Delen vinden we super lief

moeder stereotypering types

Ik ben als moeder niet in een hokje te stoppen riep ik volmondig. Maar hé ook ik ben stiekem een stereotyp moeder. Dat werd me helemaal duidelijk toen ik de moeders op het schoolplein bij mijn zoontje uiteen ging zetten.

Je zag ze voorbij komen bij de TV serie luizenmoeder en kunt zo uittekenen wie, wie is. Ook als ik in mijn vrienden kring rondkijk, kan ik de meesten wel in een stereotyperend hokje stoppen… Ik ben benieuwd in wie jij je herkent, of ben je een mix van een paar type moeders?

Zo heb je 

1. De controller

Deze moeders zijn niet heel flexibel, maar eerlijk is eerlijk, ze hebben alles in orde. Bij hen moet je zijn als je even het overzicht kwijt bent. Of als je in het park zit met je kleintje en je luiers, of de babyfles vergeten bent. Ik geef hierbij dan ook toe dat ik niet tot deze categorie behoor. Een vriendin haalt nog geregeld aan dat we gingen lunchen in het Amsterdam chique Strand Zuid zonder luiers met een jonkie van een paar maanden…oops

werkplezier fossil q homeworktime Familie Agenda

2. De hippe moeder

Deze moeders lopen smettteloos door het leven, alsof deze moeders zo uit een magazine komt wandelen. Alles klopt, de schoenen, het haar en de accessoires. Hoe doen deze moeders dit toch? Ze zijn van alle laatste trends op de hoogte en weten precies wat “HOT” is en wat “NOT”. Ze zijn actief op Social media en hebben tig volgers met hun hippe en mooie levensstijl. Het ziet er altijd “effortles” uit en hebben alles ‘picture perfect” in orde hebben.

Ik weet nog dat ik in mijn laatste zwangerschap een paar hippe moeders ben gaan ontvolgen, gewoon omdat het zo irreëel en onhaalbaar voor mijzelf leek. Bij mij thuis verliep alles prima, maar ik kon me hier even niet aan spiegelen. De #instasmile kreeg ik op de gezichten van mijn kids, maar om ze er #instaperfect op te krijgen mislukte keer op keer. Dit zie je overigens ook terug op mijn instagram wall. Het ziet er heel kleurrijk uit, maar ook wel 1 complete chaos.

familievakantie kamperen, voornemens

3. De tweede kans moeder

Er zijn moeders die hun missie in de jeugdjaren zijn misgelopen. Is het die modellen, sport, muzikale of zang carrière, of was je toch liever dokter geworden? Er zijn ouders die het vervolgens projecteren op hun kinderen en ze intens pushen. Ik zie het vaak aan de kant van het hockeyveld, of bij buitenschoolse activiteiten. De overdrevenheid spat er van af! Soms wil een kind gewoon echt niet en kun je ze echt beter laten spelen. Ik kan het proberen bij mijn dochter, maar ze wil echt geen ballerina worden! Sommige moeders projecteren hun eigen (gewenste) leven op die van hun kinderen, als dat maar goed gaat.

ballet sporten

4. De “verstrooide” moeder

Deze moeders komen vaak te laat en vergeten nogal eens een afspraak. Ze werken totaal niet met een planning en hun tas en auto is een chaos. Ze maken zich vooral nergens druk om, maar lopen vervolgens in tig sloten tegelijkertijd. Dit zijn die vrouwen die altijd weer “even langs huis” moeten omdat ze iets zijn vergeten. Een dagje er op uit met deze type moeder is een uitdaging, maar zorgt wel weer voor heel veel reuring. Mijn zus is heerlijk verstrooid, maar op de één of andere manier regelt ze het weer hartstikke goed. Ze staan overigens wel veel realistischer in het leven dan de control freak.

hutten bouwen huttenbouwen weekoverzicht
Heerlijke chaos bij de verstrooide moeder
ballet, sport

5. De brave moeder

Deze brave moeders doen alles volgens het boekje en “omdat het zo hoort ” Ze volgen braaf de regels op en zijn precies overal van op de hoogte. De lunchbox van de kinderen ziet er altijd perfect & verantwoord uit. Een Sultana of krentenbol meegeven? Foei, veel te veel suiker en dat hoort niet. Regels zijn er dan ook niet om gebroken te worden. Deze moeders hebben alles op de rit en staan zelden voor verrassingen. Ook weten ze wat er speelt in de klas en wat er van hen wordt verwacht. Het zijn de brave buitenbeentjes.

bento box, mymepal, lunchbox, ontbijt
Een sultana of ontbijt koek mag ‘officieel‘ niet in de broodtrommel.

6. De perfecte moeder

Bloedirritant, deze perfecte moeders. Het lijkt soms wel alsof echt alles bij hen klopt! Wat is toch het geheim, vraag ik me iedere dag af.. Ze werken, hebben een smetteloos huis, een ideale relatie, een prachtig kapsel, plaatjes van kinderen, ze zijn inspirerend, intelligent, een leuk mens en lijken alles voor elkaar te hebben. Met positieve jaloezie kan ik deze moeders bewonderen.

kapper, perfecte moeder
2 keer per jaar een perfect kapsel als ik naar de kapper ben geweest. Slopend, is die basisschooltijd, maar stiekem ook wel ontzettend leuk. 

Hoe krijgen ze het toch voor elkaar! Ze komen wel overeen met de hippe moeders, maar de perfecte moeder houdt zich niet zo met social media en uiterlijk bezig. Die is meer bezig met het organiseren van speurtochten, diners en weekendjes weg met het gezin. Het is niet zozeer mijn ambitie om een perfecte moeder te zijn, dat ben ik zeer zeker niet. Ik doe ook maar mijn best waarbij ik soms mezelf iets te veel vergeet, dat is ook niet goed!

Gerelateerde blog: Tips om de meest geweldige moeder te zijn en je balans te bewaken

7. De klittenband moeder

Er bestaan moeders die hun kinderen geen enkel moment vrij, of ‘los’ laten. Of dat ze er bij alles bovenop zitten, geen risico’s laten nemen en overal een reactie op hebben. Ze kunnen nog net zelf ademhalen, maar zijn het liefste de hele dag omringd met hun kinderen. Deze moeders zijn vooral bang voor het “lege nest syndroom” en blijven met alle activiteiten aan hun kinderen klitten. Deze kinderen worden ook al snel jong volwassen doordat ze altijd bij de ouders blijven zitten. Op jonge leeftijd praten ze ook al mee met de volwassen gesprekken.

knuffelen tegen de kou, straffen

8. De “ik-weet-het-altijd-beter” moeder

Bij ons op het schoolplein zijn er moeders die echt alles (beter) weten. Ze hebben er of iets over gelezen, hebben het zelf ervaren, of hebben een vriendin die het overkomen is. Het zijn wandelende Wikipedia kenners. Als je iets niet weet of ergens achter wil komen, zijn zij overigens wel de beste raadgevers. Ze zijn immers van alles op de hoogte en kennen de roddels van het schoolplein! Vaak komen deze moeders met fijn, goed bedoeld advies. Soms moeten ze echt even hun mond houden, omdat het betweterig over kan komen.

kerstkaart, carnavalskleding
Ook moeders zijn wel eens B(engels) we doen immers ook maar wat!

9. De “wanna be cool” moeder

Voor kinderen is dit vreselijk, de moeder die probeert mee te praten met de vriendjes. Hip mee wil doen met de laatste trends, maar er eigenlijk helemaal niets van begrijpt. Deze moeders kunnen beter hun mond houden, dan zich ergens gênant mee te gaan bemoeien. Ook ik doe zo nu en dan een poging, maar wordt keer op keer met een blik van de kis op mijn plek gezet, te grappig. En ik moet al helemaal niet proberen om op de segway, of skateboard stoer te willen doen. Dit gaat gewoon vaak niet goed!

vriendschapssieraden souza friendship l.o.l
Laat het hip zijn, maar over aan de kinderen!

10. De smetvrees moeder

Onderstaande video laat het al gekscherend op een overdreven manier zien. De smetvrees moeders zijn overal bang voor en lopen voorop met de billendoekjes en desinfecteer gel. Ze laten hun kinderen liever niet al te veel ‘vrij’ rond lopen, want stel je voor dat er iets gebeurd!

In een speeltuin zie je ze ook steeds dichtbij hun kinderen rondlopen en bij elke beweging mee deinzen. “Pas op<” is dan ook een veelgehoord woord bij deze type moeder. Met het coronavirus zul je deze moeders niet veel op straat zien en hebben zich uit voorzorg al een jaar in quarantaine gezet.

type moeder

11. De moeder met oogkleppen op: ‘Mijn kind is geweldig

De moeder die overal een weder antwoord op heeft, ziet haar kroost als de beste en leukste kinderen ever. Ze staan ook zeer zeker niet open voor verhalen van andere moeders. Ze horen hun eigen, prachtige, succesverhalen graag aan. Liep jouw kindje bij 14 maanden dan liepen haar kinderen al bij 10 maanden Zit jouw kindje op Hockey, haar kinderen zitten in de eredivisie. Bij het beschrijven van deze moeder, houd ik me gelijk 2 moeders voor die precies aan dit profiel voldoen. Bij hen is het altijd, beter, heftiger, slechter of extremer. Uiteraard mag je beretrots zijn op je kids, maar daarmee zijn die van mij heus niet minder.

Monkey Town Diemen

12. De “Real deal, Chill” moeder

De overtreffende trap van moe, is Moeder. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn en soms komt deze moeder ook liever niet uit bed. Er zitten vaak vlekken op haar kleren, consultatie bureau afspraken worden vergeten en het huis is vaak een rommeltje. Deze moeder ziet het moederschap niet als een wedstrijd tussen moeders en doet lekker haar eigen ding! Maar als je denkt dat er geen structuur achter zit heb je het mis. Ze maken er alleen niet zo’n “big deal””  van en laat alles lekker zijn gangetje gaan. Gewoon lekker chill! Van deze moeders kan ik nog best veel leren!

13. De gezellige moeder

Deze moeder is altijd in voor gezelligheid en hun huis is een heuze Stuif es in’.Vriendjes komen hier heel graag spelen en het is er een komen en gaan van kinderen en hun vriendjes. Deze moeders hebben ook altijd een goed gevulde koelkast met wijn en versnaperingen. Het lijkt een chaos maar stiekem hebben ze alles onder controle. Een soort van “gecontroleerde chaos”.

14. De onzichtbare moeder

In mijn omgeving ken ik een paar onzichtbare moeders. Ze hebben geen profiel op social media en vinden het allemaal wel prima zoals het loopt en gaat. Ze treden niet op de voorgrond en je komt pas achter hun bestaan als je op een ouderavond toevallig met ze in gesprek raakt. het blijft me verbazen dat dit er best veel zijn. Het lijkt me overigens heerlijk rustig om geen bestaan te hebben op social media, geen TV verbinding te hebben en de buitenwereld te laten voor wat het is!

“En welke moeder ben jij? Mis je nog een moeder die bij jou op het schoolplein rondloopt? Let me know! Altijd leuk om te weten! Ik ben in ieder geval omringd door kleurrijke persoonlijkheden.  Al zijn sommige moeders wel bloed-irritant ;-D”

Mijn mama profiel
Avonturen texel moeder stereotypering types

Ik ben wel in drie verschillende categorieën te plaatsen.
De “gezellige moeder” aangezien er altijd tig kinderen rondrennen en we altijd een “”Stuif es in” hebben. Er is altijd wat te doen bij ons thuis en iedereen is welkom. Er schuift dan regelmatig iemand aan tijdens het eten, of er blijft iemand logeren. Ook ben ik een “verstrooide” en “realdeal” moeder. Mijn collega’s seinen me vaak in de ochtend als ik een melkvlek van Lucas op mijn schouder heb zitten, of vieze pindakaas vingers op mijn blazer.

Ook vergeet ik nooit meer het moment dat ik op een evenement was en geen luiers bij me had en een extra romper voor kleine Lucas. Thank god kwam ik mijn neef tegen toen zijn luier was doorgelekt en de romper er onder zat. Ik ben dan uiteraard ook heel blij met vriendinnen die alles op orde hebben 😀 En met die man van me die echt een control-daddy is, want die varianten hebben we ook nog …..

En tja ik geef het toe dat ik soms ook echt de onzichtbare moeder ben en zo nu en dan de control freak naar boven komt! Ik ben zeer zeker vaak genoeg een ontaarde moeder! Maar ik doe het allemaal in ieder geval met heel veel liefde!

burn out, moederschap, werk

Gerelateerde blog: Werkende moeders zijn slechte moeders

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief