Delen vinden we super lief

De populariteit onder mensen die een sauna bezoeken, neemt snel toe. Of je nu in badpak of in Adamskostuum een saunabezoek gaat afleggen. Sauna’s trekken de laatste jaren veel meer bezoekers dan vroeger. Door drukke werkzaamheden en sociale verplichtingen ligt de lat soms echt heel hoog en dan is totale ontspanning heel erg fijn. Wellness en saunafaciliteiten geven de ultieme ontspanning die we allemaal zo hard nodig hebben. De sauna heeft naast het aangenaam verpozen en echte me-time ook nog eens vele gezondheidsvoordelen. En wist je dat je zwangerschap en sauna ook heel goed samengaat. Een aantal van deze pluspunten zijn o.a.


1. Doorbloeding

De doorbloeding neemt tijdens een saunabezoek duidelijk toe. Je hartspier moet harder werken om het bloed rond te pompen. Een kwartiertje in de sauna is als een flinke wandeling. Al vervangt het niet 100% het sporten, het is wel goed voor je gezondheid! Ook als je een zwangerschap en sauna combineert optimaliseer je je doorbloeding!


2. Weerstand

Mensen die regelmatig de sauna bezoeken zijn niet zo snel verkouden. Dit komt door het wisselende koude/warmte effect. Nadat je 10 minuten in een hete, Finse sauna bent geweest en je springt daarna in een koudwaterbad, geeft het je lichaam de mogelijkheid, om als het ware resistent te worden tegen kou. Virussen krijgen geen kans meer als je je zwangerschap en sauna combineert

3. Afvalstoffen verdwijnen

Je organen als de lever en nieren, moeten extra hard werken en zullen snel de opgehoopte afvalstoffen laten verdwijnen. In de sauna is het belangrijk om steeds goed te drinken. Dit helpt om de uitscheiding sneller te doen plaatsvinden en hydrateert tevens je lichaam. Ook voorkom je hoofdpijn als je te weinig drinkt. Je verliest immers heel veel vocht.

Sauna etiquette


4. Mooiere huid

De saunahitte zorgt er voor, dat alle poriën van de huid open gaan staan. Ook de kleine vaatjes gaan open. De huid krijgt als het ware van binnen uit een flinke boost terwijl kwalijke stoffen door de ver openstaande poriën worden verwijderd. Na een koud bad of douche sluiten de poriën weer. Na een saunabezoek zie ik er altijd als herboren uit! een grappige woordspeling bij de combinatie van een zwangerschap en sauna.


5. Bloeddrukverlagend

Een saunabezoek heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Doordat de aderen reageren op warmte en kou tijdens de wisselingen sauna, koud bad of douche, werken de aderen optimaal, ze krimpen en zetten weer uit. Dit heeft een goed gevolg voor de bloeddruk. Deze is in de sauna altijd wat lager. Conditie van de aderen wordt duidelijk beter. En uiteraard ben je ook helemaal en zen in de sauna.

Zwanger naar de sauna?

Als je op regelmatige basis naar de sauna gaat, hoef je er echt niet mee te stoppen zodra je zwanger bent! Een bezoek aan de sauna voor een zwangere, kan met de nodige regels in het achterhoofd, juist prima worden gedaan. Het is zelfs heel goed voor jou en je kindje in de buik! Vooral wanneer je altijd al sauna’s hebt bezocht is het tijdens een zwangerschap heel positief om te gaan. Zelf heb ik het bij alle drie de zwangerschappen regelmatig gedaan en ik kwam iedere keer weer als herboren thuis. Wel zijn er een aantal tips die je in acht moet nemen gedurende een sauna bezoek:

Zwangerschap en sauna tips

De zwangerschap is een heerlijke tijd. Met af en toe een bezoek aan de sauna kun je genieten van de diepe ontspanning en zonder stress het zwanger zijn ervaren. Want je zwangerschap en sauna gaat heel goed samen. Ook kun je bij veel welness instellingen zwangerschaps- arrangementen boeken. Als de baby er eenmaal is, komt er voor jou en je echtgenoot een drukke tijd aan en zul je niet meer ‘à la minute’ een bezoekje kunnen plannen.

Ook gaf ik lange tijd borstvoeding en ging het kolven niet optimaal in de zonnebank ruimte. En Zoogkompressen werken ook niet echt in je nakie zegmaar. Maar Zwangerschap en sauna gaat goed samen als je rekening houd met bepaalde aspecten.

Qua advies lees ik overal dat je de eerste 3 maanden beter niet naar de sauna kunt gaan. Oók wanneer je de sauna altijd hebt bezocht is het in deze periode beter om even niet van de saunahitte te genieten. Deze hitte kan namelijk een slecht effect hebben op de ontwikkeling van de embryo. Ook is het niet verstandig om in de laatste 6 weken van de draagtijd in de sauna te vertoeven. Was je echter al een geregeld bezoeker, dan kan het weer wel. Vermijd dan echter de heetste sauna’s en de warme kruidenbaden.

zwanger buik, lichaam

Persoonlijk

Zelf heb ik het advies naast me neer gelegd omdat ik precies weet wat ik deed, naar mijn lichaam luisterde en ik niet heel lang in de sauna verbleef. Ik ging vooral voor het relaxen en chillen op de ligbedden. De laatste weken meed ik de bubbelbaden omdat het mogelijk is dat je al wel je slijmprop verloren bent en gevoeliger bent voor infecties. ‘Luister naar je lichaam‘ is vooral het advies!


Waar je rekening mee moet houden

Ben je ongeveer een maand of 4 zwanger, dan kun je met een gerust hart gaan genieten van de warmte. Vooral als je last hebt van kleine pijntjes wordt het sterk verlicht. Spier en gewrichtspijn worden door de weldadige warmte een stuk minder en het verschil van hitte en kou werkte enorm verkwikkend. Ik heb zelfs wel eens een dutje gegaan op een ligstoel bij een saunabezoek. Je bloeddruk daalt iets en je lichaam komt echt tot rust. en de verse sapjes, lekkere, vaak gezonde lunch en buitenlucht doet een mens ook goed. Ik was mijn emoties en hormonen dan even weer de baas en kon helemaal zen worden.

Zwangerschap in emoticons uitgedrukt

Zolang je als zwangere vrouw maar niet langer dan 10 minuten in de sauna verblijft en je jezelf rustig afkoelt, zonder gelijk in het koude dompelbad te springen. Een opgieting heb ik zelf als heel fijn ervaren (zittend op de onderste bank), maar voor een ‘niet-sauna ganger‘ af te raden! Vooral omdat dit ook voor de “niet zwangere” een behoorlijke belasting van het lijf is. Wel heel belangrijk: een bezoek aan kruidenbaden en infraroodsauna’s (diepte straling), is voor zwangere vrouwen ‘not-done.’

Luisteren naar je lichaam

Net als elke andere saunabezoeker dient je als zwangere vrouw te luisteren naar je lichaam. Ga je naar een wellness en heb je een behandeling gereserveerd? Vertel dan altijd dat je een baby gaat krijgen. Vooral, als je in verwachting bent van je eerste kindje, is dat qua uiterlijk niet altijd te zien. Ga er dus niet van uit dat iedereen het ziet, dat je moeder gaat worden.

Bijna iedere sauna beschikt over een zwembad. Het is heerlijk ontspannend om te gaan zwemmen tussen de saunagangen door. Vermijd echter de bubbelbaden. Drink voldoende water, je lichaam zal veel vocht verliezen door de warmte. Het belangrijkste voor een zwangere vrouw is, geniet van je lichaam en de ontspanning die deze krijgt.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief