Delen vinden we super lief

Kennen jullie Europa-Park? We waren er drie jaar geleden met ons gezin en sindsdien vertel ik er iedereen over. De bekendheid van Europa-Park neemt in Nederland en België inmiddels sterk toe, al is het nog steeds onderbelicht. We waren er destijds met kleine kinderen en hadden een magisch verblijf! Toch kon ik toen niet al mijn favoriete attracties bezoeken, was Rulantica nog niet geopend en wilde ik heel graag naar een themahotel! Tijd voor een Europa-Park citytrip met mijn zus!

Europa-Park volwassen editie

Deze keer werd het daarom een ‘volwassen editie‘. Samen met mijn zus Jacqueline beleefden we in drie dagen het ultieme zussen weekend in Rust, Duitsland, dat nog geen 6 uur rijden was. We boekten twee nachten in het Colloseo hotel en gingen voor de ultieme adrenaline attracties. Daarnaast bezochten we het nabijgelegen zwemparadijs Rulantica dat echt een aanrader, eigenlijk een ‘must-visit’ is. In dit artikel vind je onze ultieme 15 Europa-Park citytrip tips & tricks, lees je mee…?

Lachen, gieren, brullen met mijn zus.

15 Tips & tricks Europa-Park citytrip

1. Plan meer dan een dag

Het Europa-Park kent 15 themagebieden, meer dan 100 attracties en diverse high-end shows die je echt allemaal wil ontdekken, geloof me! De 1e tip voor de ultieme Europa-Park citytrip is dan ook; plan meer dan één dag voor het park zelf! Zelfs twee dagen kan te kort zijn voor de ultieme pretpark liefhebber. “Er is zoveel te doen”, hoor ik van de pretpark-veteranen en reisgenoten om me heen. Wij planden 2 volle dagen en een uitloop dag. Het is namelijk fijn om de tijd te hebben en om rustig een break te kunnen nemen zonder je opgejaagd te voelen. Mijn zus en ik hebben beiden een druk leven en deze reis werd dan ook een combinatie van vakantie, vertier en culinaire versnaperingen.

De details in het Griekse Thema gebied zijn fantastisch! Je waant jezelf echt in Griekenland.

2. Wat is je reisdoel

Er valt in het Europa-Park zoveel te zien en te genieten naast alle topattracties. Voor families met jonge kinderen zijn er speelplaatsen met zitjes voor de ouders. Met name in Ierland is het een kinderparadijs en ook in Nederland kun je veel ontdekken als je met een jong gezin neer Europa -Park reist. Dit jaar sloegen we dat over, maar zeker het benoemen waard!

We bezochten het Europa-Park deze keer dan ook met een hele andere doelstelling als voorheen. Deze keer stond een bezoek aan het Europa-Park niet in het teken van ons gezin, maar kon ik mijn eigen wensenlijst maken bij de grote keuze aan high-end attracties, rollercoasters en shows. Met meer dan 100 attracties, waaronder 13 achtbanen, kan de pretpark-fan zijn/haar hart ophalen tijdens een Europa-Park citytrip. We bezochten het nu dan ook net als echte “pretpark veteranen” waarbij we zoveel mogelijk attracties wilden af gaan.

Onze volgende tip is dan ook; je hoeft niet alles te bezoeken. Ieder themagebied is ingericht op groot én klein, maar o.a Ierland, Engeland, Italie, Nederland biedt net even iets meer voor de kleintjes. Ga je met je gezin, focus dan wat langer op de kindvriendelijke gedeeltes. Voor een trip met volwassen kun je dat eenvoudig overslaan en is het achterin het park goed vertoeven met alle rollercoasters.

Europa-Park is eigenlijk ook een openlucht museum.

3. Goede voorbereiding

Online kun je je alvast goed voorbereiden voor een citytrip naar Europa-park. Een aanrader is de Europa-Park pretpark app waarmee je precies weet wanneer een show begint, of hoe je moet lopen (en hoe lang het lopen is). Ook vind je online uitgebreide informatie over de attracties (o.a lengte- & leeftijd restricties) en shows. En op Youtube deelt Europa-Park alle updates en ontwikkelingen, evenals op Facebook. Hier kun je je optimaal voorbereiden. En kijk zeker onderstaande video om alvast in de stemming te komen voor je aankomende Europa-Park citytrip.

4. De juiste route

Als je geen meerdaagse Europa-Park citytrip plant, maar het park 1 dag gaat bezoeken, is een efficiënte route handig. Zorg dat je gelijk om 9.00 uur bij de ingang staat. Het park sluit in principe om 18.00 uur, maar deze tijden zijn flexibel als het extreem druk is. In de Europa-Park-app kun je de wachttijden online volgen dat praktisch is om je dagbezoek goed te plannen.

Let op: niet de attracties, maar de wachtrijen sluiten om sluitingstijd. En laat je echt niet afschrikken door de wachtrijen; ze gaan in tegenstelling tot andere attractieparken heel snel. Dit komt vooral door de grote capaciteit per attractie. We probeerden uiteraard de ‘Blue Fire’, Arthur, Eurosat CanCan Coaster en de houten Wodan uit en begonnen hier de dag mee. We hebben zelf nergens langer dan 10 minuten hoeven wachten, maar dat kwam ook wel door de reisperiode. In het hoogseizoen zal het er zeker drukker zijn waarbij de juiste route ideaal is voor deze Europa-park citytrip

Europa-Park citytrip, rulantica, europa-park, rust, zwemparadijs

5. Loop direct naar het einde van het park

Er bestaan verschillende tactieken in welke volgorde de achtbanen het best gedaan kunnen worden. De meeste bezoekers beginnen vooraan in het park. Je kunt dan bijvoorbeeld direct doorlopen naar achterin het park om Wodan en Blue Fire als eerste te pakken. Wij verbleven zelf in het Hotel Colloseo waardoor we er in de buurt waren en de bezoekers eigenlijk tegemoet liepen.

We hoefden nergens lang te wachten. In Frankrijk, in het midden van het Europa-Park was de wachttijd 20 minuten dat we er zeker voor over hadden. Hier waren we rond het middaguur dat de wandelroute van het publiek verklaarde.

Bezoek Silver Star zo vroeg mogelijk, of 14.00/15.00 in de middag vanwege de drukte. Dit vonden wij een magistrale rollercoaster. Ook kun je kiezen voor de ‚rush‘-aanpak: rennen naar Silver Star, Poseidon, Euromir, Fjord Rafting en als laatste Blue Fire. De water attracties hebben we zelf overgeslagen omwille het weer, maar daar komen we zeker nog een keer voor terug!

Een absolute must-do is Arthur die je het beste kunt pakken als je een half eerder in het park bent. Ook kun je gebruik maken van het tijdticket-systeem met QR code zodat je op een bepaalde tijd de attractie kunt bezoeken. Wij hadden het geluk dat de rijen niet lang waren en we zo door konden lopen. We renden van de ene naar de andere achtbaan en heb ultiem genoten. En of ik een favoriete attractie heb, werd me vaak gevraagd! Eigenlijk heel lastig omdat je appels met peren vergelijkt.

De magie van Arthur, adrenaline kick van de Silver star en de pracht en praal van de Piraten in Batavia is niet in woorden te drukken, ervaar het echt een keertje zelf! Disney eat your heart out zeiden mijn zus en ik vaak gekscherend zonder de Disney magie af te willen vallen, Europa-Park is echt next level!

6. EP-Express, of treintje

Alle thrill-rides werden beleefd. Des te sneller, heftiger, hoger en extremer, des te beter. De adrenaline mag door mijn lichaam stromen. Na de ultieme kick, stonden we keer op keer weer met beide benen op de grond en keken elkaar lachend aan. In rap tempo werd onze hoogte vrees overwonnen, dat soms best spannend was. Om de spanning goed af te wisselen, werd er ook veel gelopen, een terrasje gepakt, of een show bezocht.

En om snel grote afstanden af te leggen, adviseren we je om het treintje te pakken die het hele Europa-Park doorkruist. Vanuit het treintje kun je het park alvast zittend bekijken om even bij te komen. Het treintje stopte in Duitsland, Engeland, Spanje en Rusland. Met de E.P express rijdt je snel naar de andere kant van het park.

Vive la France

7. Thema toilet

Ga vooral met regelmaat naar het toilet! In het Europa-park zijn de toiletten gethematiseerd naar het land waarin ze staan. Engeland, Frankrijk, Italië … Het is feestje om naar het toilet te gaan, waarbij de één nog schoner is dan de ander! Tijdens deze Europa-Park citytrip bezoek je dan ook niet 1 land, maar heel Europa in enkele dagen!

8. Shows

Het Europa-Park heeft meer dan 400 artiesten in dienst, uit meer dan 30 landen die dagelijks voor zo‘n 23 uur show zorgen. Om alle shows te bekijken kun je al een dag uittrekken. Het complete programma vind je eenvoudig terug op de app, online en via het gratis parkplattegrond. Het is nog lastig kiezen waar je naartoe wilt gaan, maar zo de moeite waard! Ons advies is dan ook om 1, of twee favoriete shows te kiezen en die in je dag te plannen. Hier ga je geen spijt van krijgen, beloofd!

9. Kom op tijd bij de shows

Om goede plaatsen te hebben, kun je het best bijtijds naar de show gaan. Europa-Park heeft gezellige publiek opwarmers die je zeker niet wilt missen. De theaters liggen wel ver van elkaar, trek dus goede wandelschoenen aan. De must-sees zijn eigenlijk 4 grote shows met daarnaast veel entertainment in de thema gebieden. Overdag kom je ook veel straatentertainment tegen waardoor het echt overal feest is in het Europa-Park.

Dineren in Luxemburg, een wijntje In Frankrijk, logeren in Italië en een late lunch in Slot balthasar, dat kan op 1 dag in het Europa-Park

10. Favoriete thema activiteiten

Bijna elk land, ook wel themagebied in het Europa-Park heeft zijn eigen thema weekend en ook zijn er vele evenementen in de avond. Mocht je een favoriet hebben, let daar dan zeker op bij het boeken. Denk hierbij aan een Spaanse feria, een Zwitsers feest, een Scandinavische middernacht openstelling, of een Schwarzwald-weekend, etc. Op de website lees je hier alles over!

11. Eten en drinken

Het thema van Europa-Park is “Europa” waardoor je je eigen voorkeur van land kunt beleven. Neem bij de ingang van het park dan ook zeker de brochure mee met een overzicht van de tientallen restaurants. Wij waren dan ook zeker niet van plan om te gaan leuren met eten, het is immers vakantie.

Het eten is echt overal zeer goed en betaalbaar, dat is ons echt opgevallen! In Frankrijk kochten we echte baguettes, in IJsland vis, in Italië traditioneel ijs en in Spanje paella. We gingen o.a eten bij het exotische restaurant Bamboe Baai met een bijzonder culinair aanbod. Als je er gaat eten wordt je betoverd door de aankleding! Qua restaurants en eetgelegenheden blinkt het Europa-Park dan ook uit in vergelijking met andere parken, waar vaak enkel friet en snacks verkrijgbaar is.

12. Good food

Europa-Park is tot nu toe het enige park dat er in geslaagd is om lekker eten aan te bieden met aanvaardbare prijzen. Er is veel variatie en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Een absolute aanrader is het Foodloop-restaurant in het Luxemburg themagebied. Hier wordt het eten en drinken per achtbaan op je tafeltje geserveerd! De rij was te overzien en het wachten (30 min) waard. Het is een hamburger restaurant dat niet heel hoostaand is, eerlijk. Echter, de belevinng is absoluut te gek! Onze tip; ga vroeg, of heel laat in de middag, de rij kan hier lang zijn!

Bij het Kaffi Hús moet je zijn voor heerlijke bagels, of ga voor de traditionele Flammkuchen. Duitsers weten wel wat lekker eten is. Je kunt ook raclette eten en uitkijken op voorbijrijdende bobsledes, of ga voor crêpesen France’. Mijn zus en ik maakten er echt een culinair weekend van waarbij Foodloop voor de beleving en Spices onze favoriet is.

Slot Balthasar wordt nog steeds veel bezocht door de lokale bewoners van Rust

Slot Balthasar is overigens ook echt leuk om te bezoeken en ideaal voor een ontspannen lunch. De keuze is reuze in het Europa-Park, waarbij we het nog niet eens hebben gehad over het avond diner in de themahotels. Want ook als je niet in de hotels verblijft, kun je gebruik maken van de restaurants die de hotels te bieden hebben (reserveren is een must). Er zijn verschillende buffetten en daarnaast nog enkele à la carte restaurants. En ongeacht of je overnacht in de themahotels of niet, de cocktailbars van de hotels zijn na je parkbezoek ook echt een bezoekje waard.

Het Italiaanse buffet in het Colloseo hotel

En mocht je echt high end willen dineren: het Bell Rock-restaurant heeft al jaren op rij 2 Michelin-sterren ! Dat staat voor een volgende keer als beleving op de planning. Reserveren is daarbij wel echt een must!

13. Overnachten in/bij Europa-Park

We geven ook graag wat tips over de verschillende opties om te overnachten in, of nabij het Europa-park. De themahotels, of het Camp Resort van Europa-Park zijn een aanrader. Je logeert op steenworp afstand van de grote attracties en maakt daarbij optimaal gebruik van je pretpark-tijd. Uiteraard kun je ook kiezen voor verschillende soorten en maten accommodaties in de directe omgeving. Je keuze is eigenlijk afhankelijk van het budget dat je wilt besteden!

* Camp resort Europa-Park

uitje, europa park, Europa-Park citytrip
Foto uit het archief toen we er 2019 verbleven

Op een paar honderd meter van de hoofdingang is het het Camp Resort van Europa-Park gelegen en ook een camping waar je een plek kunt reserveren voor je camper, of tent. In het Camp Resort kan men overnachten in ingerichte blokhutten, tipitenten, en huifkarren. Hier verbleven we voorheen met ons gezin dat ideaal en realteif voordelig was. Op het camp resort is er stroom, nette douche voorzieningen, toiletten, etc. Het restaurant op het resort is overigens ook heel tof en geheel in thema, vergeet alleen niet te reserveren! Dit kan al bij je boeking!

Europa-Park citytrip, colloseo, themahotel, uit met kids

* Thema hotels

De themahotels in het park zijn fan-tast-isch, met een service waar andere parken een voorbeeld aan kunnen nemen: gratis parkeren, gratis wifi, gratis gebruik van sauna, zwembaden en fitnesscentrum. Mijn zus en ik logeerden deze keer stijlvol in het Colloseo waar we echt quality time hadden op hoog niveau. Elk nisje, de glazen, de decoratie, het menu… alles is in het thema doorgevoerd. Het Italiaanse buffet, daar kom ik alleen al graag voor terug! Het gehel Europa-Park kent een ruime keuze aan high- end thema hotels:Europa-Park, citytrip duitsland, Europa-park rust, uit met dineren, ideale vakantie met kinderen, eropuit, europa park, pretpark, citytrip zus, vrijgezellen weekend

  • Logeren in een museum bij het hotel „Krønasår – The Museum-Hotel“
  • Middeleeuws overnachten in het hotel “Castillo Alcazar”
  • Portugees klooster in het htoel “SANTA ISABEL“
  • Italiaanse sferen in hotel „COLOSSEO“
  • Een Mediterrane vakantie bij hotel „EL ANDALUZ“
  • De veilige haven van hotel „BELL ROCK“

Als hotel gast krijgt je een half uur eerder toegang tot het park. Dit is ideaal om de populaire attracties alvast te kunnen ervaren zonder lange rijen. Wij waren dan ook vroeg uit de veren om als eerste in Rusland te zijn voor de diverse rollercoasters. En zo hadden we ook vaak een privé attractie zoals bij de draaiende theekopjes!

NB:Gasten die verblijven in de Europa-Park hotels en de tipitenten, blokhutten en huifkarren van het Camp Resort hebben ook het laatste uur gratis toegang tot het park.

14. Reistips richting Europa- Park

Europa-Park ligt in het Zwarte Woud, direct aan de A5 van Karlsruhe naar Basel. Het park bevindt zich bij het pittoreske, Duitse plaatsje Rust, op een uurtje rijden (60 km) van Basel. Hemelsbreed ligt het nog geen 3 km van de grens met Frankrijk verwijderd. Het park is goed te bereiken per auto, maar ook zijn er vliegvelden en stations aanwezig waardoor de reisgelijkheden groot zijn: de bus, vliegtuig of trein is snel genomen.

Per auto aanreizen: check de route

Net zoals meeste Nederlanders reden we via de Duitse autobanen (de Linksrheinische-A61 of Rechtsrheini- sche-A3) naar het zuiden om zo op de A5 te geraken. Vooraf hebben we wel de site van de ADAC gecheckt of er wegwerkzaamheden waren op onze route. Vanuit Frankrijk is het ook eenvoudig aan te reizen. In Luxemburg kun je goedkoop tanken, al rijd je in Frankrijk wel deels over een tolweg.

In de spitstijden kun je Staatsbrug en Frankfurt wel het best mijden. Een alternatieve route vanuit Frankrijk is de prachtige route via het stadje “Sainte Marie aux Mines”

15. Bepaal je reisduur

Een midweek in het Europa-Park is aan te raden, met name buiten het hoogseizoen (mocht dat met schoolgaande kinderen lukken). Op maandag heen, dinsdag naar het park, op woensdag evt. naar het Zwarte Woud en donderdag weer een volle dag in het Europa-Park. De vrijdag kun je dan weer rustig terug rijden. In de omgeving is er namelijk ook veel te doen. Het Zwarte Woud is prachtig om te wandelen, rodelen of om er dorpjes te bezoeken. Voor een volgende keer is dit een goede optie, of wellicht tijdens je doorreis richting Oostenrijk, of Italie.

De geroosterde amandelen zijn een aanrader!

Wij kwamen zelf aan op de zondag waarbij je grotendeels “Stockendes Verkehr” (file) mijdt. Op zondag heb je ook geen last van vrachtverkeer dat voor ons een groot voordeel was. Voor een volgend bezoek plannen we onze reis naar het Europa-park dan ook graag op een studiedag van de kinderen.

Tot slot

We hebben genoten en hebben vrijwel alle attracties kunnen afvinken die op mijn wensenlijstje stond. Mijn zus volgde me als een blij ei en was evenzo enthousiast. ze riep vaak dat ze hier graag met haar gezin terug komt. “Hoezo kende ik Europa-Park niet; ,riep ze vaak. Onze favoriete attracties hebben we zelfs 2 keer bezocht, voor mijn zus was dat Voletarium en voor ons beiden ook wel Wodan, Silverstar en eigenlijk zoveel meer. De shows werden bezocht en het park hebben we echt van binnen en buiten mogen ontdekken. Samen met een avond bezoek aan Rulantica was ons bezoek helemaal compleet.

Wat was het een groot feest om deze keer met mijn lieve zus op pad te zijn. We komen hier dan ook graag weer terug met een groep vrienden en misschien zelfs voor het vrijgezellen feest van een dierbare. Je blijft ontdekken, kijken en genieten. We waren beiden enorm onder de indruk!

De laatste dag pakten we onze koffers, checkten uit na het ontbijtbuffet en stalden onze bagage veilig op in de dakkoffer van de auto. We doken nog het park in om na de lunch huiswaarts te gaan. Mijn wensenlijst was nog lang, maar ik ontkom er niet aan… duty calls en mijn vrije dagen zijn op. We komen dan ook weer heel snel terug, en plannen dan weer een Europa-Park citytrip in met ons gezin, of met een groep vrienden!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief