Delen vinden we super lief

raamdecoratie, raambekleding, plissé gordijnen, raam, thuiswerken

Momenteel staan we met onze rug tegen de muur en hebben we afgelopen maanden veel voor én nadelen ondervonden op het gebied van thuiswerken. En wat vind jij? Zijn wij nu productiever, hebben we meer neiging tot overwerken, omdat de reistijd naar het werk vervalt, en hoe zit het eigenlijk met onze gezondheid? Is het thuiswerken eigenlijk wel een slim idee? Veel vragen waar ik afgelopen maanden meer inzicht in heb gekregen.

huiswerkbegeleiding, thuiswerken, werkplek, ergonomisch

Bij ons rennen er tig kids rond en ook mis ik de interactie met mijn collega’s. De productiviteit is thuis hoger, maar met de kinderen erbij is dit tot een minimum gedaald! Ik neem jullie mee in mijn persoonlijke bevindingen…

Van die vervelende collega’s verlost

Helaas zijn er nog steeds van die werkplekken die niet het beste in jezelf naar boven brengen. Bullebakken van bazen die het team alleen maar tegen elkaar op loopt te zetten, of collega’s die het bloed onder je nagels vandaan halen. Nu we niet anders kunnen dan thuiswerken, zit je als werknemer alleen maar goed. Fijn thuis, een rustige werkomgeving met fijnzittende loungewear aan, je werk doen. Het is dan een verademing om niet omringd te zijn met energie slurpers.

Als prettige bijkomstigheid smaakt de koffie thuis ook nog eens beter dan het slootwater uit de koffiemachine op kantoor. Als dat bij jou het geval is, dan mag het thuiswerken aanblijven tot de pensioen gerechtigde leeftijd. Gelukkig is het merendeel van de werkplekken beter dan hier omschreven en prijs ik me rijk met een hard werkend team met een Can-Do mentaliteit.

Let op jezelf bij het thuiswerken

Bij het thuiswerken kun je snel het gevoel hebben dat het productiever moet. In mijn geval heb ik ook non-stop het gevoel dat ik te weinig doe en daardoor de neiging heb om harder– of over te werken. Het is een psychisch iets, waarbij het bekend is dat je met een team meer het gevoel hebt dat je productiever en sneller werkt. Het is daarom van belang om jezelf geregeld te resetten.

werkende moeders, Fuck it out of office werkplezier balen als werkende, ambitieuze moeder

Als je bijvoorbeeld gewoonlijk om half acht van huis gaat en om acht uur begint met werken, probeer daar dan voordeel uit te halen. En klap die laptop niet in het weekend open. ‘Blijf regelmaat aan jezelf bieden‘ is het devies! en zorg er ook voor dat je het jezelf comfortabel maakt met een fijne werkplek, loungewear en een gezonde lunch!

Gepaste werktijden

Het is goed voor te stellen dat je graag half acht wilt blijven beginnen omdat je normaal rond dat tijdstip de deur uit stapt. Bedenk dan dat je in feite met een half uur overwerken de werkdag begint. Als je dan ook nog het gevoel krijgt dat het productiever moet, dan houd je jezelf voor de gek. Na een lange tijd van thuiswerken kan dit gezondheidsklachten geven.

De reistijd heb ik zelf nu vervangen door een wandeling met de kinderen in de ochtend en begin pas met werken na de eerste call om kwart voor negen. In alle rust drink ik mijn koffie, trek comfortabel loungewear aan en ga dan aan de slag. Ook heb ik het mezelf aangeleerd om tussen de calls zeker 5 minuten speling te hebben voor een oplaad-momentje.

thuiswerken, werkplek, ergonomisch

Fijne werkplek

Een keukentafel is geen bureau, houdt dat heel goed in de smiezen! Het scheelt qua hoogte enkele centimeters, maar langdurig, dag in dag uit, met je laptop aan de keukentafel werken, is niet gezond of ergonomisch. Tevens is een eetkamerstoel niet te vergelijken met een bureaustoel. In het begin zul je nog niets merken, maar na enige tijd kan werken in de verkeerde lichaamshouding vervelende rugklachten geven. Het is dus belangrijk dat je hier op let, je zit immers niet te wachten op een zitziekte. Zelf hebben we twee bureaustoelen voor op zolder aangeschaft en hebben we een beeldscherm aangeschaft. Mijn man had een thuiswerk budget en kon er daardoor goed in investeren. Het was uiteindelijk een duur geintje, maar het ziet er wel naar uit dat we nog eventjes thuis werken.

Van A tot Z…

werkende moeders, coronavirus, meoder, mama
Whatt, een lockdown…?

Een ander advies is om een goede werkplek in te richten met bijvoorbeeld tweedehands kantoormeubilair. Als je de ruimte en mogelijkheid hebt, let dan op de gehele werkplek van A tot Z. Is er voldoende licht? Is het daar in de zomer koel genoeg, is er goede Wifi!?
Laat niets aan het toeval over, creëer de goede plek waar je werkt in een gezonde ergonomische houding waar je in je comfortabele loungewear optimaal je werk kunt doen.

Het aller belangrijkste

vakantie, autoreis, vakantiepret

Of je nu op een fijn kantoor werkt met toffe collega’s, of hierin minder geluk hebt, we moeten allemaal aan het thuiswerken geloven. Het aller belangrijkste is toch eigenlijk wel, en dit is wetenschappelijk bewezen, dat je wel af en toe je thuiswerkplek verlaat. Maak er een gewoonte van om regelmatig een wandeling te maken in de buitenlucht. Covid-19 heet ons allen gereset en het thuiswerken zal hoogstwaarschijnlijk blijven.

Het ziet er ook naar uit dat we vanwege milieuredenen ook minder gaan forenzen. Voor werkgevers een groot voordeel aangezien werknemers veel effectiever zijn dan voorheen. Daarnaast drukt het de kosten aanzienlijk qua kantoorkosten. Het thuiswerken heeft dan ook zichtbare voor- en nadelen!

FEigen baas, ulltime werkende moeder, moederschap, wetenschappelijk onderzoek koffie
Dit gebeurt er als je je kinderen koffie laat halen haha

En voor jou? Een vloek, of zegen

Nu ben ik nieuwsgierig naar hoe jij er in staat?! Bevalt thuiswerken je, of is het echt een no-go? En hoe maak je het voor jezelf zo comfortabel mogelijk? Sta je vroeger op en trek je loungewear aan, of zit je strak in pak achter je scherm? Wij hebben onze werkruimte inmiddels goed ingericht en de raambekleding maakt de ruimte helemaal af. We hebben onze weg er in gevonden, maar zullen toegeven dat we uitkijken naar een lichtpuntje waarbij we meer collega’s om ons heen mogen hebben. Nu kruip ik met mijn comfortabele loungewear op de bank naast m’n sidekick om de dag met Netflix en chill af te sluiten…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief