Delen vinden we super lief

huishoudelijke taken sorcia Geen enkel huishouden ontkomt aan die vervelende huishoudelijke taken. Hoe klein ze ook zijn, (onze) kinderen vinden het fantastisch om bij alles te helpen. Eigenlijk is het goed om ze al op jonge leeftijd verantwoordelijkheden te geven. Het reilen en zeilen van het huishouden breng ik ze dan ook maar wat graag mee. Ook al duurt het echt heel veel langer en minder netjes. Dat neem ik op de koop toe.

Ook onze 1-jarige Lucas wil altijd graag helpen, waar ik natuurlijk graag op in speel. De stofzuiger is zijn favoriet. Mijn dochter helpt graag mee met stoffer en blik en Olivier kan de vaatwasser al uitruimen. En zodra de boodschappen uitgepakt moeten worden, staan ze vooraan. Ook assisteren ze me regelmatig als er iets in de touchbin gegooid moet worden. Berehandig die kleine hulpjes en ook nog eens gezellig. Lucas speelt ook graag met de klep van de prullenbak. Open en dicht, open en dicht…

vrede en harmonie huishoudelijke taken
Samen boodschappen doen

Vroeg beginnen

Ik vond onze kleintjes altijd nog te klein en een beetje onhandig, maar heb het weten los te laten. Ze bleken uitmuntend te kunnen helpen bij bepaalde taakjes. Al doende heb ik een lijstje opgezet wat geschikte taken zijn per leeftijdscategorie. Op deze manier weet ik precies hoe ik mijn 1,3 en 4,5 jarige in kan zetten ;-D, zonder dat het kinderarbeid wordt overigens! Hopelijk weet het je te inspireren.

Huishoudelijke taken 0- 4 jaar

Als baby heeft je kindje nog niet heel veel inbreng in het huishouden. Mijn zoontje is 1 en is de omgeving nog helemaal aan het ontdekken. Als ik de stofzuiger aan zet, weet hij niet hoe snel hij bij me moet zijn. Kirrend loopt hij door de woonkamer achter de stofzuiger aan. Hetzelfde als ik de vaatwasser uitruim. Hij pakt de bordjes er uit en geeft het me aan. Hij is zo jong, maar heeft het maar al te goed door dat hij kan helpen en probeer hem dan ook overal bij te betrekken.huishoudelijke taken boerderij feest fien en teun

 • Wij hebben 2 katten en hebben alle kindjes al van jongs af aan om lief voor ze te zijn. Niet slaan, trekken, ik leer ze aaien van kop naar staart. En ook laat ik ze de dieren rustig benaderen. Mijn dochter van 3 geeft ze vaak te eten in de ochtend (eerlijk, met veel gesmeer). Het is voorgekomen dat de katten een tik gaven, maar dat was juist heel leerzaam. Bij een hond, kun je ook al heel vroeg de kinderen hierbij betrekken. Als hun vriendje Charlie (hondje) langskomt is het ook groot feest en worden ze vooruit getrokken bij het uitlaten. Ze leren echt zorgzaam te zijn bij huisdieren.
 • De post bij de deur ophalen is een taakje waar ze om strijden. De folders spitten we altijd samen door. De jongen van TNT is inmiddels een bekend gezicht. Als er ene pakketje voor ons, of de buren wordt bezorgt, hebben we ook altijd even wat gekkigheid en een leuk praatje.
 • We hebben binnen veel planten en bij de grote potten laat ik ze helpen met de planten water geven met een klein kindergietertje. In de zomer helpen de 2 oudsten (3-4) mee in de tuin met de sproeier en een grote gieter. Pret gegarandeerd!huishoudelijke taakjes afvalemmer
 • Bij het schoonmaken geef ik Yvette ook altijd een schoonmaakdoekje. Ze poetst vrolijk mee en pakt de huishoudelijke taken met verve op,
  De Trip Trap stoelen worden onder handen genomen, net zoals de tafel en de vloer. De grijns op haar gezicht geeft wel aan dat ze plezier heeft. Een leuk idee is ook om een lege glassex fles te vullen met een beetje water en haar de spiegel of deur te laten schoonmaken. Keukenrol erbij en pret voor tien.

  En ook …

 • Lucas (1) helpt me altijd graag bij het uitpakken van de afwasmachine. Hij grijpt ook altijd snel in het bestek mandje, maar dat bewaar ik voor later en haal ik er altijd als eerste uit. Bordje voor bordje en ook een kopje kan hij me al wel aangeven. Heel voorzichtig, maar hij begint het onder de knie te krijgen. En ach, dat antieken kopje van oma Nel was toch lelijk ;-D
 • Elke avond gaan de kinderen in bad en gooien ze zelf hun vieze kleertjes in de Brabantia wasmand. Geen rondslingerende onderbroeken of sokken. Dit leer ik ze al van jongs af aan. Want anders hebben ze verloop van tijd niets schoons meer in de kast hangen. Een goede les voor het latere leven.
 • We hebben de luxe om een wasmachine én droger te hebben. De kinderen vinden het maar wat leuk om het er uit te halen en de was te sorteren in 5 manden. Papa, Mama, Olivier, Yvette & Lucas. Bij sommige kleertjes is er twijfel, want tsja eigenlijk is het Olivier te klein… Het zorgt voor veel gegiechel, geklets en grapjes. Er is niets gezellige dan dat ze hiermee helpen.
 • Als ik Olivier bij de BSO ophaal, zie ik hem keurig opruimen en de verzamelbakken terugleggen in de speelkast. Wij hebben thuis een speelgoed kist als tafel. Hier kan alles in van Little People, de poppen in de kinderwagen, duplo in de bak en boeken terug in de boekenkast. Bij ons thuis is het vaak wat onoverzichtelijk en vaak een chaos. Opruimen vinden ze echt heel stom. Toch probeer ik er een spelletje en feestje van te maken. Als ze straks playdates hebben wil ik ook wel graag dat ze hun troep bij anderen opruimen.brabantia prullenbak
 • Zelf jas laten ophangen en schoenen in de hal neerleggen. Deze mama houdt niet van rondslingerende kledingstukken.

Huishoudelijke taken 4 tot 8 jaar 

Kinderen kunnen steeds meer als ze eenmaal naar school gaan. Vooral nu Olivier de 5-jaar nadert, merk ik dat hij steeds meer taakjes en verantwoordelijkheden op zich kan nemen. We maken er altijd wel een feestje van en gekgenoeg zorgt het ook voor vrede en harmonie in huis! We zorgen voor elkaar. De kinderen moeten het wel leuk blijven vinden. Ook als je ze nooit eerder taakjes heb gegeven, doe het gewoon. Je geeft je kinderen de ervaring hoe het voelt als ze ergens aan hebben bijgedragen. Kijk een hoe trots ze zijn als ze de brabantia vuilniszak in de touchbin hebben vervangen. Dan smelt je toch!brabantia huishoudelijke taken

Keukenhulpje

Dit merk ik vooral in de keuken. Als hij met een mes in de weer is, sta ik er nog wel naast, maar hij wordt er steeds handiger in. Ook het afmeten van de rijst in ons nieuwe glazen Brabantia voorraadbus gaat perfect. Ik was benauwd dat het zou sneuvelen, maar hij gaat er heel secuur mee om. De peper en zoutmolen is ook een van de favorieten. Het was even wennen, maar momenteel draait hij er sterk mee in de rondte. Ze worden blij van het gevoel dat het geeft als iets goed gaat. Ze stralen van oor tot oor als ik ze een compliment geef.

Checklist

 • Olivier is een gevoelig jochie en zodra ik hem het vertrouwen geef dat hij iets goed kan, zie ik hem zijn schouders naar achteren slaan en stoer en kordaat handelen. Als hij ochtends als eerste wakker is, vraag ik hem sinds kort om alvast drinken in te schenken voor hem en zijn zusje. Een klein taakje, maar voor hem een enorme mijlpaal. Hij voelt zich de stoere, verantwoordelijke broer. Ook kan hij al mandarijntjes schillen voor zijn zusje en broertje. Als ik dan het geluid van onze prullenbak hoor, waar hij de schilletjes in gooit, maakt mijn hart een sprongetje. Mijn jochie wordt al zo wijs en groot.
 • Van uitstel komt afstel. Als ik Olivier bijvoorbeeld vraag of hij me over 10 minuutjes wil helpen, verwacht ik ook dat hij het snel oppakt. Na 5 minuten herhaal ik de vraag om hem brabantia touchbin huishoudelijke takennogmaals aan het idee te laten wennen. Als het te lang duurt, voordat hij in actie schiet, herhaal ik het uiteindelijk voor de laatste keer. Ik merk dat als ik hem bijvoorbeeld vraag om mij te helpen met de tafel te dekken, dat hij nog té lang blijft hangen in zijn spel. Geen probleem natuurlijk, maar ik laat het dan niet te lang duren en zorg wel dat het taakje gedaan wordt.
 • Het inruimen van de afwasmachine gaat nog niet helemaal zoals het hoort, maar hij boekt progressie. Het uitruimen lukt goed omdat ik hem de spulletjes op het aanrecht laat zetten. Inruimen in de kastjes lukt nog niet helemaal.
 • Oudere kinderen zijn motorisch al wat sterker. Samen de was opvouwen en ophangen gaat perfect.
 • Het stofzuigen draag ik vaak over en hij gaat er enthousiast mee aan de haal. Niet helemaal zoals ik zelf zou stofzuigen, maar hij vindt het leuk en voelt zich superstoer. Yvette laat ik vervolgens dweilen. Allebei een eigen taak
 • De vuilniszak wisselen en er uit halen, doe ik vaak zelf. De kinderen helpen wel met een zak van de rol afhalen en in de bak van de touchbin te vouwen. Goed voor hun motoriek. We hebben trouwens voor ons grote gezin een grote 60 liter brabantia prullenbak aangeschaft. Hier past heel veel in en daardoor hoef ik niet om de dag de zak te vervangen.
 • De tafel dekken is goed aan hen besteed. De borden en messen op de juiste plek leggen en het eten in schalen scheppen. Ze worden steeds handiger met alle vormen van huishoudelijke taken.

Gerelateerde blog: Afvalemmer; Waar let je op bij het aanschaffen? De keuze is reuze

p.s niet vergeten om je kindje te complimenteren:

“Heel erg bedankt! We zijn een topteam….Vele handen maken licht werk bij huishoudelijke taken. Nu hebben we veel meer tijd om iets leuks te gaan doen en op pad te gaan..!”

8 en ouderhuishoudelijke taakjes afvalemmer

Op latere leeftijd zijn ze dermate zelfstandig dat ze al eigen huishoudelijke taken mogen krijgen. Zelf aankleden en naar bed gaan lijkt me als moeder het fijnst. Dat is soms echt een militaire operatie met drie jonkies. Je kinderen even naar de supermarkt sturen voor een vergeten ingrediënten lijkt me ook ideaal. Hoe vaak ik wel niet even snel melk, rijst of eieren moet halen.

Checklist

 • Toen ik jong was, vonden mij zusje en ik het superleuk om onze moeder te helpen. We maakten lootjes met alle huishoudelijke taken en gooiden dit in een glazen vaas. Om en om deden we taakjes en met een spik en span huis als resultaat. Hopelijk weet ik dit ook te bewerkstelligen bij mijn kinderen
 • Bij huisdieren zijn ze een enorme helpende hand. De hond uitlaten, of het hok van de konijn schrobben is nu vanzelfsprekend. Bij ons thuis krijgen zij de verantwoordelijkheid voor de katten, puik plan.
 • Kamer opruimen, was in de wasmand gooien en ook helpen met koken zijn taakjes z=die makkelijk op de schouders van een 8 tot 12 jarige kunnen liggen.
 • Op latere leeftijd kunnen ze ook al hele gerechten maken en krijgen ze lol in bakken en braden. Als je er vroeg mee begint, pluk je er later de vruchten van.

Zelfstandigheidhuishoudelijke taken

Ik hoop mijn kinderen te kunnen voorbereiden op een eigen zelfstandig leven en dat huishoudelijke taken er nu eenmaal bij horen. Dat ze hun bed zelf kunnen verschonen en er niet maanden in blijven liggen. Dat ze het fijn vinden om in een opgeruimd huis te leven en niet in een zwijnenstal kamer. Achja de tijd zal het leren. Misschien moet ik ze straks omkopen om voor een heitje een karweitje te laten doen. Vooralsnog ruim ik veel troep achter hun kont op. En hebben we ze nog veel bij te brengen.

Ze leren het stap voor stap. Yvette heeft er in iedere geval veel lol aan om mij te helpen met de vuilniszakken en een nieuwe vuilniszak in onze nieuwe prullenbak te stoppen. Lucas kijkt vrolijk toe en heeft het klik systeem ontdekt. Voor hem is het een groot stuk speelgoed. Gelukkig dat we een life time garantie hebben op dit juweeltje

Conclusiehuishoudelijke taken

Onze kinderen hebben een toegevoegde waarde en belangrijke rol binnen de familie. Met huishoudelijke taken leer ik ze zelfstandig zijn. Ze drinken uit echt glaswerk, eten op echte borden. Als kinderen thuis verantwoordelijkheden hebben bij huishoudelijke taken worden het betere burgers zijn, zoalsook beschreven in het AD. Daarnaast leven we met zijn vijfjes in één huis en is het fijn dat we dat leefbaar houden. Hopelijk hebben we jullie weten te inspireren en heb je wat aan de tips & tricks.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief