Delen vinden we super lief

Als fervente sauna bezoeker ben ik blij met de komst van meer complexen. Als je aanbiedingen websites goed in de gaten houdt, kun je voor een appel en een ei een dag relaxen. Voorheen was een sauna bezoek luxe, tegenwoordig is het gemeengoed en dat merk je ook aan het stijgend aantal (onervaren) saunabezoekers. Helaas weten velen zich niet helemaal te gedragen naar de ‘sauna etiquette’. Afgelopen dinsdag was het weer zover en zat ik mezelf echt op te vreten. Het zullen mijn hormonen wel zijn denk ik…. ik klom in de pen en alle sauna frustaties kwamen er uit…..

Kritiek

Een mevrouw werd woest toen ik haar vriendelijk aangaf dat ze haar handdoek beter onder haar voeten kon doen om het zweet van haar (kolossale) lichaam op te vangen. Ze zat helemaal bovenin en het zweet gutste van haar lijf en drupte op de onderste houten plankjes. En dat op steenworp afstand, Jak! Ik zei het nog zo aardig en het was naar mijn idee helemaal zen.

Hygiëne

Voor je de sauna betreedt, ga je eerst douchen om alle viezigheid van je af te spoelen. Nâ een sessie ga je afkoelen en ook DOUCHEN voor het optimale resultaat.. Dus NEE niet gelijk in het zwembad of het dompelbad springen. Dit is echt niet hygiënisch en serieus NOT-DONE. Je hebt veel gezweet dat vol zit met afvalstoffen, huidschilfers en bacteriën to-the max! Je wil toch zelf ook niet in andermans zweet badderen? Dus: Eerst afkoelen onder de douche zodat je weer een normale hartslag hebt en dan kun je fris en fruitig baantjes trekken in het zwembad zonder argwanende blikken van ervaren sauna-gangers.

Handdoek onder die dikke billen!

Mijn derrière is van dien aard, dat een theedoek echt niet voldoet om op te zitten.  De sauna is van hout dat vocht opneemt, in de sauna zweet je, zweet zit vol afvalstoffen, dit zweet glijdt langs je lichaam en wordt opgenomen door je handdoek via je benen en voeten. Als er überhaupt een handdoek ligt! Als je op het onderste bankje zit, kun je je slippers aanlaten, maar op de bovenliggende planken is het verstandiger om je handdoek onder je voeten/lichaam te leggen. Je kunt ook 2 handdoeken meenemen bij elke sauna bezoek, problem solved!

Zwangerschap en sauna, sauna etiquette

Slippers idioten

Het dragen van slippers is hygiënisch en gaat voetschimmel tegen. Op de vloer in de sauna zijn heel veel bacteriën en slippers beschermen je hiertegen. Het is dan ook niet de bedoeling om slippers in de sauna op het bovenste plankje aan te laten. Doe ze uit en houdt ze buiten de sauna. Het is niet hygiënisch als je met slippers over de plankjes heen loopt. Deze bacteriën smeer je met de slippers uit over het hout dat echt smerig is en in het hout trekt. En als je geen slippers bij je hebt, neem niet zomaar slippers van anderen mee. Dat kan echt niet. In mijn sauna carrière hebben anderen al twee keer mijn slippers ‘geleend’ en vergeten terug te zetten. Foutje en dat terwijl het best opvallende slippers zijn.

Hutjemutje in de Sauna

Het kan heel confronterend zijn om bil aan bil te zitten. Wees aardig en “sla even een handdoek om die zwetende billen van je” heb ik vaak gedacht. En als je bovenaan wilt zitten, vraag dit gerust, dan kan ik opstaan en hoef je je zwetende lijf niet tegen me aan te glijden en je lichaam zowat in mijn gezicht te duwen. Dit zijn altijd wel ietwat gênante momenten. En al helemaal om  zwetende voeten van een ander op mijn handdoek te hebben.

hottub, relax, strand, sauna etiquette, buiten, relaxday, nationale relaxday, Zwangerschap en sauna

Ontspannen in de Sauna

Kun je je slecht ontspannen, dan is het verstandig om een trede lager te gaan zitten, of probeer het later nog een keer. Het advies is echter om niet te gaan zitten zuchten, puffen en steunen. En benome het zeer zekr niet tig keer dat het zo heet is! Je wilt het niet geloven, maar het gebeurt echt.

De sauna is nu gewoon heet! Ik deel regelmatig een sauna vol gestreste kippen, die ook nog eens hun eigen zweet inmasseren. Serieus niet te doen en bloeddruk verhogend. Je zweet in het wilde weg van je afvegen is al helemaal NOT-DONE! Je kunt lezen dat dit niet mijn favoriete onderwerp is. Er sets van zegen is ook weer zo wat, dus dan maar via deze weg….

Wijdbeense gasten

Wat fijn voor je als je groot geschapen bent, maar houd dat a.u.b voor jezelf. Wijdbeens liggen met je klokkenspel open en bloot is best een beetje gênant en onpasselijk. Ook bij vrouwen is het onsmakelijk om tussen de benen van een vrouw te koekeloeren. Een beetje integriteit is echt op zijn plaats. Staren naar elkaar is overigens ook echt not-done en onsinziens zeer brutaal. Beter niet doen dus..

Stilte Sauna

Heel veel sauna-gasten hebben het niet door, maar in een sauna geniet je het beste als het STIL is. Dus houdt die roddel- en bij-bep sessies met je vriendin buiten de sauna. Sommige sauna’s galmen enorm, waarbij zelfs fluisteren vervelend is. Onbewust luistert iedereen echt mee. Het is een immense stoorfactor en die laatste roddels over je buren hoef ik echt niet te weten. En oja als je de sauna betreedt of verlaat, doe dan die deur ZACHTJES open & dicht en ook met een beetje tempo. Warmte hoort in de sauna thuis. De deur gewoon open laten … laten we daar maar niet op in gaan…..

Zwangerschap en sauna, sauna etiquette

Cooling Down in de Sauna

Voor het afkoelen moet je net zoveel tijd uitrekken als het opwarmen. Koel als allerlaatste je hoofd. Achter in je nek zit het centrale punt dat je lichaamstemperatuur regelt. Schroom dus niet om je haar nat te maken. Dit is een must om goed af te koelen.

“Loop dus niet zo te mieremaaien over je gecoupte kapsel vol gel. Je bent in de sauna, niet in een hippe strandtent”

Slurpen

Wist je dat in goedkope, plastic waterflesjes BPA zit? Op zich geen probleem, maar als de temperatuur langdurig op een hoogtepunt zit, kunnen deze kankerverwekkende stoffen vrij komen. Neem de flesjes dus niet mee de sauna in. Hetzelfde geldt voor de bidon flesjes. Let hier op bij de aanschaf. En als je dan toch wilt drinken, denk aan de mede sauna-gangers, houdt het geslurp voor je zelf. (dit gebeurt serieus!)

Aufguss

Vele sauna’s kennen opgiet sessies (Aufguss) of andere belevenissen, waar je je van te voren niet voor kunt inschrijven. Tien minuten voor aanvang is het dan ook bere-druk voor de sauna ingang, soms zelfs bil aan bil. En als je achterbuurman dan geen handdoek voor zich houdt, is dit uiterst gênant. En waarom, serieus waarom, willen we met z’n allen naar binnen wurmen voor het begint. De sauna- meester begint heus niet voordat iedereen binnen is. Laten we elkaar wat personal space gunnen! Dat gedouw en gestouw slaat nergens op!

“We zijn geen vee-stapel”

Stelletjes

Ik zou dolgraag willen dat mijn hubby van de sauna houdt. Helaas. Ik heb het geprobeerd met smeken, chanteren en door hem in de val te lokken, niets wist hem te overtuigen. Hij rent door de sauna alsof hij de marathon moet rennen en relaxen lukt hem echt niet. Het leukste vond hij het biertje rond aperitief tijd. Alle pogingen mislukt, hij vindt het niks aan. Niet getreurd ik heb mijn ware sauna vriendin en ook alleen vind ik de sauna ultiem genot.

Ik kan dan ook jaloers kijken naar leuke stelletjes die kletsend over de paden lopen, samen relaxen in de sauna en lachend in het restaurant zitten. BEHALVE als ze in het zwembad klef gaan zitten doen, onder de douche elkaar intiem aanraken. Dit stoort andere sauna gasten echt enorm. Wees thuis maar intiem met elkaar, houdt die handen bij jezelf! Het zorgt serieus voor gênante momenten vooral als er iets rechtop gaat staan!

sauna etiquette, glazen schuifwanden, relaxday, relax

Seksuele opmerkingen

Mannen, hou die seksuele opmerkingen toch voor je! Mijn trouwring zegt waarschijnlijk voldoende, mijn zwangere buik al helemaal en mijn killer-blik houdt de opmerkingen op afstand. Bij de rondvraag naar de grootste sauna-frustraties kwam dit punt bij iedereen voorbij. Sauna en naakt gaat eenmaal hand in hand, maar houdt seks hier buiten!. En als je op zoek bent naar een partner doe dit dan elders. Dit geldt ook voor vrouwen die gezegend zijn met een mooi lijf.

“Stop s.v.p. met dat ge-paradeer. Je bent geen dressuur paard en geeft echt verkeerde signalen af”

Ligbedden

Stop er eens mee om die bedjes bezet te houden met je tijdschrift en handdoek. Gun een ander ook een ligplekje in de zon. Elke sauna heeft serieus voldoende haakjes om alles op te hangen, dit hoef je niet achter te laten op een ligbedje! En als je dan in slaap valt, of die vriend van je valt in slaap. Hou even in de gaten of hij/zij niet te hard snurkt. Dit is even grappig, maar kan door mede-sauna gasten als storend worden ervaren.

sauna etiquette, relax, strand, buiten, relaxday, nationale relaxday

Compleet

Mijn lijst is ongetwijfeld nog niet compleet en die vul ik met plezier aan. Dus kom maar op met jullie commentaren. Wat is jullie grootste irritatie tijdens een sauna bezoek. Dit kan van alles zijn. Wie weet leest een nieuwkomer dit overzicht en zijn we snel verlost van alle no-no’s op sauna gebied!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaa


Delen vinden we super lief