, Rust, pretpark, tips en tricks, review

Op de Virgin stappenteller van manlief hadden we gezien dat we 17.000 stappen hadden genomen. Arme beentjes van de kids… Maar de terugweg hadden ze tijd genoeg om bij te komen en slapen… Sweet dressmen cuties, droom maar fijn over de wondere wereld en alle prachtige avonturen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief