Delen vinden we super lief

Ben je zwanger? Van harte! Dan is het raadzaam om je zorgverzekering onder de loep te nemen! Vooral nu het jaar ten einde loopt en we weer massaal mogen overstappen!

Aan het einde van elk jaar is het handig om te kijken welke zorgvraag je dat jaar verwacht. Als er een zwangerschap in het verschiet is, is het helemaal verstandig om je zorgverzekering goed te bekijken. Zowel tijdens als na je zwangerschap heb je meer zorg nodig en dus ook meer medisch kosten. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Grotendeels kun je de extra kosten dekken met een aanvullende verzekering. Voor een Franse vriendin die bij ons om de hoek woont, ben ik op ontdekkingstocht gegaan voor een geschikte polis. Ik ben tot leuke ontdekkingen gekomen. Zij wilde bijvoorbeeld een combinatietest, maar die wordt maar bij 1 verzekering vergoedt!

Basisverzekering

In Nederland is het wettelijk verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Het overgrote deel van de zorgkosten tijdens en na je zwangerschap worden vergoed door deze basisverzekering. Denk hierbij aan:

Verloskundige hulp

Zowel tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode heb je hulp van de verloskundige. Die staat je bij met raad en daad. De verloskundige hulp bestaat o.a uit de consulten tijdens je zwangerschap. Tijdens je bevalling zal verloskundige en/of gynaecologe hulp nodig zijn.

Echo’s

zorgverzekering

Zowel bij 12 als 20 weken heb je een echo. De uitgerekende datum wordt bij de 1e termijn echo bepaald. Bij de 20 weken echo worden alle vitale functies van je baby gecontroleerd. En als je het leuk vindt, kun je dan ook achter het geslacht komen, altijd spannend. Het kan medisch nodig zijn om extra echo’s te krijgen, die worden met doorverwijzing altijd vergoed. Bij ons 1e kindje kregen wij in het ziekenhuis in de 6e week een interne om te kijken of het hartje klopte. Dit is echter niet standaard en wordt vergoed doordat we in het ziekenhuis onder controle waren. 

Prenatale testen

Bij beide zwangerschappen heb ik een combinatietest laten doen. Dit bepaalt de kans op het risico op een chromosoomafwijking. Bij ons 1e kindje werd het door de medische indicatie vergoed, maar de tweede keer koste het ons helaas €165. Hier kun je je extra tegen verzekeren. Als er een verhoogd risico op een chromosoomafwijking uit komt, wordt het vervolgonderzoek wel vergoed. Dit geldt voor de NIPT, vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Let op: het is niet meer zo dat als je de 36 gepasseerd bent, dit standaard vergoed. Deltalloyd start is de enige verzekering die dit vergoed. (ps ik word hier niet voor gesponsord!)

Bevalling zorgverzekering

De kosten voor een thuisbevalling en ziekenhuisbevalling mét medische noodzaak worden vergoed. Wil je echter in het ziekenhuis bevallen uit eigen keuze, maar is dit niet medisch nodig, dan betaal je een eigen bijdrage van circa €320. Dit kun je aanvullend verzekeren. Wil je koste wat kost thuis bevallen. Houdt er ook rekening mee dat als er onverhoopt toch een ambulance moet worden ingeschakeld, deze kosten onder het eigen risico vallen. hier had ik zelf nooit op gerekend bij de 2e bevalling.

Huisartskosten zorgverzekering

Als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes kun je dit laten behandelen. Dit wordt vergoed door de basisverzekering.  Ook na de bevalling kun je  last hebben van suffe kwaaltjes. Denk hierbij aan zwangerschapsincontinentie. Bekken fysiotherapie kan dan helpen en is voor 9 keer vergoed. Fysiotherapie is niet standaard gedekt (m.u.v de dekking voor incontinentie) let hier op!

Kraamzorg in je zorgverzekering

Voor een kraamhulp geldt een eigen bijdrage van €4,20 per uur. en zijn circa 8 dagen bij je thuis om zorg te verlenen. (48 uren) De totale rekening komt al snel op de €200-330 en is onwijs zuur. Deze kosten kunnen worden gedekt door een aanvullende verzekering. Ook als je meer kraamzorg wilt dan het standaard aangeboden aantal uren is aanvullend verzekeren een optie. Bij een 1e kindje kan dit wenselijk zijn, maar bij ons tweede was ik eerlijk gezegd blij dat ze eerder vertrok.

Kraampakket

Alle producten in dit pakket heb je nodig als je van plan bent om thuis te bevall en. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen is het verstandig om thuis klaar te hebben  staan De zorgverzekeraar stuurt deze in je 3e termijn gratis op, maar check even of je eigen verzekering dit dekt. Om je alleen hiervoor extra voor te verzekeren is is uiteraard je eigen keuze. Het kost circa €25 a 30,- en is wel handig om in huis te hebben.

Lactatiedeskundige zorg

Voor een gewenste borstvoedingscursus of lactatiekundige hulp kun je je aanvullend verzekeren.

Zwangerschapscursussen

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van een zwangerschapscursus. Dit moet echter wel aan bepaalde richtlijnen voldoen. Denk hierbij aan Yoga of zwangerschaps gymnastiek Ik zelf heb gesport bij Mominbalance. Zeker een aanrader om fit te blijven tijdens je zwangerschap. Maar ook Yoga, of een pufclubje is leerzaam en ook leuk om andere zwangere mama’s te ontmoeten.

TENS-apparaat

Tijdens de bevalling kun je de pijn bestrijden met een TENS apparaat die zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis gebruikt kan worden. De huur of afschaf (gedeeltelijk) aanvullend verzekeren.

Eigen risico en zwanger zorgverzekering

Als je wordt doorverwezen door een verloskundige valt dit niet onder je eigen risico. Het eigen risico voor 2016 is €385 Je kunt dit verhogen in ruil voor korting op je zorgverzekering, maar dit zou ik niet aanraden. De kans dat je een bloedonderzoek, geneesmiddelen of gynaecologische hulp nodig hebt is bij een zwangerschap vergroot. Ook de NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest vallen onder het eigen risico, Houd hier rekening mee.

Je hebt elk jaar t/m 31 december om je huidige zorgverzekeraar op te zeggen en je kunt je tot 1 februari bij een andere zorgverzekering aansluiten. Vergeet ook niet verschillende aanbieders te vergelijken want het verschil kan groot zijn. Dit kan eenvoudig bij Independer, HoyHoy en Zorgkiezer Toen eenmaal duidelijk werd, welke zorgverzekering voordelig was en alle gewenste zaken zou vergoeden is er gekozen voor;

De keuze voor 2016

Basisverzekering en wel hier om: Met de collectiviteitscode 70088 krijg je 7% korting op je basisverzekering en 9% op je aanvullende verzekeringen. Dit maakte dit pakket enorm aantrekkelijk.

Basis zorgverzekering 
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:

  • 100% vergoeding eigen bijdrage kraamzorg (meestal €205,80)
  • 100% vergoeding eigen bijdrage poliklinische bevalling (€205 per dag) Ik kan er dus voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen
  • 100% vergoeding kraampakket (rond €30)
  • €200 vergoeding voor gezondheidscursussen rond de bevalling. Mum in Balance here I come….
  • €200 vergoeding voor lactatiekundige zorg
  • 100% vergoeding van een combinatietest, ook zonder medische noodzaak (rond €165)
  • 6 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
  • 6 weken bruikleen van een TENS-apparaat (rond €75)
  • Hopelijk niet nodig maar tot 15 uur couveuse nazorg
  • Volledige keuzevrijheid in ziekenhuizen en klinieken

En als je toch aan het besparen en vergelijken bent met je zorgverzekering. Neem dan ook even je energie kosten onder de loep ;-D Tip van deze mama. Je kunt er veel mee besparen. Vooral als je straks veel meer wasjes zult gaan draaien. of in ons geval ook de droger! Dat vond ik een uitkomst

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

zorgverzekering

Delen vinden we super lief