Delen vinden we super lief

Op slechts drie en een half uur vliegen van Amsterdam ligt het Koninkrijk Marokko waar je in een compleet andere wereld stapt. We maakten een citytrip naar de feeërieke koningsstad Marrakech waarbij je gelijk denkt aan het sprookje uit duizend-en-één nacht. En oh-boy wat vond ik het daar gaaf! Ik vertel jullie er graag over en geef gelijk enkel tips & tricks! Veel leesplezier!

marrakech

Bij aankomst op het vliegveld werden we opgehaald door Mohammed onze reisgids voor de aankomende drie dagen. Ik was al gelijk onder de indruk van het verkeer, de karren die door ezels werden getrokken en de hectiek die om je heen gebeurd. Je waant je in een compleet andere wereld met een verscheidenheid aan geuren en kleuren. De reisleider bracht ons die ochtend gelijk per touringcar naar het Djemaa El Fna Plein.

Leuk: Fietsen in Marrakech

Start op Djemaa El Fna plein.

Letterlijk en figuurlijk vormt het Djemaa El Fna plein het centrum van Marrakech. Vanaf het einde van de middag is dit dé plek om te zijn in Marrakech. Het is het centrale plein, midden in het oude deel van de stad waar het beste openluchttheater zich afspeelt. Hier kun je je als toerist vergapen aan straatartiesten en marktkooplieden. Het plein loopt vol met fotogenieke levenskunstenaars, sinaasappelsap verkopers, acrobaten, tandendokters, slangbezweerders, goochelaars, volksmuzikanten tot aan travestieten. Je zult je ogen uitkijken.

 • Oriéntatiepuntmarrakech

S’avonds is het plein één grote gaarkeuken. Op het rariteiten plein komen we zeer zeker terug! Ik vond het een inspirerende plek om rond te lopen en eigenlijk kom je er altijd weer terug. Je kunt de roze, hoge, Koutoubia-minaret als handig oriëntatiepunt gebruiken om de weg niet te verliezen.

Wij arriveerden in de ochtend en struinden vanaf het plein door de souks richting ‘Café des épices‘ voor een ontbijt. Het lijkt heel chaotisch vanwege de smalle straten en drukke verkeer, maar als je de smalle steegjes van de medina trotseert kom je op de meest bijzondere plekken.

 • Foto’s maken

Je kunt van alles wat er om je heen gebeurd foto’s maken, maar vraag eerst toestemming. En zorg dan dat je vijf dirhamstukken bij de hand hebt. Vinden ze dit te weinig voor 1-2 foto’s, geef er desnoods nog wat extra’s bij (5 dirham) , maar laat je niet intimideren door de quasi-boze reacties dat dat te weinig is. Het is allemaal één groot spel. Met een grapje, of door het luchtig op te vatten, heb je er de meeste plezier van. Het is immers ook hun inkomstenbron. Probeer het dan ook niet gratis voor elkaar te krijgen dat is ongepast. Marrakech staat er om bekend dat je je telefoon en eigendommen goed moet bewaken. Ook willen ze je vaak ongevraagd helpen en daar en vergoeding voor. Wees allert, maar sta er luchtig in dan heb je een geweldige tijd!

Videoimpressie

Naast deze uitgebreide blog hebben we er ook een video impressie van gemaakt. Dit geeft de tekst wat meer beleving! Veel kijkplezier en mocht je vragen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Ontbijt bij Café des Épices.

Marrakech kent een oud en nieuw stadsgedeelte. Het oude stadsgedeelte van Marrakech wordt de Medina genoemd dat ik het meest indrukwekkende vond. Het nieuw gedeelte heet Guilliez en daar vind je de luxe hotels en restaurants. De meeste bezienswaardigheden zijn in de Medina gelegen waar we die ochtend ook naartoe gingen.

marrakech

In Marrakech vind je heel veel rooftop bars, de één wat hipper en met mooier uitzicht dan de ander. Ons ontbijt hadden we op het dakterras midden tussen de souks bij Café des Épices in de medina. Hier hebben ze zeer betaalbaar eten (zo’n 3 euro) op een dakterras met goede locatie. Dit is ook een ideale plek om even de drukte van de stad te ontvluchten.  (Sidi Abdel Aziz، 15 souk cherifia، Marrakech)

 • Geheime plekjes

Het bijzondere van Marrakech is dat alle schoonheid van de stad verscholen zit achter dichte deuren of op een dakterras. Het is dan ook handig om vooraf een lijst te maken met gerichte adressen waar je naartoe wilt gaan. Er zijn ook honderden kleine restaurantjes waar je couscous of een lekkere tajine kunt eten voor niet al te veel geld. Dit zou ik op je gevoel doen en het over je heen laten komen. Soms moet je ook niet te veel willen plannen.

Houdt er rekening mee dat in veel Marokkaanse restaurants geen alcohol wordt geschonken. In de meer westerse en Franse restaurants vind je Marokkaanse wijn per fles vanaf ongeveer 13 euro. Die ochtend hielden we het even voor verse jus d’orange. Na het ontbijt was het de hoogste tijd om enkele bijzondere highlights van de stad te gaan ontdekken.

Citytour langs Bahia Palacemarrakech

Voormalig ‘Palais de la Bahia‘ werd gebouwd in 1880 en heeft meer dan 160 verschillende kamertjes. Een deel van de vertrekken is openbaar en daar kun je doorheen wandelen. Het is net een doolhof. Je kijkt in het Bahiapaleis je ogen uit: gigantische plafonds met handgemaakt houtsnijwerk, fijne graveerwerken, luxe patio’s en overal die kleurrijke mozaïek die je overal in Marokko ziet. Voor 10 Dirham (1 euro) wandel je door het paleis en door de paleistuinen. Trek je wandelschoenen maar aan want het is ongeveer 8 hectare grond, maar het is echt de moeite waard.

Palais de la Bahia is een populaire attractie in Marrakech, bereidt je dus goed voor op je bezoek en de drukte. Des te vroeger, des te beter. De drukte is dan nog te overzien. Het paleis werd gebouwd in opdracht van Si Moussa. Hij wilde niet dat zijn 4 echtgenotes en 24 bijvrouwen elkaar vanuit de tuin konden zien. Dan begrijp je wel dat het zo’n doolhof is geworden. De bouw duurde ongeveer 14 jaar, maar dan heb je ook een leuk optrekje!

Koutoubia Moskeemarrakech

De allergrootste moskee van Marrakech, de ‘Koutoubia Moskee‘ is ook wel het symbool van de stad. Deze 77 meter hoge minaret is gemaakt van roze steen en torent als een symbool uit boven de stad. Vanaf het Djemaa el Fna plein is de minaret van deze moskee zelfs te zien. Als niet- moslim mochten we er helaas niet in.

Medersa Ben Youssef

Een van de oudste koranscholen dat niet meer in gebruik is, ligt in het oude centrum van Marrakech. Voor architectuur liefhebbers een aanrader. Het is een prachtig gebouw vol klein, hand beschilderd mozaïek.

Jardin Majorelle.marrakech la majorelle

Jardin Majorelle is een paradijselijke oase in het centrum van Marrakech, dat is schril contrast staat met de drukke en stoffige straten in het stadscentrum. De Franse schilder Majorelle kocht grond in Marrakech waar hij een prachtige tuin met planten van over de hele wereld aan legde. Ook maakte hij een fontein, sfeervolle waterbekkens en plantte het vol met cactussen, palmbomen en andere bijzondere planten.

 • Yves Saint laurent

marrakech

Sinds 1947 is het een openbare tuin waar je doorheen kunt wandelen en in de jaren ’80 werd de koloniale blauwe villa en de tuin overgenomen door Yves Saint Laurent. Het is een ware kleurexplosie waar iedere fotograaf zijn hart op kan halen. In het hoofdverblijf vind je ook een klein Berbermuseum waar je traditionele Berberkleding, sieraden en andere antieke spulletjes kunt bewonderen.

Lunch in Nomad Café.

En voor een fijne lunch ben je bij ‘Nomad‘ aan het goede adres. Hier is het Hip en trendy, centraal gelegen in de ‘kruiden’ Souk vlakbij place d’épices. Alles is tot in de puntjes perfect waaronder de sfeer, het uitzicht, het eten, de muziek, de bediening en de styling. Het heeft een goede keuken met jonge en vlotte bediening. Vanaf de twee dakterrassen heb je een schitterend uitzicht op de souks. Het is wel echt noodzakelijk om te reserveren, aangezien het er altijd druk is. Om de echt bijzondere beleving te ervaren moet je buiten op het dakterras reserveren.

Let op: in tegenstelling tot wat in de gidsen vermeld wordt, wordt hier geen alcohol geschonken.  S’avonds wordt het er feeëriek verlicht met lampions. NoMad is het broertje van Le Jardin ook zeer populair al ben ik er zelf nooit geweest.

Verblijf Art Place Hotel & Ryad Marrakech

Na de lunch konden we ons opfrissen in het hotel, gelegen in het bruisende historische centrum. De koffers stonden al klaar in onze kamer. We verbleven in het Ryad Art Place op nog geen 100 meter loopafstand va de medina van Marrakech en het Djemaa El Fna-Plein. Een Ryad is echt aan te raden en eigenlijk een must voor als je in Marrakech bent. Het zou zonde zijn als je in een hotel buiten de stad gaat zitten. Een Ryad is een typisch Marokkaanse bed & breakfast met een aantal kamers, in de mooiste authentieke panden met een binnenplaats.

marrakech riad

Wij waanden ons in een Arabisch paleis met al het prachtige mozaïek, lounge plekken & Arabische accenten. Het was een sprookje met vanaf het dakterras uitzicht op het fameuze plein. Marrakech is een chaos, maar in onze Ryad belanden we in een oase van rust en sfeer, waar we zelfs nog een duik in het zwembad konden nemen. Ik keek mijn ogen uit, wat is alles hier prachtig. We bleven niet te lang in het hotel en gingen rondstruinen in de medina. Je begrijpt dat ik souvenirtjes mee wilde nemen voor mijn klein belhamels thuis. We werden om 7 uur verwacht voor het hotel voor een verrassing en hadden dus niet heel veel tijd.

Medina de Marrakech

We kwamen aan bij het begin van de medina van Marrakech, een doolhof van smalle straatjes. De medina is zelfs vanwege de belangrijke historische waarde tot wereldcultuurerfgoed verklaard. Het is een autovrije centrum en heeft vele winkels, kraampjes, terrasjes en diverse uitgaansgelegenheden. De winkeliers nemen graag de tijd voor een praatje en doen hun uiterste best om je alles aan te smeren.

Het blijft een leuk spel en vooral om af te dingen. Dit is heel normaal en hoort bij de cultuur, maar vergeet zeker niet het wederzijds respect. Het werkt hier net even anders. In Nederland kun je rondstruinen, kijken en niemand zal je opmerken. In Marrakech loopt dat net even anders. Het leukste in de binnenstad is je te laten verdwalen terwijl je aan het rondstruinen bent. Dan heb je leukste indrukken, met het adres van je verblijfplaats kom je altijd weer veilig terug. Wij moesten echter weer snel terug en verzamelden ons voor het hotel

Toer met koetsjes door Marrakech.

Wat is het een aanrader om de ‘oude’ als ‘nieuwe’ stad met paard en wagen te bezoeken. Dit is eenvoudig te boeken aan het begin van het beroemde ‘Place Jemaa El Fna’, aan de kant van de grote Koutoubia moskee. Doe dit in de namiddag/avond zodat je de stad ziet oplichten. We werden voor ons hotel opgehaald en konden de verlichte pracht van Marrakech bewonderen vanuit een open paardenkoets. Het was een koninklijk begin van de avond voor circa 100 Dirham voor een uurtje)

 • Verhalen liggen op straatmarrakech

Je passeert de verlichte monumenten van de stad, ziet de lokale bevolking in hun avondkledij en ervaart de geuren en geluiden van alles om je heen. Je ziet de 12e-eeuwse stadswallen die de medina van Marrakech beschermen, passeert de hoge stadspoorten en hoort de verhalen over deze plekken. Een echte aanrader!

marrakech

In het nieuwe gedeelte, het Hivernag, kun je de luxehotels bewonderen en zie je dat het nachtleven zich hier afspeelt. Tijdens onze toer hebben we de zon zien ondergaan bij de moskee. Ook zagen we de decoratieve Agnaou-poort, de koninklijke ingang tot het zuidelijke deel van de medina, en werden we vervolgens afgezet op het bruisende Djemaa el Fna-plein, waar het plein tot leven kwam.

Rooftop toast cocktail Riad Monceau + diner.

Bovenop het dakterras van Ryad Monceau toasten we op het leven en deze prachtige reis. Monceau is een Riad die men zeker moet ontdekken bij een verblijf in Marrakech. Alles straalt luxe uit en achter de grote deuren is het er adembenemend mooi en zijn er prachtige ingerichte ruimtes met een mooi kleurenpallet. De Riad is perfect verzorgd, het personeel is zeer vriendelijk en het restaurant is een van de beste adressen in Marrakech.

Het zwembad in het midden van het restaurant geeft de plek extra charme. Je waant je hier weer even terug in de tijd. Overal flonkeren lantaarns en de tafels zijn beeldschoon gedekt. Na deze avond in het sprookjesachtige Marrakech was het tijd om de slaap te vatten en weg te dromen in het sprookje van duizend en één nacht. In het hotel waande ik mijzelf Prinses Jasmin uit Aladdin.

Overnachting in Art Place & Ryadmarrakech

Gelegen aan het beroemde rariteitenplein Jemaa el-Fna, in het centrum van de oude binnenstad lag ons hotel ‘Art Place Hotel & Ryad Marrakech‘. Het hotel was zelfs Winnaar “beste boutique hotel” in Marokko in 2016, dat zegt al wel genoeg! S’avonds is het plein één grote gaarkeuken en wordt je betoverd door alles wat er om je heen gebeurd. We struinden nog even tussen de mensenmassa en genoten van alle actie. Op het dakterras van ons hotel kwamen we even bij van een dag vol avonturen. Er werd ook nog heel stiekem een duik in het zwembad genomen.

Dag 2:

Souk rally

marrakech

De kleurrijke souks zijn te vinden achter het plein Djemaa el Fna en staat garant voor uren wandel- en kijkplezier. Het leukste is om de ommuurde medina in te lopen zonder kaart en je vervolgens mee te laten voeren door de smalle straatjes. Elke Souk heeft zijn eigen specialiteit: tapijten, slippers, kruiden, specerijen en goud. Ook zijn er straatjes waar nog eeuwenoude ambachten worden beoefend. Je ziet er koperslagers, wolververs en schoenlappers. De stuk is een ware belevenis; zoveel geuren, kleuren, mensen, ezels en brommers. Sommige delen zijn overdekt of beschut tegen de extreme hitte van de zon.

Deze ochtend maakten we op een interactieve manier echt kennis met het bruisende doolhof aan kleuren en met de lokale gebruiken tijdens de ‘souk rally’ We moesten  opdrachten afronden via een speurtocht door de smalle straatjes.

 • Race tegen de klok

Als je met meerderen een citytrip maakt is de Souk Rally een aanrader. We werden verdeeld in teams en aan de hand van een roadbook met daarin leuke opdrachten kon een spannende speurtocht door de Souks beginnen. Met een digitale camera en Marokkaanse Dirhams aan zakgeld gingen we met elkaar de strijd aan.

We hebben geleerd om een hoofddoek om te doen, een mozaik te maken, een Marokaans outfit aangehad, spelletjes gespeeld, sinaasappelsap geperst en specerijen uitgezocht. Je merkt tijdens de rally dat de Souks een belangrijke plaats innemen binnen de Marokkaanse cultuur. Het is een plek om elkaar te ontmoeten, samen thee te drinken en te onderhandelen over allerhande goederen. Op een grappige, actieve manier vonden we onze weg door de talloze straatjes.

Nikki beach, lunch en relaxenmarrakech

Na de souk rally was het tijd om te relaxen en reisden we door naar Nikki Beach Marrakech. Nikki beach staat wereldwijd bekend om zijn klasse en fijne atmosfeer. Het is ook wel het zusje van de bekende beachclub uit St.Tropez, Ibiza & Miami. In een lounge setting, speelt de DJ upbeat muziek waarbij je in het zonnetje kunt wegdromen op een loungebed. We hebben er geluncht met een fijne salade niçoise en een goed glas wijn. Het is inderdaad aan de prijs zoals je in veel recensies leest, maar het is het waard als je even de drukte van de stad wilt ontwijken. We namen ook een duik in het zwembad en hebben de middag genoten van de sfeer.

Quad tour door Palmeraie

Na de lunch vertrokken we dieper de Palmeraie in op weg naar de startlocatie voor een stoere activiteit. Per quad hebben we de omgeving ontdekt en hebben door een prachtig woestijnlandschap mogen scheuren. We stuifden over hoge duinen, ruige vlaktes en verkenden de palm oases. Het prachtige uitzicht op het Atlasgebergte was ook echt prachtig.

marrakech

Het was wel quad rijden voor mietjes aangezien er niet echt tempo werd gemaakt. Ik ben notabene een dochter van iemand die Parijs-Dakar heeft voltooid. Een beetje tempo mocht dus wel, maar ach het is vakantie 😀 Als tussenstop gingen we Marokkaanse thee drinken bij een Berberfamilie. Berbers leven op een andere manier dan wij gewend zijn en we keken onze ogen uit. Ze waren ontzettend gastvrij.

Diner at Jad Mahal met Arabische dansshow in stadswijk Hivernage’

Die avond dineerden we in hotspot en luxe restaurant/club ‘Jad Mahal’ in de stadswijk Hivernage. Hier is het fantastisch en heeft alles in huis om een fantastische avond in Marrakesh te hebben. Goedkoop is anders, maar het is het absoluut waard om je weekend stijlvol, feeëriek en uniek af te ronden met een fantastische show van wervelende buikdanseressen, vuurvreters en live muziek.

 • Sprookjesachtig

Na het diner, rond 0.00 uur komt er op het podium een show van dans en muziek, waar met zeer professionele artiesten wordt gewerkt. Ze hebben een uitgebreide kaart (Frans, Italiaans, Thais, Marokkaans) en alles wat wij geproefd hebben was boven verwachting goed. En ik vind het nog steeds knap hoe de vrouwen met kandelaars op hun hoofd rondlopen en dansen. Het sprookjesachtige decor maakte het tot een onvergetelijke herinnering.

 • Swing it

In dit restaurant is ook een club gevestigd en na afloop van het diner kun je hier de voetjes van de vloer dansen. Voor de feestvierders onder ons, kun je je hart ophalen in Marrakech. Er zijn vele beroemde clubs aanwezig,waaronder de Pacha waar je naar hartenlust kun dansen. Ik was echter verstandig en ging bijtijds naar het hotel. De volgende ochtend vlogen we vroeg terug en zou ik opgehaald worden op Schiphol door manlief en de kleintjes. En neem maar van mij aan dat je dan geen kater wilt hebben.

We vlogen met Transavia naar Amsterdam. Nog druk napratend en vol van alle bijzondere indrukken van deze reis, stapten we in het vliegtuig voor de terugreis richting Amsterdam. Van de magie van deze onvergetelijke reis zullen we nog lang nagenieten. En hopelijk hebben we jullie er met deze blog mee geïnspireerd .

We komen terug!

Marrakech is feeëriek en je waant je in 1001 nacht! We waren er 2 volle dagen en eigenlijk zou ik 3-4 dagen adviseren. We komen er heel graag terug, al is het alleen om eens goed te shoppen. Er is zoveel moois te zien en beleven en ik bleef maar foto’s en video’s maken. Er zijn nog wel een aantal dingen die ik dan op de agenda zal zetten:

 • Kookcursus

Je kunt zelf leren kokkerellen en meer leren over de traditionele Marokkaanse keuken. Dat kan op bijvoorbeeld bij o.a het professionele La Maison Arabe, of Souk Cuisine,  Per 2 personen krijg je een boodschappenlijstje en dirhams om zelf boodschappen te doen, Je wordt door de souks geleid en krijgt nuttige tips en productinformatie die je daarna als toerist kan gebruiken bij aankoop van specerijen, etenswaren etc. De workshop wordt op een prachtige en rustige locatie georganiseerd en wordt mede begeleid door berbervrouwen. Geweldig om te leren koken op een fijne plek en ook thuis weer te maken. Voor eet liefhebbers een aanrader.

 • Haman

Je mag eigenlijk Marrakech niet verlaten zonder een bezoek aan een hammam anders is je bezoek eigenlijk niet compleet. We hadden helaas te weinig tijd en moet dus wel terugkomen! Ik ben namelijk een mega sauna-hamman liefhebber.

Lees ook: Sauna etiquette voor Dummy’s

Er zijn vele traditionele volksbadhuizen en ook luxe spa’s in hotels en resorts. Een fijne haman is La Maison Arabe De toegang is 20 dirham (circa 2 euro) per persoon. In een resort vragen ze al snel twintig euro, of meer. Tegen extra betaling is er veel bij te regelen zoals zeep, schrobbeurten en massages. Het is elke keer weer een hele ervaring om een authentieke Marokkaanse traditie te beleven, waarna je je gegarandeerd als herboren zult voelen.

 • Atlas Gebergte

Een dag naar het Atlas Gebergte is gaaf om een klim te maken richting de waterval en te genieten van een fantastisch uitzicht. Het is dan handig om een chauffeur te huren die je meeneemt op deze excursie.Je kunt het vooraf regelen of ter plaatse via elk hotel, of riad. Een tocht naar het Atlasgebergte voor 2 personen kost circa 800 Dirham (80 euro).

 • Vervoer

Vanaf het vliegveldkun je het beste  stadsbus 19 nemen. Deze bus gaat rechtstreeks naar het centrum van Marrakech en gaat langs alle belangrijke plaatsen en hotels in het centrum en in de nieuwe stad. De onopvallende halte ligt bij de uitgang van de airport links, achter de parkeerplaats met taxi’s. Je kunt in de bus een retourkaartje voor 50 (5 euro) Dirham kopen. Handig en veel voordeliger dan apart. Bij Djeema El Fna kan je uitstappen als je een ryad hebt geboekt in de medina. Of je kan daar een taxi nemen, voor ongeveer 20 dirham, naar je hotel.

Je kunt ook een taxi nemen al is dit duurder. Tip: Neem geen taxi gelijk buiten de airport, loop even verder naar buiten voorbij de slagbomen. Taxi’s betalen namelijk om bij het vliegveld te komen, daarbuiten is het scherper geprijsd. Taxi’s doen er gemiddeld 2 uur over en brengen je voor 25 euro (250 Dirham naar het vliegveld).

Extra tips

Tijdens de citytrip en mijn struintocht naar informatie, stuitte ik op extra tips en tricks die ik graag met jullie deel.

 • Naar Marokko vliegen diverse low cost airlines zoals Transavia of Ryanair. Boek ver van te voren en je vlucht is scherp geprijsd
 • Laat je vervoeren door de taxi, voor een paar euro wordt je overal naartoe toe gebracht
 • Als je de weg vraagt, volg dan niet diezelfde persoon die je de weg toont. Dit zijn tourguides die er geld voor vragen. Ze helpen je overal graag, maar dat kost je altijd iets.
 • Draag niet al te korte kleding of blote benen, Conservatieve kleding en bedekte schouders is raadzaam om vervelende situaties  te voorkomen en nare opmerkingen te ontwijken.
 • Er zijn niet vele pinautomaten, er is er eentje op het grote Djeema El Fna plein nabij ons hotel, maar in het nieuwe gedeelte van Marrakesh kun je hiervoor het beste terecht. In de medina heb ik er verder geen eentje gezien.
 • Als je een reisgids hebt geeft dan fooi vooraf. 100 Dirham (circa 9 euro) Voor de kleinere fooitjes is 10-20 Dirham genoeg.

 Conclusiemarrakech

Als je er echt helemaal tussen uit wilt zijn in een wereld die compleet anders is als de onze, dan is Marrakech een absolute aanrader. Het eten is heerlijk, betaalbaar en je eet op de meest verborgen plekjes van de stad. Er zijn heel veel mooie bezienswaardigheden en je kunt je hart ophalen bij het kopen van souvenirs. Op elke straathoek is weer iets interessant te zien of te proeven.

In de stad word je verwonderd door de mix van Afrikaanse, Arabische en Europese invloeden. Op elke hoek van de straat kijk je je ogen uit en ook buiten de stad is er veel vertier te vinden. Ik zou niet snel tijdens de ramadan naar deze stad gaan, al is het dan wel minder toeristisch. De stad is dan minder levendiger en veel eettentjes zijn gesloten. Ik heb er zo van genieten dat ik zeer zeker terugkom.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief