Delen vinden we super lief

rugtas, rugzak, school rugzak, hockey, AMHC, sportclub, hockey apeldoorn, hockeyclub, apeldoorn, ordenbos, sportclubje

Eerlijk, is eerlijk er wordt veel van je gevraagd als ouder. Rijden naar de boerderij, straatwacht, luizenmoeder, bardienst, school, sport, of familie activiteiten…. we hoeven ons nooit te vervelen. Als ik mijn Whatsapp groepen bekijk, krijg ik het er soms spaans benauwd van. De agenda’s staan vol met activiteiten waar multi-taskingskills van de hoogste plan bij komt kijken. En ook weten we; zonder vrijwilligers geen extra leuke activiteiten waardoor ik er iedere keer weer in tuin.

Vrijwilligers maken het verschil

Hoe druk we het soms zelf al hebben, binnen (elke sport)club speelt het enthousiasme en de inzet van vrijwilligers een cruciale rol. Zodra je je kind heb aangemeld bij een sport, word er aanspraak gemaakt op je inzet en gedrevenheid. En dat niet alleen, ook in de klassenapp zijn er regelmatig oproepen met de vraag naar support. Met drie kinderen is dat een uitdaging om te combineren naast je werk, service club en school activiteiten. Toch doe ik mijn uiterste best om mijn steentje bij te dragen als vrijwilliger, daar waar ik kan. Vrijwilligers vormen immers het hart van de maatschappij en dragen bij aan het plezier en de ontwikkeling van jonge kinderen in een bloeiende omgeving.

Vrijwilligers

Ouders spelen dan ook een onschatbare rol in het ondersteunen van de sport, school en buitenschoolse ervaring van hun kinderen, al lijkt het deze laatste schoolweken wel extreme vormen aan te nemen. We namen de agenda door en vrijwel iedere avond hadden we wel iets qua vrijwilligers werk. Zo zijn we actief betrokken als voetbal- en hockey ouder en maken we ook onze agenda vrij om aanwezig te zijn bij schooltoernooien. En eerlijk, het zou meer kunnen, maar heeft een klas niet meer ouders die een steentje kunnen bijdragen? Ook ik werk fulltime en heb genoeg andere activiteiten en mijn vrije dagen besteed ik toch wel liever op een alternatieve wijze.

huiswerkbegeleiding , speelgoed, moeite met lezen, basisschool, groep 3, groep 4, deltas, leren lezen

Error

Er zijn dan ook zeker momenten dat er ERROR in mijn hoofd voorkomt. De bijdrage van ouders is van onschatbare waarde dat zeker. Want hoe anders worden er teams begeleid, evenementen georganiseerd en bardiensten gedraaid. Om maar niet te praten over de support aan de zijlijn, het helpen bij trainingen, of het ondersteunen van het bestuur. Echter, met drie kinderen, drie verschillende interesses, vriendjes en scoiale agenda’s ligt al snel een mommy burnout op de loer.

schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

We doen wat we kunnen en als er dan een sneer uitgedeeld wordt in een appgroep door een over-actieve moeder in een bepaalde app-groep, voel ik me altijd aangesproken. “Hoezo, ik doe niks, pffff”. En dan relativeer ik, want die over-enthousiaste schoolpleinmoeder, of mede hockey moeder wordt het soms ook wel eens teveel.

Hakken in het zand

En het klopt dat een kleine groep veel doet en er velen schitteren van afwezigheid, al denk ik dat over enthousiastelingen het ook lastig maken om aan te haken voor veel ouders. En eerlijk, niet voor alles ben ik zelf in beweging te krijgen. Ik ben gewoon echt geen avondvierdaagse moeder, of een knutsel moeder die een bedankje voor de juf in elkaar knutselt. Soms zet ik dan ook wel eens mijn hakken in het zand en is het niet anders.

En toch weet ik dat als je je uitslooft als vrijwilliger, je jouw kinderen een waardevolle les mee geeft over het belang van vrijwilligerswerk en het investeren in hun passies. Mijn zoontje is dan ook altijd maar wat trots dat ik zijn penalties en doelpogingen vanaf de zijlijn bewonder, al zal ik de trainging dan weer niet zo snel geven… Wel ben ik goed in het organiseren van opening borrels, afsluitfeestjes en het regelen van een outfit; iedereen zijn eigen kracht!

hockey, AMHC, sportclub, hockey apeldoorn, hockeyclub, apeldoorn, ordenbos, sportclubje
Vrijwilligers creëren een omgeving waarin jonge spelers kunnen groeien, zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en vriendschappen kunnen smeden die een leven lang meegaan.

Tot slot

Laten we dus de vrijwilligers in iedere organisatie koesteren en waarderen. Hun onmisbare bijdrage maakt het mogelijk dat kinderen elke dag weer met een glimlach op het sportveld kunnen staan, of dat er op scholen activiteiten kunnen worden georganiseerd! Samen bouwen we aan een omgeving waarin kinderen kunnen groeien, hun talenten kunnen ontplooien en hun liefde voor sport kunnen koesteren. Waar het overigens niet altijd draait om het winnen, maar ook om teamwork, respect en plezier! Samen staan we sterk! En mocht je nog ergens een plekje vinden in je agenda, het is het echt waard om je af en toe als vrijwilliger in te zetten; op school, bij een service club, of sportclub.

Lief Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief