Delen vinden we super lief

De eikenprocessierups kruipt weer rond en veel mensen hebben er veel last van. Vooral onze kindjes die graag buitenspelen. De GGD adviseert o.a ‘douchen‘ en insmeren met “Aloë Vera’. En laten wij daar nu eens de perfecte tip voor hebben: Curaloe Body Gel. Het werkt goed gezien de 95% VERSE Aloë Vera. Dit en meer in onze blog over onze Eikenprocessierups rups die ons land in zijn greep houdt!

Eikenprocessie wattes…

De kranten staan er mee vol en vele plekken zijn onbegaanbaar als we op avontuur gaan! De Eikenprocessierups zit in de maanden mei en juni in een groot aantal eikenbomen.

Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Helaas ben ik er slachtoffer van een deel ik mijn kennis dan ook graag. Ook vooral omdat wij zelf ook veel in de bossen te vinden zijn.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april tot begin mei in het voorjaar, komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen.

processierups
Spelen tussen de bomen op Olmenhorst

Deze nesten bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder (zonder brandharen). Het lijken zulke onschuldige diertjes, maar schijnt bedriegt…

Hoe te herkennen

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Het nest van de eikenprocessierups zit op de zuidzijde van de stam of in de oksels van dikke takken. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom echt volledig kaalvreten. Op de camping in Bakkum zitten we gelukkig in het dennenbos, maar het blijft oppassen geblazen!

Wist je dat…

En wist je dat op plaatsen waar de eikenprocessierups aanwezig is, de brandharen nog geruime tijd (circa zes tot acht jaar) voor ongemak kunnen zorgen? De natuur neemt ons echt te grazen lijkt wel. Eerst de teek en nu de eikenprocessierups …

Klachten eikenprocessierups

Heb je ook veel jeuk en onverklaarbare huiduitslag? De haren van de eikenprocessierups kunnen de volgende klachten geven;

Jeuk, rode, pijnlijke huiduitslag, irritatie aan de ogen en irritatie aan de luchtwegen

Het is daarom verstandig om zoveel mogelijk uit de buurt van eikenbomen met nesten van eikenprocessierupsen te blijven. De haren van de rupsen kunnen overigens ook door de wind meegevoerd worden. En heb je toch klachten? Let dan vooral op de volgende punten:

*niet krabben *spoel de huid en ogen met water *strip de huid met plakband *douche en trek andere kleding aan *smeer je in met Aloë Vera *ga bij ernstige klachten naar de huisarts

buiten de pixels pearle

Oplossingen gezocht

Doordat de eikenprocessierups een grote plaag vormt in Nederland, is er op dit moment veel behoefte aan extra oplossingen voor de vreselijke jeuk en de rode bultjes op de huid die je krijgt als je in aanraking bent geweest met de haartjes van deze rups. Om de symptomen tegen te gaan kun je volgens de GGD het beste eerst gaan douchen en daarna insmeren met een Aloë Vera gel .

Aloë Vera

De Curaloe Body Gel met 95% Aloë Vera, Tea Tree olie en lavendel olie is ideaal om de jeukende huid en rode bultjes op de huid tegen te gaan na contact met de haartjes van deze rups. Breng na het douchen de Body Gel aan op de geïrriteerde plekken.

Waarom werkt dit merk zo goed?

Het grootste gedeelte van huidverzorgingsproducten bestaat vaak uit water ? Bij Curaloe is het eerste ingrediënt dat je op de verpakking ziet staan; Aloe Barbadensis Leaf Juice. Met andere woorden; de basis bestaat verse Aloë Vera.

Curaloe gebruikt de pure gel, uit het blad van de Alöe Vera- plant, direct in haar producten. Geteeld onder de zon van Curaçao en vanaf de plantage zo de verpakking in. Deze moeder weet wat ze moet doen.

Verkrijgbaarheid

Curaloe body gel is verkrijgbaar bij Etos en won eerder dit jaar de Dutch Beauty Award, de felbegeerde prijs van cosmetica journalisten. Curaloe Body Gel €25,95 | Verkrijgbaar bij ETOS

Tot slot

Voorkomen is uiteraard genezen, maar we willen eht buitenspelen ook neit tegengaan. Het klimbos in het Amsterdamse bos, het bos bij de boomhut en bij Bakkum … overal staan er eikenbomen. Het is dus oppassen geblazen!

bos, Eikenprocessierups, Bakkum

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief