Delen vinden we super lief

De duurdere aanschaf bij kinderen is toch echt wel de kinderfiets. Oh boy, sta d’r maar aan. Zoonlief heeft net zijn jongensfiets gekregen en dochterlief gaat ook de hoogte in. Het ‘leren fietsen’ ging rap en voor ik het door had, scheurden ze door de straat op hun fietsjes.

En nu ontkomen we er niet aan, ook dochterlief heeft een nieuwe, grotere fiets nodig. Haar verjaardag staat voor de deur, waardoor een kinderfiets het ultieme cadeau is. Mijmerend denk ik terug aan haar eerste fietsritje.. In deze blog blik ik even terug op het mooie van ‘leren fietsen…..

Leren fietsen… sweet memories

Je kindje leren fietsen heeft zijn charme. Hoe stoer is het als je kind zelf kan fietsen? Toch hebben velen er ook een spookbeeld bij. Stel je voor dat ze valt, papa die al 150 keer de straat op en neer heeft gerend achter de fiets aan en een huilend kind dat niet meer wil. Om deze spookbeelden te voorkomen, hebben we een aantal ervaringstips verzameld voor ouders die hun kind willen helpen om zelfstandig te fietsen.

Wanneer beginnen?

De belangrijkste tip is eigenlijk: start er pas mee als je kind hier zelf om vraagt . Dan weet je ook zeker dat je kind gemotiveerd is om het te leren en maak je meteen korte metten met de 150 keer op en neer de straat doorrennen. Je kind zal ook meer gefocust zijn op het leren fietsen en de tips die je geeft opvolgen. Ga ook zeker even in gesprek en leg uit wat de bedoeling is. Wat bij ons ook enorm hielp is haar droomfiets geven… inderdaad de prinsessen, roze fiets.

Dit bericht bekijken op Instagram

… denk ik ook schatje ….  Haar kleine beentje kunnen ons bijna niet meer bijhouden … #groeispurt #nieuwefiets #bikelife #dutchie #mijnmeisje #kortebeentjes #groeien #milesandmemories #oililyandme #milesandmiles #frozenbike #boodschappenmandje #fiets #samenzijn #visjeeten #fietszoektocht #keuzemaken #bikelife #colourfulllife #zonnetje #buitenzijn #groterefiets #werkaandewinkel #duurgeintje

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Vertrouwen in het leren fietsen

Eigenlijk is alles gebaseerd op vertrouwen. Leg zeker even uit dat er een kans bestaat dat je kind een keer kan vallen. Dit is iets wat er bij hoort en dat de kans verkleind kan worden door de voeten richting de grond te wijzen. Zo kan de val opgevangen worden met zijn eigen voeten.

Waar ik zelf op heb gelet bij de keuze van de juiste kinderfiets, is de hoogte van de fiets (inch). Koop niet een fiets ‘op de groei“. De kleine kinderbeentjes komen dan niet bij de grond dat het vertrouwen niet goed doet.

Stappenplan

Waarschijnlijk zijn er al wat stappen gezet voordat je kind vraagt om te leren fietsen. Een loopfiets is bijvoorbeeld een goede manier om al aan het evenwicht en het tempo te wennen. Het enige dat daaraan ontbreekt zijn de trappers. Zo kan je de overstap naar een gewone fiets al makkelijker maken.

Als de volgende stap een fiets met zijwieltjes is, kan je kind daar langzaam aan wennen. Dan zijn er ineens wel die trappers waar het mee om moet leren gaan en dan zijn er de zijwieltjes als ‘back-up’. Bij mijn dochter waren ge zijwieltjes meer nodig bij haar nieuwe fiets. Al was wel een geruststelling dat ze er bij zaten in het pakket. haar nieuwe fiets is immers wel al ‘18inch’.

Om de uitdaging naar een gewone fiets in kleine stapjes te doen, kan je de zijwielen overigens ook regelmatig bijstellen. Door ze steeds een stukje hoger te zetten, heeft de fiets steeds meer bewegingsvrijheid. Zo kan je kind in kleine stapjes wennen aan het fietsen zonder die extra wieltjes aan de zijkant.

Dochterlief had al wel haar voorkeur uitgesproken voordat we de nieuwe fiets online bestelden. “Mam ik wil heel graag een roze fiets, een prinsessenfiets” Met haar grote wens in mijn achterhoofd, ben ik online gaan struinen naar de beste kinderfietsen. En wat was ze blij en dankbaar..

Een kinderfiets kopen; waarop letten

Het is belangrijk dat de fiets goed afgesteld staat op je kind, vooral de eerder benoemde hoogte. Samen met dochterlief ben ik de website uitgebreid gaan bekijken en ze was zelf betrokken bij de keuze van haar fiets. Dan wist ik zeker dat haar fiets voldeed aan de prinsessen variant! Het zadel moet ook echt goed zitten en vergeet niet om de zijwieltjes goed af te stellen. Door het samen op te pakken zijn ze meer gemotiveerd om zelf te fietsen.

De keuze was reuze

Nog een aantal tips

Wacht niet tot het mooi weer is met het leren fietsen. Als je kind aangeeft dat het wil leren fietsen, begin dan gelijk! Als je wacht, heb je kans dat de motivatie afneemt en dan is het maar de vraag wanneer die er wel weer is.

Leg goed uit wat de bedoeling is. Hoe duidelijker je van tevoren bent, hoe beter je kind weet waar het aan toe is. Zeg bijvoorbeeld waar je je kind loslaat en tot hoever hij door kan fietsen. Vraag wat je kind van jou verwacht en leg uit hoe jij daarbij kan helpen. Alles wat je bespreekt voordat je daadwerkelijk de fiets pakt, hoef je niet meer te bespreken tijdens het leren fietsen.

Merk je dat het goed gaat? Haal er wat supporters bij. Je kind zal zich trots voelen en nóg meer zijn best gaan doen. Ook voor jou als ouder is dit een trots moment en daar mag jij ook zeker van genieten.

De droomfiets van Yvette online besteld en het was gelijk de juiste match, love it!

Was het fietsen bij jullie ook zo’n geniet moment?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief