Delen vinden we super lief

Investeren in het geluk van je kind loont. Ze zijn creatiever, productiever, sensitiever en blij. Gelukkige kinderen zijn minder vaak ziek en betreden de wereld met een glimlach waarbij ze positiviteit zullen aantrekken. Geluk geeft energie en faciliteert. Mijn grootste wens is dan ook om gelukkige, gezonde en blije kindjes op te voeden en dat ze hun fijne jeugd zullen koesteren. Met onderstaande handvatten doe ik mijn uiterste best om er blije zieltjes van te maken. Het zijn officieel zondagskindjes, maar het is altijd hard werken om optimaal gelukkig te zijn.

1. Aandacht

De sleutel van het geluk bij kinderen is aandacht. Als ik terug kijk naar de eerste jaren van de kleintjes, heb ik ontdekt dat de belangrijke basis elementen van geluk in de kindertijd gelegd worden. Op verschillende punten kun je als ouders het verschil maken. En het is eigenlijk heel eenvoudig om een zen gezin te hebben. Met ok, ok extreme uitschieters. In ons hectische, drukke leven waarin mijn hoofd ook wel eens overloopt, is het niet altijd even eenvoudig. De bom ontploft echt wel eens in huize Olivette, toegegeven! Het fundament is echter wel eenvoudig neer te zetten. Het begint bij aandacht, al van het eerste prille begin.

2. Vriendelijkheid

Dankjewel zeggen, hoi zeggen bij binnenkomst en bij vertrek bedanken voor het spelen, of voor de fijne dag. Het zijn hele kleine dingen die ik mijn kids meegeef om ze tot vriendelijke mensjes te maken. Ze ervaren er zelf ook meer positiviteit door aangezien je interactie hebt met mensen. Vriendelijke kinderen opvoeden is een waardevol begin dat uiteraard bij jezelf begint. Ik zwaai naar de automobilist die voor me stopt bij het zebrapad en maak een praatje bij de kassa. Je kunt iemands dag opfleuren door vriendelijk te zijn en het kost je niks. En als je vriendelijke kindjes opvoed, worden ze op school ook leuker gevonden. En een stabiel sociaal leven is de basis van een gelukkig kind. Vriendjes, speelafspraken en uitgenodigd worden op feestje begint vaak met vriendelijk zijn. En laat je daar in je latere leven ook baat bij hebben.

Mijn man had me niet als partner gehoeven als ik geen vriendelijkheid in mijn genen draag. En ook omgekeerd, als ik hem zie zwoegen om de wereld een stukje mooier te maken smelt ik. Hij doet boodschappen voor de buuf, neemt collega’s mee in hun ontwikkeling, maakt een praatje met de bouwers, of moedigt de schoffelaars aan in de buurt. Zelf doe ik dan ook net even iets meer mijn best, aangezien ik me soms ook echt wel even wil verstoppen en anoniem over straat wil gaan. 

3. Dankbaarheid

Dankbaarheid is een groot goed waar ik al vaker over schreef. Alles wat ze hebben, krijgen, of ervaren is waardevol en moeten ze niet als standaard gaan zien. Daarnaast kan ik het ook waarderen als kinderen dankbaar zijn en inzien dat we hard werken aan fijne momenten, uitjes en avonturen. Iedere ouder werkt knetterhard om de kleine monsters tevreden te stellen, als dat gezien wordt, rennen we toch net even iets harder voor ze en worden ze ‘in the end‘ ook gelukkiger.

armband, return to sender, Kaya

4. Positivisme

Het is een gegeven dat als je positief tegen de wereld aan kijkt, er ook mooie dingen op je pad komen en je meer gewaardeerd zal worden in sociale kringen. Positiviteit trekt andere positieve vibes aan en word je omringd door empathische, energierijke mensen. En geloof me, ik heb genoeg om verdrietig, treurig of stront sjaggie over kan zijn. Ik zorg er enkel voor dat het niet als een bom bij me binnen komt en haal overal iets positiefs uit. Zelfs als het regent….. want hé zonder regen, geen groei en zonder tegenslagen groeien we zelf mentaal ook niet.

Leer dus om de regen als een zegen te zien, hoe lastig ook! Ook in mijn volwassen leven ervaar ik meer geluk door een positieve instelling. Dit komt met name doordat er kansen op je pad komen waar mijn hart vaak een sprongetje van maakt. Door te geven vermenigvuldig je geluk, probeer het maar. En ok, ik ben soms ook echt een zwelgje in mijn eigen misére … toegegeven, maar hoop dan wel weer snel te denken in oplossingen.

5. In een hokje duwen

Ik probeer ‘je bent echt heel stout‘ om te zetten in een ‘je bent nu wel een stouterd, dat ken ik niet van je’. Ik zie veel om me heen dat ouders kinderen een etiket geven ‘je bent zo’n vrolijkerd, de clown van ons allen’ tot aan de beperkingen te blijven noemen die een kind heeft en zich daar dan ook naar gaat gedragen, of zelfs onzeker wordt. Door het stempelen en etiketten plakken, duw je een kind in een hokje dat daar moeilijk uit kan komen, of wellicht niet hoeft, of wil veranderen. ‘Ze zien me immers toch al als de dommerd van de klas’.

Dit overkwam mij als jong meisje, ik was de slimmerd die wel tandarts zou worden. Niemand zag hoe knetter hard ik moest werken om aan die hoge verwachtingen te voldoen. Ik had al een etiket opgeplakt gekregen, terwijl ik mijn geluk later elders vond en vaak teleurstelde met een onvoldoende. Het belemmerde mij destijds in mijn ontwikkeling. Al snel leerde ik dat als je kracht op een goede manier wordt aangesproken je in een ware flow kunt komen. Ik geniet dan ook intens van mijn werk en ga op in waar ik goed ben. Deze fout wil ik nooit maken bij mijn kinderen. Hopelijk vinden ze hun eigen weg en geluk in wie zij willen zijn. Kinderen zijn niet enkel gemeen, geniepig, hardleers, stout, etc.

6. Helikopter ouders

Ik ben fan van luisterboeken en de meest recente was ‘de kracht van kwetsbaarheid’. Hierin werd uitgelegd dat je kinderen los moet laten en hun eigen oplossingen moet laten vinden voor hun problemen. Kinderen zijn nu eenmaal gelukkiger als het hen lukt iets zelf op te lossen. Dit is ook wel de reden dat ik geen Ipad fan ben. Tijdens de vakantie ‘vergat’ ik de schermpjes en Nintendo Switch en ze hebben me in twee weken weten te verbazen met de tofste knutsels, creatieve bouwwerken, het lezen van boeken en de leukste gesprekken. We groeiden naar elkaar toe als nooit te voren en ze waren alle drie zeer behulpzaam. Dit gaat ook zo als je als helikopter ouder altijd maar de hete stenen uit het vuur wil halen voor je kinderen. Echt niet doen, is mijn advies, hoe lastig ook.

7. Purpose, of doelstelling in het leven

Geen doel hebben, maakt je onbestemd en minder gelukkig, dat geldt ook voor kleine kinderen. Als je geen betekenis aan een dag, of activiteit geeft, zien ze er vaak de zin niet van in. Door kinderen hun eigen doel en purpose te laten ervaren, zien ze dat je geluk nastreeft als je menssen helpt, de wereld verbetert, of een bijdrage levert aan de maatschppij. Zo hebben mijn kleintjes het nog steeds over de meneer die we een kerstbox gaven namens het ouderen fonds! Een Lions actie die diepe indruk had gemaakt opde kleintjes.

8. Autonomie

Des te ouder ze worden, des te zelfstandiger en autonomer kinderen worden. Mijn missie is om er zelfbewuste en zelfverzekerde wezentjes van te maken en dat begint bij het geven van heel veel vrijheid. Als ze zich vervelen dan laat ik ze hun eigen weg zoeken, of laat ik ze helpen bij het huishouden. En als er een woede uitbarsting plaats vindt, of een ruzie tussen de broers en zus, laat ik het ze het eerst even zelf uitvechten. Met een schuin oog volg ik het op de voet, maar des te autonomer ze zijn, des te beter ze grenzen kennen en het verschil weten te maken. En prijs ze ook als het even niet zo loopt als zou moeten! De weg ernaar toe met alle risico’s van dien, is even waardevol dan het uiteindelijke resultaat.

zondagskind, baby, brief aan mijn zoon, 8 jaar, baby, smile, geluk, blij

9. Plezier

Van heel hard lachen word ik gelukkig. De endrofine stroomt dan door mijn lijf en kan er weer tegenaan. Ook in mijn werk is plezier cruciaal en werk dan ook graag met prettige collega’s die wel van een geintje houden. Zo merk ik dat het vele thuiswerken voor een serieusere instelling zorgt, waar ik op zijn tijd zeker verandering in aan breng en de verbinding op zoek. En in dit geval ook veel met de kinderen, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd….cliché, maar o zo waar! Vol die agenda’s dan ook niet vol met sport, speelafspraken en activiteiten, maar geef ze tijd om te spelen en om hard te lachen!

10. De sociale kant

Naast het IQ is de EQ. de emotionele intelligentie van het kind ook van grote waarde bij het vinden van geluk. Als er problemen zijn, willen we immers graag dat dit vreedzaam wordt opgelost met woorden en niet met klappen, of daden. Je kunt het kinderen leren om hun emoties goed onder controle te houden, ook jouw kleine driftkikker. Als ze goed met hun emoties kunnen omgaan, herkennen ze woede, angst, gevaar en kunnen ze zichzelf en dierbaren beschermen en daarnaast naar geluk rijken. Is er thuis echt stront aan de knikker, houd ze heir dan bij weg. Een woordenwisseling is echt iets anders dan scheldende ouders. Kidneren zijn sponzen en dragen alles met zich mee.

11. Verbondenheid

Vrijwel iedereen heeft behoefte aan sociale contacten en wil ergens bij horen. De één meer dan de andere, maar de directe nabijheid van gelijkgestemden maakt gelukkig. Dat maakt het werken op kantoor met directe collega’s ook zo fijn. Die verbinding mis ik nu wel, nu we veel thuiswerken, maar hopelijk veranderd dat snel. Ook doel ik op de verbinding in het gezin. We creëren zo veel mogelijk fijne herineringen en familietradities in een warme en veilige omgeving. We hopen dat ze dit de rest van leven zullen meenemen en zullen koesteren.

Tot slot

We willen tegenwoordig allen geluk en bevlogenheid: een soort ‘next level’ geluk. We nemen dan ook geen genoegen meer met ‘tevredenheid‘. Investeer er dan ook goed in en begin bij jezelf. Als je zelf gelukkig bent, draag je het ook al snel over aan je kinderen en volgen er vele positieve veranderingen. Want geluk zorgt voor succes, niet andersom. Het is de veroorzaker van veel positieve veranderingen. Zelf zijn we rustiger gaan wonen in het oosten van het land om de snelheid iets te temperen die we in ons leven hadden. Minder rennen en vliegen, maar meer aandacht voor elkaar.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief