Delen vinden we super lief

Weten jullie wat de minimale benodigdheden zijn voor een mama die wil starten met borstvoeding? Welke producten zijn handig om in huis te hebben, of heb je eigenlijk niets nodig? Al voor de geboorte had ik een kolf in huis en ook bergen met zoogkompressen werd me aangeraden. Maar wat als het niet lukt? Gelukkig zijn borstkompressen ook onmisbaar als de borstvoeding niet op gang komt, of je er gewoonweg niet voor kiest. Ik neem je mee in mijn persoonlijke verhaal…

newborn borstvoeding zoogkompressen

Op onderzoek

Officieel luidt het advies om nog geen kolf te kopen voordat het kindje geboren is en om eerst te bekijken of de borstvoeding op gang komt. Afhankelijk van hoe vaak en waarom je wilt kolven, schaf je het geschikte type kolf aan. Een handkolf kies je bijvoorbeeld bij incidenteel kolven.

* Met vallen en opstaan

Een vol automatische kolf kies je bij fulltime kolven. Ik koos persoonlijk voor het 2e en had het geluk dat het op gang kwam met de drie kiddo’s. De kolf werd ingezet toen het verlof voorbij was en ik me weer op kantoor kon melden. En ook tijdens mijn verlof kolfde ik vaak mijn andere borst leeg zodat papa ook eens de fles kon geven. De eerste weken bracht ik de borstvoeding overigens op gang door de baby aan de borst te leggen. Het was wel wat kunst en vliegwerk, maar bij alle drie is het uiteindelijk met vallen en opstaan gelukt.

borstkompressen, zoogkompressen

* Benodigde accessoires

Naast een geschikte kolf, zijn zoogkompressen zeer nuttig en raadzaam om aan te schaffen. Manlief had voor mij een goedkoop pak borstkompressen gekocht, plus een pakket van het hogere segment. Hij had namelijk geen idee en de verkoopster in de winkel wist geen onderscheid te maken.

Ik kwam er al snel achter dat goedkoop, duurkoop bleek te zijn. Ik heb me rot geschaamd met lekkende borsten en een zoogkompres die het niet goed opvangt. In mijn tas lagen stapels kompressen en moest ze continue vervangen. Uiteindelijk was ik veel duurder uit en had ik beter goed functionerende borstkompressen kunnen kopen. Voor mij waren de zoogkompressen van Difrax perfect doordat ze meer USP’s hebben dan de gemiddelde zoogkompressen in een drogist of apotheek. Vooral nadat ze zijn vernieuwd, wil je geen ander! Onbezorgd kon ik op pad, zonder zichtbaar, lekkende borsten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Niet het meest charmante onderwerp 🙈😉 maar hoe handig en fijn zijn goede zoogcompressen. Daarom zijn onze zoogcompressen vernieuwd! Ze nemen nog meer vocht op! (meer dan 80 ml!), zijn per stuk verpakt en door de goede pasvorm en plakstrips onzichtbaar onder je kleding. Te koop via onze webshop en babyspeciaalzaak ☝🏻Tip: Leg ze even in de koelkast voor verkoeling tijdens stuwing. . . . #borstvoedingsmama #mamalove #difrax #breastfeeding #borstvoeding #zwangerschap #mama #baby #mom #momlife #mommytobe #lifewithbaby #lifewithkids #caresince1967

Een bericht gedeeld door Difrax 💛 (@difrax_babyproducten) op

Borstvoeding problemen

zoogkompres borstkompressen zoogkompressen

En wat nu als de borstvoeding niet goed op gang komt? Ik heb genoeg vriendinnen met hoofdpijn dossiers. Ze wilden zo graag en hebben het koste wat kost geprobeerd, maar niets werkte. Tot groot verdriet van vele moeders stoppen ze er dan mee. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat borstvoeding problemen vaak opstart problemen zijn.

* Advies op maat

Er is bij echte opstartproblemen advies op maat nodig en kennis rondom borstvoeding. Het beste is dan dat de kraamhulp mensen doorverwijzen naar een deskundige, ook wel een Lactatiekundige. In veel verzekeringen is dit overigens vergoed! Bij ons kreeg ik het juiste advies van mijn verloskundige en kraamhulp. Bij tepelkloven ben ik begonnen met kolven. Ze zaten er bij alle drie bovenop zodat het haast niet mis kon gaan. De volhouder wint, maar eerlijk is eerlijk, borstvoeding geven kan een crime zijn!

* Opstartproblemen

De meeste vragen/problemen rondom borstvoeding hebben te maken met opstart problemen. Dit kunnen verschillende oorzaken hebben Een kindje dat nog niet goed aanhapt, productie die niet goed op gang komt, kloven, kolven met verkeerde maat schelp, verkeerde aanleg techniek etc. Meestal zijn de problemen niet iets dat je zelf zo 1,2,3 kunt oplossen.

zwangerschapstest bevallen baby

* Welke tools/producten zijn beschikbaar?

borstkompressen zoogkompressen difrax

Borstkolven, tepelvormers, tepelhoedjes, kloven crème, zoogkompressen en moedermelk bewaarzakjes zijn producten die je gaat tegenkomen als je met borstvoeding in de weer gaat. En dan zijn zoogkompressen overigens altijd handig in de kraamperiode, ook als je geen borstvoeding wilt geven. De tepels lekken bij stuwing altijd melk.

En waar ik mijn kraamverzorgende enorm dankbaar voor was, waren de bevroren Difrax zoogkompressen die ze liet opwellen met water en in de diepvries bewaarde. (Er past namelijk 80ml in!) Bij stuwing was het een verademing om ze in mijn voedings bh te stoppen.

zoogcompressen borstkompressen

Verschil in zoogkompressen

Zoogkompressen zijn uiterst, absorberende kompressen die ervoor zorgen dat het melk uit de tepel wordt opgevangen. Hierdoor heb je tijdens het geven van borstvoeding, of na het kolven geen last van doorlekken door druppels moedermelk die uit de tepel komen. Deze hygiënische, per stuk verpakte kompressen (wegwerp) hebben een doeltreffende absorptie. Let hier op bij het kiezen van het merk! De absorptie is echt cruciaal en dat het droog blijft! De Difrax kompressen nemen maar liefst tot 80 ml op en zijn ook nog eens comfortabel om te dragen. Als je de goedkope variant hebt geprobeerd, voel je gelijk het verschil!

zoogkompressen difrax

De kompressen hebben een bovenlaag die lucht doorlaat en ademend is waardoor het zeer comfortabel draagt en ook je huid droogt blijft. Gegarandeerd geen gênante momenten meer.

Daarnaast zijn de zoogkompressen extra dun, dus onzichtbaar onder je kleding, wel zo’n fijne gedachte. Ook verschuiven ze niet door de twee brede plakstrips aan de buitenkant waardoor je ze ook s’nachts kunt dragen!

borstkompressen zoogkompressen

Ultradun, absorberend en hygiënisch per stuk verpakt

De USP’s Difrax Zoogkompressen:

– absorbeert moedermelk tot 80 ml
– ultradun en onzichtbaar onder de kleding
– hygiënisch per stuk verpakt
– twee brede plakstrips waardoor ze nog beter blijven zitten
– zowel overdag als ’s nachts gebruiken

Hopelijk was het geven van borstvoedinng bij jullie zorgeloos en kwam het goed op gang. Ook heb ik vriendinnen die bewust gelijk zijn begonnen met het geven van Nutrilon. Niets mis mee en een ieder moet zijn mama hart volgen!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief