Delen vinden we super lief

moeder stereotypering typesIk ben als moeder niet in een hokje te stoppen riep ik volmondig. Maar hé ook ik ben stiekem een stereotype moeder. Dat werd me helemaal duidelijk toen ik de moeders op het schoolplein bij mijn zoontje uiteen ging zetten. Je ziet ze voorbij komen bij de tv serie luizenmoeder en kunt zo uittekenen wie, wie is. Ook als ik in mijn vrienden kring rondkijk, kan ik de meesten wel indelen… Ik ben benieuwd in wie jij je herkent, of ben je een mix van een paar type moeders?

Zo heb je 

 • De controller

  De control freak moeder met een check-list waar je U tegen zegt. Ze hebben hun telefoon vol staan met handige apps zoals de “To-Do-Ist App“, een weekplanner of agenda waarbij alle afspraken nauwgezet in de gaten worden gehouden. Al tijdens de zwangerschap werd alles gepland en georganiseerd en dat is na de geboorte ook zo gebleven. Slaapjes, hapjes, alles verloopt in een strakke planning. Deze moeders zijn niet heel flexibel, maar eerlijk is eerlijk ze hebben alles piccobello in orde. Bij hen moet je zijn als je even het overzicht kwijt bent. Of als je in het park zit met je kleintje en je luiers, of de babyfles vergeten bent.

 • De hippe moeder

  Smettteloos, alsof deze moeders zo uit een magazine komt wandelen. Alles klopt, de schoenen, het haar en de accessoires. Hoe doen deze moeders dit toch? Ze zijn van alle laatste trends op de hoogte en weten precies wat “HOT” is en wat “NOT”. Ze zijn actief op Social media en hebben tig volgers met hun hippe levensstijl. Het ziet er altijd “effortless” uit en dat ze alles ‘picture perfect” in orde hebben. Ik weet nog dat ik in mijn laatste zwangerschap een paar hippe moeders ben gaan ontvolgen, gewoon omdat het zo irreëel en onhaalbaar voor mijzelf leek. Bij mij thuis verliep alles prima, maar ik kon me hier even niet aan spiegelen. De #instasmile kreeg ik op de gezichten van mijn kids, maar om ze er #instaperfect op te krijgen mislukte keer op keer.

 • De tweede kans moedermoeder stereotypering types

  Er zijn moeders die hun missie in de jeugdjaren zijn misgelopen. Is het die modellen, of zang carrière, of die medische opleiding? Er zijn ouders die het vervolgens projecteren op hun kinderen en ze pushen. Ik zie het  vaak aan de kant van het voetbalveld en ze er overdreven kansen voor vrij maken. Soms wil een kind gewoon echt niet. Ik kan het proberen bij mijn dochter, maar ze wil echt geen ballerina worden! Sommige moeders projecteren hun eigen (gewenste) leven op die van hun kinderen, als dat maar goed gaat.

 • De “verstrooide” moeder

  Deze moeders komen vaak te laat en vergeten nogal eens een afspraak. Ze werken niet met een planning en hun tas en auto is een chaos. Ze maken zich vooral nergens druk om, maar lopen vervolgens in tig sloten tegelijkertijd. Dit zijn die vrouwen die altijd weer “even langs huis” moeten omdat ze iets zijn vergeten. Een dagje er op uit met deze type moeder is een uitdaging, maar zorgt wel weer voor heel veel reuring.

 • De brave moeder

  Deze moeders doen alles volgens het boekje en “Omdat het zo hoort ” Ze volgen braaf de regels op en weten precies hoe het hoort. De lunchbox van de kinderen ziet er altijd perfect & verantwoord uit. Een Sultana of krentenbol meegeven? Foei, veel te veel suiker en dat hoort niet.

 • De perfecte moeder

  Bloedirritant, want je vraagt je iedere dag af wat haar geheim is. Ze werken, hebben een smetteloos huis, een ideale relatie, plaatjes van kinderen, is inspirerend, een leuk mens en lijkt alles voor elkaar te hebben. Met positieve jaloezie kan ik deze moeders bewonderen. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar! Ze komen wel overeen met de hippe moeders, maar de perfecte moeder houdt zich niet zo met social media en uiterlijk bezig. Die is meer bezig met het organiseren van speurtochten, dinertjes en weekendjes weg met het gezin.

 • De “klittenband” moedermoeder stereotypering types

  Er bestaan moeders die hun kinderen geen enkel moment vrij, of ‘los’ laten. Of dat ze er bij alles bovenop zitten en overal een reactie op geven. Ze kunnen nog net zelf ademhalen, maar zijn het liefste de hele dag omringd met hun kinderen. Deze moeders zijn vooral bang voor het “lege nest syndroom” en blijven met alle activiteiten aan hun kinderen klitten. Deze kinderen worden ook al snel “volwassen” doordat ze altijd bij de ouders blijven zitten en met volwassen gesprekken mee praten.

 • De “ik-weet-het-altijd-beter” moeder

  Bij ons op het schoolplein zijn er moeders die echt alles (beter) weten. Ze hebben er of iets over gelezen, hebben het zelf ervaren, of hebben een vriendin die het overkomen is. Het zijn wandelende Wikipedia kenners. Als je iets niet weet of ergens achter wil komen, zijn zij de beste raadgevers. Ze zijn immers van alles op de hoogte! Vaak komen deze moeders met fijn, goed bedoeld advies. Soms moeten ze echt even hun mond houden, omdat het betweterig over kan komen.

 • De “wanna be cool” moeder

  Voor kinderen is dit vreselijk, de moeder die probeert mee te praten met de vriendjes. Hip mee wil doen met de laatste trends, maar er eigenlijk helemaal niets van begrijpt. Deze moeders kunnen beter hun mond houden, dan zich ergens gênant mee te gaan bemoeien. En al helemaal niet proberen om op de segway, of skateboard stoer willen doen!

 • De smetvrees moeder

  Onderstaande video laat het al gekscherend op een overdreven manier zien. De smetvrees moeders zijn overal bang voor en lopen voorop met de billendoekjes en desinfecteer gel. Ze laten hun kinderen liever niet al te veel ‘vrij’ rond lopen, want stel je voor dat er iets gebeurd! In een speeltuin zie je ze ook steeds dichtbij hun kinderen rondlopen en bij elke beweging mee deinzen. “Pas op” is dan ook een veelgehoord woord bij deze type moeder.

 • De moeder met oogkleppen op: Mijn kind is geweldigmoeder stereotypering types

  De moeder die overal een weder antwoord op heeft ziet haar kroost als de beste en leukste kinderen ever. Ze staan ook zeer zeker niet open voor verhalen van andere moeders. Ze horen hun eigen, prachtige, succesverhalen graag aan. Liep jouw kindje bij 14 maanden dan liepen haar kinderen al bij 10 maanden Zit jouw kindje op Hockey, haar kinderen zitten in de eredivisie. Bij het beschrijven van deze moeder, houd ik me gelijk 2 moeders voor die precies aan dit profiel voldoen. Bij hen is het altijd, beter, heftiger, slechter of extremer. Uiteraard mag je beretrots zijn op je kids, maar daarmee zijn die van mij heus niet minder!

 • De “Real deal, Chill” moeder

  De overtreffende trap van moe, is Moeder. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn en soms komt deze moeder ook liever niet uit bed. Er zitten vaak vlekken op haar kleren, consultatie bureau afspraken worden vergeten en het huis is vaak een rommeltje. Deze moeder ziet het moederschap niet als een wedstrijd tussen moeders en doet lekker haar eigen ding! Maar als je denkt dat er geen structuur achter zit heb je het mis. Ze maken er alleen niet zo’n “big deal””  van en laat alles lekker zijn gangetje gaan. Gewoon lekker chill!

 • De gezellige moedermoeder stereotypering types

  Deze moeder is altijd in voor gezelligheid en hun huis is een heuze Stuif es in. Vriendjes komen hier heel graag spelen en het is er een komen en gaan van kinderen en hun vriendjes.Deze moeders hebben ook altijd een goed gevulde koelkast met wijn en versnaperingen. Het lijkt een chaos maar stiekem hebben ze alles onder controle. Een soort van “gecontroleerde chaos”.

 • De onzichtbare moeder

  In mijn omgeving ken ik een paar onzichtbare moeders. Ze hebben geen profiel op social media en vinden het allemaal wel prima zoals het loopt en gaat. Ze treden niet op de voorgrond en je komt pas achter hun bestaan als je op een ouderavond toevallig met ze in gesprek raakt.

“En welke moeder ben jij? En mis je nog een moeder die bij jou op het schoolplein rondloopt? Let me know! Altijd leuk om te weten! Ik ben in ieder geval omringd door kleurrijke persoonlijkheden.  Als zijn sommige moeders wel bloed-irritant ;-D”

Mijn mama profielAvonturen texel moeder stereotypering types

Ik ben wel in drie verschillende categorieën te plaatsen.
De “gezellige moeder” aangezien er altijd tig kinderen rondrennen en we altijd een “”Stuif es in” hebben. Er is altijd wat te doen bij ons thuis en iedereen is welkom. Er schuift dan regelmatig iemand aan tijdens het eten, of er blijft iemand logeren. Ook ben ik een “verstrooide” en “realdeal” moeder. Mijn collega’s seinen me vaak in de ochtend als ik een melkvlek van Lucas op mijn schouder heb zitten, of vieze pindakaas vingers op mijn blazer. Ook vergeet ik nooit meer het moment dat ik op een evenement was en geen luiers bij me had en een extra romper voor kleine Lucas. Thank god kwam ik mijn neef tegen toen zijn luier was doorgelekt en de romper er onder zat. Ik ben dan uiteraard ook heel blij met vriendinnen die alles op orde hebben 😀 En met dei man van me die echt een control-daddy is, want die varianten hebben we ook nog …..

Onderstaande video is herkenbaar en hilarisch; “Poop or Chocolate”
Dit had ik soort van kunnen zijn … Zo extreem is het gelukkig bij mij niet! Ik heb alles aardig onder controle. Kan ook niet anders met een fulltime baan, drie kids en een huishouden van Jan steen….

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief