Delen vinden we super lief

Frankrijk is een enorm populaire bestemming waar ook wij jaarlijks graag vakantie vieren met het gezin. Al jaren staat Frankrijk op nummer 1 en ook verhuizen er steeds vaker Nederlanders naar Frankrijk. Volgens de laatste cijfers van het bureau voor Statistiek gaan er dit jaar maar liefst 150.000 Nederlanders emigreren. Manlief en ik hebben hebben het er ook vaak over gehad dat wij ook goed tot ons recht zouden komen in La douce France.

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

We hebben zelfs huizen bekeken in de Vendée en de Dordogne, maar hebben nooit de stap durven nemen. Des te leuk vond ik het verhaal van Sandra en Paul las van Bennekom die hun hart volgden en een kasteel kochten. We vroegen hen naar hun grote avontuur en ze vertelden ons alle ins en outs. Lees hier hun fantastische verhaal…

frankrijk, joie de vijver, vive la vie

Je droom waarmaken? Gewoon doen! Sandra vertelt…

Na 15 jaar bij Parijs te hebben gewoond met Paul en 4 kinderen, was de tijd om alleen maar mama te zijn nu wel echt voorbij. Enorm leuke kindjes werden pubers die lange dagen naar school gaan en lekker hun eigen ding doen. Paul had het na jaren ook wel gezien om elke dag op kantoor te zitten of op zakenreis te gaan en was toe aan iets anders. Maar ook ikzelf had echt een nieuwe uitdaging nodig. Er miste iets: avontuur, spanning, vrijheid…. het onbekende.

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Gelukkig zijn onze kinderen opgevoed om af en toe risico’s te durven nemen, dromen na te jagen en vooral zoveel mogelijk te doen wat je leuk vindt en hierin je geluk te vinden. Dus waarom zouden wij zelf niet het goede voorbeeld geven en er “gewoon voor gaan”?

Niet denken, maar doen

Begin 2019 namen Paul en ik een aantal spannende beslissingen. Hij stopte (tijdelijk) met zijn werk, en we gingen samen in Frankrijk op zoek naar een nieuwe droomplek. Deze plek moest aan een aantal voorwaarden voldoen: een uniek object met eindeloze mogelijkheden, geschikt voor kleinschallige Chambre d’Hotes en Gites. Maar ook scholen in de buurt, een vliegveld, een treinstation en een grote, leuke stad en dan ook nog op redelijke afstand van de zee. Alles bij elkaar een niet heel simpele verlanglijst……We zorgden voor oppas, prikten een datum en maakten afspraken om verschillende objecten te bezoeken.

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Zoektocht naar dat pareltje…

We startten diep in het Zuid Westen, Biarritz. Vanuit daar een gezellige tocht langs de kust richting het Noorden. Onderweg hadden we afspraken met makelaars, bezochten we huizen en waren we zelf ook gast bij een Chambre d’Hotes. Niets deed ons hart sneller kloppen todat op de laatste dag van onze reis een makelaar belde: “er staat een kasteel uit de 11e eeuw te koop net onder Nantes“. En laat Nantes nou net één van onze favoriete steden zijn van onze vorige vakanties. Geen seconde hebben we getwijfeld, dat kasteel moesten we bezoeken.

Een echt kasteel!

Veel grote landhuizen in Frankrijk heten “Chateau”……maar dit kasteel heeft drie echte torens en een slotgracht, een echt kasteel dus! Chateau de la Preuille, een defensie kasteel met een historie! Hoe bijzonder…… . Zou zo als decor kunnen dienen in een prinsessen– of ridderfilm. Liggend op 8ha terrein, met nog een lostaande toren, een “pressoir” waar vroeger de wijn werd geperst, de slotgracht met een oude duiventoren op een eiland, grote paardenboxen en genoeg weiden voor 6 paarden en liggend aan een prachtige wijngaard, bekend vanwege zijn Muscadet.

Decennia geleden werd dit kasteel gered als ruïne door ene mevrouw Fradin, de 15 jaar daarop werd het verder gerenoveerd door een gepensioneerde Duitse ingenieur en nu aan ons de kans om het kasteel verder op te knappen. Zullen we het doen? Zo’n kans krijg je maar een keer in je leven..

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Gründlichkeit

Terwijl we vroeger vaak op zeker leefden (is ook logisch met 4 jonge kinderen), is het nu de tijd om niet te piekeren, niet verder na te denken, de knoop door te hakken. We gaan ervoor. Maar, we zijn niet helemaal impulsief, want zo’n object moet toch even van binnen en buiten onderzocht worden. Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van een erkende specialist, InterFrance. Dat voelt toch net iets lekkerder, wetende dat zij alles onderzoeken waar wij geen verstand van hebben. En alle belangrijke zaken (rotting, riolering, dak, electra, etc) waren goed. Maar dat was ook weer logisch, want de renovatie was gedaan door een Duitse ingenieur. Alles was in Chateau de la Preuille zeer “gründlich” afgewerkt en dat in Frankrijk!

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Het werd ons gegund

We hebben een bod gedaan, en het werd ons gegund! We worden de trotste bewoners van Chateau de la Preuille! Eind 2019 waren we verhuisd, voor het eerst Kerstmis in een kasteel. Dit maakte het extra leuk om alles mooi aan te kleden, te versieren, knutselen en zelfs onze kinderen vonden het een “echte Kerst” dit jaar. Het voelt nog steeds bijzonder om iedere ochtend hier wakker te worden. Wennen aan alle dieren om ons heen, en dat zijn er nogal wat! De winter was nat en koud, dus hadden we goed de tijd om binnen te beginnen en de 4 Chambre d’Hotes aan te pakken terwijl Paul de privé vertrekken onder handen nam.

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Enchanté

Moet toch vreemd zijn geweest voor onze buren in de boederijen vlakbij ons. Een Nederlands gezin, kentekenplaten uit Parijs, 4 blonde kinderen, en wij die elke dag in ons kloffie alles zelf aan het doen zijn. Geen hulp van buitenaf. Een goede buur is beter dan een verre vriend, en dat geldt nog sterker in Frankrijk, en zeker op ’t platteland. Binnen twee weken na aankomst hebben we iedereen uitgenodigd op ons kasteel. ‘Bienvenue au Chateau de la Preuille’

De boeren, de burgemeester, de bank, het office du tourisme. We werden warm omarmd en alle hulp werd ons aangeboden. Net ietsje makkelijker als ze merken dat die rare Nederlanders Frans spreken, en onze kinderen naar Franse scholen gaan. Ook moesten ze lachen als ik weer eens onder verf, scheuren in mijn kleding als “chatelaine” advies kwam vragen……

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Onze eerste gasten

Toen kwam onze eerste gast in Chateau de la Preuille, de familie Corona. Het plan was om in April 2020 open te gaan. De eerste boekingen waren al binnen. Maar door de LockDown kwam alles tot een stop en werd alles geannuleerd. Maar, positief gezien, nu hebben we nog meer tijd om alles nog leuker, magischer te maken. Ons doel is namelijk om vakanties te bieden voor jonge gezinnen, unieke ervaringen te bieden, creatieve activiteiten te bedenken met name voor de kinderen. Maar ook romatische avonden, wellicht zelfs trouwerijen in de toekomst.

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Magische vakantie in Chateau de la Preuille

Dus nu de tijd om creatief te zijn: een grote vuurplaats gemaakt van oude stenen van het kasteel, schatgraven in de tuinen, romantische prieeljes maken, feestverlichting in de bomen aanbrengen, wijn voor kinderen maken (druivensap in ouderwetste kelken), een paarden/dinner show in onze tuin organiseren met als verhaal lijn Chateau de la Preuille, verbogen decoraties in de Chambres aan te brengen, de gites helemaal in wijnthema maken….enz. We zijn nog lang niet klaar, we hebben nog zoveel ideeen. En dat wilden wij ook: een droomplek met oneindige mogelijkheden….en oneindig is het!

Chateau de la Preuille, frankrijk, chateau, kasteel, droom, emigreren, chambree d'hotes

Its not perfect, Chateau de la Preuille is paradise

Het Chateau de la Preuille verhaal van Sandra en Paul is fantastisch om te lezen en echt een droom die voor hen uitkomt. Zodra we de mogelijkheid hebben gaan we graag Chateau de la Preuille bewonderen en zullen er dan onze eigen review over schrijven. Voor ons is het een echte ‘Coup de Coeur‘, zoals de Fransen het mooi verwoorden. Een ontdekking die ontdekt zal gaan worden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Chateau de la Preuille en wil je dolgraag meer weten over Chateau de la Preuille? Bezoek dan keer de website en social media kanalen voor meer impressie beelden.

Website | Instagram | Facebook

wijnproeverij kasteelhoeve

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief