Delen vinden we super lief

Ken je ook dat schoolplein gevoel dat je weer terug brengt naar die eigen ongemakkelijke momenten uit je schooltijd? In Diemen zette ik de bandito’s bij drie verschillende school ingangen af en ging in versnelde pas huiswaarts. De band met mede moeders bouwde ik op via de app, of bij speelafspraken en langzaamaan begon ik aan het onhebbelijke en onwennige gevoel te wennen. Ik leek wel de enige moeder die niet met iedereen een sociaal praatje maakte en tegen iedereen ‘hoi‘ zei. Ook niet zo gek aangezien ik ze maar 2 keer in de week naar school bracht. In Apeldoorn besluit ik dat anders te doen.

schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

Hoezeer ik graag op mijzelf ben, op mijn schermpje kan kijken, of naar een podcast aan het luisteren ben…. Je kunt je ook heel alleen voelen tussen de kletsende groepjes moeders. Vanaf dit jaar werp ik me dus in het diepe en beter ik mijn leven….. met zwetende handjes, dat wel…. In onderstaande blog mijn ultieme schoolplein netwerk tips voor nieuwbakken schoolplein moeders, want het is echt te overleven. En uiteindelijk brengt het je echt ook veel goeds….. beloofd!

Tips voor schoolplein moeders

1. Geef je ogen de kost

Weet jij nog die eerste keer dat je het schoolplein op liep vol goed uitziende ouders, die je allemaal aankeken alsof je van Pluto kwam. Met name de fronsende blikken vielen me op als ik er op z’n Frida Kahlo’s uit zag. In Diemen had ik na 4 jaar mijn plekje verworven met drie schoolgaande kinderen. Na jaren schoolplein research, kende ik alle ingewikkelde formaties en de andere ouders kenden mij. Gescheiden ouders, moderne gezinnen, de kliekjes, de duo’s en de ouders die alleen staan. Broertjes en zusjes, de lijntjes had ik getroken waarbij ik selectief de leuke ouders er uit had gefilterd…

schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

Op het schoolplein raak je nooit uitgeleerd en moet je jouw ogen echt de kost geven. In het begin voelde ik de leegte en had ik niet die diepgaande connectie die ik met vrienden wel heb. Toch wordt dat gaandeweg beter! Na onze verhuizing deze zomer mag alles weer van voor af aan beginnen en opgebouwd worden. Ik stond weer voor de uitdaging om nieuwe zekerheden te verwerven… Waar ik mee begin, is ‘goed observeren‘, de 1e netwerk tip voor schoolpleinmoeders.

thule yepp fietszitje, het beste fietszitje, schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

2. Geloof in jezelf

Op de eerste schooldag sprong in het diepe als een hinde die door de leeuwen werd aanschouwd. Als nieuwkomer, kan onzekerheid je overvallen. Met rechte rug verliep het ritueel en voorzichtig probeerde ik praatjes te maken met de ouders die er zichtbaar net zo onzeker bij staan als ik. Alles is nieuw en onbekend en met gesnelde pas keer ik iedere dag huiswaarts met de handjes van mijn kinderen in de mijne, alsof ze het door hadden. We zijn nu twee weken verder en het gaat gemakkelijker en de ritjes van huis naar school slijten er langzaam in. Zo nu en dan valt mijn gemis van het bekende, koud op mijn dak, maar dan slik ik even, slaak een diepe zucht en weet dat het goed komt. 

schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

Kinderen maken snel vriendjes, er komen al blikken van herkenning en het domweg in de leegte ouwehoeren, neemt plaats voor gesprekken met inhoud. Blijf dus echt in jezelf geloven en trek je rug recht. Kijk andere ouders recht aan en glimlach vriendelijk. Geef ze een compliment, toon je kwetsbaarheid of zoek interactie met hun kinderen. Voor je het weet praat je eerst suf over het weer, om vervolgens te geinen over een gemeenschappelijke overeenkomst.

3. Zoek je evenknie op het schoolplein

De hippies, kak-moeders, tuttebellen, de helicopter moeders, of regulateurs… ik kan de schoolpleinmoeders zo aanwijzen. Er is een verschil met de categorieën moeders in Diemen, maar in grote lijnen zijn er overeenkomsten. Ook hier hebben ze de bemoei moeders, populaire moeders, sportieve moeders met een yoga matje onder de arm en de soortgelijk moeders, waar ik mezelf in herken. Bij allen probeer ik me smooth een weg te banen door de sociale interacties.

schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

Steven af op de populaire moeders die iedereen lijken te kennen, is mijn advies. De moeder die in elke commissie zit en misschien zelfs in de ouderraad zit. Voor je het weet ken je alle moeders bij naam, gewild of ongewild. En trek niet te snel conclusies want die sjaggereinig-ogende moeder is wellicht de meest sociale en sympathieke moeder van het school plein. Do not Judge a book by it’s cover, aangezien iedereen zijn eigen battle uit te vechten heeft en de eerste ontmoeting kan een verkeerde indruk geven, zonde!

huiswerkbegeleiding , speelgoed, moeite met lezen, basisschool, groep 3, groep 4, deltas, leren lezen, schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek
Als een andere schoolpleinmoeder leuk met jouw kinderen omgaat, mag je die vader of moeder al snel. Zo werkt het dus andersom ook, vergeet dat nooit!

4. Diepe zucht en ‘go’ 

Kinderen zijn zo puur en oprecht. Je ziet ze lachen en geinen, dat jou een perfecte ingang biedt om een praatje te maken met de vader of moeder waar jouw kleintje een klik mee heeft. Zoek gelijkenissen, lach vriendelijk en observeer goed om een ingang te vinden. Schoolplein netwerken is hard werken, maar je kunt het! 

zoocchini, rugzak, back to school, eerste schooldag, vier jaar, schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

5. Ouderraad

Rondom de feestdagen hebben de scholen ouders nodig om te helpen. Schrijf je in, meld je aan en ga helpen. Ook bij schoolreisje, uitjes, of activiteiten heb je de gelegenheid om betrokken te raken bij de school, mede ouders en de leerkrachten. Je kunt je ook aanmelden voor de medezeggenschapsraad, ouderraad of het PR team van de school, al is dat wel echt tijdrovend. We hebben immers ook de betrokkenheid bij de sportclubjes en ben ik die ‘slechte fulltime werkende moeder…;-D”

vriendschap, schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

6. Speeldates

Er zit altijd een vijf in de klok. Kinderen willen al snel afspreken, of stimuleer dit door ze bij jou thuis uit te nodigen. Een kinderfeestje is ook het uitgelezen moment om de hele rits aan kinderen uit te nodigen. Laat de ouders rond 4 uur te laten komen voor een borrel in de tuin. Wees gastvrij en de deuren zullen ook elders voor jou open gaan. Tijdens de eerste speeldagen en na-borrel verwierf ik tegelijkertijd waardevolle informatie over de beste sportclub, sympathieke koffie barretjes en waar de klasgenootjes aangesloten zijn qua sportclubjes.

oerrr, natuurmonumenten, buiten spelen, natuur, schoolpleinmoeders, schoolplein, klimrek

Tot slot

Een verhuizing gaat gepaard met veel emoties, veranderingen en euforie. Voor zowel jezelf, als het gezin in het geheel, kost het tijd om te aarden. Naast tijd kost het ook energie en doorzettingsvermogen. Laat je niet uit het veld slaan en word niet onzeker door een afwijzing, afkeurende blik, of het gevoel dat je buitengesloten wordt. Moeders zijn ook mensen met een eigen agenda en kopzorgen. Wees niet bang, stap buiten je comfortzone en het geluk zal je toelachen. Schoolpleinmoeders zijn zo erg nog niet…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief