Delen vinden we super lief

dankbaar, verrassingen, verrassing, liefde, verjaardag cadeautip

Onlangs werd me gevraagd waar ik dankbaar voor ben. Mijn eerste gedachte ging uit naar mijn kinderen en ook mijn gezondheid, werk en het leven dat ik nu leid. Dierbaren zijn dicht bij me, ik ben gezond en heb geen financiële ellende. Ik mag me inzetten voor een ander en heb de mogelijkheid om goede dingen in mijn leven te kunnen delen met anderen. Echter zijn er dingen die ontbreken, zijn er problemen gepasseerd en heb ik grote obstakels moeten overwinnen. Het leven komt immers met pieken en dalen.

Door de vraag over dankbaarheid stond ik stil bij mijn eigen dankbaarheid waar deze blog uit voortvloeide. Want kun je dankbaarheid trainen en hoe leer ik het mijn kinderen? Toen ik er in dook bleken er zoveel redenen te zijn om dankbaarheid te oefenen en het een groter onderdeel te laten zijn van mijn leven. En goed nieuws; uit onderzoek blijkt dat je dankbaarheid ook echt kunt trainen!

“Geef wat je ontvangt, ontvang wat je krijgt, waardeer wat je hebt”
Wat ben ik dankbaar dat ik ambassadeur mag zijn voor Return to Sender.

armband, return to sender, Kaya

Dankbaarheid

Als je blij bent, ben je dankbaar”, aldus de Dikke Van Dale. En vooral als iemand iets goeds voor je heeft gedaan, of als je zelf een engel bent geweest waar je een goed en tevreden gevoel van krijgt. Je bent blij met wat je hebt of met wat je hebt ervaren. Dankbaarheid is echter niet enkel een positieve en optimistische instelling, waarbij je slechte momenten wegwuift, of negeert! Het is zoveel meer! Het is meer dat je je richt op het goede van het leven en dankbaar bent voor wat er op je pad komt. En niet focust op wat je niet hebt.

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn, kusje

Voor iedereen zijn er verschillende dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Geen ziekte gevallen in onze familie, mijn beide ouders leven nog, de groene bladeren aan de bomen, een compliment ontvangen, vrienden die me bijstaan bij verdriet, mijn man die me bijstaat en m’n gesjaggerijn kan handelen, chocolade, wijn, onze kachel op koude dagen, dat ik in een vrij land woon, mijn passie kan volgen, Goede doelen mag ondersteunen, bloemen, vlinders. Ik ben benieuwd naar jouw lijst!

Niet het geluk maakt ons dankbaar, dankbaarheid maakt ons gelukkig”

Waarom dankbaar zijn?

Als je je prettig, blij, goed en tevreden voelt, is er vaak geen ruimte voor negatieve gevoelens of emoties. Het voelt goed om dankbaar te zijn en het geeft je leven een heel ander perspectief. Doordat ik het fijne gevoel graag vaker wil voelen, ga ik op zoek naar dingen waar ik dankbaar voor zou kunnen zijn. Het is dan alsof er automatisch positieve dingen op mijn pad komen. Ken je de ‘The law of attraction’? Door dankbaarheid te voelen zet je het ook gelijk in zijn werk.

Dankbaar zijn maakt gelukkig. Dit heb ik niet zelf bedacht, er is zelfs uitgebreid onderzoek naar gedaan. Je denkt minder in problemen of obstakels en meer in mogelijkheden, of uitdagingen. En oefening baart kunst, want je kunt het leren om dankbaar te zijn. En het toffe; het kost je geen cent!

“Met dankbaarheid zul je merken dat de kleine dingen groot worden”

dankbaar, creche, verhuizen, te koop, nieuw huis, tips
Dankbaar voor mijn kindjes, mijn neefjes en lieve zussen.

Cultivate an attitude of gratitude

Zelf volg ik graag schrijvers, onderzoekers, of personen die me weten te inspireren. Een dagelijkse quote, of motivatie filmpje kan mijn dag positief beïnvloeden. Om dankbaarheid te trainen geef ik je 7 tips die voor mij werken.

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset
Dankbaar voor de kleine dingen in ons leven

1. De “2 minuten, 3 dingen, 21 dagen methode

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn

Auteur en onderzoeker Shawn Achor bedacht een dagelijkse oefening waarmee je je geest kunt trainen om een positievere kijk op dingen te krijgen. Schrijf drie (of meer) nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent op die dag. Het idee is om dit 3 weken achterelkaar, 21 dagen vol te houden. Je leert hiermee dat je iedere dag stil staat bij de mooie dingen om je heen, op al het positieve. Vaak zijn dit minuscule dingen omdat niet iedere dag vol spectaculaire gebeurtenissen zit. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt en hoe gemakkelijker het is om in een positieve en dankbare gemoedstoestand te blijven.

En het mooie is dat je leert dankbaar te zijn voor kleine dingen. Als ik met mijn kindjes fiets, wijs ik ze op de schoonheid van de natuur, de mooiheid van de grasvelden en de kleuren van de bloemen. Of als ik in de auto mijn favoriete liedje hoor, dansen we samen en doen we net alsof we de tekst kennen en playbacken we mee.

Love notes Verras je partner met een leuke of lieve boodschap | 9789044757361 |NUR 370 | €14,95 | 50 kaarten| doos | 11,7 x 15,5 cm
volledig in kleur
dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset
Dankbaar voor de grote liefde van mijn leven

2. Positieve mindset voor het slapen gaan

Als je de dag begint met de intentie om er een uitzonderlijke dag van te maken, zul je merken dat je gedurende de dag op zoek gaat naar mooie dingen. Daar helpt de bovenstaande tip overigens ook mee! Bedenk dat je wakker wordt met dezelfde gedachte als dat je de avond ervoor naar bed ging. Richt jezelf voor het slapen gaan dan ook op dingen waar je trots op bent, op iets moois wat je admitteert, of hele kleine dingen in je omgeving.

Val met een dankbaar gevoel in slaap met de gedachten dat je er de volgende dag iets moois van maakt. Je staat dan al 1-0 voor. Het kan je uit de draaikolk van angst en negativiteit halen die het leven uit je kan zuigen.

“Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend dat ik vergeet om er dankbaar voor te zijn”

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset

3. Dankbaarheid collage

In onze hal heb ik een muur vol foto’s van momenten waar ik dankbaar voor ben. Fijne herinneringen, mensen die me dierbaar zijn, inspireren en plekken die ik heb mogen bezoeken.

Klagen is een stuk makkelijker dan om blij zijn met wat je hebt. Toch brengt dankbaar zijn je meer. Zo herinner je jezelf er iedere dag aan dat er genoeg is om dankbaar voor te zijn. Je geluksgevoel gaat als een speer omhoog als je dagelijks je geluksmomenten bekijkt. En vooral op momenten dat alles even tegenzit, helpen de foto’s me opbeuren.

“Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk!”

Dank je wel, drie eenvoudige woorden om uit te spreken. Vaak zeg je het uit automatisme, maar probeer het vaker bewust en oprecht te zeggen, al is het om iets kleins.

4. Omdenken

Probeer een klaagmodus om te zetten naar dankbaarheid. Leer waardevolle lessen uit vervelende situaties en het gevoel dat naar boven komt. Je zult versteld staan hoeveel beter je je voelt. De corona tijd heeft ons dit met de rug tegen de muur in rap tempo geleerd. We waren dankbaar dat we bewegingsvrijheid hadden, ik mocht op kantoor werken, de kinderen laveerden goed bij de veranderingen. Het ging ons best goed af al vroeg het immens veel aanpassingen en had ik er een hele klaagzang op af kunnen vuren.

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset

Want makkelijk was het niet en wat heb ik velen achter het behang willen plakken. ook baal ik dat ik al bijna twee jaar bezig ben met die idiote zwemlessen. Maar goed door het ‘omdenken‘ mag ik dankbaar zijn dat ze überhaupt zwemlessen kunnen volgen. Voor hetzelfde geld waren de zwembaden nog tig maanden dicht.

“There is always something to be thankful for”

En ook is het heel lastig om dankbaar te zijn als je bijvoorbeeld in een scheiding, zit, een ongeluk hebt meegemaakt, ontslag hebt gekregen, of een dierbare hebt verloren. Probeer hier weerbaar voor te worden en het je leven niet te laten bepalen, hoe moeilijk ook!

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset

5. Je hebt woorden en daden

Je kunt het houden bij woorden, maar probeer de dankbaarheid ook echt te voelen. Je zult merken dat je je leven stapje voor stapje verandert. En al kun je er de omstandigheden op dat moment niet mee veranderen, het verandert wel je hart en je kijk op het leven. Een tip hierbij is om vaker dankjewel te zeggen.

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset

Kleine daden worden zichtbaar doordat je vaker ‘dank je wel’ zegt voor dingen die heel gewoon lijken. Rijdt de trein op tijd, of heeft je man de afwasmachine uitgepakt? Je krijgt oog voor doodgewone dingen. Het is vaak al voldoende om er een seconde stil bij staan.

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset

6. Pas je verwachtingen aan

Oh boy, wat had ik vroeger hoge verwachtingen van mezelf, het moederschap en mijn sidekick. Ook was mijn blik altijd gericht op ‘ooit‘ en later. Door te hoge verwachtingen te hebben, werd ik vaak teleurgesteld. Ik herhaalde zo vaak dingen die me ongelukkig maakte. Inmiddels weet ik vaker de boel de boel te laten en blij te zijn met kleine behaalde resultaten. Ik ben allang blij als de kinderen zelf hun kleren in de wasmand gooien, of als manlief me opwacht met een warme maaltijd. Hierdoor ben je zoveel meer dankbaar voor alles wat er op je pad komt. Stel niet te hoge eisen aan jezelf!

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken

7. Leer samen om dankbaar te zijn

Om onze kinderen dankbaarheid mee te geven als waardevolle levensles, probeer ik ze al van jongs af aan te leren om dankbaarheid te tonen. Mijn haren gaan recht overeind staan als ze ondankbaar reageren op een cadeautje die ze gekregen hebben. Dit overkwam me waardoor ik inzag dat er werk aan de winkel was. Al krijgen ze iets wat ze niets aan vinden, of iets waar iemand heel hard zijn best voor heeft gedaan, dankbaarheid tonen is een must.

Dit wil ik ze graag laten inzien en meegeven. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld een dromenvanger van Return to Sender boven haar bed hangen en hoevaak we het daar wel niet over hebben. Waar het vandaan komt, wie het heeft gemaakt, dat ze in een fijn bed ligt op een veilige plek. Dankbaarheid kun je kleintjes van jongs af aan meegeven.

dankbaarheid, dankbaar, gratitude, liefde, succes, aantrekkingskracht, aantrekken, mindset

Nu nemen we iedere avond de dag door en praten we over de dingen waar we dankbaar voor zijn. Op sommige dagen is het extra lastig voor ze om te bedenken wat ze die dag opvielen of waardeerden. Voor mijn kinderen heb ik een groot vel papier op hun kast gehangen en ieder dag zetten we er een woord bij. Door het samen te doen, wordt dankbaar zijn veel makkelijker en leuker. En het beste van alles, is dat ze dingen gaan waarderen en kleine dingen gaan waarderen. Ze gaan dagelijks op zoek naar de mooie dingen in het leven.

8. Schrijf dankbaarheid van je af

Een bijzondere dankbaarheidsstrategie om dankbaarheid te tonen is het schrijven van een brief aan iemand in je leven die je dankbaar bent. Door het versturen van een kaart, of brief kun je bijzonderheden liefdevol beschrijven. Hoe leuk om het dan ook daadwerkelijk te versturen. Mijn vader, zussen, enkele mensen uit het verleden ben ik zeer dankbaar. Hoe leuk om het hen te vertellen!

“Als je tevreden bent met weinig, bezit je zoveel”

De ene dag vergaat het me beter dan de andere dag, eerlijk is eerlijk!. Door mezelf er continue aan te blijven herinneren dat we zoveel hebben om dankbaar voor te zijn, prijs ik me heel rijk. Er zijn immers zovelen op deze aarde die het minder goed hebben. Het Ted X verhaal van Katja Schuurman is dan ook een fijne afsluiter.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook| Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief